TEMAT: Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 24 Wrz 2015 00:45 #403840

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Cooooo fochy za kalafiora, a kto powiedział że rok 2015 rokiem cięcia na kalafiora... :teach: ...kto, no kto... :teach: .
Jak najbardziej świetny pomysł z cisami....ale jak podrosną to będzie ,,mega'' pień...
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 24 Wrz 2015 00:47 #403841

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
chester633 wrote:
Cooooo fochy za kalafiora, a kto powiedział że rok 2015 rokiem cięcia na kalafiora... :teach: ...kto, no kto... :teach: .
No patrz..nie pamiętam..ale jestem pewna, że to musiał być ktoś mi nieżyczliwy :rotfl1:

chester633 wrote:
Jak najbardziej świetny pomysł z cisami....ale jak podrosną to będzie ,,mega'' pień...
czyli głupi pomysł ostatecznie :unsure: ?

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 24 Wrz 2015 00:51 #403842

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie , dlaczego...a może zrezygnuj z cisa , myślałaś o żywotnikach jest spora kolekcja kulek....

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 24 Wrz 2015 00:57 #403843

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Kulek tujowych mam już sporo, chciałam coś innego :oops:
Zresztą nie ma o czym mówić..może w przyszłym roku coś poszukam B)

Możesz uchylić rąbka tajemnicy nt obecnego Twojego zlecenia. Wspominałeś o ogrodzie, który porządkujesz :woohoo: ?

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 24 Wrz 2015 01:22 #403844

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
Działka z domem jednorodzinnym, typowa kostka z lat 78-80 ogród zaniedbany....tu morela sięgająca dachu z gąbka zamiast pnia, tu marcinek, tam jabłonka ,tu bukszpanik a na środku bunkier ze stropem żelbetowym grubości 15 cm....na ...narzędzia... :dazed: :rotfl1:
a zapomniałem , domek na Zaciszu....bedzie dużo RH, traw, róż...reszta to tajemnica wykonawcy......rolbordery z kostki granitowej... :teach:
Ostatnio zmieniany: 24 Wrz 2015 01:24 przez chester633.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 24 Wrz 2015 02:04 #403845

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Mam nadzieję, że właściciele wyrażą zgodę na pokazanie metamorfozy :woohoo:

Kostka granitowa..uuuu..będzie na bogato :whistle:

Bunkier może zostaw..teraz takie niepewne czasy.. :think: .. ;)
Ostatnio zmieniany: 24 Wrz 2015 02:05 przez Monika-Sz.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 24 Wrz 2015 02:10 #403846

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniś bunkier rozebrany, zmieścił się do dwóch kontenerów 10 m3 :crazy: , tylko miałem dwa dni w ,,plecy''.Teraz wiesz gdzie jestem, jutro też w tym samym miejscu o tej samem porze :devil1: a na sobotę zapowiadają mega deszcz i max. + 13 w najcieplejszym momencie dnia.... :think: :dry: .Zostaje mi poniedziałek....i będę bujał się do końca pażdziernika.Zostanie jeszcze troszku pracy na wiosnę i wymiana trawnika na rolkę.... :wink4: .

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 24 Wrz 2015 02:15 #403847

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Mam nadzieję, że wspomniana prognoza na sobotę ogranicza sie do Zacisza, bo ja u siebie takiej pogody nie wpuszczam w moją przestrzeń powietrzną nad ogródkiem :angry:

Jak taki jestes zabiegany, to może zamiast trawnika z rolki dasz u siebie fototapetę trawy :funnyface: chociaż kosić nie będziesz musiał :rotfl1:

Zmykam do spania :bye:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 24 Wrz 2015 02:39 #403849

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
No to pa.....i niech Ci się przyśni Justin Bieber....... :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 24 Wrz 2015 06:26 #403860

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Dałabym sobie rękę obciąć, że Zebrinus nie kwitnie :dazed: ... nawet Martusi tak powiedziałam :jeez: . Idę się zakopać w kompostowniku :oops: .

Moniś już Ty przestań narzekać na te placki w trawniku. A co to murawa na Narodowym ma być? :wink4: Nie możesz mieć najładniejszego trawnika w promieniu 20km :P , bo, bo ... bo wtedy i ja będę musiała coś z tymi moimi plackami zrobić :rotfl1: .

Pogoda nas rozpieszcza :dance: - choć ja i tak na ogrodowanie jakoś nie mam weny :tongue2: . Poczułam chyba już jesień w moich starych kościach :rotfl1: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 24 Wrz 2015 08:36 #403875

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Wprawdzie niejednemu psu Burek, ale
chester633 wrote:
Kozę to by Asia zeżarła :devil1: .
i tak jakoś w pierwszym odruchu ksobnie pomyślałam, że już nawet na forum dotarła wieść o moim niepohamowanym apetycie.... dopiero potem się jorgłam, że nie o mnie tu chodzi :rotfl1: .
Moniś, nowy kształt rabaty bardzo ładny. Jestem za :bravo: . Też wczoraj poszerzyłam tu i tam ;) . Nazwałam to wyrównaniem brzegu trawnika :rotfl1: ... Ale miejsce na cebulki jest! A propos - dzięki za cynk w sprawie Lidla. Cudem zdobyte przez ojca krokusy wraz z trzema paczkami czosnków mam i ja!
Miłego czwartku :bye: !
Ostatnio zmieniany: 24 Wrz 2015 08:38 przez asia2.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 24 Wrz 2015 19:40 #403963

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
Moniś, miałam Ci napisać co z Julką...no więc jest już po operacji, dziś miała i od 2 godzin siedzi już w domku, zaś ta gulę lekarka zabrała na badania i za 10 dni wszystkiego się dowiemy co to było :kiss3:
operację zniosła idealnie, z narkozy się szybko wybudziła zaś ogólny stan zdrowia dobry zaś teraz będzie dostawała antybiotyk i witaminki przez 10 dni czyli wszystko jest oki :kiss3: :hug:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 24 Wrz 2015 23:39 #404018

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Paweł..to żeś mi dowalił..dobrze, że nie zdążyłam tego przeczytać przed zaśnięciem- jeszcze by się spełniło :blink:

Dorciu..nie zakupuj się :hug: Ja też sądziłam, że nie kwitnie,,pierwsze dwa lata u mnie nie kwitł. Była temu winna po pierwsze młoda sadzonka..a po drugie chłodna jesień. Rok temu kłosów doczekałam się po raz pierwszy..w połowie października.
Na necie czytałam, że Zebrinus kwitnie 10-11..więc u nas musi jesień bardzo sprzyjać.. Liczę na tą, że taka będzie :dance:

Przy takim argumencie nt trawnika przestaję marudzić.. :lol:

Pogoda dziś była rewelacyjna, chociaż Paweł zestresował mnie prognozą na weekend. Ja się kategorycznie nie zgadzam, żeby w weekend było brzydko :angry:

Asiu..wyrównywanie brzegu trawnika- bossssssskie! Kradnę :whistle: ,..i będę stosować.. Zresztą Constancja juz pokazała, jak muszę "wyrównać" :rotfl1:
Cieszę się, że cynk się przydał- ja też krokuski upolowałam..jedyna paczkę :dance:

Pomyłka z Asią świetna.. masz apetyt na kozę :blink:

Martuś- dzięki za info!! Mam nadzieję, że w badaniu wyjdzie, że to był zapalny węzeł chłonny :hug:
Najważniejsze, że bidulka operacje i narkoze dobrze zniosła!!

Kolejny cudowny dzień za nami..Normalnie było mi dziś gorąco :woohoo: Niestety wszystko popsuł tel z pracy, z przypomnieniem, o której zaczynam :angry: Trochę się jednak udało pobimbać na ogródku.. :whistle: DObrze, że przed pracą udaje się chwilę tu spędzić, bo powroty z pracy grubo po 21 nie pozostawiają już możliwości.
Staram się, żeby Cyguś się wybawił przed moim wyjściem do pracy i żeby lepiej mu się spało. Po powrocie do domu od razu zasypia na kanapie..zanoszę go do sypialni, gdzie naburmuszony zostaje. Pod naszą nieobecność oczywiście nie próżnuje..codziennie moje ubrania lądują w legowisku :P
Cygusiek już tradycyjnie po wyjściu Męża melduje się do łózka i śpi wtulony we mnie :hearts: Zakuś też tak robił :unsure:
DObrze, że mamy tego zambrudera.. chociaż jest wesoło.. psotnik z niego nieziemski! Dziś znowu mi uciekł z ogródka. Stałam i obserwowałam, jak wygląda przez ogrodzenie..
WP_20150924_024.jpg

tradycyjnie próbował zerwać siatkę..
WP_20150924_023.jpg

po czym zakręcił się na pięcie..i ani sie obejrzałam, wyszedł dołem :blink: skaranie boskie :jeez:

cztery łapy psa unoszą w świat :lol:
WP_20150924_028.jpg

wypadałoby może coś ogrodowo.. :think:
śmiesznie wyglądają Vanilki kupowane na ZtŻ w porównaniu z ubiegłorocznymi.. te z Zieleni dopiero zaczynają kwitnąć, "stary" krzew w tle..
WP_20150924_022.jpg

Helga bardzo fajnie przebarwia pędy..
WP_20150924_029.jpg

nieskromnie powiem, że podoba mi się to zestawienie.. Hakone Naomi żółta z czerwonymi refleksami sąsiaduje z czerwonymi żurawkami a tuz obok żółtawe kulki tujowe.. Nawet to chyba ciekawiej wygląda, niż kulki zielone..tak sobie tłumaczę, że w tej wersji kolorami pasuje wszystko do siebie i wyszedł całkiem zgrany komplecik
WP_20150924_025.jpg

jeszcze przebarwiający się winobluszcz, przechodzący od sąsiadki- ładnie wprowadza mi urozmaicenie..
WP_20150924_019.jpg

na pożegnanie psina.. w pełni szczęścia. Jak jemu niewiele potrzeba do szczęścia.. słońce i zabawa na ogródku :woohoo: Ja do kompletu chciałabym mieć jeszcze wolne ;) Jakże zupełnie inaczej CYguś czuje się w deszczowe dni. 2 tyg temu była paskudna sobota..psina przysypiała na kanapie, ani mu w głowie były zabawy na ogródku!
Na zdjęciu- gotowość do przyjęcia aportu
WP_20150924_008.jpg

Pozdrawiam :flower2:
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, Adasiowa

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 24 Wrz 2015 23:57 #404019

• constancja
  • constancja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 896
Monia, miałam kiedyś psiaka, który robił tak samo jak Cyguś. Kiedy wychodziłam do pracy to wynosił moja piżamę do swojego legowiska. Zawsze ją znalazł pod poduszką i zabierał do siebie. Robił tak nawet wtedy kiedy nie był sam, ale zawsze wtedy kiedy mnie nie było. Czuł się bezpieczniejszy, a mój zapach pozwalał mu koić tęsknotę. To był wyjątkowy pies i nigdy już takiego nie będę miała. Kocham swoje futra i są dla mnie członkami rodziny ale to już nie jest to. Tęsknię za nim strasznie. :cry3:
Za tę wiadomość podziękował(a): Monika-Sz

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 25 Wrz 2015 00:11 #404020

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
asia2 wrote:
Wprawdzie niejednemu psu Burek, ale
chester633 wrote:
Kozę to by Asia zeżarła :devil1: .
i tak jakoś w pierwszym odruchu ksobnie pomyślałam, że już nawet na forum dotarła wieść o moim niepohamowanym apetycie...

Asiu dobre........ :woohoo: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: , mojej psinie na imię Azja ale zdrobniale Asia.... :think: :devil1: :wink4:

Moniś , a jednak wiedziałem :woohoo: że idol nastolatek jest też Twoim idolem :devil1: :tongue2: .Teraz na Okęciu coś z nieba pomazało i tyle, brakiem deszczu jestem załamany :( , w prognozach miało siarczyście lać w sobotę a teraz figa....no na Lubelszczyźnie ma popadać.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 25 Wrz 2015 00:49 #404021

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewciu- każdy nasz zwierzak zostawia wspomnienia w sercu, szczególnie jak było się blisko z psiakiem związaną :hug:

Zakusiek był moim kochanym pieskiem..tym bardziej, że był taką gapusią szalenie przywiązaną i wrażliwą. Cyguś jest znacznie bardziej przebojowy i rezolutny, chociaż też przywiązany.
Ja ta jego zabawę w noszeniem moich ubrań odbieram bardziej jak psotę, niż tęsknotę.. Jak jestem w domu to podwędza np bluzę, której nie schowam na miejsce i ciągnie ją sobie na kanapę do salonu. Natomiast jak mnie nie ma, to wszystkie moje ubrania w zasięgu zębów lądują w legowisku- myślisz, że to tęsknota a nie psota :think: Męża ciuchów nie bierze..
Jak jesteśmy w domu, to bawi się naszymi kapciami, jeśli tylko pozwolimy. Gdy byliśmy u Agnieszki w odwiedzinach, to zadowolony przyniósł moje buty do salonu :jeez:

Zakusiek był typowym Kingiem- psem jednego pana.. Jeśli w domu byłam ja, to nikt mu nie był potrzebny. Pod moją nieobecność przyklejał się do tego, kto był pod ręką ;) Do Męża mojego się długo przekonywał.. Myślałam, że to Zakusiek był taki zaborczy bo np jak Mąż rano go wypuszczał na ogródek to było ok, bo ja spałam..ale jak wieczorem chciał z nim wyjśc, to pies chował się w legowisku i oglądał na mnie- nie było taryfy ulgowej, musiałam iść ja.
Cyguś robi mi ten sam numer :hammer: Jest oczywiśćie bardziej "wspólnym" psem, niż Zak..ale tak, jak rano bez gadania wychodził z P na ogródek, tak wieczorem...czy ostatnio w sobotę po śniadaniu wołany przez P do wyjścia albo nie idzie i ogląda się na mnie czy idę..albo wychodzi i nie robiąc nic zwiewa do domu..i muszę się ruszyć ja :jeez:
Jest o tyle wspólny, że np jak leżymy na kanapie i oglądamy tv to często Cyguś leży nie przy mnie, ale przy P.. Nie jest więc ylko mój..ale "bardziej mój"..czy może "częściej mój".
Jakiś czas temu wymyślił sobie, że podstawia mi sznurek pod rękę, żebym się z nim przeciągała..więc teraz wołam go "przynieś"..albo wystawiam rękę i podstawia sznurek. Mężowi tak nie chce przynieść. Za to robią piękne sparingi z maskotką :lol:

Często myślę o Zakusiu..i troszkę żałuję, że dopiero po jego śmierci zaczęłam tak dokładnie czytać porady behawiorystów..np to o ziewaniu, żeby psa uspokoić..albo jak nauczyć psa samotności. Wydawało mi sie wtedy, że nie jest sam, skoro zostaje z moimi Rodzicami, więc nie potrzebna jest nauka.. A to nie chodziło o samotnośc jako taką, ale o brak mnie.. On początkowo zamiast siedzieć z Rodzicami na fotelu, czekał na ganku, na dywaniku z butami.. :jeez: jak szłam do łazienki to wył pod drzwiami- więc już do końca chodziliśmy wszędzie razem.. ja w wannie leżakowałam, a Zakuś drzemał na chodniczku łazienkowym.
Mogłam zrobić więcej, żeby go odstresować, a mi się wydawało, że wystarczy go kochać, przutulać, troszczyć się..
Z Cygusiem staram się postępować inaczej. Oczywiście ucze posłuszeństwa..ale ponieważ dostałam psiaka malutkiego, do ukształtowania..to uczyłam zgodnie z wyczytanymi radami, żeby chociażby uniknąć lęku separacyjnego, bo pamiętam, ile nerwów to Zaka kosztowało.
Na tym mi zależało- żeby mieć psiaka jak tabula rasa.. bez już nabytych problemów i lęków, jakie miał Zakuś.. żeby wyrósł na pieska garnącego się do ludzi i zwierząt- co się chyba udało. Zakuś przez pierwsze lata uciekał od ludzi i zwierząt, chował się nawet przed szczeniaczkami i nie dawał się nikomu obcemu pogłaskać.. Dopiero z biegiem lat mu to przeszło i zaczął sie robić bardziej towarzyski.
Cygusia nie trzeba namawiać do kontaktu- sam sie garnie..na widok ludzi się ożywia i chce witać i bawić.. z większą rezerwą podchodzi do niektórych psów.

Myślę, że Cygus też ma swoje ogromne miejsce w moim sercu- taka radosna z niego psina..taka uroczo psotna i nieposłuszna..a jednocześnie grzeczny z niego psiak. Zakuś jednak zawsze będzie w mojej pamięci- jako ten wrażliwy, przywiązany i tak wymagający kochania.

Powiesz coś więcej o swoim piżamowym psiaku :kiss3: ?..jeśli nie wywoła to zbyt przykrych wspomnień.. :hug:

Paweł- pogoda na sobotę na razie mnie zupełnie nie zadowala.. 17* i przelotne opady :angry: kpina jakaś! Czekam, aż się ze wstydem z tej prognozy wycofają :hammer:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 25 Wrz 2015 01:42 #404028

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
WP_20150924_008.jpg

Monia ale słodziak...... :woohoo:...pomiziaj Cygusia ode mnie.... :teach:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 25 Wrz 2015 01:45 #404030

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
To może jutro..bo dopiero raczył łaskawie zasnąć :jeez:

Ja akurat najmniej lubię zdjęcia z otwartym pyszczkiem- Kingi są wtedy tak strasznie brzydkie :rotfl1: ale tu pysio był tak rozbawiony, że trudno było sie oprzeć ;)

Ty dzis w pracy..?

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.681 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum