TEMAT: Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 13 Kwi 2016 16:07 #455897

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
No to wymyśliłaś sobie zajęcie. :happy:
Coś nie bardzo mam odwagę wypowiedzieć się na ten temat,bo widzę że bardzo podobają Ci się kamienie na trawniku. Potraktuj to jako tylko moje zdanie ,z którym wcale nie musisz się zgadzać. Na szczęście każdemu podoba się coś innego i dlatego jest tyle pięknych a tak różnych ogrodów.
Mnie bardziej u Ciebie podoba się sam trawnik bez dodatków. Trawnik jest za mały,żeby dołożyć do niego ścieżkę z kamienia. W tej chwili w oko rzuca się tylko kamień . On aż świeci w oczy. Może jakby był inny kolor,może szary,to nie rzucałby się tak w oczy. A jeżeli już ma być ścieżka kamienna,to może nie taka szeroka.
Ja jestem totalnym amatorem,jeżeli chodzi o ogród. Może to jednak Aga ma rację,że tak jest ładnie. W końcu jest fachowcem ,co nie raz udowodniła tworząc kapitalne rabaty w swoim ogrodzie. :)
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Monika-Sz

Zielone okna z estimeble.pl

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 13 Kwi 2016 16:17 #455899

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Czy mogę coś od siebie dodać? :tongue2:

Dla mnie zdecydowanie ładniej wyglądały te 5-tki :happy: . Tak porozrzucane też fajnie, ale moim zdaniem za szeroko :tongue2: .

Ekobordy miała/ i ma chyba gdzieś skitrane :tongue2: Markita. Wiem, że Marta nie była z nich zadowolona, a wręcz pozbyła się ich z ogrodu ;). Trawa przez nie przerastała :pinch: ... zresztą jak Marta tu zajrzy to sama napisze :woohoo: .

Monia a weź te 5-tki ułóż ale kamienie troszkę dalej od siebie :think: , bo wydaje mi się, że to by było coś pomiędzy obecnymi piątkami, a tym ostatnim rozrzuceniem :think: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Ostatnio zmieniany: 13 Kwi 2016 16:20 przez dorciaj.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 13 Kwi 2016 19:14 #455955

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Jestem i czytam ;) , ale nie chcę Moni bardziej mącić :happy3: . Ja swoje ekobordy sprzedałam, ale chyba jestem odosobniona w ich krytyce, więc się nie wychylam :silly:
Z ekobordami, czy bez, trawa swobodnie włazi na rabaty :devil1: , to jeden z moich podstawowych chwastów.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 13 Kwi 2016 19:36 #455962

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Muszę sprostować, że ja w ogóle nie dyskutuję słuszności rzucania kamieniami po trawie ;-)
Monika chce, Monika będzie mieć - przecież mówiła wyraźnie, żeby jej nie bruździć w zamyśle ;)
Moje doświadczenia są takie, że kamienie wtapiają się w murawę i nawet te duże jak u mnie, nei są narzucające się.
Co do ekobordów, to ja pilnuję obrzeży, w zasadzie za każdym razem po koszeniu robię im korektę nożycami aku i dla mnie osobiście, porządkują przestrzeń, ładnie prowadząc linię rabaty/trawnik. Wiem, że są zwolennicy czystych kantów i ich korygowania półksiężycem - ja także lubię to rozwiązanie, jednak ekobordy powodują, że moje życie jest łatwiejsze.
Monika, słuchaj swojej intuicji i rób, co Ci serce podpowiada.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 13 Kwi 2016 19:53 #455971

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Monisiu :) w sprawie kamieni Ci nie pomogę,lubię je i też zamierzam robić dróżkę.Myślę , że serducho podpowie Ci najlepiej.
A Pan Psiurek -toć on bardzo grzeczny jest :happy3: w porównaniu z moimi Synkami.Uwierz, że odrabianie lekcji z Diabełkiem co ma prawie ADHD to dopiero wyczyn.Myślałam , że Samuela zabiję, zachowałam anielską cierpliwość , ale po skończeniu musiałam zrobić sobie drinka -ot tak dla relaksu :tongue2: Tak więc teraz u Ciebie goszczę i się relaksuję.Miłego wieczoru :hug:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 13 Kwi 2016 20:29 #455997

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Aguniada wrote:
Muszę sprostować, że ja w ogóle nie dyskutuję słuszności rzucania kamieniami po trawie ;-)
Monika chce, Monika będzie mieć - przecież mówiła wyraźnie, żeby jej nie bruździć w zamyśle ;)
Dziękuję :rotfl1:

Piaskowiec spośród kamieni jest chyba najsłabszym materiałem na ścieżki..ale mam go w nadmiarze i przez jakiś czas na pewno posłuży.. a mając stertę kamienia za domem nie będę kupować kolejnego..chociaz wolałabym mieć większe plastry- efekt byłby na pewno lepszy!

Ja się zdecyduję na ekobordy. Trochę zmartwiłaś mnie, że obrzeża kosisz dodatkowo.. Nie che jednak kolejnej kostki. Ta żółta jakoś z daleka tak sie w oczy nie rzuca i się do niej przyzwyczaiłam, chociaż mnie wkurza swoim kolorem..ale nawet brązowej nie chcę. Za dużo szczęścia- łączyć jedno z drugim.
Lepszym, moim zdaniem, rozwiązaniem będzie ekobord- najbardziej neutralna opcja. Tak mi się przynajmniej wydaje i chcę to sprawdzić.

Inuś.. pełna sympatii jestem, ale nie mogę się z Tobą zgodzić :silly:
Uparłam się na te kamienie z jednego głównego powodu- trawa w tym miejscu ciągle jest wytarta od chodzenia..zrobił sie taki ciąg kominikacyjny. Zwyczajnie nie jest ozdobą, a to miejsce tuż przy wejściu do domu i trawa nie może być taka wyświechtana :dry:
Liczę na to że kamienie nieco ją oszczędzą, bo na trawę się będzie nogą trafiać co któryś raz. Jak się pomysł nie sprawdzi, to usunę za rok i wysieję trawę od nowa :P
Żadna to strata- materiał mam, praca własna..

Kamień rzuca się w oczy bo jest jeszcze czysty ;) Podobny problem miałam z murkami z piaskowca- w pierwszym roku aż waliło po oczach..a z biegiem lat kolor sie uspokoił i już mnie tak nie razi.

Dorciu, pędem zastosowałam się do prośby.. Goniąc się z zachodzącym słońcem tuż po wczesnym powrocie z pracy nieco zacieśniłam ostatnie ułożenie..
IMG_2142.jpg

IMG_2152.jpg

IMG_2150.jpg

Będę jeszcze pewno nie raz to przekładała, a przede wszystkim dziś na szybko wybierałam kamienie, żeby ułożyć poglądowo. Sama ciekawa byłam, jak to wyjdzie i czy pomysł wpadnie mi i P w oko. Muszę na spokojnie poprzeglądać, co też mam na stercie, wybrać jakieś grubsze kawałki.
Ważna info- kształt rabat będzie zmieniany. Teraz jest tylko tymczasowe ułożenie z ubiegłego roku- docelowo zamierzam wyrobić symetryczne łuki. Bardzo ładnie mi to swojego czasu Ewcia-Constancja zobrazowała i tego się trzymam.

Martuś- sprzedałaś :dry: A ja się już zastanawiałam, czy wytrzymam do czerwca, żeby je od Ciebie odkupić.

Kasiu, zapraszam i cieszę sie, że znajdujesz relaks u mnie. ZObacz- a ja coraz to nową pracę sobie wymyślam :tongue2:

Wiem, że nie każdemu może podobać się pomysł kamieni w trawie- szczególnie na takim wąskim odcinku i jeszcze dodatkowo takich małych. Lepiej na pewno by było, gdybym miała duże plastry, rzuciłabym kilka i efekt wizualny byłby lepszy. No cóż- mam to co mam..

Co do kamieni w trawie- zawsze mi się takie pijane ścieżki podobały z kamieni luźno ułożonych. Co prawda większych, ale jak się nie ma co się lubi.. ;)
Trawa tutaj wygląda źle i jedyny mój pomysł to te kamienie właśnie. Zrobienie ścieżki z kostki absolutnie odpada z różnych względów. Poza tym P chce mieć trawę..a ja chociaż trochę utwardzoną ścieżkę i to jest nasz kompromis :lol:

Jeśli pomysł sie nie sprawdzi, to się z niego wycofam i od nowa wysieję trawę- jak wspomniałam, koszt mojej próby, to worek cementu ;)

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 13 Kwi 2016 20:40 #456011

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak dla mnie taka węższa lepiej wygląda :kiss3: . Dorzuć tylko jeden kamień gdzieś tam w połowie, bo są dwa i się zwężyło za bardzo :happy3: .... sama sobie za to przywalę :ouch: .
Poczekaj, poczekaj, a co jest nie tak z tą kostką, którą masz ułożoną teraz na obrzeżach? :think:
Świat Dorci 2016

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 13 Kwi 2016 20:48 #456021

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
dorciaj wrote:
Poczekaj, poczekaj, a co jest nie tak z tą kostką, którą masz ułożoną teraz na obrzeżach? :think:
No Dorcia..jest za żółta oczywiście :silly:

Na podjeździe mamy inną, obrzeże przy murku jest z innej.
Pierwotnie na podjazd chciałam tą, która jest przy murku, ale brukarz nas przekonał, że pomysł baaaardzo zły. Daliśmy więc inną. Wnerwia mnie teraz, że obok siebie są dwie różne- o fakturze gładkiej na podjeździe i chropowatej przy murku.
Miałam tą żółtą chropowatą, leżącą tymczasowo w omawianym teraz miejscu,zastąpić tym, co na podjeździe- czyli brązowa gładką. Ale w ogóle pomysł kostki mi się tu nie podoba. Przejście wąskie to je sobie jeszcze kostką brukować będę :think:
Zresztą wyrobienie ładnych łuków tutaj chciałam zlecić brukarzom, jak będą robić opaskę..a że nie zapowiada sie to w tym roku..a ja na obecną sytuację patrzeć nie mogę..to muszą być ekobordy!
Tak sobie wyliczyłam, ile kosztować będą ekobordy..i jest to cena mojego spokoju :silly: jeśli faktycznie tak się nie sprawdzą, jak mówi Markitka, to zawsze brukarze mogą je zastąpić kostką. Opaskę dookoła domu pewno będziemy robić za rok..to mam czas na zastanawianie się

Nie przywalaj sobie, :hug: i pamiętaj- nigdy tak grabi nie odkładaj.. Tata mi zawsze to powtarzał :teach: :tongue2:

Jechałam dziś do pracy i ze zdziwieniem zobaczyłam, że trawniki przydrożne całe usiane mleczami.. Jeszcze chwila i pewno u mnie się zacznie :jeez:
Ma to swój urok, ale nie w takich ilościach.

W ogóle to jestem załamana, bo P niedawno obwieścił, że na urlop chciałby wyjechać. Oszalał :blink: W lato, z ogródka bez systemu podlewania- przecież nie będzie co zbierać na rabatach po powrocie :jeez:
Jak mam powiedzieć, że bez automatycznego systemu ja sie nie mogę w sezonie stąd ruszać :silly:
Ostatnio zmieniany: 13 Kwi 2016 20:51 przez Monika-Sz.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 13 Kwi 2016 20:58 #456035

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Kurcze a ta kostka mi się bardzo zgrywa z murkiem i tą kamienną autostradą co będzie :whistle: . Ona też nabierze patyny i wcale nie będzie taka żółta :tongue2: . A zresztą żółte jest piękne ... choć Martusia tego nie potwierdzi :rotfl1: .
Nie no ja muszę Cię odwiedzić i przyjrzeć się tym wszystim obrzeżom jeszcze raz, bo jak buny dyny, ja nie zauważyłam, że masz różne rodzaje :oops: .

Ach i znów bym zapomniała... ja takim czymś w kulki lecę ;)
images-2.jpg
Świat Dorci 2016

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 13 Kwi 2016 21:04 #456048

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Kostka zgrywa się z murkiem i dlatego też jest zrobiona z niej opaska przy murkach..ale wiesz- ja też lubię żółty, jednak jego ilość mnie zaczyna przytłaczać :silly:
Poza tym to nie dość, że inny odcień żółtego, niż na podjeździe..to jeszcze w czarne centki.
Na podjeździe jest taki kulturalny kremowo żółty kolor, a tutaj zwyczajnie żółty, dla mnie nieco zbyt ostry. No gryzie mi sie z podjazdem i tyle.
Zamierzałam obrzeże zrobić z tej brązowej, co jest na podjeździe, ale teraz uwzięłam się na ekobordy. Muszę szybko kupować, zanim mnie tu dowiedziecie od tego pomysłu :silly:

Nie zauważyłaś, że są różne rodzaje, bo żółta schowana w trawie. Zresztą czy Ty sie do mnie wybierasz tropić moje wtopy :tongue2:

Sprzęt dokładnie taki mi się marzył do cięcia, szczególnie ta końcówka, która jest założona na silnik. Te długie nożyce to raczej do ściany żywopłotu są :think:
no jak nic musisz przyjechać i zrobić pokaz :rotfl1:

Jutro muszę się przed 8mą pojawić w szpitalu MSWiA..i chyba spać się nie będę kładła.. Masakra jakaś, o której muszę z mojego końca świata wyruszyć :jeez: Na otarcie łez, jeśli czasu starczy w przerwie przed pracą, chyba podjadę do ZP po Rozanki..a dziś dhl potwierdził, że jutro rodusie dostarczą :woohoo:
Się szykuje intensywny weekend!
Ostatnio zmieniany: 13 Kwi 2016 21:07 przez Monika-Sz.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 13 Kwi 2016 21:19 #456072

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Moniko, ostatnia, bez grupowania - the best!
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 13 Kwi 2016 23:00 #456188

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ja nie dokaszałam nożycami trawy przy ekobordach, jechałam kółkiem kosiarki po wewnętrznej stronie i wszystko równo się kosiło. Problemem była trawa wrastająca POD ekobordem i wyłażąca 10 cm w głębi rabaty :evil: . Być może wszystko zależy od rodzajów traw w Twojej mieszance trawnikowej, ja mam wśród nich jedną taką rozłogową :mad2: i to jest masakra :jeez:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 14 Kwi 2016 08:46 #456255

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Znów przegapiłam burze mózgów. :bad-idea: , wszystko przez ten szpital.
Jednak postanowiłam, ze tez wtrącę swoje trzy grosze. Najbardziej przemawia do mnie idea Agi. Swobodnie rozrzucone kamienie, ale w węższym korytarzu niż ten, który zaproponowałaś. Ostatnia wersja chyba najbardziej trafiona, chociaż przydałoby się więcej "przypadkowości".
Ostatnio zmieniany: 14 Kwi 2016 08:47 przez asia2.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 14 Kwi 2016 09:16 #456271

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwonko, dziękuje :kiss3:

Martuśka ta Twoja trawa co to jej podobno nie masz :devil1:

Asiu przeczytałam ze w szpitalu jestes :unsure: Ja właśnie wcinam sałatkę grecką w szpitalnym bistro ale Ciebie zdaje sie zamknęli.. Na okresowe badania, mam nadzieje!!?

Wczoraj pokazałam P zdjęcia wszystkich wersji i wybrał tą ostatnią i drugą,jak ułożyłam 5tkami po czym wydał okrzyk zaskoczenia "ale to tu będziesz układać"?!? Ja nie wiem co myślał..ze tu przymiarka a montaż u sasiadow :laugh1:
Święte oburzenie ze trawę zabieram a tak jej mamy mało..a dopiero mi tłumaczył że działka duża i mam nie marudzic :tongue2:
Ostatnio zmieniany: 14 Kwi 2016 09:20 przez Monika-Sz.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 14 Kwi 2016 09:27 #456275

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Wiesz, na badania okresowe nie zamykają na oddziale, ale to faktycznie pobyt diagnostyczny.
Smacznego.
Reakcja P bezcenna...
Ostatnio zmieniany: 14 Kwi 2016 09:28 przez asia2.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 14 Kwi 2016 09:41 #456278

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
: Jak Ty nic nie wiesz jak sie w szpitalu sprawy zalatwia :tongue2: Mamy znajoma raz na rok "kładzie sie na oddział"żeby badania porobić ;)

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 14 Kwi 2016 09:45 #456282

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Monika, obiecałam, że od pomysłu kamieni w trawniku odwodzić Cię nie będę, ale jeżeli zamierzasz rabatę po lewej równać do murka, zgodnie z propozycją Constancji, to... tego trawnika robi się tam wąski pas tylko... czy na pewno chcesz go wykładać kamieniem, w takiej sytuacji?
Normalnie trawa znosi nasze 'chodzenie' po niej, więc nie jestem przekonana, czy ten zabieg w tych nowych ramach będzie konieczny... co myślisz? Nie nalegam do zmiany zdania, ale namawiam do ponownego rozważenia :)

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 14 Kwi 2016 10:01 #456291

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie podkopuj morale :wink4:
Wydaje mi sie ze zbytnio sie nie zmieni-ja chce tylko sam koniec rabaty przy murku ściąć wyprowadzając niewielki luk zamiast tego obecnego kąta prostego. Same luki chce zrobić w ładnej linii bo teraz troche kanciaste. Trawy zwężać zbytnio nie planuję-jest obronca :funnyface:

Myśle żeby najpierw zrobić obrzeża a dopiero po tym kamień układać. Podoba mi sie sam pomysl :dry: czy kamień ostatecznie pójdzie,zobaczymy. Na razie jestem na tak a ostatecznie "sie zobaczy" jak obrzeża bedą i zobaczę ostateczny kształt .

Ja nie wiem co to za trawa u nas ale wyraźnie wydeptana była.. Albo tyle ważymy :tongue2:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.620 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum