TEMAT: Adasiowe zmagania z Naturą

Adasiowe zmagania z Naturą 28 Paź 2019 17:06 #679735

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Cóż, Strzelce faktycznie mają dość specyficzną naturę, a tym bardziej te, które mają ascendent w Skorpionie :devil1:
Oprócz bujania w obłokach, rozmyślaniu o niebieskich migdałach i życiu "na krawędzi" muszę jednak twardo stąpać po ziemi i dzisiaj, zamiast strawy duchowej chciałabym zaproponować małe dyniowe "co nieco" do porannej kawy, albo popołudniowej herbaty ( obowiązkowo z miodem, sokiem malinowym, cytryną, konfiturą z pigwy .... opcji wyboru jest z pewnością więcej ), albo wieczornej szklanki mleka lub kakao.

Zaczniemy od ciasteczkowych drobiazgów.

DYNIOWE Z PŁATKAMI ORKISZOWYMI

220 g płatków ( w oryginale owsianych )
100 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
100 g cukru ( można zastąpić miodem )
250 g puree z dyni ( użyłam odmiany Galeaux, słodkiej i wilgotnej )
120 g roztopionego masła ( myślę, że spokojnie możemy użyć oleju )
1 żółtko
bakalie

Najpierw mieszamy wszystkie sypkie składniki, później dokładamy dynię, ostudzone masło i żółtko, oraz bakalie ( z których tym razem zrezygnowałam ). Ciasto jest klejące, więc przy formowaniu kulek dobrze jest zwilżać dłonie zimną wodą.
Z masy kształtujemy kulki wielkości małej mandarynki ( ciasteczka nie rosną podczas pieczenia ), kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
Długo pozostają miękkie i bardzo dobrze się przechowują w szklanym słoju lub puszce ( o ile wcześniej nie zostaną zjedzone w tempie ekspresowym ).



RACUSZKI DYNIOWE wg przepisu bieszczadzkich gospodyń

Potrzebujemy:

300 g dyni ( wykorzystałam puree z Buternutta, odmiany suchej, wytrawnej i orzechowej w smaku )
1,5 - 2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
3/4 szklanki zsiadłego mleka ( dałam jogurt naturalny )
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

Proces przygotowania ciasta jest bardzo prosty i trwa "sekundę": wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a ponieważ masa jest i ma być gęsta, wykorzystałam do tego mikser. Następnie na rozgrzany olej kładziemy łyżką niewielkie placuszki ( ze względu na dodatek kwaśnego mleka i sody szybko i mocno rosną, więc lepiej zachować odstępy pomiędzy racuszkami ), smażymy z obu stron, osączamy na ręczniku papierowym i obficie posypujemy cukrem pudrem. Możemy także podawać racuszki z ulubioną konfiturą, dżemem lub bez dodatku - w każdej postaci są pyszne, chrupiące i pulchne.



Inną wariacją w temacie takich racuszków może być dodanie do surowego ciasta drobno posiekanej cebuli, zmielonego pieprzu ( wówczas rezygnujemy z cynamonu ) i ostrej, sproszkowanej papryki i po usmażeniu podanie z kleksem kwaśnej śmietany lub sosu czosnkowego/ziołowego ... wg smaku i uznania :)

W przerwach pomiędzy pieczeniem ciasteczek a smażeniem racuchów możemy zakisić kapustę z żurawiną - u mnie będzie to debiut ( w poprzedniej wersji zakisiłam kapustę tradycyjną metodą ) i zgodnie z podpowiedzią Sieriki przekładałam warstwy kapusty żurawiną:



Pozdrawiam cieplutko ...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Jan4, Armasza, halgla, Łatka, Betula, Kajtkowa, Pestka, pszczolka, Jaedda, Nimfa, anaka, Barborka, ewakatarzyna


Zielone okna z estimeble.pl

Adasiowe zmagania z Naturą 28 Paź 2019 19:12 #679743

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Wykorzystam przepisy dyniowe tylko w środę na ryneczku kupię dużą lub duzo dyni ;) w tym sezonie nie mam swojej i jestem nieszczęśliwa przez to :( ale grzędę dyniową całkiem nową już uszykowałam na wiosnę :)
Kapustka z żurawinką super wygląda, oby zasmakowała :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Adasiowe zmagania z Naturą 28 Paź 2019 19:36 #679745

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Sieriko, w ubiegłym roku, dzięki życzliwości i wyrozumiałości Mammy ( :kiss3: ) stałam się szczęśliwą posiadaczką pokaźnej kolekcji dyniek i cukinii. Zagospodarowałam skrzętnie te cudowne prezenty i z części zrobiłam puree, część surowych starłam na tarce i w porcjach zamroziłam - dzięki temu do dzisiaj mam zapasy "na czarną godzinę".
Jeszcze inne - jako dodatek do surówek i dżemów - stały się częścią zawartości słoików na zimę. Tym oto sposobem nie kupowałam dyń w tym roku, a cukinie miałam z własnej grządki.





Pestki z dyni bezłupinowej podsuszyłam i uprażyłam w piekarniku, do chrupania :)



O, widzisz, przy okazji znalazłam zdjęcie zimowanej papryki, Habanero:

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 28 Paź 2019 19:39 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Betula, Jaedda, Nimfa, anaka, Barborka

Adasiowe zmagania z Naturą 29 Paź 2019 21:13 #679815

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Obejrzałam papryczkę a przy pestkach oblizałam się :) bezłupinowa to jaka? ze skórka do knosumpcji?
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, anaka

Adasiowe zmagania z Naturą 29 Paź 2019 21:25 #679817

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Sieriko, dynia bezłupinowa to odmiana przeznaczona do uprawy przede wszystkim na pestki - miąższ raczej nie nadaje się do wykorzystania, chyba, że jako pożywienie dla kurek. Nasiona tej dyni pozbawione są twardej otoczki ( łupiny, stąd nazwa ), więc praktycznie można je jeść bezpośrednio po rozkrojeniu, ale lepiej je podsuszyć i uprażyć/upiec.
Miranda, Olga, Junona to odmiany takiej dyńki, ja miałam bodajże Mirandę.

Polecam :hearts:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Betula, anaka, Barborka, ewakatarzyna

Adasiowe zmagania z Naturą 29 Paź 2019 22:04 #679823

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Mam źródło z nasionami przeróżnych, dawno temu tam kupowałam ciekawe odmiany a teraz na pewno mają bez porównania więcej, będę coś szukać dla siebie :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Adasiowe zmagania z Naturą 05 Gru 2019 13:37 #682864

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Zaglądam :) , nadrabiam :)
Niezły zapasik dyń wyhodowałaś, u mnie w tym roku niewiele, ale na dwie osoby to i tak aż za...
Kapusty z żurawiną jeszcze nie kisiłam, z jabłkami lub czosnkiem tak. Akurat jutro mam zamiar nastawić ze dwa litrowe słoiki, bo mi się skończyła, a że lubię taką niedokiszoną ;) to robię to cały rok, na bieżąco. A przed samymi świętami zakiszę ze dwie główki sałaty lodowej.
Aniu, pokaż więcej zwierzyńca. A ten kotuś bez oczka to Kacperek?
Pozdrowienia zostawiam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Adasiowe zmagania z Naturą 09 Gru 2019 17:15 #683383

  • ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1798
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Witaj,Aniu :)
Jeśli pozwolisz, z radością przycupnę na stołeczku koło starej jabłonki :hearts:
Z wielką przyjemnością spacerowałam po Twoim pięknym ogrodzie :flower2:
Czarujesz słowem ,obrazem i kusisz wspaniałymi smakami :bravo:
Jestem pełna podziwu dla Ciebie za wielkie serce jakie okazujesz bezbronnym psiakom :thanks:

Pozdrawiam

Ewa
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Adasiowe zmagania z Naturą 09 Gru 2019 18:35 #683395

  • galka68
  • galka68's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 238
  • Otrzymane dziękuję: 1565
Aniu! To tak troszke, ale od serca.


galka1.jpeg



galka2.jpeg
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 09 Gru 2019 19:20 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, anaka, Szczypiorek

Adasiowe zmagania z Naturą 09 Gru 2019 19:21 #683407

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Ewuniu - witam serdecznie i mam nadzieję na bardzo miły i rodzinny kontakt :hug:

Galinko - dziękuję z CAŁEGO SERCA :hearts:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): galka68, ewakatarzyna

Adasiowe zmagania z Naturą 13 Gru 2019 07:43 #683759

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Aniu, przydreptałam do Ciebie na wątek z urodzinowym tortem. Duuuuuużo zdrowia przyprawionego szczęściem i miłością Ci życzę, bo wtedy z całą resztą poradzisz sobie sama...śpiewająco :hearts:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Adasiowe zmagania z Naturą 13 Gru 2019 08:30 #683763

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Wszystkiego najlepszego, spokoju ducha i dużo dużo zdrowia oraz spełnienia wszystkich marzeń (bez wyjątków) :flower1: :drink1:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Adasiowe zmagania z Naturą 13 Gru 2019 08:30 #683764

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Aniu, wnioskuję że dzisiaj są Twoje urodziny :kiss3: . Przyłączam się do życzeń Iwonki. Dużo zdrowia i szczęścia. Gdyby Aniu, było więcej takich osób na świecie jak Ty, to świat byłby piękniejszy. Wiem, że lubisz goździki

DB064045-8E50-430D-9005-0E698B3189A7.jpeg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Adasiowe zmagania z Naturą 13 Gru 2019 09:29 #683775

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Bardzo serdecznie Wam dziękuję - za pamięć, życzenia i wszystko to, czym obdarowujecie mnie w każdym dniu :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, Pestka

Adasiowe zmagania z Naturą 13 Gru 2019 09:38 #683776

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Aniu i ja przyłączam się do urodzinowych życzeń, dużo zdrowia, szczęścia, miłości i żeby otaczali Cię ludzie tak życzliwi jak Ty :kiss3:
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Adasiowe zmagania z Naturą 13 Gru 2019 09:42 #683777

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
Aniu , niech się spełniają wszystkie marzenia .



20190630_201344.jpg
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Adasiowe zmagania z Naturą 13 Gru 2019 09:54 #683781

  • Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1624
  • Otrzymane dziękuję: 8497
Aniu ja też życzę ci dużo radości ,zadowolenia z każdego dnia i oby nigdy nie opuszczał cię dobry nastrój :kiss3:
20190727_115702-2.jpg
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Adasiowe zmagania z Naturą 13 Gru 2019 10:03 #683783

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 19990
  • Otrzymane dziękuję: 83436
Aniu - przyjmij życzenia i ode mnie, niech otacza Cię zawsze życzliwość i miłość. Niech Twój uśmiech wywoła kwiatuszek, co dziś rozkwitł.

Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.863 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum