TEMAT: Adasiowe zmagania z Naturą

Adasiowe zmagania z Naturą 28 Paź 2019 17:06 #679735

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 17167
  • Otrzymane dziękuję: 41767
Cóż, Strzelce faktycznie mają dość specyficzną naturę, a tym bardziej te, które mają ascendent w Skorpionie :devil1:
Oprócz bujania w obłokach, rozmyślaniu o niebieskich migdałach i życiu "na krawędzi" muszę jednak twardo stąpać po ziemi i dzisiaj, zamiast strawy duchowej chciałabym zaproponować małe dyniowe "co nieco" do porannej kawy, albo popołudniowej herbaty ( obowiązkowo z miodem, sokiem malinowym, cytryną, konfiturą z pigwy .... opcji wyboru jest z pewnością więcej ), albo wieczornej szklanki mleka lub kakao.

Zaczniemy od ciasteczkowych drobiazgów.

DYNIOWE Z PŁATKAMI ORKISZOWYMI

220 g płatków ( w oryginale owsianych )
100 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
100 g cukru ( można zastąpić miodem )
250 g puree z dyni ( użyłam odmiany Galeaux, słodkiej i wilgotnej )
120 g roztopionego masła ( myślę, że spokojnie możemy użyć oleju )
1 żółtko
bakalie

Najpierw mieszamy wszystkie sypkie składniki, później dokładamy dynię, ostudzone masło i żółtko, oraz bakalie ( z których tym razem zrezygnowałam ). Ciasto jest klejące, więc przy formowaniu kulek dobrze jest zwilżać dłonie zimną wodą.
Z masy kształtujemy kulki wielkości małej mandarynki ( ciasteczka nie rosną podczas pieczenia ), kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
Długo pozostają miękkie i bardzo dobrze się przechowują w szklanym słoju lub puszce ( o ile wcześniej nie zostaną zjedzone w tempie ekspresowym ).



RACUSZKI DYNIOWE wg przepisu bieszczadzkich gospodyń

Potrzebujemy:

300 g dyni ( wykorzystałam puree z Buternutta, odmiany suchej, wytrawnej i orzechowej w smaku )
1,5 - 2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
3/4 szklanki zsiadłego mleka ( dałam jogurt naturalny )
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

Proces przygotowania ciasta jest bardzo prosty i trwa "sekundę": wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a ponieważ masa jest i ma być gęsta, wykorzystałam do tego mikser. Następnie na rozgrzany olej kładziemy łyżką niewielkie placuszki ( ze względu na dodatek kwaśnego mleka i sody szybko i mocno rosną, więc lepiej zachować odstępy pomiędzy racuszkami ), smażymy z obu stron, osączamy na ręczniku papierowym i obficie posypujemy cukrem pudrem. Możemy także podawać racuszki z ulubioną konfiturą, dżemem lub bez dodatku - w każdej postaci są pyszne, chrupiące i pulchne.



Inną wariacją w temacie takich racuszków może być dodanie do surowego ciasta drobno posiekanej cebuli, zmielonego pieprzu ( wówczas rezygnujemy z cynamonu ) i ostrej, sproszkowanej papryki i po usmażeniu podanie z kleksem kwaśnej śmietany lub sosu czosnkowego/ziołowego ... wg smaku i uznania :)

W przerwach pomiędzy pieczeniem ciasteczek a smażeniem racuchów możemy zakisić kapustę z żurawiną - u mnie będzie to debiut ( w poprzedniej wersji zakisiłam kapustę tradycyjną metodą ) i zgodnie z podpowiedzią Sieriki przekładałam warstwy kapusty żurawiną:



Pozdrawiam cieplutko ...
Pozdrawiam cieplutko,

Adasiowe zmagania z Naturą
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...ura?limitstart=0Ania
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Jan4, Armasza, Łatka, Betula, Kajtkowa, Pestka, pszczolka, Jaedda, Nimfa, anaka, Barborka, ewakatarzyna


Uporządkuj swój parapet z naszymi doniczkami.
Dowiedz się więcej na estimeble.pl

Adasiowe zmagania z Naturą 28 Paź 2019 19:12 #679743

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 3739
  • Otrzymane dziękuję: 3225
Wykorzystam przepisy dyniowe tylko w środę na ryneczku kupię dużą lub duzo dyni ;) w tym sezonie nie mam swojej i jestem nieszczęśliwa przez to :( ale grzędę dyniową całkiem nową już uszykowałam na wiosnę :)
Kapustka z żurawinką super wygląda, oby zasmakowała :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Adasiowe zmagania z Naturą 28 Paź 2019 19:36 #679745

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 17167
  • Otrzymane dziękuję: 41767
Sieriko, w ubiegłym roku, dzięki życzliwości i wyrozumiałości Mammy ( :kiss3: ) stałam się szczęśliwą posiadaczką pokaźnej kolekcji dyniek i cukinii. Zagospodarowałam skrzętnie te cudowne prezenty i z części zrobiłam puree, część surowych starłam na tarce i w porcjach zamroziłam - dzięki temu do dzisiaj mam zapasy "na czarną godzinę".
Jeszcze inne - jako dodatek do surówek i dżemów - stały się częścią zawartości słoików na zimę. Tym oto sposobem nie kupowałam dyń w tym roku, a cukinie miałam z własnej grządki.





Pestki z dyni bezłupinowej podsuszyłam i uprażyłam w piekarniku, do chrupania :)



O, widzisz, przy okazji znalazłam zdjęcie zimowanej papryki, Habanero:

Pozdrawiam cieplutko,

Adasiowe zmagania z Naturą
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...ura?limitstart=0Ania
Ostatnio zmieniany: 28 Paź 2019 19:39 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Betula, Jaedda, Nimfa, anaka, Barborka

Adasiowe zmagania z Naturą 29 Paź 2019 21:13 #679815

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 3739
  • Otrzymane dziękuję: 3225
Obejrzałam papryczkę a przy pestkach oblizałam się :) bezłupinowa to jaka? ze skórka do knosumpcji?
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, anaka

Adasiowe zmagania z Naturą 29 Paź 2019 21:25 #679817

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 17167
  • Otrzymane dziękuję: 41767
Sieriko, dynia bezłupinowa to odmiana przeznaczona do uprawy przede wszystkim na pestki - miąższ raczej nie nadaje się do wykorzystania, chyba, że jako pożywienie dla kurek. Nasiona tej dyni pozbawione są twardej otoczki ( łupiny, stąd nazwa ), więc praktycznie można je jeść bezpośrednio po rozkrojeniu, ale lepiej je podsuszyć i uprażyć/upiec.
Miranda, Olga, Junona to odmiany takiej dyńki, ja miałam bodajże Mirandę.

Polecam :hearts:
Pozdrawiam cieplutko,

Adasiowe zmagania z Naturą
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...ura?limitstart=0Ania
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Betula, anaka, Barborka, ewakatarzyna

Adasiowe zmagania z Naturą 29 Paź 2019 22:04 #679823

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 3739
  • Otrzymane dziękuję: 3225
Mam źródło z nasionami przeróżnych, dawno temu tam kupowałam ciekawe odmiany a teraz na pewno mają bez porównania więcej, będę coś szukać dla siebie :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Adasiowe zmagania z Naturą 05 Gru 2019 13:37 #682864

  • tilia66
  • tilia66's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2259
  • Otrzymane dziękuję: 3161
Zaglądam :) , nadrabiam :)
Niezły zapasik dyń wyhodowałaś, u mnie w tym roku niewiele, ale na dwie osoby to i tak aż za...
Kapusty z żurawiną jeszcze nie kisiłam, z jabłkami lub czosnkiem tak. Akurat jutro mam zamiar nastawić ze dwa litrowe słoiki, bo mi się skończyła, a że lubię taką niedokiszoną ;) to robię to cały rok, na bieżąco. A przed samymi świętami zakiszę ze dwie główki sałaty lodowej.
Aniu, pokaż więcej zwierzyńca. A ten kotuś bez oczka to Kacperek?
Pozdrowienia zostawiam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Adasiowe zmagania z Naturą 09 Gru 2019 17:15 #683383

  • ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Online
  • Junior Boarder
  • Posty: 26
  • Otrzymane dziękuję: 32
Witaj,Aniu :)
Jeśli pozwolisz, z radością przycupnę na stołeczku koło starej jabłonki :hearts:
Z wielką przyjemnością spacerowałam po Twoim pięknym ogrodzie :flower2:
Czarujesz słowem ,obrazem i kusisz wspaniałymi smakami :bravo:
Jestem pełna podziwu dla Ciebie za wielkie serce jakie okazujesz bezbronnym psiakom :thanks:

Pozdrawiam

Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Adasiowe zmagania z Naturą 09 Gru 2019 18:35 #683395

  • galka68
  • galka68's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 10
  • Otrzymane dziękuję: 12
Aniu! To tak troszke, ale od serca.


galka1.jpeg



galka2.jpeg
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 09 Gru 2019 19:20 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, anaka

Adasiowe zmagania z Naturą 09 Gru 2019 19:21 #683407

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 17167
  • Otrzymane dziękuję: 41767
Ewuniu - witam serdecznie i mam nadzieję na bardzo miły i rodzinny kontakt :hug:

Galinko - dziękuję z CAŁEGO SERCA :hearts:
Pozdrawiam cieplutko,

Adasiowe zmagania z Naturą
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...ura?limitstart=0Ania
Za tę wiadomość podziękował(a): galka68, ewakatarzyna


Uporządkuj swój parapet z naszymi doniczkami.
Dowiedz się więcej na estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.128 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum