TEMAT: Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 11 Paź 2015 12:40 #407041

• MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Otrzymane dziękuję: 3088
chester633 wrote:
[...] po wczorajszym przymrozku -5 , większość zieleniny sflaczała i uzupełni luki w kompoście...
To u Was jakieś przymrozki już były????!!!! :supr3: U mnie w najzimniejszym momencie było +4stC. I to chyba jedna z zalet mieszkania w mieście, zimy nieco łagodniejsze, a sezon trochę wydłużony...
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Zielone okna z estimeble.pl

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 11 Paź 2015 21:47 #407172

• Gabriel
  • Gabriel's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3118
Po ogrodzie wcale nie widać skutków upalnego lata, jest jak zawsze piękny :bravo:
Na Ciebie chyba wywarło ono bardzo pozytywny wpływ, tyle zmian i jeszcze w innych ogrodach :eek3:
U mnie zupełnie odwrotnie, czekam tylko żeby zamknąć już ten sezon.

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 12 Paź 2015 11:43 #407278

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Dopiero teraz zauważyłam otartą furtkę więc wchodzę :flower1: Wszędzie ogrodowe zmiany i Ciebie widzę to również dopadło :lol: . Chętnie po podglądam zarówno u Ciebie jak i w podopiecznym ogrodzie :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 12 Paź 2015 13:27 #407297

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Witaj Paweł :) Ogrody wyglądają już dość smutno, ale za to Kokos i Asia zasługują na nowe zdjęcia :devil1: Proszę o fotki psiaków, to zawsze poprawia humor, mnie na pewno. Którą część Kokosowej trasy zabetonowałeś? :woohoo:
Czekam na kolejne odsłony ogrodu 'na zamówienie' /co z cebulami?/ i oczywiście Twojego, dlaczego chcesz wycinać świerki? Przecież będzie łyso, sezon u nas trwa kilka miesięcy, a iglaki dają coś dla oka cały rok. Brutal! :devil1:
Dobrego tygodnia :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 13 Paź 2015 10:19 #407494

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Witam wszystkich w ten piękny ...z umiarkowaną temperaturą dzień.... :devil1:

Moniś w ogrodzie doszłaś do perfekcji....tzn. też bardzo bym chciał trzymać się obranego kierunku w planowaniu ogrodu ale nigdy tak nie jest....widzę dane miejsce oczami wyobraźni w czterech porach roku a później pogoda płata figle rośliny w sezonie zachowują się jak na Chińskich dopalaczach i znów muszę coś zmienić....a jak się nie da muszę sięgnąć po Stihla :devil1: :wink4: .A w wykopany dołek wstaw ,,chojaczka'' na święta :woohoo: .

Edytko witaj, fotek mało bo mróz był szybszy of fotografa.......kiedy mogłem robić fotki miałem inne zajęcie :whistle: :garden: jak już pisałem mój cykl dobowy wyglądał tak wychodziłem do pracy o 6.00 wracałem przed 20.00 a i tak zrobiłem parę zdjęć z fleszem - sama wiesz że to porażka......chyba sięgnę do zamrażarki po kotlety jak Markita :devil1: :devil1: :devil1: .

Magda na mojej wsi był mróz ( -7 ) i to on pozbawił me oczy spektakularnych przebarwień :mad2: :mad2: :mad2: :think:

Gabrielu wiesz że zawsze ,,staramy'' się pokazać nasz ogród w jak najlepszym ,,świetle''.....woda lała się u mnie non-stop przez kilka miesięcy a i tak widzę że susza dopadła mój żywotnikowy żywopłot :mad2: :think:

Witaj Wiesiu :kiss3: bardzo się zaniedbałem na Oazie.....no cóż siła wyższa :whistle: :pinch: ....dodam że Tu i Tam jest pięknie ,jakby susza ominęła twoje ogrody..... :tongue2:

Haniu :kiss3: wczoraj właśnie walczyłem w zamawianym ogrodzie i znów go nie skończyłem ,,na ten sezon''....mieli przyjść ,,pany'' od naprawy dachu nad tarasem - idą już ze 2 tygodnie :devil1: - mam jeszcze część roślin do posadzenia w miejscu gdzie rosła gigantyczna morela (teraz się suszy u mnie i czeka na przyszłą zimę) :devil1:.Fachowcy mają rozstawić rusztowanie więc muszę czekać aż oni się ,,ogarną'' , byle nie było to w grudniu.... :(
Wiem że kochasz świerki ale jak będę chciał wpaść do lasu to mam do niego 10 minut samochodem :rotfl1: :devil1: :wink4: :tongue2:

Kokosowi położyłem płyty tam gdzie były największe kaniony troszkę z lewej i z prawej strony jego bieżni :devil1: wyobrażasz sobie jak wyglądał po wczorajszym deszczu... :mad2: widziałaś Persa (kota) wyciągniętego z wanny .. :rotfl1: :devil1: :pinch: teraz żałuję że nie strzeliłem mu foty, dla Ciebie psy stróżujące......Asia pilnuje posłanka...chrapie aż w łazience słyszę.... :rotfl1: ....Kokos woli ciepło od ,,kozy''

SDC15552.jpg

SDC15553.jpg

a z ogrodowych fotek....hmmmm....

SDC15491.jpg

SDC15451.jpg

SDC15450.jpg

SDC15458.jpg

SDC15463.jpg

SDC15460.jpg

SDC15480.jpg

SDC15487.jpg

SDC15489.jpg

SDC15484.jpg

SDC15496.jpg

SDC15488.jpg

SDC15498.jpg

SDC15510.jpg

SDC15479.jpg

SDC15504.jpg

SDC15447.jpg

SDC15477.jpg

cdn. B)
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, e-genia, rm27, piku, anabuko1, Dorota15, Amarant, Ewogrod, hanya, Adasiowa, izy10

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 13 Paź 2015 10:36 #407502

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Fotki sprzed przymrozków? Ładnie było, no nie :dry: ? I komu to przeszkadzało :hammer:

Paweł, co robisz w sobotę? Nie mam wielkich nadziei, że będziesz miał wolne ;) , ale gdyby cud się stał, to będziemy na szlaku :lol:

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 13 Paź 2015 10:42 #407506

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta właśnie podczytywałem o .....nic nie napiszę bo znów będzie dym..... :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :devil1: :whistle: :pinch: niestety odpadam.....praca :jeez: .....jak wrócicie to ,,pozazdraszczam'' w waszych wątkach......mam nadzieję że nikt mnie nie :hammer: za poprawną polszczyznę.... :pinch:

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 13 Paź 2015 10:44 #407508

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Brutal i tyle :jeez: Jeszcze zatęsknisz za tymi świerkami :whistle: Twoje psy stróżujące budzą wielki respekt, co za czujność i grożne spojrzenie. Wiem, wiem, z Asią nie ma żartów. Co zostało do zrobienia w obcym ogrodzie? i co z cebulami? Zdjęcia z początku pażdziernika cudne, mrozik zrobił nam psikusa, skubaniec. Mam nadzieję na wielki deszcz, ale pewnie na moich nadziejach się skończy. Kapie jakaś kapuśniakopodobna bida i tyle z zapowiadanych opadów. Jak nie będzie diabelskiego wiatru, pójdę podlewać.
:hug:

Hanka

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 13 Paź 2015 11:21 #407510

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
Haniu w ,,obcym ogrodzie'' jak pisałem zostało mi do posadzenia kilka donic...perukowiec 'Royal Purple', pęcherznice Luteus, trzmielinę Compacta, trzmielinę ,,na kiju'' :devil1: Variegata (chyba) i ,,cuś'' jeszcze ale nie pamiętam.... :devil1:
Cebule Pani swoje rozdała ...tak mi mówiła....mały z nich pożytek, o wielkości pisałem... :think: ....z sadzeniem kupnych cierpliwie czekam na przyszły tydzień i zapowiadane ocieplenie.... :whistle:

skończyłem czarodziejski krąg :jeez: , w miejscu zostały ,,bunkierowe'' fundamenty - więc wymyśliłem to ...latem miejsce na basen, jak urośnie klon Eskimo Sunset będzie tam żeliwna ławeczka..... :teach:

było - jest :wink4:

SDC15392-2.jpg

SDC15404.jpg

SDC15405-2.jpg

SDC15417.jpg

SDC15523.jpg

SDC15545.jpg

SDC15546.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): e-genia, anabuko1, Amarant, Ewogrod, hanya, Adasiowa

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 13 Paź 2015 11:34 #407515

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Twoja jesień złoto-jesienna bardzo mi się podoba :woohoo: . A zmiany w obcym ogrodzie rewelacyjne, gratuluję :flower1: i mam nadzieję, że w tej relacji uwiecznisz również wiosenny widok wypracowanego ogrodu wraz z kwitnącymi cebulowymi :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 13 Paź 2015 11:38 #407516

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Świetny żwirowy placyk :bravo: , ech, bodaj to mieć kasę :tongue2: i ta kostka granitowa wszędzie :tongue2:

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 13 Paź 2015 20:20 #407631

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Ale świeci po oczach to kółko na basen :woohoo: Pewnie ta fota też z fleszem? :devil1:
Ale roboty wykonałeś mnóstwo i pomysł świetny! Ławeczka pod klonem będzie super wyglądać... :whistle:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 13 Paź 2015 21:03 #407657

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Ależ tam ciężkie roboty! Efekt znakomity, mam nadzieję, że właściciele zadowoleni :happy: Wiosną jeszcze będą jakieś poważne manewry czy tylko kosmetyka i ewentualne drobne dosadzenia/przesadzenia?
Czekam na relacje z rewolucji u Ciebie :devil1:
Miłego wieczoru, serdeczne pozdrowienia dla M :hug:

Hanka

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 14 Paź 2015 08:30 #407733

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Paweł z brzydkiego kąta zrobiłeś piękne miejsce :thanks:
Ostatnio zmieniany: 14 Paź 2015 08:49 przez e-genia.

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 15 Paź 2015 12:24 #407939

• broja
  • broja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Ogród od nowa
  • Otrzymane dziękuję: 981
A co tam białego wysypałeś na piasek? kulki ze styropianu? :eek3: Świetne miejsce na basen- oj chciałoby się lata - ja już tęsknię :(

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 15 Paź 2015 14:53 #407957

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Przez moment pomyślałam, że ta "dewastacja" poprzedzająca biały, czyściutki placyk to u Ciebie w ogrodzie.
Jak pomyślę, że ktoś mógłby mi chcieć zabronić sadzenia cebulek lub czego mi się tylko zechce to... :hammer: .
Nie narzekaj na "panów", bo moi do dachu "idą" od maja a teraz (kiedy pogoda, jaką każdy widzi) przychodzą już, już.
Miłej pracy w sobotę ;) .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 17 Paź 2015 23:55 #408420

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
Nareszcie popadało (posikało) a po czemu , a po temu że dziś sadziłem ,,chyba'' paprotnika :pinch: ziemia była wilgotna na jakieś 10 cm a pod spodem ,,żużel'' z pustyni Gobi :devil1: ...żeby cokolwiek się zmieniło w stosunkach wodno-glebowych deszcz by musiał padać co najmniej tydzień... :whistle: .W ogrodzie zacząłem eksmitować niektóre krzewy i ....złamałem rączkę szpadla :jeez: ale jestem Schwarzenegger :rotfl1: :devil1: , reszta narzędzi została na robocie w W-wie.... :( .Ogród jakoś mnie nie zachwyca , mróz wykończył dosłownie wszystko co zielone , no oprócz brzóz i okolicznych dębów :devil1: i na dokładkę moja Kochana Monisia trzasnęła drzwiami od ogrodu :dazed: :angry: :devil1: :wink4: z kim ja teraz bedę romawiał o życiu i ogrodzie.....z Kokosem :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

Marta, obrzeża z kostki granitowej ,,łupanej'' zawsze były moim marzeniem...... :whistle: .....inwestycja na lata a jak się zabrudzi to ją Karcherem....i ta wygoda w koszeniu - jednym kółkiem po kostce a drugim po trawce i z głowy.....

Kasiu , te białe kamienie do wiosny zmienią troszkę kolor, przymierzałem się do ciemnych ale jakoś tak ,,cmentarnie'' by było.... :think:

Haniu, właściciel zadowolony...tylko zleceń brak :pinch: ,jadę jeszcze dokończyć bo ,,pany'' od rynien i daszku nad tarasem już się wynieśli....wiosną jeszcze docisnę kilka bylin :wink4:

Geniu witaj :hug: sam się dziwię że tak fajnie wygląda ogród.....chyba w przyszłym sezonie będzie już na czym ,,oko zawiesić'' :think:

Edyta to białe.......otoczak SUPER WHITE nie na moją kieszeń , worek 25 kg - prawie 50 zeta.... :jeez: a w kółeczko poszło 40 worków :teach:

Elu ja już wyleczyłem się od ,,niesłownych nierobów'' mieli przyjść ogarnąć taras i....w przyszłym sezonie poszukam innej ekipy , wiem że na dobrego fachowca czasem warto poczekać tylko fachowiec niech mówi jak na spowiedzi - ,,przyjdę panie za 6 miesięcy bo mam inną robotę'' ...a ty człowieku wydajesz kasę na telefony, marnujesz swój czas na wała to ściemniać....bo klient ucieknie
:devil1:

Wiesiu przeoczyłem Ciebie :kiss3: , oczywiście fotki w sezonie 2016 będą ,słowo harcerza.... :wink4:
Ostatnio zmieniany: 17 Paź 2015 23:56 przez chester633.

Tam gdzie żaby kumkają - ,,azylum'' chestera 18 Paź 2015 08:14 #408440

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Pawle napracowałeś się i efekt jest :bravo: Na wiosnę będzie co podziwiać.
I... zmyj głowę Moni za zamknięcie wątku, ja tak lubiłam do niej zaglądać.
Może posłucha i będzie bardziej gościnna :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.648 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum