TEMAT: W cieniu żelaznego kanclerza.

W cieniu żelaznego kanclerza. 24 Sty 2016 18:14 #428321

• viola
  • viola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1469
Beatko ja też się wpraszam w odwiedziny :) A ciastem się nie przejmuj,zawsze goście mogą zabrać ze sobą ;)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

W cieniu żelaznego kanclerza. 24 Sty 2016 18:19 #428323

• ursulka
  • ursulka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 207
Lelumku-polelumku, Beatko Miła
Toż czyta się Ciebie jak najlepsza opowieść! Podpisują się obiema rękami - pisz!

Szerokie plany mi się podobuja bardzo i mam miłe skojarzenia z ostatnim programem ogrodniczym w TV. Otóż pan Anglik Rozczochrany (nie pamiętam jak się zwie) przedstawiał francuskie ogrody warzywne, bujne soczyste i rozczochrane. I tak mi się właśnie widzi Twoje lelumpolowe pole.

A z innej beczki, to się uśmiałam w duchu, bo tacy latyfundyści jak Ty - wielbią maluchy (w sensie prymule), a takie małoobrazkowe ogrodniki jak ja (ogród miejski, działka z domem 720m2)- wielbią drzewiszcza!
Zielonym do góry!
Ogród Ursulki

W cieniu żelaznego kanclerza. 24 Sty 2016 22:25 #428451

• aleksandraW
  • aleksandraW's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 243
Dobry wieczór, Lelum-polelum.

Ogrodowe widoki wspaniałe!
A zaintrygowało mnie coś jeszcze - siedzę sobie teraz cichutko w jednym z kątków wskazanego przez Ciebie trójkąta i zastanawiam się, dlaczego nazwałaś go "bermudzkim"? Ciekawi mnie to tym bardziej, że ów trójkąt darzę szczególnym sentymentem...

Serdecznie pozdrawiam.

W cieniu żelaznego kanclerza. 24 Sty 2016 22:35 #428456

• colli28
  • colli28's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 31
Późna już pora ale miło było pozwiedzać :)

W cieniu żelaznego kanclerza. 25 Sty 2016 13:05 #428564

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 433
Jeśli chodzi o przychodzenie z opóźnieniem , to co do jednego się tylko zgodzę : faktycznie , musieliśmy trochę na Ciebie tu poczekać, ale jak dla mnie – warto było. :bye:

Na szczęście czasy poczty konnej z okresu Bismarcka mamy za sobą, posty przychodzą natychmiast , więc skoro tylko zechcesz podzielić się myślą , czy obrazem to cieszyć będziemy się od razu.

Intrygujący wstęp. :coffe: Zaczęłaś od zataczania szerokich kręgów – okolice, perspektywy pól, lasów, zakola rzeki, mignęłaś ciepłym, pachnącym różami kadrem ogrodu, żeby dojść do maleńkich, pierwiosnkowych płatków. :flower2:

A co do drogi i celu…

Pięcioboistka amerykańska – Marylin King – w swoim programie treningu miała taką tezę mówiącą, że
„jeśli masz zapał i działasz, a nie masz wizji , osiągniesz to , co chciałeś, lecz stwierdzisz , że to niewłaściwy cel.”

Jak dobrze, że ogród nie jest wyzwaniem olimpijskim i dużej części z nas mogą wystarczać jedynie zapał i działanie. :)
Ostatnio zmieniany: 25 Sty 2016 13:08 przez Firletka.

W cieniu żelaznego kanclerza. 25 Sty 2016 16:15 #428600

• lelumpolelum
  • lelumpolelum's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 468
Witam wszystkich miłych odwiedzających w nowym dniu, dżdżystym, szarym i ogólnie przypominającym mężowską skarpetę, która utknęła pod kaloryferem. Czuję jednak, że jest to już skarpeta wiosenna :lol:

Elsi, kusicielko, ja na razie udaję, że wątków sprzedażowych nie widzę :happy4: Irysy syberyjskie pasjami lubię ale na łące, zwanej w odwecie za moje trudy obleśną, one nie dają rady. Za duża konkurencja zielska przeróżnej maści, w dodatku ziemia zbita, w dużej mierze ilasta- nie jest to coś, co pieszczochy lubią najbardziej. Od rzeki ciągnie tylko latem, co jest rozkosznie miłe i kojące, szczególnie w obliczu ubiegłorocznych temperatur, zimą bliskość cieku raczej łagodzi mróz. Ciągnie za to wilgoć ale cóż, dajemy radę :)
Kryzysowa, no daj spokój, przecież to dopiero zalążek kolekcji, nie wymiękaj :rotfl1: I tadamm, nikt nie zna całego mojego ogrodu ze szczegółami, bo to moja pierwsza akcja ekshibicjonistyczno- masochistyczna ;)
Ursulko, zapewniam Cię, że nie jestem wolna od gigantomanii. Jakby ktoś wymyślił prymule drzewiaste, na pewno musiałabym je mieć.
Firletko, wiem, że późno ale trudno opuszcza się ludzi i miejsca... A jak już się człowiek zdecyduje, to potrzebuje trochę kuracji sanatoryjnej na, jak to nazwała Ursulka u siebie, emigracji wewnętrznej.
Aleksandro, pojęcie trójkąta bermudzkiego stworzyłam tylko na osobisty użytek, nie jest terminem obowiązującym ;) Dla mnie, to zawsze było miejsce, z którego chciałam się wyrwać, z czasem tylko przybywało powodów ku temu. Za dużo ludzi w ogóle, za duże stężenie zakonserwowanej w swoich racjach i zwyczajach katolickiej polskości, powiązanej rodzinnie z dziada pradziada... Presja. Obowiązek. Tradycja. I do tego nad morze daleko ;) Czasem tęsknię do konkretnych miejsc ale byłam tam ostatni raz ponad dwadzieścia lat temu, więc pewnie ich już nie ma. Na swoją obronę mam fakt, że urodziłam i wychowywałam w Oświęcimiu- nie jest łatwo żyć lekko, gdy sześć milionów patrzy na człowieka.
No, to się naprodukowałam... Czas na coś z zupełnie innej beczki ;) Aleb-azi miała dobre skojarzenia z różami ale królewny muszą poczekać. Dziś kolejna miłość- bodziszki.

bodziszek żałobny "Album"

oa6VaPrVi5KU1rJHMX1.jpg

No i pięknie... Chyba zapomniałam jak się to robi :club2:
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, edulkot, Krzysia, aleksandraW, Łatka, zanetatacz

W cieniu żelaznego kanclerza. 25 Sty 2016 16:47 #428606

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Beatko, ale rusz się czasem troszkę po za swoje opłotki i pokaż co nie co w wątkach ogólnych. Namawiam Się serdecznie, bo wiem, że masz co pokazać, a i umiesz to zrobić.

W cieniu żelaznego kanclerza. 25 Sty 2016 16:54 #428608

• lelumpolelum
  • lelumpolelum's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie, jednak doktorek na A. dziś w odwrocie- udało się.

Ze wszystkich żałobnych, które mam, biały lubię najbardziej. To prawdziwy dżentelmen, zawsze elegancki, wyprostowany, nie rozpycha się łokciami i hmmm... nie strzyka potomstwem na odległość.

DSC00143.jpg

Zgrabniutka jest także "Margaret Wilson", przynajmniej na razie

pY1R5jA3CUSFtx3vJX1.jpg

Natomiast taki żałobny "Springtime"... Najbardziej go lubię w wersji bez kwiatów, wtedy pięknie widać ciemne przebarwienia na liściach. Jak już zakwitnie, wyłazi z niego burak :blink:

DSC00131.jpg

Żałobny "Lisa" jest podobny do "Springtime", tylko przebarwienia na liściach ma jasne.

CJT1TUrJGkaJnIeaEX1.jpg

Bodziszki Renarda są świetne w kompozycjach. I bonusowo się przebarwiają na jesienią!

Geranium renardii "Philippe Vapelle"

Llia2c8wiqaCynUagX1.jpg

Geranium renardii album

d15Ttrw9P8wpqnpBPX1.jpg
DSC00167.jpg

bodziszek leśny "Mayflower"

aOUoomvXY1zcOWNIZX1.jpg
rnpqhVhOj81Xr1JsFX1.jpg

bodziszek popielaty "Ballerina"

eEQP2zLPibndAaUtJX1.jpg

cdn
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, chester633, Amarant, edulkot, inag1, Krzysia, zanetatacz

W cieniu żelaznego kanclerza. 25 Sty 2016 17:06 #428612

• lelumpolelum
  • lelumpolelum's Avatar
  • Platinum Boarder
Emalio droga, obiecuję się udzielać ale wiesz... To mój pierwszy osobisty wątek. Absorbuje mnie, tym bardziej, że chciałabym jednocześnie odwiedzić wszystkich moich gości, zobaczyć, co u nich w trawie piszczy.
Czasu mi trza na osadzenie się w rzeczywistości forumowej, ot co.

W cieniu żelaznego kanclerza. 25 Sty 2016 17:27 #428616

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
No to trzymam Cię za słowo..

W cieniu żelaznego kanclerza. 25 Sty 2016 17:56 #428621

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Biały bodziszek żałobny podoba mi się bardzo, pewnie dlatego, że go nie mam ;) i taki elegancki jest, mam za to Samobor [Samobor? dotąd myślałam, że on Sambor :dry: ] , a ten - jak wiadomo - płodny wielce, dzieci ma bez liku.
Na mojej łące też chwasty atakują, pomiędzy irysy kładę kartony i sypię trawę z koszenia.
Pytałam o chłód od rzeki, bo u mnie majowe przymrozki pełzają zwykle z tamtej strony.
Okres pomiędzy wątkiem tam i tu nazwałam kwarantanną :rotfl1: , nie miałam wówczas ochoty na witrualną aktywność, aż w pewnym momencie potrzeba ekshibicjonizmu przezwyciężyła :silly: .
Trafiłaś z otwarciem wątku w takim martwym ogrodowo okresie, że się od nas nie odpędzisz,
bo nowy, mało znany ogród, to na początku taki news ... a potem .... wciąga jak ulubiony serial ;) .
Oświęcim, to Oświęcim, ale za to góry w pobliżu, królowa Beskidu czyli Babia Góra,
skąd widoki piękne; daje to takie poczucie wolności, że dopiero przypomnienie o braku skrzydeł przywołuje do rzeczywistości :fly: .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

W cieniu żelaznego kanclerza. 25 Sty 2016 23:00 #428769

• aleksandraW
  • aleksandraW's Avatar
  • Platinum Boarder
Dobry wieczór, Lelumpolelum.

Pomyślałam, że może miałaś jakieś wcześniejsze przeżycia ze znikaniem przedmiotów w katowickokrakowskobielskobiałej czasoprzestrzeni...

Każdy ma swoje własne życiowe doświadczenia i swoją własną wizję świata. Wspomniany trójkąt ma sporo wad (niewątpliwie ciasno tu - uwarunkowania historyczne zupełnie inne niż na Pomorzu), ale dla mnie jest nieomal magiczny... Pod wieloma względami. Fakt, do morza daleko, natomiast góry są całkiem blisko!

Serdecznie Cię pozdrawiam i z wypiekami na twarzy kibicuję realizacji Twoich marzeń!

W cieniu żelaznego kanclerza. 26 Sty 2016 18:26 #428977

• lelumpolelum
  • lelumpolelum's Avatar
  • Platinum Boarder
Olu, nie, przedmioty mi nie znikały, może oprócz kasy ale ta wciąż lubi znikać :crazy: Chodziło mi raczej o duszę.
Elu, wiem, że Babia, Beskidy w ogóle ale to było chyba za blisko :club2: Często tam jeździliśmy i, prawdę mówiąc, jako dziecko głównie się tam nudziłam jak mops a potem już było tylko gorzej. Może dlatego, że moi rodzice też są wielbicielami jezior i morza i nie mieli mocy, by mnie górami "zarazić". Ssam fakt, że opuścili O. wkrótce po mnie i powędrowali w górę mapy :)
Bodziszek Samobor zawsze wydawał mi się podejrzanie podobny do Springtime i nawet nie miałam pokusy- jeden taki "dzieciorób" wystarczy. Biały za to powoli się rozrasta, nawet się zastanawiałam, czy nie podebrać mu wiosną trochę korzeni i nie próbować rozmnożyć tym sposobem.
Dziś jakiś taki nastrój ... barowy. Zmajstrowałam ostatnio nalewkę na cukierkach- kukułkach i już dwa razy przeszła mi przez głowę myśl o degustacji ;)
Na poprawę humoru dziś coś od sasa do lasa.
DSC00018-2.jpg
DSC00108.jpg
DSC00110.jpg

DSC00044.jpg
DSC00045.jpg

DSC00067.jpg
DSC00134.jpg

DSC00017.jpg
DSC000451.jpg

Idę teraz napaść oczy widokami w innych ogrodach :)
Ostatnio zmieniany: 26 Sty 2016 18:28 przez lelumpolelum.
Za tę wiadomość podziękował(a): pamelka, chester633, piotrek_ns, Amarant, edulkot, inag1, Krzysia, aleksandraW, Gosia352, Łatka, zanetatacz

W cieniu żelaznego kanclerza. 26 Sty 2016 18:42 #428992

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Różana to ja nie jestem ale zaczynam trochę od mało wymagających dzikusów. Zachwyciła mnie Twoja piękność z ostatniego zdjęcia :woohoo: , możesz coś o niej napisać :hearts:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

W cieniu żelaznego kanclerza. 26 Sty 2016 18:42 #428993

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83407
Ooooch, lilie :hearts: :hearts: :hearts:
Prócz oczywistego ostatniego zdjęcia - czy dobrze dostrzegłam w tle krokosmii długie trąbeczki longiflorum?
Dyskusja: góry czy morze przypomina tę sławną "o wyższości świąt Wielkiej Nocy"... ;)
Jak dla mnie zdecydowanie najgorszym wyborem jest wielkie miasto, w którym tkwię jedną nogą, dlatego zazdroszczę Ci otoczenia tak tchnącego spokojem.
Nie wiem, czy odbierzesz to jako komplement, ale ogrody podobne twojemu znam właśnie ze Ślaska (albo Zagłębia) - bujne i użyteczne.
Więcej lilii?
Ostatnio zmieniany: 26 Sty 2016 18:43 przez Łatka.

W cieniu żelaznego kanclerza. 26 Sty 2016 20:27 #429045

• aleksandraW
  • aleksandraW's Avatar
  • Platinum Boarder
Dobry wieczór, Lelumpolelum.

Kasa to chyba znika wszędzie. Niezależnie od położenia geograficznego!

Wszystkie rośliny masz śliczne - dorodne i wypieszczone. widać, że odwdzięczają się za troskę.

Serdecznie Cię pozdrawiam.

W cieniu żelaznego kanclerza. 27 Sty 2016 14:37 #429229

• broja
  • broja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Ogród od nowa
  • Otrzymane dziękuję: 981
Twój ogród to "Tajemniczy ogród" według mnie w każdym zakątku znajdziesz coś nowego...Od rodzaju kwiatów ich kolorów :jeez: może rozboleć głowa a róże co po ścianie się wspina, już widzę na mojej nowej pergoli przy oczku ;)
Pozdrawiam

W cieniu żelaznego kanclerza. 27 Sty 2016 18:36 #429293

• lelumpolelum
  • lelumpolelum's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam miłych gości :)
Edyto, ta, która lezie po dachu to "Paul`s Himalayan musk" i od razu cię uprzedzam, że trzeba mieć do niej stalowe nerwy. Zielonym rośnie jak wściekła i przez cztery lata głównie krążyłam koło niej "cała zbroczona w krwi, oczy mówiły mi, że nadeszła chwila rozstaniaaa..."Jakoś przetrwałyśmy, ona i ja i na zdjęciu jest jej pierwsze kwitnienie. W każdym razie- z daleka z potworem od przejść i ścieżek!
Wiesiu- piku, na ostatnim zdjęciu jest Mozart. To doskonały wybór dla nie- różanych, bo róża jest w zasadzie zupełnie bezobsługowa. Jedyne, czego wymaga, to kopczykowania jesienią i rozgarnięcia kopca wiosną. Nic jej u mnie nie żre, mszyce się nie imają, obcinanie przekwitłych kwiatów można sobie odpuścić, bo nie szpecą, są zresztą niemożliwie trwałe.
Tu zdjęcie kwiatów z bliska
DSC00097.jpg

Ta róża sprawiła, że zakochałam się w piżmówkach :) Ma urok dzikuski ale w odróżnieniu od róż botanicznych, kwitnie w zasadzie non-stop. Kwiat jest bardzo trwały, niewrażliwy na pogodę, po przekwitnieniu wiąże drobne owoce, tymczasem na młodszych gałązkach dopiero zaczyna się pokaz. To jest róża wyprowadzona przez Lamberta, dosyć dawno temu, w czasach współczesnych piżmówkami zajmował się Lens i jego "Guirlande d`amour" mój Mozart ma do towarzystwa.

DSC00099.jpg

Wiadomo, że w beczce miodu zawsze się łyżka dziegciu znajdzie... Niektórzy twierdzą, że te róże lekko pachną- ja nic nie czuję a węch mam przeciętny. Druga rzecz: jeśli znów nadejdzie zima taka, jak kilka lat temu, moje piżmówki prawdopodobnie wystartują od kopca.Ale cóż, nie one jedne, za to, jeśli przeżyją, pokonają kryzys szybciej niż reszta :drink1:

Łatko, dobrze dostrzegłaś :) To mieszańce longiflorum. Nie byłam pewna, jak zniosą zimowanie i posadziłam je do donic.W sumie, nie był to zły pomysł, bo były blisko i za każdym razem, gdy wyszłam na taras, mogłam się cieszyć ich pięknem i zapachem.
Specjalnie dla Ciebie
Longiflorum White heaven

DSC00141.jpg

Longiflorum Pink heaven
DSC00145.jpg

i obie razem

DSC00011-2.jpg

przy okazji znalazłam jeszcze Big Brother z kwiatem malwy dla porównania wielkości

DSC00081.jpg

Przy okazji, jak tak sobie przeglądam zdjęcia, dochodzę do wniosku, że nie od rzeczy byłoby w sezonie jednak wcześniej wstawać :club2: Zanim wyjdę, to już jest za gorąco na focenie, potem czołgam się w pyle, dopóki meszki nie zaczną żreć...Nie chce mi się wracać do domu i odkrywam, że przecież miałam robić zdjęcia! Tyle, że jest już za mało światła :drool: Trzeba będzie tę Beatę zdyscyplinować, może prowadzenie wątku będzie dla niej bodźcem :wink2:
Coś tam jednak się znalazło do pokazania i podniesienia zimowego morale.

DSC00053.jpg
DSC00132.jpg

DSC00070-2.jpg
DSC00124.jpg

DSC00006-2.jpg
DSC00203.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos, chester633, anabuko1, Amarant, edulkot, inag1, Krzysia, broja, Łatka, zanetatacz

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.628 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum