TEMAT: Ogród Aguniady cz. 3

Ogród Aguniady cz. 3 03 Kwi 2015 21:33 #355103

• Gabriel
  • Gabriel's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3118
Ostatnio rzadziej zaglądam na forum, bo chociaż pogoda nie zachęca do ogrodowania, to świąteczne przygotowania zabierają czas :jeez:
Wiosnę mamy na podobnym etapie, jednak u Ciebie zdecydowanie większy porządek. Już się nie dziwię, że Twój trawnik taki piękny, skoro poświęcasz mu tyle uwagi.
Zdjęcia cudowne, pomijając już sprawy techniczne, na których się słabo znam, zachwycają mnie ciekawe ujęcia. :bravo:
Chociaż mam modrzewia, dopiero po zdjęciu zwróciłem uwagę na jego szyszki ;)
Wesołych świąt życzę :bye:
Ostatnio zmieniany: 03 Kwi 2015 21:33 przez Gabriel.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 3 03 Kwi 2015 22:55 #355137

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Martulu, :bye:
Filet z indyka marynuję na minimum kilka godzin w następującej mieszance: dwie łyżki miodu, dwie łyżki sosu sojowego, łyżka octu winnego i dodaję albo goździki, albo rozmaryn. To podgrzewam w rondelku. Filet z indyka moczę w międzyczasie w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek soli, wyciągam, osuszam, nacieram marynatą, odstawiam na te kilka godzin lub na noc. Piekę półtorej godziny w 180st.
Mięso mielone (mam 0,5kg indyka i 0,5kg szynki) doprawiam tradycyjnie, porządnie wyrabiam, rozkładam na blacie w spłaszczony owal. Po środku układam farsz, zwykle podduszone szalotki i suszone pomidory, jutro zrobię z podduszonym szpinakiem z fetą. Zamykam boki, zlepiam na kształt klopsa. Przenoszę mięso na przygotowany płat ciasta francuskiego, którego boki nacinam w pasy i splatam je od góry na mięsie w warkocz. Smaruję żółtkami, piekę w naczyniu żaro niecałe półtorej godziny.
Bardzo smaczne, może się przydadzą takie sposoby?
Bogna, dziękuję za uznanie! Takie meble wizualnie najlepiej mi pasowały, cieszę się, że zakup spełnił w 100% moje oczekiwania!
Myślę, że z przyjemnością będziemy je użytkować.
Ja nasz wianek z jemioły teraz ściągnęłam - wisiał tak długo, bo właśnie z daleka wciąż wyglądał dobrze :)
Aż się boję pytać, co gotujesz, szalona kobieto ;-)
Pozdrowienia!
Romeczko, rozumiem, że pałki luzujesz do faszerowania? Kurczę, kiedyś robiłam to z mamą... pyszne to jest, ale jaka ciężka robota z tym luzowaniem kości! Pyszności przygotowujesz :)
Gabrielu, witam przedświątecznie - miło Cię widzieć!
Porządki u mnie na ogrodzie w zasadzie zrobione, ale stanęłam w połowie prac związanych z nawożeniem... po świętach muszę dokończyć, teraz zbyt zimno! Trawnikowi rzeczywiście staram się poświęcić dużo czasu.... czasem jednak chwasty sięjące się z okolicy, czy krecia działalność wywrotowa pokonują moją determinację...
Bardzo dziękuję za miłe słowa pod adresem zdjęć - to duża przyjemność czytać, że komuś mogą się podobać...
Pozdrawiam w ferworze świątecznych przygotowań!
Ostatnio zmieniany: 03 Kwi 2015 22:56 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 3 03 Kwi 2015 23:23 #355154

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dziękuję za przepisy :hug: , wypróbuję z pewnością obydwa, bo z opisu bardzo mi się podobają :drool:
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada

Ogród Aguniady cz. 3 04 Kwi 2015 07:40 #355171

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Witaj Aguś! U nas dziś od rana optymistycznie! Wprawdzie lekki mrozik i szron, ale za to słońce! Od razu chce się więcej ;) .
Nie odzywałam się ostatnio, bo goniłam własny ogon. Praca, szkoła, przygotowania do Świąt i jeszcze ten prześladujący mnie ostatnio pech... Chyba naprawdę (jak pisały dziewczyny), komuś podpadłam :jeez: ... Ale czytałam na bieżąco! Gratuluję nowych mebelków :bravo: , pięknie się prezentują na nowym tarasie (a propos jak sprawy z wykonawcą- partaczem?).
Życzę Ci radosnych Świąt (i żeby zając nie zamarzł gdzieś pod miedzą), a na wolne poświąteczne dni mimo wszystko pięknej pogody (bo pewnie progności znowu się mylą ;) )!

Ogród Aguniady cz. 3 04 Kwi 2015 09:08 #355196

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Asiu, przygotowania u Ciebie zaawansowane. My na spokojnie, bez pośpiechu i spinania się.
Zdążymy.
Wiem, ze jesteś zaganiana, ale mam nadzieję, że pechowe sytuacje już poszły w niepamięć? ;-)
Czasem tak się zdarza :)
Cieszę się, że mebelki przypadły Ci do gustu - ja jestem bardzo zadowolona :)
Z wykonawcą? Sprawa jest w sądzie :mad2:
Udanych ze wszech miar Świąt, kochana! :hug:

Nie wiem o co chodzi, ale u nas odbywa się chyba jakaś doroczna ptasia konferencja!
Ptaki śpiewają w takim natężeniu i ilości głosów, że Sarcia boi się wyjść na ogród :woohoo:
Coś niesamowitego.
Byłam raniutko w piekarni, wystałam się, ale kupiłam małe chlebki z pokrywkami do żurku, zapas pieczywa (nie wyrobiłabym się z upieczeniem własnego) i jakieś drobiazgi... na kuchni pyrkają warzywa, jaja, za chwilę biorę się za żurek.

Wpadnę tu jeszcze z życzeniami :)
Póki co, za oknem prószy śnieg...

Ogród Aguniady cz. 3 04 Kwi 2015 09:39 #355201

• beata68
  • beata68's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 24
Aguś mebelki super. :P Pyszności gotujesz na święta ten klops...aż się głodna zrobiłam, my zrobiliśmy własnoręcznie białą kiełbasę i teraz popełniam żurek, a tak ogólnie to bez szaleństw w tym roku.
Wesołych, a przede wszystkim spokojnych świątecznych dni.

Ogród Aguniady cz. 3 04 Kwi 2015 13:08 #355224

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Agnieszszko :)
Dla Ciebie i najbliższych ...

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Ogród Aguniady cz. 3 04 Kwi 2015 16:18 #355302

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Agnieszko.. mebelki bardzo ładne i gustowne. Faktycznie miałam na myśli coś innego.. ale raczej szłam w kierunku kanapowym, a tu proszę- uroczy komplecik ze stolikiem! Moje myśli krążą dookoła rozłożystych kanap i wiesz, że nie przyszło mi do głowy, że takie meble są przecież w wersji "obiadowej". Bardzo ładnie komponują się z tarasem.. :hearts:
Kwestia tarasu..pozwolisz, że nie będę komomentować.. :mad2:

Drogą forumową przesyłam Świąteczne buziaki, życząc wszystkiego dobrego na nadchodzące dni- radości, wyciszenia i błogiego spokoju :hug:

Ogród Aguniady cz. 3 04 Kwi 2015 16:33 #355306

• Wiola
  • Wiola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 393
Agniesiu, zaglądam do Ciebie regularnie, ale czasu na pisanie ostatnio mi brakuje. Mam nadzieję że w najbliższych dniach się to zmieni.
Muszę pochwalić mebelki.... baaaardzo w moim stylu :D Moje tarasowe aż wstyd pokazywać, ale ... nie od razu Kraków zbudowano. Kiedyś mam nadzieję doczekam się i ja.
Tymczasem chciałam Ci złożyć życzenia świąteczne - pogodnych, rodzinnych i radosnych Świąt Wielkiej Nocy.
Pozdrawiam Wiola :)
Ogród Wioli

Ogród Aguniady cz. 3 04 Kwi 2015 17:17 #355320

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Agnieszko ,piękne te mebelki :)
A to jest prawdziwy rattan czy ten "udawany" , bo nie doczytałam.

Po dyskusji o drzewach tak mi się zachciało klona Crimson Sentry ,że pewnie po prostu kupię go :)
Klonów nie mam wcale, a takie kolumnowe to ładnie zmieszczą się między innymi drzewkami.

Za przepisy dziękuję również i ja :) Bardzo kusząco brzmią ...
I pewnie dobrze smakują.

Wszystkiego dobrego na Święta!!
Ostatnio zmieniany: 04 Kwi 2015 17:18 przez magdala.

Ogród Aguniady cz. 3 04 Kwi 2015 17:25 #355322

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Moi drodzy goście,

melduję wykonanie zadania :)
Uff, właśnie usiadłam, ale wszystko zrobione i chyba można zacząć odpoczywać!
Każdy się dziś napracował, raz się za łby złapaliśmy, ale w ferworze walki to wytłumaczalne ;-)
Nie mam pojęcia, jak wyszły dania - mam obawy, czy smacznie, ale trudno. Jest jak jest, trzeba będzie to skonsumować :)

A jak u Was? Chałupki wylizane, jedzonko przygotowane, jaja poświęcone?

U nas po całkiem ładnym dniu znowu sypie śnieg... staram się na niego nie reagować nerwowo - ileż można.

Wiolu, bardzo mi miło, że wpadłaś! Przed świętami i w rozpoczętym sezonie wiosennym trudno o nadmiar czasu, tym bardziej dziękuję, że tu jesteś!
Ja u Ciebie również bywam regularnie :)
Nasz dotychczasowe tarasowe już lekko się zużyły, ale siedzą w domku ogrodnika jako zapas.
Sporym wysiłkiem kupiliśmy te obecne - liczę, że będą nam długo służyły!
Moniko, prawda, że mebelki klocków nie przypominają?
Kanapy są bardzo sympatyczne, ale my musieliśmy się wpasować i w wielkość tarasu i w jego układ, nie chcąc meblami wchodzić na dywan z drewna.
Cieszę się, że przypadły Ci do gustu.
Jeśli Twój taras będzie duży, to śmiało możecie iść w kanapy!
Aneczko! :bye:
Januszu! :bye:
Beti, napracowałaś się! Ja nie odważyłabym się robić samodzielnie białej kiełbasy, ale widziałam ostatnio zajawkę u Gat... może za rok!

Drodzy goście, nie mam pięknego obrazka, bo dłonie spracowane nie nadają się do fotografowania dekoracji zajączkowych...
Nie mniej jednak, życzymy Wam przyjemnych, zdrowych, pogodnych Świąt - wszystkiego dobrego i odpoczynku!
Ostatnio zmieniany: 04 Kwi 2015 17:26 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 3 04 Kwi 2015 17:53 #355324

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Na temat przygotowań świątecznych się nie wypowiadam- wiadomo..jutro do Mamy robimy nalot ;) Cały mój wkład, to jajka faszerowane, ale będę robić z samego rana (nie wierzę, że to piszę :P ), żeby były świeże.. a wieczorem jutro muszę zrobić sernik.
Wiem..wiem..pewno "nie wypada", ale w pon przyjeżdża do nas na obiad Mama.. ja chcę zaserwować na deser świeży sernik domowej roboty, a P kurczaka pieczonego w całości na obiad.. tak więc w same święta będziemy działać na bieżąco.

Święconka u nas mnie zaskoczyła.. Poza tradycyjnym święceniem w kościele, są w okolicznych miejscowościach wyznaczone punkty, w których przygotowana jest sala, stoły, przyjeżdża ksiądz :supr3: U nas święcenie było o 10 w Domu Kultury, więc poszliśmy spacerkiem w - o dziwo- promieniach słońca! W sumie fajnie to było zorganizowane- stoły pod białymi obrusami, zaskakująca ilość osób, dyrekcja domu kultury, ksiądz oczywiście..a w holu wystawa palemek wielkanocnych, które były zgłoszone do konkursu dla miejscowych dzieci. Byłam pod wrażeniem pomysłowości i wykonania.

Śnieg mieliśmy jakieś 2 godzi temu.. a dokładnie deszcze ze śniegiem, przechodzący w grad :crazy: Teraz znowu świeci piękne słońce- zwariować można z tą pogodą.

Meble klocków nie przypominają ;) ale to nie jest określenie negatywne..ja wszystko tak dziwnie określam. Np na nasz kominek, w trakcie projektowania i zamawiania, mówiłam "pudło z kominem" ;) żeby w firmie wiedzieli, co sobie wymyśliłam i jak mają to wizualizować w zamówieniu.
Jeśli taras będę miała duży.. oj Agnieszko..niech ja go najpierw "mam" :silly: Wcale mnie jednak jego brak nie powstrzymuje od wzdychania do mebli ogrodowych na każdym kroku :lol:

Branie się za łby w ferworze świątecznych przygotowań to i u nas częsty obrazek ;) Wiadomo.. wszystko chce się zrobić starannie, zgodnie z tradycją, o wszystkim pamiętać.. nie dziwi mnie to..chociaż z drugiej strony.. ja Cię nadal "widzę" jako oazę spokoju i wyciszenia :lev: Nawet jak zdarza nam się rozmawiać, to mam wrażenie, że ja przy Tobie mówię jak karabin maszynowy :P

Pozdrawiam- słonecznie :woohoo: i zmykam, bo ponownie mamy psinę sąsiadów pod opieką i czas zanieść psotnicy kolację. :bye:

Ogród Aguniady cz. 3 04 Kwi 2015 17:59 #355326

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Moniko, ależ oczywiście, że ja się za łby biorę pozostając nadal oazą spokoju ;-)
Nie jestem łatwym przeciwnikiem w sporach. Włoską matroną bynajmniej nie jestem - zawsze dążę do załagodzenia sytuacji ;-)
No, chyba, że mnie totalnie poniesie, ale nie przypominam sobie ;-)
Meble-klocki nie mają dla mnie pejoratywnego zabarwienia, tylko dokładnie obrazują ich kształt i ostre kanty ;-)
Nasze wyszły wygładzone, ale moim zdaniem właśnie takie w tym miejscu pasowały.
Pewnie, że będziesz miała taras! Trzeba planować, marzyć, a potem powolutku realizować.
Z przygotowaniami świątecznymi masz troszkę luzu, ale każdy z nas świętuje jak lubi, albo w jakiej sytuacji się znajduje...
Ja się narobiłam, a niby nic nie zaplanowałam szczególnego. Fakt, że stając w kuchenne szranki o 8ej, skończyłam o 17ej.
Uff, teraz przydałoby się odpocząć...

Ogród Aguniady cz. 3 04 Kwi 2015 18:06 #355328

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
A u mnie dzisiaj żadnych opadów, cały dzień słońce :P , skorzystałam z okazji, żeby wyskoczyć na chwilę do ogrodu, parę chwastów wyrwać, kilka kostrzew wytarmosić :happy3: i od razu mi lepiej :lol: , można wracać do garów ;)

Ja też jestem oazą spokoju :happy4: , jedynie moje własne dziecko ogląda czasem moje zgoła odmienne oblicze :evil: :rotfl1:

Ogród Aguniady cz. 3 04 Kwi 2015 18:11 #355331

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Agunia, przyjmijcie najlepsze życzenia wielkanocne!
Prawie skończyłam, upiekłam schab ze śliwką, pasztet z jajkiem, dwie sałatki, faszerowane jajka, wielkanocny barszcz na jutrzejsze śniadanie, sernik i w końcu mogę odpocząć.
Mebelki śliczne, kolor bardzo podobny do moich, jestem pewna, że będziecie zadowoleni.
Zasłużyłyśmy na odpoczynek, co?
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogród Aguniady cz. 3 04 Kwi 2015 18:20 #355338

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Oj, Iwonko, zasłużyłyśmy na odpoczynek :)
Ja właśnie wyjęłam z pieca rzeczony klops w cieście francuskim i indyka - piekły się jednocześnie, w dwóch różnych naczyniach, oczywiście.
Zapachy obłędne, a my do jutra pościmy :)
Bardzo pyszne potrawy przygotowałaś - brawo!
Ja po raz pierwszy robiłam tartę cytrynową z bezą... mam nadzieję, że wyszła pysznie, bo była bardzo pracochłonna.
Z mebelków jestem bardzo zadowolona! Czekam na dobrą pogodę, by wyjąć poduchy, postawić wazon, i z błogością pić kawę na świeżym powietrzu :)
Najlepsze życzenia dla Was!
Martulu, u mnie teraz też pełne słońce!
Odpoczywamy, lekko skonani :)
Na szczęście, my się raczej na siebie nie gniewamy. Jeśli już, to ja dłużej strzelam focha ;-)
Magdo, przepraszam, że pominęłam Cię w odpowiedzi!
Chyba w jednym czasie pisałyśmy :)
Potrawy polecam. Co prawda to tylko moje wymysły, ale raczej udane. Teraz w każdym razie pachną bosko :)
Madziu, meble są z grubo plecionego technorattanu. Prawdziwy rattan musiałby mieć zadaszenie, a my go nie mamy... może kiedyś pojawi się żagiel, ale to też tylko na części powierzchni... Uważam, że meble są pieknie wykonane i będę szczęśliwa mogąc je użytkować!
Klona koniecznie kup! Ja mam dwa, pięknie kolumnowe, pięknie kwitną, mają fantastyczne wybarwienie, wspaniale wyglądają jesienią, nie chorują... idealne drzewa!
Wszystkiego dobrego :)
Ostatnio zmieniany: 04 Kwi 2015 18:20 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 3 04 Kwi 2015 18:21 #355340

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Aguniada wrote:
Trzeba planować, marzyć, a potem powolutku realizować.

I to jest to :P :P
W najbliższym czasie bardzo przyda mi się takie myślenie :)

Wszystkiego dobrego!!

Ogród Aguniady cz. 3 04 Kwi 2015 18:23 #355343

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Madziu, wyżej Ci odpisałam - przepraszam raz jeszcze.
Wydaje mi się, że mamy całe życie na realizację naszych marzeń... trzeba w swoim tempie do nich zmierzać :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.682 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum