TEMAT: Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 22 Wrz 2015 21:49 #403570

• constancja
  • constancja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 896
Moniś, bardzo się cieszę, że nastąpiła akceptacja. :silly: Tylko powoli, powoli..... nie rozpędzaj się z planowaniem nasadzeń na szeroką skalę, bo jak zrobisz obwódki to tego miejsca jednak nie będzie zbyt wiele. Nie wyrzucaj pomysłu z trzmielinami do kosza, bo jest, moim skromnym zdaniem, doskonały. Pomiędzy trzmielinami i tujkami możesz posadzić coś kwitnącego, bardzo delikatnego. Sama nie wiem.... może len trwały albo zawilce japońskie. No coś w ten deseń, żeby dodać trochę koloru. Delikatne, zwiewne, bujające się na tle ciemnej zieleni szmaragdów.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Monika-Sz

Zielone okna z estimeble.pl

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 22 Wrz 2015 21:59 #403577

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Wielkie dzięki za dedykację :rotfl1: :rotfl1: Ale co się dziwić: Cyguś to też pies ogrodnika :happy: Łaska boska, że Ewa :bye: narysowała w czym rzecz, ja się boję odzywać ze strachu przed patelnią :devil1: , ale właśnie o to mi chodziło. Myślałam tylko, że może urwiemy kilka razy po 20 cm, pomalutku będziemy wyciągać łuk, żeby się pozbyć efektu łamańca i w końcu dojdziemy do tego, co Ewa pokazała za jednym zamachem :bravo: :woohoo: Będzie świetnie, kształt się uspokoi no i jest miejsce na nowe rośliny. Nie wspominam, że będzie łatwiej kosić, bez tego dziobu przy imperacie.
Teraz to może jednak tujki-kulki, ale masz dużo czasu. Poproszę o pomysły na Gardenpuzzle :happy:
:hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 22 Wrz 2015 22:39 #403609

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Witam CIę serdecznie Izo i cieszę się, że zaglądasz. Nie miałam okazji podziękować Tobie za odwiedziny i spotkanie :hug:

Za zmiany się nie wzięłam i tak szybko to nie nastąpi..poza brakiem towaru brak też czasu..i chyba już sił. Mocno dokazywałam w tym sezonie i jestem nieco zmęczona- na myśl o jakimś większym kopaniu, niż posadzenie kilku roślin, skóra cierpnie mi na grzbiecie.
Wiosną to co innego- aż się dusza do kieratu wyrywa :woohoo:

Psinka wygłaskana- dziękuję :)
Swoją drogą niezły z niego psotnik- dziś znowu P chciał go zdjąć z łóżka, bo jak zawsze po porannym spacerze wskoczył do mnie się przytulać. Oooo- takie warczenia na P za zdejmowanie z łóżka to nie powstydziłby sie rottweiler występujący w filmie Omen :happy3:

Czytałam dziś na blogu Twoją relację z wyprzedaży w CHronosie..powinnam sie i ja tam kiedyś wybrać..marzy mi się kamienne poidełko :hearts:

Ewciu- nie puszczę zbytnio wodzy fantazji, bo trochę chyba już oklapłam w tym sezonie. Oszczędzam siły na sadzenie drzewa, na cebulowe.. Myślę, że na darcie trawy się raczej nie porwę, a co do wymyślania- to też na spokojnie.. Najpierw chciałabym zobaczyć wytyczone rabaty, a dopiero wtedy zacznę kombinować.
Pomysłu z trzmieliną nie odpuszczę, a to z jednego ważnego powodu.
Na ZtŻ zobaczyłam urokliwy zestaw i koniecznie muszę to zrobić u siebie! Moje zdjęcie zupełnie nie oddaje urody tego zestawienia!
WP_20150905_006-2.jpg

Mam u siebie limki- na tej brzuchatej rabacie przy schodach..i to chyba tu chcę zrobić to zestawienie..a żeby trzmielina na brzuszku nie byłą zupełnie od czapy, to chciałam ją powtórzyć vis-a-vis przy szmaragdach na tej rabacie, którą wygięłaś tak ślicznie.
Wstępnie mam plan, żeby na brzuszku posadzić ten zestaw złotej trzmieliny z tym powojnikiem miniaturowym..a przy szmaragdach powtórzyć trzmielinę, dodając do niej coś- jeszcze nie wiem co...ale myślę.
Na pewno nie mogę przeładować przy szmaragdach, bo już cała urodzinowa dość bogata..
Na brzuszku bardzo chcę ten zestaw trzmieliny z powojnikiem- jedyny mankament, to czerwone berberysy- ach, czemu nie kupiłam zielonych :hammer: Może jednak jeśli przy nich dam trzmielinę a powojnikami pójde na brzeg, to berberysy w głębi nie będą tak razić..
To takie luźne rozważania- w tym roku tego nie zrobię, ale kombinowac sobie powoli będę..

Niedługo oszaleję z Cygusiem tryskającym energią. Pomijam fakt, że wczoraj szalał od 21 do 1 w nocy.. Nic dziwnego- w niedzielę po powrocie od Aguniady padł..i spał z krótką przerwą, do poniedziałkowego rana.. po czym został sam w domu..i pewno znowu spał.. Jak wróciłam o 21 to był cudownie wyspany i tryskający mega energią.
Dziś co prawda trochę łagodniej..ale też psinka świeżo wyspana pod naszą nieobecnośc i jest gotowy do zabawy. Jak się buntuję mając dośc przeciągania sznurka, to ciągnie mnie za bluzę, żebym sie nim zainteresowała..ale głównie stoi z cielęcym spojrzeniem i sznurkiem w pyszczku.
Przydałaby się niania dla niego..byłby psiak wybawiony a ja wracałabym do domu, do nieco śpiącego, spokojnego aniołka :whistle:

EDIT.. Haniu, za długo kleciłam odpowiedz..ale trudno się pisze na kompie, mając szarpany rękaw, na zmianę z drapaniem ręki ;) Nie widziałam Twojego wpisu.

Cyguś dziś odkrył, gdzie chowam przed nim konewkę do podlewania roślin domowych..od razu pomyślałam o Tobie i Kubusiu :lol:

Hahaha..to na moją rabatę był większy plan zamachu :rotfl1: a tu zobacz.. Ewcia, nieświadoma mojego upartego charakteru, ciachnęła trawnik bezlitośnie :silly: Ale sama widzisz.. ja ogrodowo jaskiniowiec jestem- tylko pismo obrazkowe do mnie przemawia :happy3:

Zachorowałam na ten zestaw ze zdjęcia powyżej..czy ktoś chce wymienić 3 czerwone kolumnowe berberysy na kolumnowe zielone :whistle:
Przy szmaragdach zbytnio nie chcę tego zestawu dawać, bo to byłby kolejny kolor na rabacie i wydaje mi się, że lepiej to zrobić na brzuszku...
Chociaż jak czytam, że ten powojnik kwitnie głównie 06/07 a do września skromniej..to może akurat jego fioletowe kwiaty skromniejsze we wrześniu nie raziłyby zbytnio przy już przebarwiającej się Vanilce :think:
Ostatnio zmieniany: 22 Wrz 2015 22:51 przez Monika-Sz.
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 23 Wrz 2015 00:05 #403627

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Monia, super, że Constancja zrobiła wizualizację tego, o czym myślą wszyscy :devil1:
Nieskromnie dodam, że jak byłam u Ciebie to też sugerowałam, żeby tą linię rabaty poszerzyć do murku... :whistle:
Zestawienie tego powojnika z trzmielinami świetne! :woohoo:
A widły pod choinkę to wymarzony prezent! ja taki dostałam 2 lata temu i od tego czasu twierdzę, że to najlepszy przyjaciel kobiety, zaraz po diamentach, rzecz jasna :lol:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 23 Wrz 2015 00:08 przez Robaczek.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 23 Wrz 2015 00:52 #403630

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasiu- przyznam ze wstydem, że tej rady nie pamiętam..ale wiesz, że tyle pomysłów poddałaś :hug: , głowa parowała, serce krwawiło.. i mogło mi to umknąć. Trzeba było dosadniej :silly:

Zestawienie niezwykle energetyczne i mnie zachwyciło do tego stopnia, że od razu zaczęłam w myślach szukać miejsca dla tych roślin.

Diamenty już mam..no dobra- diamenciątka :oops: to co..teraz czas na widły :rotfl1: Może zacznę od mini wideł..czyli takiego sprzętu, z jakim Ty przyjechałaś..pazurki do rozrywania bryły miałaś świetne- ja zazwyczaj rozrywam moimi osobistymi pazurkami :jeez:

Zmykam, bo jutro muszę się o jakiejś koszmarnej godzinie obudzić :hammer:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 23 Wrz 2015 23:09 #403817

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Jesienny dzień..jeden z wielu, jakie nas jeszcze czekają. Oby były równie piękne, jak dzisiejszy :woohoo:
Przedpołudnie spędzone na ogródku w t-shircie..wieczorem po powrocie z pracy tradycyjna walka ze szlauchem..i w bluzie było prawie za gorąco :lol:
Mam nadzieję, że i weekend najbliższy będzie równie udany pogodowo.. chciałabym móc się nacieszyć tą aurą, spokojnym spacerem i wystawianiem buzi do miłego jesiennego słońca. Liście tak pięknie się przebarwiają, pszczółki uwijają na kwiatach żurawek i rozchodników.
Jest szansa, że w tym roku kolejny raz doczekam się kłosów Zebrinusa..które wyglądają jak po zastosowaniu karbownicy do włosów :P Zapomniałam wspomnieć, że jak byłam ostatnio w ZP to p Przemek namawiał mnie na jakąś niską odmianę miskanta, który zaczyna się kłosić też takimi loczkami- sprawa do przemyślenia :woohoo:

A co na ogródku..ciągle to samo, walka z wężem i nudne, niezmiennie te same rosliny ;)
WP_20150923_004.jpg

WP_20150923_007.jpg

ogromna przewaga wrzosów pączkowych- ciągle świeżo się prezentują :woohoo:
WP_20150923_008.jpg

codzienna dawka sportu
WP_20150923_010.jpg

WP_20150923_011.jpg

zachwycająca jest na rozplenica!
WP_20150923_012.jpg

Hakone Naomi na razie subtelnie przebarwiona.. dodatkowy kolor przychodzi chyba wraz ze spadkiem temperatury..więc nie tęsknię ;)
WP_20150923_015.jpg

przypadkowo udało się fajnie zestawić rozchodnika od Ani Adasiowej :hug: z Naomi właśnie.. jej przebarwione smugi fajnie grają z rozchodnikiem- on nie jest aż tak buraczkowo-różowy, jak na fotce..
WP_20150923_016.jpg

WP_20150923_017.jpg

jeśli sie pogoda utrzyma, to będą kłosy na Zebrinusie :dance: pędy są zgrubiałe, więc pędzle w drodze.. rok temu pierwsze zdjęcia kłosów mam z 15go października- oj długo trzeba czekać..
WP_20150923_018.jpg

chwila relaksu i kontemplacji.. niedługo niedobra paniusia idzie do pracy i będzie przymusowa drzemka i nuuudy. Za to wieczorem Cygusiątko odbija sobie w dwójnasób ;)
Agnieszko, poznajesz..to ten anioł, który był u Was z wizytą.. niby podobny, ale coś się nie zgadza...hmmm..-a! leży spokojnie :tongue2:
WP_20150923_021.jpg

Jeszcze 2 dni i weekend! Oj, jak ja żyję od piątku do piątku.. :jeez:
Ostatnio zmieniany: 23 Wrz 2015 23:13 przez Monika-Sz.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 23 Wrz 2015 23:26 #403820

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Moniś....a kuku :wink4: ale zmiany w ogrodzie :jeez: nie ,,nadanżam'' tego ogarnąć :devil1: , podoba mi się Twoja konsekwencja :bravo: ogród nabiera ciałka i niedługo będzie w ,,czubie Forumowych ogrodów..... :whistle: :woohoo:
Cyguś jest debeściak i tyle....ale się zmienił.... :huh: ten buraczany rozchodnik rewelacja.... :hearts:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 23 Wrz 2015 23:28 #403821

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Monia, pięknie spędziłaś pierwszy jesienny dzień! U nas niestety słońca było jak na lekarstwo, a wieczorem nawet popadało..popołudnie spędziłam więc w domowych pieleszach, przy rozpalonym kominku :P
Ja też czekam na kłosy kolejnych miskantów, ciekawe czy Grcillimus coś pokaże w tym roku? :think:
Ach, te drobne jesienne radości ;)
Jeszcze 2 dni i weekend :dance:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 23 Wrz 2015 23:41 #403824

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam Szanownego Pana.. zabiegany tak, że na forum czasu brak.. :jeez:

Podoba się Tobie buraczkowy rozchodnik..? To co- wiosną dzielimy :whistle: :hug:

Cyguś bardzo podrósł. No- może nie bardzo, bo nadal sie mieści między prętami ogrodzenia :hammer: ale w porównaniu z tą kruszynką, jaka do nas trafiła, to już z niego kawaler. Dziś nawet sprawdzałam tabelę wieku psów w przełożeniu na ludzkie lata.. Bąbel trafił do nas w wieku ok 3 lat ludzkich, a teraz ma na karku dyszkę :lol: Siekacze już wymienił, w drodze ostatni kieł..a w głowie pstro, jak dawniej :happy3:

Taki był maluśki, jak do nas przyjechał..słodziak kochany! Zobacz, jak tu obroża luźno wisi..od tego czasu już 2 razy regulowałam
WP_20150615_008-2.jpg

Zrobił się znacznie wyższy- nóżki jak u kozy ;) i świetnie skacze po meblach :wink4: Nic jednak nie przytył- trzyma linię i jest szczuplutki, jak przecinek.
Był moment, że się śmialiśmy z P, że ogon większy od niego :lol:

Kasiu- popadało u Was..to dobrze..i niedobrze :wink4: U nas ostatnie deszcze całkiem zmieniły wygląd trawnika- jak byłaś u nas z wizytą, do mimo naszego podlewania nie wyglądał najlepiej :oops: ..teraz soczyście się zazielenił i gdyby nie kocie łby, całkiem by mnie cieszył. Jest jak uginający się pod stopami dywan :woohoo:

Ja miskanty staram się kupować wczesne- w takim napięciu czekam na Zebrinusa, że wolę pozostałe mieć sierpniowe ;) Zresztą pierwsze 2 lata Zebrinus w ogóle się nie kłosił i wyobraź sobie moją radośc i zdumienie na widok kłosów rok temu. Do tego potrzeba jest chyba długa i ciepła jesień i mocno trzymam kciuki, aby i ta się taką okazała!

Czas, jak widzę, liczysz podobnie ;) Jeszcze się chwilę nacieszymy ogrodami..cebulowe w poczekalni..u Ciebie wykopki różane i przyjdzie czas na domowe pielesze. Znowu ruszymy do kuchni- do tej pory pamiętam ziołowe bułeczki z inspiracji od Ciebie, a że jesienią nabieram większej ochoty (z nudów) do działań kuchennych, to i w tym chyba się pobawię w piekarza.

Czytałam u Ciebie coś nt serca zrobionego kosiarką.. Wydeptane w śniegu już widziałam, ale trawiastego nie.. Koniecznie w podsumowaniach musisz tę fotkę uwzględnić :woohoo: Jakie to romantyczne.. :hearts:
Ostatnio zmieniany: 23 Wrz 2015 23:50 przez Monika-Sz.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 23 Wrz 2015 23:42 #403825

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Nowa strona, pierwszego postu nie widać :mad2: wstawiam więc ten, kolejny raz dla odczarowania nowej strony. ZUpełnie nie wiem, skąd się to bierze???

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 23 Wrz 2015 23:57 #403828

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
Monika-Sz wrote:
. zabiegany tak, że na forum czasu brak.. :jeez:

Kochana nie zabiegany tylko zarobiony..... :wink4: jak skończę to wstawię parę fotek ...przed i po.... :dazed: na swój ogród nie mam czasu, trawa po pachy, rosliny nie ciete w terminie....ogólnie chaos ogrodowy.... :rotfl1: :devil1: :pinch:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 24 Wrz 2015 00:01 #403829

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
chester633 wrote:
nie zabiegany tylko zarobiony..... :wink4:

a jaka frajda będzie, gdy przyjdzie czas wydawania :woohoo:

Jak to trawa po pachy.. To Kokosik już nie wydeptuje :blink: Koze musisz sobie sprawić- rozwiąże od razu kłopot z trawnikiem i zapewne z cięciem niektórych roślin również :silly:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 24 Wrz 2015 00:13 #403831

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
Kozę to by Asia zeżarła :devil1: piacho-ziemi już nie wydepczesz....a kasę już wydałem bo kupiłem blaszane jeździdło.... :devil1: .Będzie ,,kaktus'' jak od wiosny nic się nie ruszy i furę rdza pochłonie.... :rotfl1: .

Może szanowna Pani życzy sobie trawnik z rolki + automatyczne podlewanie.... :think: :teach: :wink4: ....nagrobki ,,futurystyczne '' też robimy.... :dazed: :tongue2: .

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 24 Wrz 2015 00:24 #403834

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
chester633 wrote:
Może szanowna Pani życzy sobie trawnik z rolki + automatyczne podlewanie.... :think: :teach: :wink4: ....nagrobki ,,futurystyczne '' też robimy.... :dazed: :tongue2: .
Jeśli to wszystko w gratisie do worka kory, to biorę..choćby dziś :rotfl1: No..może chwilowo bez nagrobka ;)

Ale..ale..oj, strzelam focha! Jaka trawa z rolki, przecież ja mam trawę z wideł, która prawie mi się podoba. :silly: Sugerujesz, że zła i czas wymienić :angry:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 24 Wrz 2015 00:27 #403835

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
Wyczytałem że łyse placki, że be....że muszę coś zrobić ....to podsyłam tylko pomysł....a gratisy były tylko wyszły.... :devil1: :tongue2: .

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 24 Wrz 2015 00:31 #403836

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja faktycznie narzekam na łyse placki, ale rozważałam raczej dosiewkę, a mam wrażenie, że próbujesz mnie tu..nomen-omen, wyrolować :funnyface:

Kulki cisowe u Kordusa widziałeś :think: ?

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 24 Wrz 2015 00:35 #403837

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
O,ooo zapomniałem że byłem.... :rotfl1: ....nie dzwoniłem bo kulek nie było.....kup cisa, nożyce w garść i kula gotowa...ops...przepraszam.... kalafior... :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
wszystko co widziałem to same maluchy , ale kulek niet....

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 24 Wrz 2015 00:43 #403838

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
chester633 wrote:
nożyce w garść i kula gotowa...ops...przepraszam.... kalafior... :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

Trylion fochów!

Ja się zastanawiałam, czy można kupić np 3 czy 4 sztuki niskich drapaków, posadzić do jednego dołka ciasno i obciąc na kulkę.. Bo widziałam takie mikrusy, które zestawione razem udawałyby coś na kształt kulki.. ale czy można cisy tak sadzić razem w jednym dołku.. :think: :think:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.504 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum