TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 05 Kwi 2016 22:26 #452767

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Ewcia, a Ty nie masz chęci?
Ja mam ogromną, ale kieszenie puste
Tylko to mnie powstrzymuje

Jolu, ja chyba tez będę musiała nawieźć ziemi. Też zauważyłam, że na moja gleba za bardzo się wysusza podczas upałów.
Ale nie będę zmieniała od nowa trawnika, ale po prostu nawioze na to co jest niewielką warstwę.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 05 Kwi 2016 22:56 #452782

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
No to nie dziwi mnie , że moje nasadzenia wiosenne róż padłu w 3/4 skoro 20 letnia róża wypadła.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 06 Kwi 2016 19:01 #452942

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Nie mam chęci Gosiu, pieniędzy też.....zaczynam warczeć gdy znów potrzeba kawałek darni zdjąć, za duzo tego.... :think: , zawsze zazdrościłam ludziom mającym w ogrodach jakieś zakamarki, zakątki a tu okazuje się, że i ja mam, może nie do patrzenia za to do żmudnej pielęgnacji..... :mad2:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 06 Kwi 2016 20:35 #452998

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Piszesz, że rany na rękach zadane przez róże się już nieco zabliźniły, a co z ranami w sercu? ;)
Pewnie będziesz uzupełniać "dziury", jak Cię znam, ale tymi samymi czy już zbrzydły i jest okazja, by kupić jakieś nowe odmiany? :)
U mnie też cieszynianek nie widać... One mogły wyschnąć latem, lubią mieć wilgotno... Gorzej, że i siewek nie widać...
Tak, jak mówiliśmy latem, straty po suszy w pełni objawią się wiosną... Pewnie powojniki to też ofiary suszy...

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 06 Kwi 2016 21:59 #453065

• vita
  • vita's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 242
To się porobiło z cieszynianką, dziewczyny zapraszam do mnie, ledwo ogarniam jej ekspansywność :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 06 Kwi 2016 22:42 #453099

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Ale szarpnęliście roboty, brawo :thanks:
Wiosna szaleje, ech... cudnie jest. :ouch: Co wypadło,to się szybko uzupełni. I tak się kręci ogrodowy świat.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 07 Kwi 2016 13:18 #453263

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Agusia łapki pomalutku dochodzą do siebie, choć ostatnimi czasy wyglądają, jak przy odrze :rotfl1:
Nie widziałam nigdy cieszynianki oferowanej w szkółkach, trzeba szukać raczej u zaprzyjaźnionych ogrodników ;)
Choć poczekaj, poczekaj, znalazłam

Odnośnie Końskowoli najlepiej jednak będzie uczestniczyć w zjazdowym szkółkingu, jest kilka szkółek, które odwiedzamy już tradycyjnie, ale jak je wskazać :think:
Obowiązkowym jest centrum ogrodnicze w Puławach. To zaledwie rzut beretem za górkę, a wybór i oferta bardzo ciekawa.
Oczywiście nie można także ominąć szkółki Kurowskich :D
A jak Końskowola to i url=http://www.floribunda.pl/]Floribunda[/url] dla zainteresowanych różami. Szkółek różanych w okolicy wiele, ale my mamy kilka sprawdzonych.
W Końskowoli na krzyżówce, zdaje się, że to ul Pożowska 2 jest także centrum ogrodnicze, hurtownia, czasem można wybrać coś ciekawego.
Wiele szkółek w okolicy, wujek google chętnie podpowie :silly: Oczywiście nie każda warta odwiedzenia :oops: choć ... wszystko zależy od tego czego się szuka.
Noooo ale jak będziesz podróżowała z W-wy to koniecznie odwiedźcie Pana Artura Maja w Rykach :D

Igraszek nie było :tongue2: poprosiłam starszą córcię, ma lepszy wzrok i więcej cierpliwości :happy3: Tak więc już po zabiegu, będę żyła.

Aniu moja działka kiedyś byłą polem :devil1: tak więc po przeoraniu, względnym wyrównaniu nie było najgorzej. A potem zaczęły się psie harce.
Mój Rufus był kochanym psem :hearts: nie niszczył, nie tratował, miał wyznaczone trasy przebiegu, wystarczył niski płotek, żeby wiedział, że nie wolno. Na wzniesioną nie wchodził, bo nie wolno. Niestety odszedł przedwcześnie i zaczęliśmy pomagać innym psiakom :think: no i się zaczęło, bo nie zawsze był czas na naukę, szybkie zmiany, wiele potrzebujących :oops: serce pęka :cry3:
Póki co mamy przerwę od działalności charytatywnej, zdecydowały powody zdrowotne :blink:
No to teraz nieco porządkujemy.
Wracając do clemków, chodzę, codziennie zaglądam im w nóżki, z niektórymi nie jest dobrze :whistle: Wykopywać nie zamierzam, bynajmniej, niech tam sobie mieszkają pod ziemią, może zdecydują się wyjrzeć na świat :think: Co najwyżej dosadzę m towarzystwo i będzie bardziej gęsto :devil1:
Wyrywniejsze mają już nawet kwiatostany :woohoo: Jeśli pogoda by się utrzymała, tydzień co najwyżej i by zaczęły kwitnąć, a tak .... obawiam się, że wszystko się przesunie w czasie.
A propos wielkich pnączy, moje dwa największe nie wystartowały jeszcze. Purpurea Plena Elegants wydaje se sucha, a w nóżkach ma mrowisko :club2: Summer Snow trwa przyczajony.

Adelo zupełnie nie wiem jak to będzie z tymi domkami, czy motylki je znajdą :think: oby. Mam wiele kwitnących roślin w ogrodzie i oczywiście krzewy motyli w ilości 4 :wink4: A tam zawsze gwarno i kolorowo. Nie masz jeszcze budlei? Pora zakupić, więcej motyli niż na lawendzie :happy4:
Piwko ... no tak od czasu do czasu :silly:

Ewcia 20 lat :woohoo: nooo to kawał czasu, mój zaledwie 6 i chyba także źle skończy :jeez: Generalnie jest kiepsko i tyle mrówek :blink: wykopany różany korzeń, próchno wyobraź sobie był domem dla mnóstwa mrówek :jeez:
Generalnie mrówcza populacja bardzo urosłą na ogrodzie, skąd, dlaczego? Łagodne zimy, różane kopce zamiast tym mrówczych :supr: pojęcia nie mam.
Wystarczy powiedzieć, że właśnie finalizuję różane zakupy, jeszcze trzy miesiące temu ani bym o tym nie pomyślała :oops:
A wracając do Twoich zakupów ;) bardzo mi się podobają.

Ewuś sierika szkółking brzmi cudnie i naprawdę nie jest ważne, czy coś tam się nabędzie :silly: choć oczywiście jest miło znaleźć jakieś cuda. Zawsze po długim okresie ogrodowej posuchy takie spotkana ludzie o jednej pasji są bezcenne :happy4:
A w ogrodzie to nasz cudnie :hug: nie marudź :kiss3:

Margosiu i ja dowoziłam ziemi i podsypywałam na górę, całkiem dobry sposób. Jednak mój zajeżdżony wykopkami trawnik trzeba było zdecydowanie zregenerować.

Bożenko o startach napiszę, kiedy już ostatecznie je podliczę :( Część jesiennych jednak u mnie ruszyła po zimie.

Marta no wiesz, że właśnie się skłaniam ku odbudowaniu kolekcji :think: z dwoma jednakże wyjątkami. Lustige, choć piękna, jednak nazbyt krzykliwa na tę rabatę była oraz Pat Austin chimeryczna u zwieszająca główki. Te dwie zdecydowanie już nie wrócą.
Rany w sercu :oops: Larix decidua 'Krejca Mutation', Acer palmatum 'Beni Maiko' jeszcze 'Shaina' i "Orange Dream nie wyglądają najlepiej :placze: a różyczki ... będą kolejne :silly:
Powojniki ... przemilczę, tez się dokup z czasem, być może to ta letnia susza jednak :think:

Vituś piszę się zatem na doniczunię cieszyniankowych siewek jeśli można :hug: Mogę nawet odebrać w sobotę :D

Izka roboty do przodu, to prawda :woohoo: Dzisiejszego ranka, po 16 dnach zauważyłam, że trawusia młoda wzeszła :woohoo: Zapowiadają kilka deszczowych dni, to będzie miała szansę podskoczyć. A i psory się ucieszą, bo wybieg był znacznie ograniczony. Małe szczylki niby leciutkie, ale labradorkowata Tequila z tęsknotą spogląda przez okna :oops:

Szukam już pędzeleczka do malowania perzu :happy3: po tych kilku dniach on też z pewnością podskoczy :hammer:

No fajnie jest, co mam pisać :lol: po tych długich, pochmurnych i chłodnych miesiącach wybuch lata w zasadzie bardo pozytywnie wpływa na organizm :dance: Kawusia w ogródku, zapach ziemi, wszędzie rośliny budzące się do życia, pękające pąki :woohoo:
Kilka razy już mnie bąki wystraszyły przelatując koło ucha :rotfl1: owady szczęśliwe. Nie sposób pominąć kleszcze :club2: jak tu się ich ustrzec :jeez:

Wczoraj uruchomiłam część ogrodowych reflektorków :lev: fajny ten ogród o zmierzchu z iglastymi podświetlonymi łuną :woohoo: Jak nie u mnie zupełnie :rotfl1:
Płotki malujemy, ile jeszcze tego malowania :unsure:
Dobrze będzie, bo jak ma być. W

sobotę szkółking, oby pogoda dopisała :teach:

Zastanawiam się ciągle nad warzywnikiem .... ale skłaniam się ku odłożeniu projektu na kolejny rok :silly: Marta ;)
W tym tylko kilka zagonków podstawowych warzyw, bez tunelu :lev:

Otrzymałam paczkę z roślinami .... :devil1:

DSCF5536.jpg

Co Wy na to :blink: Jeszcze nigdy żadem kurier nie dostarczył mi roślin w takim stanie :cry3:

Kiedyś udało mi się uchwycić zachodzące słońce w oknach dzwonnicy, no to znowu spróbowałam :lev: stwierdziłam, że zdecydowanie jest potrzeba odnalezienia statywu /gdzie ja go mam :think: / Jakość takich zbliżeń z ręki nie jest najlepsza, ale co tam :silly:

DSCF5550.jpg

DSCF5565.jpg

Przecież działka jest z widokiem :devil1: głównie :silly:

Roślinkowe fotki popołudniem.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, Adela

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 07 Kwi 2016 15:55 #453287

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83453
Jaaakie słońce! :thanks:
Jolu, moja pierwsza beagle, Łatka, też kompletnie nic w ogrodzie nie niszczyła, już choćby dlatego, że przenigdy by nie została w na dworze sama - a jak i ja byłam na zewnątrz, trzymała się około 30 cm ode mnie. W ogrodzie. Bo na świeżym tropie nie było siły, by ja odwołać.
Moje powojniki przezimowały lepiej, niż w ubiegłych latach, mimo nikłego podlewania. Purpurea Plena została przycięta (z innych powodów) 20 cm od ziemi, ale to roślina nie do zabicia, ma już sporo nowych pędów. Twoja na pewno też odbije. Z ubiegłorocznych nabytków chyba znowu mi nie wyszło z Kiri Te Kanawa. No i ze trzy, co umarły od razu po wsadzeniu, takie wyprzedażowe, w dodatku pokiereszowane przez psy Baskervilla rzucające się na siatkę w obronie obejścia.
Też już przebierają nóżkami do kwitnienia.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 07 Kwi 2016 18:48 #453310

• Madziara
  • Madziara's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 392
Jolu widze prace u Ciebie ida pelna para :teach:
Nowy trawniczek :woohoo: ,nie ma nic piekniejszego jak mlodziutka trawka,ktora z dnia,na dzien jest coraz wieksza i wieksza i taka zieloniutka :hearts:
Clemki powiadasz wygladasz codziennie.Ja to sie wkurzylam,jak poprosilam M,zeby kratki bardziej umocowal,bo przy wiekszym wietrze zawsze jedna lezala na ziemi :devil1: Tak mi przymocowal,ze zrownal z ziemia moja Patricie :club2: ,ktora po dwoch latach w koncu obudzila sie i puscila piekne,mlodziutkie trzy pedziki. Wiem,ze od korzenia odbije,ale kiedy :think: Znow bede tyle na nia czekac :jeez:
Przesylke przemilcze :supr3: i to kurier powiadasz przywiozl :think: Niech go dzwi scisna :hammer:
Serdecznie pozdrawiam,Magda :)
Ostatnio zmieniany: 07 Kwi 2016 18:53 przez Madziara.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 07 Kwi 2016 19:01 #453316

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
A jesteś pewna, że to wina kuriera :dazed: ? moim zdaniem jakby były dobrze zapakowane, to żaden kurier nie byłby straszny :evil: . Zdradzisz skąd paczka?

Czekam na Twoje zamówienie :happy-old:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 07 Kwi 2016 20:15 #453352

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Stan paczki byle jaki .Gdzie to pani zakupy robiła ? Już ja tam nie kupię .Zdjęcia fajnie Ci wyszły jakieś takie tureckie .Wiesz ja oglądam wspaniałe stulecie ,to mi się wszystko z Turcją kojarzy :happy: Oglądasz może ?

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 12 Kwi 2016 11:08 #455304

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Aniu uwielbiam takie zachody :hearts: choć też nieustannie zachwycam się widokiem zbliżających się nawałnic :lev:
Ale takie słoneczko na tle katedry nie często się zdarza, zważywszy dodatkowo fakt, że często ja je przegapiam pochylona nad rabatami, z głową w zupełne innym kierunku :happy3:
Mój Rufek raczej nie podążał za mną, miał swoje punkty widokowe, na których zwykł zalegać :devil1: często były to zresztą tarasowe leżaki :rotfl1: no bo nie ma to jak na poduchach :happy3:
Clemki .... startują, niektóre nawet ładnie, ba :woohoo: niektóre zakwitną już całkiem niedługo :lol:
Purpurea zdaje się startuje, ale z węzłów bardziej niż od ziemi.

Stolwijk Gold, u mnie pnie się po bzie 'EVA' Black Lace /Sambucus nigra/ tak dla kontrastu liści.
Zauważyłam zresztą w tym roku, że zaczął się rozrastać także rozłogami :lev:

DSCF5682.jpg

DSCF5683.jpg

Podobnie do kwitnienia rwą się Cecile i Maidwell Hall, te trzy są zdecydowanie pionierami wiosennymi.

DSCF5697.jpg

DSCF5586.jpg

Pomalutku, choć w bardzo zróżnicowanym tempie budzą się clemki. Dwa dni temu zauważyłam, że zdecydowanie szybciej, chyba z powodu przedłużających się opadów ruszyła plaga ślimaków :club2: Atakują wszystko, co się da, skup w okolicy zamknięty, to do mówiłam się z moim dzieckiem, że za małą rekompensatą pozbiera i wyniesie z dala od działki :devil1: Młody nawet nie bardzo zwrócił uwagę, że po uwzględnieniu kieszonkowego, ten drobny dodatek nie wyniósł wcale tak wiele. Ale już pyta co mi tam trzeba jeszcze w ogrodzie pomóc :rotfl1:
Dziecko nauczone zbieractwa, w ostatnich latach, kiedy skup był w sąsiedztwie młody wybierał się na polowania i sprzedawał ślimory :silly:
A wiecie, że i my z M zbieraliśmy kiedyś winniczki w tym samym celu :happy4: nawet znam dobrą miejscówkę w okolcy, dobrze, że z dala od moich włości.

Madziu trawka rośnie aż miło, trzeba przyznać, że choć pogoda nie jest sprzyjająca do ogrodowych prac, to dla trawki idealna :woohoo: wilgotno, w miarę ciepło i bez palącego słońca. Niech tam sobie wzrasta. Lada dzień mój pies będzie zachwycony, bo będzie mógł z maluchami biegać po ogrodzie, dotychczas pozostawały jedynie spacery poza ogrodzenie.
I ja już łaskawszym okiem spoglądam za okno, od kiedy zamiast czerni pojawiała się zieleń.

Clemki niektóre milczą u mnie, jak zaklęte :( cóż począć dosadzę kilka nowych :rotfl1:
Takie wyprzedażowe to czasem mają powera, wystrzelą jak należy. Niestety większość z nich to jakieś ubogie karpy, które z ledwością tlą się do życia :unsure: Wybieram chyba jednak sprawdzonych dostawców i ładne roślinki, choć .... no ja tu minąć taką bidę za parę złotych :think:
Kurier przesyłkę dowiózł i zostawił, w domu się okazało co tam z nią się złego zadziało :unsure:
Powiem szczerze, że nie całkiem to jego wina :lev: no bo jak nie wiadomo gdzie dół, a gdzie góra paczki no to jak ją transportować :ohmy:

Marta nie zdradzę dostawcy, krótki monit na FB i natychmiast dostałam kolejną przesyłkę w zastępstwie zniszczonych roślin, bez żadnych uszkodzeń i zabezpieczoną nawet dodatkowo w bąbelkową folię.
Zamówienie, jak już się pewnie domyśliłaś pewnie Pan Tomek będzie musiał wyekspediować pocztą, pogoda była zupełnie nie zachęcająca do wyjazdów :jeez:

Ewcia sprzedawca ma całkiem ciekawą ofertę :lol: przesyłka się nie udała, to prawda. Najważniejsze, że starty zostały wynagrodzone.
Zdjęcia Bazyliki od strony wschodniej są, jak się wydaje moją prawie wyłączną domeną w mieście :silly: Dopóki się nie wyprowadziłam w te okolice do głowy mi nie przyszło, że istnieje inna perspektywa, niż ta lansowana przez lokalnych fotografów zabytkowych obiektów :happy3:
A obiekt bynajmniej nie turecki :rotfl1:

A w ogrodzie się dzieje :woohoo: jak pisałam trawka rośnie, ale zdaje się nie ona wiedzie prym w tempie przyrostu :dazed: Mnożą się chwasty :mad2: jak szalone, co zwykle obserwuję przez okna, bo pogoda przecież nie dopisuje :jeez:
Pocieszam się, że będzie miękko, chwast wyższe, to łatwiej je będzie w okolicach weekendu usunąć :silly: :happy:
Cebulowe nadal kwitną, drzewa strzelają z pąków, byliny wyciągaja się do życia.

DSCF5727.jpg

DSCF5712.jpg

DSCF5691.jpg

DSCF5704.jpg

DSCF5669.jpg

DSCF5626.jpg

DSCF5629.jpg

DSCF5633.jpg

DSCF5655.jpg

tadam :woohoo:

DSCF5664.jpg

.... a ogród został oświecony :silly: :rotfl1: trochę kiepsko widać :( sorry

DSCF5615.jpg
Ostatnio zmieniany: 12 Kwi 2016 11:11 przez pamelka.
Za tę wiadomość podziękował(a): dodad, Bozi, Łatka, Adela

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 12 Kwi 2016 12:29 #455320

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Jolu, u mnie też ślimory poczynają sobie już na całego! I oprócz winniczków te nagie paskudy. Trudno, nie lubię tego, ale chyba nie mam innego wyjścia i muszę poczęstować je niebieskimi kuleczkami ;) Bo u mnie o tej porze wszystkie grządki są opatulone kożuchem ziarnopłonu, a pod nim - hulaj dusza, piekła nie ma :angry:
Wiosna już piękna u Ciebie i zaawansowana! Pączki na klemku? Wyrywny ci on :flower2:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 12 Kwi 2016 12:30 #455321

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Pogoda właśnie była idealna na szkółking ;) , w ogrodach padało, więc nie dało się pracować, a w zagłębiu szkółkingowym ani kropelki :dance:
Kupiłam sobie powojnik Stolwijk Gold :P

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 12 Kwi 2016 13:14 #455329

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Nie no to jest niemożliwe, że u Was już wszystko takie rozkręcone :ohmy: . U mnie migdałek to mooooże za tydzień :tongue2: , magnolia pomalutku za 2-3 dni, a powojniki takie to ja będę miała za miesiąc :pinch: .

Osłabiacie mnie :mad2: .

Bardzo ładne masz oświetlenie w ogrodzie - bardzo bardzo ładne! Jola one solarne, czy masz kable rozciągnięte? :think:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 12 Kwi 2016 17:05 #455396

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83453
Jolu - u mnie też inwazja ślimaków! I to nie winniczków, tych zwykłych, małych - ale zębatych i żarłocznych! w dodatku z powodu porównywalnej żarłoczności moich łaciatych niebieskie kulki nie wchodzą w grę! Już kombinuję jak koń pod górę - może rozsypie Ślimakol i nakryje ciężkim, drucianym koszem? :think: ma kto pomysł? Piwo - w zeszłym sezonie skutkowało tym, ze bestie szukały tym bardziej zagrychy. Jedyne skuteczne - :club2:
Z grupy altragene i alpejskich mam mało (alpinum jeden), dodatkowo bardzo się martwię, bo będę musiała go przesadzić - na już, odkopują mi w piątek fundament tej ściany. Roślina (stara)jakoś przeżyje, ale kwiatków pewnie nie zobaczę.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 12 Kwi 2016 17:38 #455405

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Jolu ładnie wszystko wygląda :hearts: Ja o szkółkingu mogę na razie zapomnieć .Bida panie :cry2:
Ale i tak ciasnota ,to trochę mnie to pociesza .Na ślimaki ,to jest jeden dobry sposób .Nauczyć się je przyrządzać :rotfl1: No już u mnie to by z głodu nikt nie umarł .Mam chyba wszystkie gatunki :hammer:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2016 aktualny 13 Kwi 2016 08:24 #455750

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Joluś ;) piękna wiosna u Ciebie.A na ślimaki piwo-najlepszy sposób.Miłego dzionka :hug:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.602 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum