TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 23 Mar 2016 22:28 #448529

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Ale się u Ciebie dzieje :dance:
Lubię jak cos się zmienia. Rewelacyjnie wyszedł ten placyk.
Na pewno zmieści się niejdna doniczka. Jest olbrzymi
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 23 Mar 2016 22:53 #448546

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Ależ się dzieje u Ciebie :woohoo: pięknie wyszły te podłogi, do mojej klatki potrzebowałabym 9 m2 to dość sporo wyszłoby takie betonowe deski :jeez: ale pięknie by było.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 24 Mar 2016 08:20 #448601

• Zuza
  • Zuza's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 327
Pamelko witaj :flower1:
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona rozwojem akcji .
Ostatnio jak tu byłam , było tak spokojnieeee :rotfl1:
Ale cóż , jak zmiana to tylko dobra zmiana i na lepsze , oczywiście :)
Niech pogoda sprzyja , czasu nie braknie i wszystko idealnie złoży sie w całość :)
Dopinguje całym sercem :bye:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 24 Mar 2016 09:35 #448618

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Ada witaj w moich skromnych progach :bye: Widzisz, jakoś to wszystko rośnie, choć wiadomo wiele roślin wypadło, ale mam tu na myśli szczególnie cenniejsze odmiany czarcich mioteł :unsure:
Żaden jałowiec, czy tuja nie wyleciały do tej pory. A jak działka jest to przecież widać, kupowałam ściernisko, jak Ty kiedyś :silly:
Huraganowe porywy wiatru znad miasta mroziły wszystko, jak leci :blink: no to trochę osłoniłam. Posadziłam właśnie jałowce, żeby choć częściowo zatrzymać podumuchy. Nigdy nie planowałam robić z nich ściany, bo u mnie ogród niełady, nie zaś geometrycznego i odmianowego ładu :lev:
A paulownię widziałaś już :P Nooo Twoja będzie równie wielka :happy4:
O nutkaju napisałam u Ciebie, zdaje się kiedy Ty byłaś u mnie ;)
A Pomeraniany :hearts: takie psie maskotki stróżujące :wink4: kotki w psiej posturze, kochana rasa :hearts:
U mnie to była niebywała wręcz odmiana, z amstaffa na pomki :devil1:

Marta i jak tam, dzwonił nareszcie kowal, oj jestem ciekawa szalenie. U mnie na kolejne 3-4 sezony wystarczą kupione w martwym sezonie obeliski, a co tam. Jak się zużyją pomyślę o kolejnych.
Trzeba płotki malować, tylko kiedy :blink:
Rankiem obudził mnie zaprzyjaźniony szkółkarz, przywiózł korę po 6-tej :ohmy: z godzinnym wyprzedzeniem :whistle: Tak więc jadę dzisiaj przeddomową, cienistą, w większości hostową zresztą. To ta na której zwierzaki wykopały wielkie dziury pod jałowcami, żeby sie schronić od upału :blink: Dobrze, że jest jeszcze cząść zoiemnej góry, podosypuję tu i ówdzie, wygrabię, dosypię również kory i będzie, jak nowa ;)
Planuję ponadto nawieźć co nieco, na pierwszym miejscu oczywiście iglaki :) O i róże zaczynam ciąć :lev:
A jak tam u Ciebie dzisiaj z pogodą? U mnie o poranku -5 :jeez:

Izka witaj, witaj :hug: To prawda, ze byłaś u mnie dawno, dawno temu ;) pamiętasz jeszcze chyba początki, co? Nie mam szans na taki dojrzały i piękny ogród, jak Tój, ale już da się posiadzieć i nacieszyć duszę.
A w Krzywaczce będę w maju :happy4: tradycyjnie :wink4: Znów będzie okazja do ogrodowych spotkań.

Margoś gonię Pana M od wczoraj żeby mebelki już postawić, a co :woohoo: wiosna. Na święta z chęcią wyskoczę o poranku z kubkiem parującej kawusi :dance:
Oj tęskni mi się, bardzo tęskni do soczystej, wiosennej zieloności :woohoo: Póki co zamiast trawnika czarnoziem :rotfl1: zamiast ogniska lej po bombie :happy3: zamiast ławek cementowa wylewka :blink: Chciałoby się rzec dam radę :blink: ale tak nie powiem, bo nie mam przyjemności korzystać, ze sloganów :silly:

Majutku mała paletka tego betonowego drewna to 8,5 metra, z transportem teraz to koszt ok. 800-900 zł :bad-idea:

Dziękuję Zuza :hug: Bardzo dziękuje za doping, miałam nadzieję do świąt uporać się z tematem, ale chyba .... nie da rady :blink:
Pędzę zaraz do ogrodu popracować, musiałam jednak poczekać nieco na słoneczko, bo łatwo się przeziębić przy takich mroźnych porywach wiatru :blink: miałam już w ubiegłym tygodniu kiepskie doświadczenie w tym temacie :dazed:

Nocny przymrozek nie wpłynął najlepiej na kondycję roślin. Czy wiecie, że ostatnia z posiadanych korona cesarska, o której zapomniałam oczywiście jesienią znowu przezimowała :silly: Dzisiaj zaś wygląda nieciekawie, poczekajmy, aż ogrzeją ją słoneczne promienie, czy aby nie zrobi się czarna :think:
Bardzo liczyłam jednak na to, że nie będzie takiego przymrozku nocą :cry3:

Kilka wczorajszych ujęć, niewiele się dzieję, ale jednak

DSCF5340.jpg

DSCF5348.jpg

DSCF5350.jpg

DSCF5352.jpg

DSCF5363.jpg

DSCF5387.jpg

DSCF5382.jpg

:blink: :supr: :dazed: :lev:

DSCF5368.jpg
Ostatnio zmieniany: 24 Mar 2016 09:36 przez pamelka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, Orszulkaa, Bozi, edulkot, Zuza, Łatka

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 24 Mar 2016 09:44 #448622

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Kowal zadzwonił :tongue2: , wyszło ciut drożej niż myślałam , ale w sumie nic dziwnego, ja będę mieć podpory z pręta fi 14 (Ela z 10), a obręcze, z 2cm metalowej listwy. O wykończeniach nie wspomnę :happy3: . No i podpór w sumie jest 12 :tongue2: , za całość policzył 2 tys., ale liczę coś utargować :happy3:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 24 Mar 2016 10:04 #448628

• Orszulkaa
  • Orszulkaa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3455
To już takie tegoroczne irysy???
Łomatko! Oczom nie wierzę!
Jolu, u mnie nawet nie wyszły jeszcze!

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 25 Mar 2016 11:00 #448960

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta nie jest tak źle zupełnie, jak na kute obeliski ;) Czy ten kowal to ma transport :think: może kiedyś i ja zamówię.

No tak Ulcia :woohoo:
Jakoś pomalutku rusza ten sezon, choć dzisiejszego ranka znowu doisyć ostry przymrozek.
Jednoroczne doniczkowe zgarnęłam wieczorem do wiatrołapu, a brateczki w skrzyniach okryłam pledami :silly: Szkoda by było pracy i inwestycji :lev:

Tymczasem w ogrodzie tadam :lol:
Tak już może być na święta :happy4:

DSCF5397.jpg

DSCF5403.jpg

DSCF5405.jpg

Zaraz pędzę ciąć róże, bo chyba nareszcie powyżej zera :crazy:

Koloru nieco zostawiam

DSCF5430.jpg

DSCF5421.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): andrzejek, edulkot, Łatka

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 25 Mar 2016 12:36 #448982

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Kowal oczywiście, że ma transport :P , do tego chęci i fantazję :happy3: , jak wczoraj podjechałam z zaliczką zaczął mi przedstawiać pomysły na upiększenie moich podpór :lol: , a także oprowadził po wszystkich aktualnych zleceniach w trakcie roboty :tongue2: . Młody jeszcze, to mu się chce ;)

Czy tą całą ziemię wysypaliście na wierzch poprzedniego trawnika :ohmy: ? I co dalej, posialiście na górze nową trawę, czy stara wyjdzie :think: ? Mi by się przydało coś takiego :dry: , może wreszcie pozbyłabym się tych gór i dołów :evil:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 25 Mar 2016 15:51 #449024

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
No porządeczek jak się patrzy, całe trawniki przysypaliście ziemią ?
Miejscami gdzie ziemi mniej to pewnie stara trawa przebije się do słońca, ale spod grubszej warstwy to raczej nie da rady, chyba będziecie dosiewać :lol:

No oczywiście zapomniałam o życzeniach świątecznych :hammer:
Radosnych i kolorowych i w końcu ciepełka :kiss3:
Ostatnio zmieniany: 25 Mar 2016 15:56 przez edulkot.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 25 Mar 2016 19:42 #449140

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Czyli czarnej góry już nie ma? Któż wykonał tak tytaniczną pracę? W zasadzie cały trawnik od nowa założony...
No i ma teraz padać, z jednej strony dobrze, ale chyba czeka Cię częste mycie podłogi ;)
A skąd ma pani tę jaśniutką przylaszczkę? :)
ISO miałaś przestawić ;)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 25 Mar 2016 20:15 #449152

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
artam wrote:
ISO miałaś przestawić ;)

Właśnie ;)

Jolcia, coś niesamowitego zrobiliscie z tym trawnikiem!
Mnie by się bardzo przydał taki zabieg, ale musiałby to ktoś za mnie zrobić.
Nie mam na to siły w kręgosłupie, a murawa góry-doły, przez bandytę kreta i wywrotowca nornicę.

Jak to będzie teraz?
Wszystko zasiane od nowa?

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 26 Mar 2016 20:55 #449454

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Pamelko :) Radosnych świąt dla Ciebie i Rodzinki :kiss3:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 27 Mar 2016 23:17 #449669

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta taki kowal to skarb :happy-old: więc go hołub :lol: Czekam na efekty. Obawiam się jednak, że transport do siebie, jakby co, taniej byłoby mi organizować :silly:
A jak jeszcze młody kowal :woohoo: WOW to dasz radę sie domówić, co :wink4:
Większość ziemi została rozplantowana na trawniki, cześć poszła na rabaty, a część po zimie z kopców również została rozciągnięta na różanki.
Trawa wysiana i nawieziona, chyba :blink: , czeka na opady i wschody.
Psiaki maja makabrę, bo zakazane biegać po trawnikach :blink: Małe szkody większej nie zrobią, ale Tekusia wyemigrowała do bloku :lev:

Majutku również zdrowych, radosnych i niezbyt przejedzonych świąt :silly: :kiss3:
Stara trawa zwertykulowana, wygrabiona, przysypana trawą i dosiana cała reszta. Masz rację, tu i ówdzie przebijają się już źdżbła tej dotychczasowej.
Taka była umowa z firmą od nawodnienia, po takich wykopkach jakie były jesienią regeneracja jest niezbędna :blink:

Marta nie ma góry :woohoo: tak się cieszę, choć teraz cała działeczka jest jednym, wielkim czarnoziemem :tongue2: Nie pada co prawda, więc póki co :lev: a potem to będę częściej myła wiatrołap co najwyżej :silly: Państwo psy nie będzie miało wstępu na pokoje :funnyface:
Przylaszczka wyblakła :dry: nie wiem dlaczego, mam mniejszą w okolicy i ma intensywniejszą barwę właściwą :lev:
ISO :jeez: no w automacie mam min 400 :blink: w ręcznych ustawieniach 200 :silly: taki to badziewny sprzęt chyba :dazed:
No ale czytam, czytam :happy4:

Aguś no jasne, że nie ja, albo mój małżonek :happy3: firma kończy to co zaczęła jesienią, czyli porządki po wkopywaniu nawodnienia :silly: Pomalutku i bez wysiłku, choć przyznać muszę, że termin nam wyszedł, jak marzenia. Przed ciepłymi dniami i opadami wszystko już przygotowane :happy-old:
Zwertykulowane, wyrównane, zasiane i nawiezione, teraz pozostaje tylko czekać :happy4: Oczywiście Pan M się martwi, że psy wszystko zrujnują :crazy:

Dziękuję Kasiu, bardzo dziękuję :hug: i dla Was również wspaniałych świąt :kiss3:
Dla mnie ten świąteczny czas jest wciąż smutnym okresem, bo jak inaczej, kiedy rankiem nie zbieramy się do rodziców :cry3: Przyzwyczaję się, jeszcze ... kilka lat i dam radę :lev:

biała forsycja czyli abeliofylum koreańskie (Abeliophyllum distichum) chyba już jutro

DSCF5433.jpg

DSCF5442.jpg

DSCF5436.jpg

DSCF5437.jpg

ja wiem, że się nie robi takich na półcienistych zdjęć :lev: , ale mam :silly:

DSCF5438.jpg

DSCF5446.jpg

DSCF5450.jpg

DSCF5452.jpg

DSCF5455.jpg
Ostatnio zmieniany: 27 Mar 2016 23:23 przez pamelka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada, andrzejek

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 28 Mar 2016 08:38 #449695

• vita
  • vita's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 242
Coś się zadziało, nie kojarzę co było wcześniej, ale perspektywy się otwierają bardzo ciekawe :)Dzielnie działasz z wiosną, u Ciebie jakaś wcześniejsza?

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 28 Mar 2016 09:27 #449701

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Jolciu ,ale masz czyściutko :eek3: Zazdrość mnie zeżarła na amen :jeez: Ja tak może będę miała za miesiąc .Zwiastuny wiosny wreszcie i u mnie są ,ale w ilościach niewielkich .Dobre i to :dance:
Pozdrowienia świąteczne ,mokrego dyngusa :drink1:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 28 Mar 2016 10:55 #449722

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Widzę, że ta czerwona kokorycz to jakiś ogólnoforumowy nabytek. Ale ma piękny kolorek :hearts:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 28 Mar 2016 16:34 #449779

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
J Już boję się wchodzić do ogrodów ,wszędzie pokusy :jeez:
Jeszcze swiątecznie pozdrawiam

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 28 Mar 2016 20:43 #449844

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Pani to się umie z firmą dogadać! :lol: Nawodnienie jest i trawnik jak nowy :)
I z aparatem chyba już też trochę się dogadałaś? ;)
To dobrze, że przylaszczka wyblakła, inna jest ;)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.703 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum