Dzień dobry
Wiedziałam, że mogę na Was liczyć, dziękuję ślicznie za sugestie
Wybaczcie, że dopiero dzisiaj odpisuję, ale wczoraj dwukrotnie napisałam odpowiedzi i dwukrotnie mi się wykasowały. Nie mam pojęcia, jak to się stało, ale przypuszczam, że to jednak moja wina
Zapewne coś mi się kliknęło nie tak, jak trzeba
Haniu, na końcu działki mam już 7 świerków serbskich, a miało być ich nawet 10, ale 3 sztuki mi padły. Kupiłam je na wyprzedaży poświątecznej i jak się okazało przed świętami były wykopane z ziemi i załadowane do doniczek. Niestety przy okazji mocno amputowano im korzenie, żeby mogły się zmieścić w te malutkie pojemniczki. Dlatego nie przeżyły. Jednak serby, to bardzo duże drzewa, rosną do 30m i mają płytki system korzeniowy, co powoduje, że często się przewracają. Teraz muszę obsadzić stronę działki, z której najmocniej wieje, więc nie chcę ryzykować. W ubiegłym roku były takie wichury, że zwiało mi z tarasu parasol (zamknięty) z granitową podstawką i rzuciło pod płot. Widziałam nawet lecącego w powietrzu niebieskiego kucyka z czerwonym siodełkiem, na szczęście dmuchanego, a sąsiadowi, dwie działki dalej, przewróciło na budowie drewniany wychodek
Dlatego szukam czegoś troszkę bardziej kompaktowego, chociaż przyznaję, że moim zdaniem świerki serbskie, to jedne z najpiękniejszych świerków i bardzo je lubię
Natomiast jałowce mnie nie przekonują, podobno bardzo trudne w uprawie.
Jolu, sosna Schwerina 'Wiethorst', jako parawan chroniący od wiatrów i gapiów się nie sprawdzi. Nawet, gdyby stanęła na palcach, to i tak będzie za mała
Natomiast w przedogródku planowałam sosnę srebrną Iseli Fastigiata, bo jest wąska (1,5m), ale też dość wysoka, bo dorasta do 10m. A może nawet za wysoka? Jednak z przodu mam dwie rabaty, więc może rzeczywiście Wiethorst sprawdziłaby się na tej drugiej. Trzeba przyznać, że jest naprawdę śliczna.
Blauer Engel'a nie znalazłam w okolicznych szkółkach i jeśli nie znajdę gdzieś dalej, to i tak muszę poszukać jeszcze inną odmianę.
Będę wdzięczna jeśli jeszcze ktoś coś mi podrzuci. Macie jeszcze jakieś pomysły, co iglastego mogę posadzić pod płotem? Proszę
Pozdrawiam cieplutko