TEMAT: Ogród Aguniady cz. 3

Ogród Aguniady cz. 3 09 Cze 2015 10:47 #377547

• Barabella
  • Barabella's Avatar
Oglądanie Twego ogrodu zawsze sprawia mi dużą radość :) Tak 'wymizianego' trawniczka nie można znaleźć w wielu ogrodach :) Pozdrawiam
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 3 09 Cze 2015 11:23 #377561

• Sinthell
  • Sinthell's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Michał
  • Otrzymane dziękuję: 438
Agnieszko pozwolę sobie wstawić coś do ciebie ale ty dokończysz to obecnym zdjęciem... gdyż jestem bardzo ciekaw jak to miejsce wygląda obecnie...

dsc3705s.jpg

a199e6854b4d4888e992e2fe7eda20c2.jpg

a teraz jest jak ???
pozdrawiam
Michał

Ogród Aguniady cz. 3 09 Cze 2015 13:59 #377591

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Byłaś na kursie samochodowym z nauką wychodzenia z poślizgu.. :woohoo: super! Będziesz musiała koniecznie opowiedzieć o swoich wrażeniach!
Miłego dnia.. :hug: Jak u Ciebie z aurą dziś. U nas niewyraźnie- pochmurno, wietrznie, coś tam posiąpiło mizernie- na tyle, żeby wkurzyć i zniechęcić do wyjścia na ogródek..ale nie na tyle, żeby cokolwiek podlać :crazy:

Ogród Aguniady cz. 3 09 Cze 2015 18:48 #377656

• Brzoza
  • Brzoza's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Ja też czekam niecierpliwie na zdjęcia nenufarów!

Moje pęcherznice to faktycznie maluszki, ale jedna sprawiła mi niespodziankę (zapomniałam, że one kwitną!), więc wiem już jakich widoków spodziewać się w przyszłości. Za to krzewuszka chociaż też maleńka i sadzona dopiero w tym roku cała obsypana jest kwiatami. Na pewno będę miała więcej tych krzewów. Dziękuję za namiar na sadzawkę. Czy Twoja peonia to Shirley Temple? Czy inna odmiana? Teraz nie mają jej w sprzedaży, ale i tak musiałabym najpierw przygotować jej odpowiednie miejsce. Rumianek przepiękny! Jutro zapytam o niego w pobliskim sklepie ogrodniczym. Muszę kupić coś kwitnącego, bo wykopałam już tulipany i zrobiło się "goło".
Codziennik - z przyjemnością. Jeśli tylko znajdziesz chwilę. Ja rozgadałam się już wczoraj. Później napiszę jeszcze o krzewach. Teraz lecę podlewać.

Chętnie przyjmę ew. nadwyżki deszczu..

Do miłego!

Ogród Aguniady cz. 3 09 Cze 2015 19:30 #377671

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Brzozo, zrobiłam kilka zdjęć, ale nie nenufarów - cieniście dziś mocno i nie pokazują pełni swej krasy. Może jutro :)
Krzewuszki i pęcherznice to w zasadzie żelazne krzewy w ogrodzie, które nie są wymagające, praktycznie nie chorują i niemal zawsze zakwitają.
Krzewuszki potrafią mi kwitnąć do pierwszych przymrozków, a zatem w zasadzie od czerwca jest nieprzerwany spektakl.
Ilość owadów uwijających się przy nich tym bardziej zachęca do posiadania tych cudnych krzewów.
Deszczu nie prześlę, bo nie ma... dziś spadły ze trzy krople na krzyż zaledwie... znacznie się jednak ochłodziło...
Moja piwonia to jednak z: Boule de Neige, Festiva Maxima lub Madame de Verneville - typowała Dorotka-dodad :)
Krzew mam od Moniki-Sz, a co mam z sadzawki - nie pamiętam...
Dam znać :)
Moniko, to kurs jazdy defensywnej, który trwał bite dwa dni.
Temat ważny, bardzo. Wrażenia jak najlepsze, mimo stresu i zwyżkującej adrenaliny...
Pogoda? Nie narzekam za specjalnie, chociaż oczywiście życzyłabym sobie więcej słońca, ciepła i deszczu nocą :)
Michale, bardzo dziękuję za szereg ciepłych słów :)
Staram się!
Rabata, którą tu przytoczyłeś, znajduje się na dwóch pierwszych zdjęciach na tej stronie...
Basiu, jak miło Cię widzieć!
Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa... Zapraszam!
Martulu, sytuacja z koleżanką (mimo niewątpliwego zabawowego kontekstu ;-)) mam nadzieję, zakończyła się szczęśliwie?
Ja szkoliłam się na lotnisku na Bemowie...
Było świetnie!
Kasiu, nenufary będą jak odrobinę słońca się pokaże... dziś są lekko zamknięte, tym samym nie pokazując swojej krasy.
Może jutro aura się poprawi.
Do plam kolorystycznych bylinowych, w połączeniu z tym co mam, już się przekonałam... Piet ma w tym swój udział ;-)
Masz jego nową książkę? Ja czekam :)
Z tym mistrzem kierownicy to duże uproszczenie ;-) Jeżdżę chyba dość przeciętnie - nie znoszę brawury i lubię bezpieczeństwo.

Pytanie do Kasi-robaczka: Kasiu, na Ilse Krohn Superior mam delikany białawy nalot z wierzchniej strony liści... to jakiś mączniak?
Czym najlepiej prysnąć?

Ogród Aguniady cz. 3 09 Cze 2015 19:56 #377681

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Objawy na róży wyglądają na skutki żerowania skoczka, zobacz na spodniej stronie liści czy nie ma tam takich białych "przecinków" ;) . Oprysk jakiś na robale, byle systemiczny, bo kontaktowym musiałabyś pryskać wszystkie liście od spodu.

Ogród Aguniady cz. 3 09 Cze 2015 20:00 #377685

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Są, Martulu. Białe, cieniutkie.
Czyli pryskam Mospilanem, bo mam...
To dziadostwo! :mad2:

Dziękuję :kiss3:

Ogród Aguniady cz. 3 09 Cze 2015 20:03 #377687

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
O, wierz mi, są gorsze dziadostwa na różach :devil1: , ja na skoczki nawet uwagi nie zwracam :happy3: , czasem im się dostanie przy okazji pryskania na grubszą zwierzynę :rotfl1:

Ogród Aguniady cz. 3 09 Cze 2015 20:08 #377691

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Cześć Aga :kiss3:
czy te robale nie mają litości :mad2: Nie dość, że normalnej ogrodowej roboty aż po pachy to jeszcze i to :jeez:
Ogarnął mnie ogrodowy leń, nic mi się nie chce i żadne usprawiedliwienia nic tu nie pomogą. Zaczęłam oczyszczać rodki i azalie, wyłamałam kwiatostany z jednego lilaka i tyle. Mam pytanie o serduszki - czy one zasychają po przekwitnięciu?
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogród Aguniady cz. 3 09 Cze 2015 20:08 #377692

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Martulu, ja wiem, że są gorsze... doświadczyłam chyba wszystkich, stąd też m.in z ponad 70 róż, zostało mi ~15.
Skoczka jeszcze nie miałam... no to mam...
Iwonko, ja lenia może nie mam, ale czas na ogród mocno się skurczył...
Dobrze, że od jutra już z górki do wolnego.
Serduszki zaczynają mi przysychać (kwiaty, bo liście bardzo dorodne i zielone...), po jakimś czasie zanikną, by znów obudzić się wiosną...

A w ogrodzie dziś słońca niet, ale roślinki są ;-)

Ostatnio zmieniany: 09 Cze 2015 20:14 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 3 09 Cze 2015 20:17 #377698

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Aga, to znaczy, że serduszka ma liście przez cały sezon? Kwiatki oczywiście przekwitły, ale pytam o liście - u mnie powoli zasychają i nie wiem czy to normalne.
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogród Aguniady cz. 3 09 Cze 2015 20:19 #377701

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Normalne, powoli zaczną zanikać... moje Alby jeszcze kwitną, więc liście bez oznak starzenia (jeszcze).

...i jeszcze ogrodowe a kuku ;-):

...Michał, to jest ta rabata.

Ostatnio zmieniany: 09 Cze 2015 20:40 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 3 09 Cze 2015 21:36 #377747

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Aguś, diagnoza Markitki wydaje się trafna, więc już wiesz co i jak, teraz tylko działać ;-)
U mnie też pojawia się skoczek, ale znacznie bardziej martwi mnie inwazja ogrodnicy niszczylistki. Ta zaraza zżera mi kwiaty w takim tempie, że strach!
Nie mam nowej książki P. Oudolf'a, ale chętnie przeczytam Twoją recenzję po lekturze :wink4:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Ogród Aguniady cz. 3 10 Cze 2015 19:13 #377985

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Kasiu, pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi - już opryskałam gady! ;-)
Jak kniga przyjdzie i przeczytam ją, to się odezwę.

...a wszystkim odwiedzającym Ogród w cieniu brzóz, przesyłam serdeczności:

Ostatnio zmieniany: 10 Cze 2015 19:14 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 3 10 Cze 2015 22:02 #378083

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Co jest na ostatnim zdjęciu?
Widzę, że miło spędziłaś długi weekend
Ja różnie. Najwięcej na podlewaniu. Trawnik mam w opłakanym stanie
A twój ogród wygląda jak zawsze rewelacyjnie
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Ogród Aguniady cz. 3 11 Cze 2015 18:52 #378306

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Gosiu, to wiązówka bulwkowa Plena... Bardzo podoba mi się ta wdzięczna roślinka.
Weekend jak zwykle pełen był aktywności... nadchodzący zapowiada się za to bardzo upalnie, zatem cieszę się, jako ciepłolubiś :)
Gosiu, widziałam Twój trawnik... sucho jest, więc pewnie trochę na słońcu nie wytrzymuje, ale spokojnie - trzeba wierzyć, że się zregeneruje...
Ściskam!

W ogródku już przygotowania do weekendu... w mocnym słońcu rośliny szybko przekwitają, ale mam nadzieję, że kolejne kwiaty będą znowu cieszyć oczy...
Cały czas coś się dzieje :)

Udanego popołudnia i wieczoru! :bye:

Ogród Aguniady cz. 3 11 Cze 2015 21:55 #378375

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Widzę,że masz jeszcze kwitnące krzewuszki,rododendrony a u mnie już wspomnienie po kwiatach. Krzewuszki ,kaliny przycięte a rododendrony oskubane :) W ogrodzie na szczęście pojawiają się letnie kwiaty i jest co podziwiać.
Fajne ostatnio robisz zdjęcia. Bardzo romantyczne. :)

Ogród Aguniady cz. 3 12 Cze 2015 06:46 #378461

• Gabriel
  • Gabriel's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3118
Zdjęcia cudowne :bravo: jak zwykle obejrzałem ze szczególnym zainteresowaniem te bardziej ogólne ;)
Ogród przepiękny, już nie raz to pisałem i chyba nie tylko ja :happy:
Widzę u Ciebie świerk pospolity 'Inversa' Czy on rośnie tak prosto do góry bez żadnej podpory? Mój nie chce, muszę mu ciągle przywiązywać czubek :think:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.569 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum