TEMAT: Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 11 Lip 2015 21:37 #387496

• Roma
  • Roma's Avatar
Co tam słychać po najeździe "szarańczy" :P ciekawość mnie zżera a tu cisza jak by makiem zasiał :(
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 12 Lip 2015 10:53 #387565

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Kochani, serdecznie dziękujemy za gościnę :kiss3: Było wspaniale, mam nadzieję, że wybaczycie nam 'zasiedzenie' :oops: Gdyby nie sytuacja w domu, to pewnie byłoby dużo gorzej :devil1: Dziękujemy za serdeczność z jaką nas przyjęliście w swoim domu.
Małgosiu, bardzo się cieszę, że wreszcie poznałam Cię osobiście :hug: Opowieści o wyprawach nigdy mi nie będzie dość, ostrzegam :devil1: Czekam na zdjęcia :thanks:

No i oczywiście Kokos :hearts: Nie mam słów zachwytu dla tego malucha, jakie to przyjacielskie i roześmiane stworzenie, bawi się bez końca, przynosi zabawkę i cieszy się cały swoim niemożliwie rozczochranym ciałkiem. Fantazja nie pies. A Asia :hug: , na pewno może być niebezpieczna, ale mnie wzrusza swoim smutkiem i ogromnym ładunkiem cierpienia, jakiego doznała i które gdzieś w niej przecież tkwi.

I wreszcie ogród :woohoo: Ilość gatunków mnie obezwładniła, oszołomiła i przyznam, że zaskoczyła. W końcu ogród nie jest jakiś ogromnie wielki, a Paweł potrafił w nim zmieścić setki gatunków i odmian. I one nie są upchane! Wszystko rośnie w odpowiednim miejscu, w dobranym sąsiedztwie, kolory w najbardziej wstrząsających dla mnie zestawach tam pasują, wcale nie rażą i nie męczą. Nie mam pojęcia, jak Paweł to robi. Ma niezwykłą intuicję, wyobrażnię i wiedzę. Mój M. który nieustannie twierdzi, że u nas jest za dużo roślin :rotfl1: :rotfl1: powiedział, że Pawła ogród jest bardzo piękny. Zapytałam, czy przypadkiem nie uważa, że jest za dużo roślin; otóż nie, bo ten ogród jest 'ogrodowy' a nasz 'leśny'. I ma rację. Ogród ogrodowy, sam smak ogrodowania.

Paweł gratulacje :bravo: niech rośnie, kwitnie i niech się zieleni, bo zielonego jest mnóstwo :happy: , balsam na moją duszę. Pokazujesz ogród na zdjęciach niczego nie przekłamując, w realu zrobił wspaniałe wrażenie, tak jak na zdjęciach; pisałam o tym już dawno. To rzadka sytuacja, że rzeczywisty obraz dorównuje, a nawet przewyższa fotografię.
Zrobiłam sporo zdjęć, ale połączenie moich znakomitych umiejętności, sprzętu, dzikiego światła i ciemnych okularów dało efekty takie sobie, coś wybieram; to będzie ogród Pawła, widziany moimi oczami. Ustalimy z Pawłem, gdzie pokażemy zdjęcia i zaproszę na spacer z Kokosem.
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, chester633, Monika-Sz

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 13 Lip 2015 10:25 #387846

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Witajcie po bardzo szybkim weckendzie...zęby skrzypią...ale ja uważam że jesteśmy w Polsce.... :wink4: i basta.....

Elu, zaskrońce w ogrodzie to zapewne zdecydowanie zmniejszona ilość gryzoni :bravo: ...tylko dlaczego tak długo trawią posiłek... :think:

Aniu, witaj....czy uwierzysz że 30 lat temu z musu jechałem na działkę i ,,g'' obchodziły mnie jakieś tam kwiatki i rabatki...podobno z wiekiem zmieniamy się :think: a to ciekawostka... :devil1: :wink4: lilie urzekły mnie swoim zapachem....po prostu powala tylko nigdy nie wiem które pachną a które nie... :devil1: :woohoo: :whistle: :pinch: .

Martuś, ty tylko z tym tytoniem ...głodnemu chleb na myśli.... :rotfl1: ja nie palę :think: zapomniałem.... 15 lat a może dłużej :woohoo: S&S gdyby się spaliła to jeszcze ,,zielona'' rośnie na rabacie północnej...derenie Kousa mam dwa ..ten co ma podsadki ,,łagodnie zakończone'' to jest dereń Kousa odm. Chińska...tak napisali w szkółce... :think: , ten z podsadkami ostro zakończonymi i lekko skręconymi to Milky Way...do zobaczenia ..już nie długo... :hug:

Krzysiu, podobno na Panach co przemieszczają się dużym samochodem jest pełno zapachów.... :think: .....tak jak na listonoszu , dlatego psy reagują tak ,,żywiołowo'' :devil1: . Może twoja S&S dostawała za mało wody..... :dry:

Ula coś dawno Cię nie było, przesyłam buziaki :kiss3: (zapomniałaś o ogrodzie) :supr:

Aguś witaj, jak wiesz w pewnym wieku trzeba na siebie uważać...szczególnie gdy już mamy ,,wykryte'' schorzenia
:( ....no ale, ale głowa do góry....cieszmy się wszystkim dookoła.... :woohoo: :wink4:

Monia i Ty piszesz takie rzeczy..... :rotfl1: ......kto lubi upały ..no kto...kto....Dorcia, Ty i M....dlatego jest w spodniach :rotfl1: :devil1: :wink4: . Masz PW.

Roma jak najazd...to wiesz..... wszystko poginęło i dopiero dzisiaj mogę coś skrobnąć... :wink4: M. tak sprzątała że do dziś ....a to już tydzień minął nie może znaleźć tabletu.... :rotfl1: :devil1: :wink4: .... :cry3:

Haniu, ogromnie się cieszymy że w końcu mogliśmy się spotkać ...tylko szkoda że tak krótko :( ale wiem...Kuba został sam...i nie tak miało być :dry: ...ale mi ,,pocukrowałaś'' i jeszcze będę musiał w ogrodzie upchnąć dary od Was...a Dorciowa donica jeszcze czeka w kolejce i nijak nie mogę znaleźć miejsca dla niego....
tort właśnie kończę i coś czuję że się w spodnie nie mieszczę.... :rotfl1: ....Dorcia nawiozła też tyle ciasta że kończyłem je sam bo M. nie jada serników...ja tam jadam... :yummi:
mało tego, 40 min. po Waszym pożegnaniu przyjechała Gosia-Motylek, Kondzio, Dawid, Andrzej.....ale się działo....ale fotki będą w dziale Integracyjno-Spotkaniowym :tongue2: .
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, hanya

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 13 Lip 2015 10:36 #387853

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Widzę, że w tym roku bardzo intensywnie się integrujesz :lol: , popieram, przyjemne z pożytecznym :woohoo:
Szkoda tylko, że fotek skąpicie :evil:

Które lilie pachną? To proste :P , NIE pachną azjatki, wszystkie pozostałe pachną mocno lub bardzo mocno :flower2:
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 13 Lip 2015 10:41 #387858

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Paweł, dobrze, że pada. Po takim szalonym dniu przyda ci się dzień odpoczynku.
A po fotki zaglądnę do wątku integracyjnego. :search:

Nie dopisałem, że to była Mongolia Wewnętrzna w Chinach. Samoloty były bezpieczne. Tupolewem miałem przyjemność lecieć tylko raz, wiele lat temu. Na szczęście krótko, tylko z Budapesztu do Warszawy.

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 13 Lip 2015 12:00 #387877

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś dzięki za lekcję liliową.... :kiss3: jak to fotek skąpicie , są w dziale o ,,Integracji'' :woohoo:

rm27 wrote:
Paweł, dobrze, że pada.

Romku witaj....gdzie pada :think: ....ja cały czas podlewam...w nocy pomazało...dosłownie i naprawdę.... :devil1:, jest totalna susza....jak tak dalej pójdzie to będziemy się zajadać Chińskimi ziemniakami i wyrobami z Chińskiego zboża.... :think: :dry: :whistle: :pinch: :devil1:
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2015 12:00 przez chester633.

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 13 Lip 2015 12:43 #387882

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Dzięki za fotki z odwiedzin...widać, że spotkanie udane :woohoo:
Kokos widać jest super szczęśliwy z nowej zabawki! Ja się dopiero uczę w tym temacie- Zakuś nie bawił się zbytnio zabawkami i nie miał w końcu żadnej- nie chciał się niczym bawić.. za to obecny diabełek w skórze aniołka chce bawić się wszystkim :silly: Kokosik, jak widzę, jest równie rozrywkowym psiakiem ;)

Podziwiam Hanię za odwagę :woohoo: Karmić Azję z ręki to dla mnie szczyt heroizmu :whistle: (nieosiągalny..)

Ja upały lubię..bardzo- jednak na długie spodnie bym się nie zdobyła. Dobrze, że nie przyjechałam, bo wstyd byłoby do zdjęcia stanąć :happy3:

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 15 Lip 2015 07:58 #388383

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Kochany Pawełku wpisuję u Ciebie, żebyś nie szukał. Nazwa róży o którą mnie molestujesz to 'Michel Brass'. :wink4:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 15 Lip 2015 20:04 #388508

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
A gdzie Ty ją Kochana nabyłaś....wpisuję nazwę w wyszukiwarkę i :comp: ....figa z makiem.... :think:

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 15 Lip 2015 20:13 #388511

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
We Floribundzie zapewne, tak jak i ja ;)

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 15 Lip 2015 20:49 #388532

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Mój drogi tak jak napisała Markita, we Floribundzie. I co by nie mówić widziałeś, że rośnie ładnie. ;)
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 16 Lip 2015 19:08 #388724

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Chesterku :)

Masz rację ... kogokolwiek się nie odwiedzi, to z przyjemnością wzrok napotyka lilie :) Wspaniałe, pełne elegancji kwiaty ... oprócz białych, zachwyciła mnie Twoja "brzoskwiniowa" na zdjęciu nr 12. Ma taki aksamitny, ciepły kolor ... piękna!
Hmm..., pamiętam, że dawno temu doradziłeś mi drastyczne cięcie dereni, na "jeżyka" ... żałuję, że cięłam oba krzewy przed Twoją poradą ... czy w najbliższym czasie zaistnieją terminy do cięcia jakichkolwiek krzewów ? Co robimy np. z przekwitłymi kwiatostanami tawuł? Moja kwitnie na pędach tegorocznych - rozumiem, że tnę na jesieni ? :jeez:

Dziękuję, że przypomniałeś o serniku ! Zapowiadają kolejne upały, więc serniczek na zimno z owocami i galaretką będzie jak znalazł :)
Trzymam kciuki za czworonogi, aby przeżyły te gorące dni .... pozdrawiam cieplutko :)

p.s. na "lumbago" czyli zapalenie korzonków ( takie objawy opisałeś ) najszybciej działa Pyralgina, 2 tabl. 3 razy dziennie ( dawka dla Twojej postury ) - przeciwbólowo i przeciwzapalnie lub to, co stosuję osobiście - olej żywokostowy ;-)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 16 Lip 2015 19:28 #388731

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Kolekcja liliowa godna podziwu .Ja w tym roku nie bardzo mam czym się pochwalić .Połowa z brązowymi pączkami.Liczę już na przyszły rok ,cebule będą większe .O ile nic ich nie zeżre .U mnie już zaczyna szaleć kret .Jak się jeszcze koleżanki nornice dołączą ,to może być smutno :fly:

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 19 Lip 2015 10:18 #389328

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
Witajcie Kochani po szalonej sobocie obfitującej w :laugh1: masę atrakcji - szczególnie po godz.20.00 :devil1: zdjęcia z atrakcji szkółkingowych zamieszczę w wątku Integracyjnym :idea1: .

Marta ....już wiemy że w Flo. różyczki brak , ale po wizycie w Twoim pięknym ogrodzie jeszcze raz zastanowię się nad jej zakupem :think: :wink4:

Gosiu....Twoje zamówienie jest w ŻW...czas odbioru 7 dni....po terminie trafią na Alledrogo :devil1: ....dobrze że pan T. zostawił jeszcze dla mnie jedna sztukę...rzeczywiście jest piękna... :hearts:
Adasiowa wrote:
pamiętam, że dawno temu doradziłeś mi drastyczne cięcie dereni, na "jeżyka" ... żałuję, że cięłam oba krzewy przed Twoją poradą ... czy w najbliższym czasie zaistnieją terminy do cięcia jakichkolwiek krzewów ? Co robimy np. z przekwitłymi kwiatostanami tawuł? Moja kwitnie na pędach tegorocznych - rozumiem, że tnę na jesieni ?

Aniu , tawuły Japońskie tniesz wszystkie kwiatostany....jak to mam Ci napisać :think: ...golisz jak Ci pasuje...ja tam tnę na ,,kalafiora'' to jest sposób Moniki :wink4: , tawuły van Houtte'a, szara, brzozolistna wycinam wszystko co przekwitło do pierwszych młodych odrostów. Chociaż swoje van Houtt'a potraktowałem po kwitnieniu dość drastycznie ...chodziło mi o ,,zmniejszenie'' krzewu :bad-idea: . Dzięki za porady dot.zdrowia.... :kiss3:

Ewa, lilie nabyłem u naszej Forumowej koleżanki w zeszłym sezonie i jestem bardzo zadowolony.... :bravo: , chociaż byłem w ogrodzie u Markity i tam dopiero rozbolała mnie głowa... :jeez: .....ten zapach pomimo afrykańskiego upału :hearts: na jesieni zdecydowanie coś dokupię....

Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów (i nie tylko) balujących w Leśniczówce.... :bye: :kiss3:
Za tę wiadomość podziękował(a): Monika-Sz, Adasiowa

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 23 Lip 2015 22:01 #390592

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Powrót z tego szkółkongu na pewno na długo zapamiętasz :lol: Moja kolezanka w takich sytuacjach zwykła śpiewać "Przygoda, przygoda, każdej chwili szkoda" :rotfl1:
A tej dramatycznej nocy, kiedy to Ty przedzierałeś się wśród piorunów, a my siedzieliśmy w miarę bezpiecznej leśniczówce, to cieszyłam się, że u mnie tak podlewa, bo to niedaleko, tymczasem okazało się, że u mnie ledwie parę kropli spadło... A u Marty popadało... Boję się, czy to niepadanie ;) na mnie nie przeszło! :rotfl1:

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 23 Lip 2015 22:18 #390603

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
U mnie tej pamiętnej nocy nie podlało, ale nadrobiło kolejnej i poprawiło dzisiaj,
na mnie więc niepadanie na pewno nie przeszło - Marta - tyle chmur pociągnęło na Lublin.
Paweł, już zauważyłam,że bardziej kupujesz nosem niż oczami, więc może tej róży widzianej u Markity nie przekreślaj.
Moje róże - tak obecnie wyglądają, że raczej odstręczają od zakupu niż zachęcają.
Dziś pozbyłam się większości przekwitłych kwiatów i na chwilę obecną bardziej lubię 'puste' róże,
przynajmniej wiedzą, 'kiedy ze sceny zejść' - opadają po przekwtnięciu ;) .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie
Ostatnio zmieniany: 23 Lip 2015 22:34 przez elsi.

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 23 Lip 2015 22:21 #390605

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzisiejsze chmury może zahaczyły Lublin, nie wiem, nie byłam, ale do nas już nie dotarła ani kropla :evil: . I nic obiecującego nie widać na horyzoncie :jeez:

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 24 Lip 2015 12:01 #390717

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
Witajcie.....ech już mi tęskno za Wami i szkółkingiem ;) następną razą :pinch: proszę o info z wyprzedzeniem (pełny program + atrakcje) bym mógł zarezerwować wolne w pracy :think: .

Marta (artam)...no ja dziękuję za taką przygodę...następnym razem ,,rzucam kotwicę z Wami'' :devil1: :wink4: , moją wieś ostatnie super burze i deszcz omijają szerokim łukiem :mad2: :devil1: :think: , podlewam cały czas tzn. woda leje Się.... :whistle:

Elu , różyca jest na liście jesiennego szkółkingu....chyba taki się odbędzie... :bad-idea: , jak pamiętasz zapachy liliowe z Martowego ogrodu :hearts: zmobilizowały mnie do zamówień w Lilipol-u :blink:

Marta (markita), to jest nie sprawiedliwe,u mnie deszcz też chodzi ,,bokiem''.....tylko przy obecnej sile burz to chyba wolę dach na swoim miejscu :teach: i kończę tę opowieść na gumowym wężu... :rotfl1: :devil1: :wink4:

obecna różyca Piano z jesiennego szkółkingu, mnie pasuje

SDC15237.jpg

SDC15238.jpg

szkółkingowa Simple Peach, już ją kocham.... :hearts:

SDC15244.jpg

żółte dla Dorci

SDC15243.jpg

zakwitł milin...ale nawaliło kwiecia...chyba postawię obok niego siekierę :devil1:

SDC15242.jpg

lawendowo

SDC15241.jpg

SDC15240.jpg

SDC15239.jpg

na koniec zagadka z Chin ...M. zrobiła taką fotę i zastanawiamy się o co chodzi..... :think:

SDC13670.jpg

SDC13671.jpg

cdn. :wink4:
Za tę wiadomość podziękował(a): rm27, anabuko1, Amarant

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.711 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum