TEMAT: Adasiowe zmagania z Naturą

Adasiowe zmagania z Naturą 15 Paź 2020 19:43 #731324

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Zupowe rozważania trafiają w moje odczucia, szczególnie ta pomidorówka, która znudzić się nie chce, nie umie, nie potrafi :lol: dbajmy o sensowne odżywianie a nie tylko zapychanie się, wchodzimy w czas gdy przeziębienia będą nękać większość z nas/oby nie obecnie panujący wirus/
Ostatnio zmieniany: 15 Paź 2020 19:44 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bietkae, Zielona, ewakatarzyna, JaKasiula


Zielone okna z estimeble.pl

Adasiowe zmagania z Naturą 15 Paź 2020 20:24 #731329

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Sieriko, właśnie zasiadałam do klawiatury, aby napisać o kolejnej, jesiennej odsłonie wzbogacenia naszego pożywienia, a to wszystko w kontekście pochwały uprawy własnych warzyw lub - w przypadku całkowitego ich wykorzystania - nie zrażania tym faktem; zawsze można wyskoczyć na targowisko i uzupełnić ewentualne niedobory. Podczas myszkowania po straganach zazwyczaj wpada mi do głowy pomysł zagospodarowania jakiejś grządki na nowe warzywo lub powrotu do zaniechanej niegdyś uprawy, np. zielonego groszku lub buraków.

Nieprzypadkowo wspominam o buraczkach :)
Udało mi się, dosłownie rzutem na taśmę, dostać na ryneczku moją ulubioną podłużną odmianę Opolski, a ponieważ trafiłam na ostatnie sztuki, wzięłam wszystkie 7 buraków. Jak hurt to hurt.



Na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu, uprażyłam nasiona kolendry ( po ostudzeniu zmieliłam w młynku do kawy )...



... wycisnęłam sok z połówki dużej cytryny ( uwielbiam i darzę ogromnym sentymentem szklaną wyciskarkę do cytrusów, odziedziczoną po Babci Adasia ):



Umyte, obrane buraczki i dwie marchewki starłam na długie nitki i wymieszałam razem z przyprawami, olejem i sokiem - w ten sposób popełniłam inną wersję koreańskiej surówki :hearts:



Mój jesienny, kuchenny zakątek nie mógłby obejść się bez małych, niepozornych, ale wspaniałych, słodkich śliwek węgierek. Co prawda na działce rośnie śliwka, po wielu przejściach, z przeszłością, jaką mogą poszczycić się tylko stare drzewa, corocznie rodząca dużo owoców, ale to wczesna odmiana, która nie nadaje się na powidła. Dlatego, co roku o tej porze odwiedzam zaprzyjaźnionego sadownika i unoszę ze sobą 2-3 skrzynki węgierek ( hmm... Jego śliwki nie są zamieszkałe ;-) )



Jednak to, co cieszy najbardziej, to ...



Nie przeszkadza mi, że nie są pierwszej jakości, a pierwszą młodość i jędrność mają za sobą. Ostatnie okazy warzyw, już pomarszczone, mizernej postury, słabiej wybarwione, ale przecież własne, nadal zdrowe, pachnące i grzechem byłoby ich nie wykorzystać. Dokupiłam jedynie cebulę i dużą paprykę; reszta, czyli pomidorki, małe papryki, cukinie i fasolka szparagowa oraz natka pietruszki wzbogaciły kolekcję zimowych przetworów.



Nieoczekiwanie stałam się też właścicielką niezwykłego bolidu :happy: . Z takim "szkocikiem" żadne ciężkie zakupy nie są mi straszne ...



Pozdrawiam cieplutko, dbajmy o najbliższych i siebie samych :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, Armasza, Łatka, Marlenka, bietkae, Zielona, ewakatarzyna, zwykły chłop, Bobka, JaKasiula

Adasiowe zmagania z Naturą 15 Paź 2020 20:37 #731330

  • Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Posty: 2647
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Zajrzałam, poczytałam, zawstydziłam się bo wyskoczyłam jak przysłowiowy Filip i obawiam się, że sprawiłam Ci przykrość wspomnieniem Twoich skorupek... :thanks: Wybacz mi, kochana!
Lepiej o warzywach.... Bardzo inspirujące przepisy na obie marchewkowe surówki, chyba zrobię w weekend! A miałybyście jakiś pomysł na wykorzystanie marcheweczek, które posturą naprawdę nie grzeszą (nie ma co tarkować, prędzej bym własne palce starkowała), ale sporo ich i przecież nie wyrzucę... Może jakoś zamarynować w całości.
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Adasiowe zmagania z Naturą 15 Paź 2020 21:54 #731345

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1550
  • Otrzymane dziękuję: 8241
Marchewki np można zamarynowć w zalewie jak do ogórków konserwowych lub zrobić sos do obiadu jak wiosenna nowlijka :), ewentualnie zamrozić w całości i albo zupka albo sosik ze strączkowymi, jak masz wyciskarkę lub coś podobego to ciśnij sok, jedno jest pewne- żal zmarnować
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, bietkae, Mandorla, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Adasiowe zmagania z Naturą 15 Paź 2020 22:00 #731346

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3808
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Moje marcheweczki dobrze myję, kroję wzdłuż na plastry i do suszarki w towarzystwie innej włoszczyzny. Ususzone, sproszkowane są świetną przyprawą.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, bietkae, Mandorla, ewakatarzyna, Bobka

Adasiowe zmagania z Naturą 15 Paź 2020 22:09 #731347

  • Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Posty: 2647
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Do suszarki dopiero się przymierzam... :oops: Zresztą kroić, jak już wspomniałam, za bardzo nie ma co... Chyba pójdą do zalewy - Adamie, dzięki za inspirację! :drink1:
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, zwykły chłop, Bobka, JaKasiula

Adasiowe zmagania z Naturą 16 Paź 2020 09:15 #731373

  • Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2269
  • Otrzymane dziękuję: 10960
Małe marcheweczki można zakisic jak ogórki. Pyszne i zdrowe !
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

Adasiowe zmagania z Naturą 16 Paź 2020 15:38 #731398

  • bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2067
  • Otrzymane dziękuję: 11833
Dzisiaj ok. godz. 13 przekazałam mojej chrześnicy słoik 700 ml sałatki koreańskiej, przed chwilką dzwoniła, że zjadła sama połowę zawartości :rotfl1:
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Marlenka, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

Adasiowe zmagania z Naturą 16 Paź 2020 21:12 #731443

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Poszperałam trochę w internecie w poszukiwaniu przepisów na przetwory z marchewką w roli głównej i znalazłam kilka, które może kogoś zainspirują ?

Marchewka w słoikach

cookit.pl/przepis/313645/Marchew+do+sloikow

www.doradcasmaku.pl/przepis-dzem-marchewkowy-361809

magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/7,137...isableRedirects=true

malgorzatarusek.pl/pasta-paprykowo-marchewkowa/


Eluś, bardzo się cieszę, że sałatka smakowała, dziękuję za dobrą wiadomość :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, Mandorla, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

Adasiowe zmagania z Naturą 16 Paź 2020 21:54 #731452

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6319
  • Otrzymane dziękuję: 29677
Moja pomidorowa. Na tłuszczu (ja akurat używam tylko masła sklarowanego, bo jeden z biesiadników nie toleruje oleju) podsmażyć pokrojony w cienkie plasterki czosnek i jak ktoś może, to posztakowaną cebulę, zeszklić, dodać pieprzu i bazylii, przecier ze słoika i ew. trochę soli, zagotować zrobić lane ciasto, można dodać śmietany i zielonej pietruszki, gotowe. Ponieważ przecier w słoikach mam popieprzony i posolony, to przy okazji w takiej kolejności jak podałam zupa jest ugotowana wg pięciu przemian, zakończona na żywiole drewna. Gdy potem dodać jeszcze trochę ostrej papryki, to będzie zakończona na żywiole ognia. Gdy przecier w słojach jest gęsty, dodaję wywar z warzyw pilnując sobie przemian. Moje zupy, oprócz rosołu, są zawsze gęste, łyżka stoi na sztorc ;), nie umiem inaczej.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bietkae, ewakatarzyna, JaKasiula

Adasiowe zmagania z Naturą 16 Paź 2020 22:03 #731453

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Aniu, bardzo inspirujące te marchewkowe przepisy. Ja dopiero szykuję się do wykopania korzeniowych. Natomiast zainteresował mnie ten słoiczek z Twojej spiżarni z napisem curry z dynią. Gdzie znajdę przepis?
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bietkae, ewakatarzyna, JaKasiula

Adasiowe zmagania z Naturą 16 Paź 2020 22:05 #731454

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Żywioł Ognia, mój żywioł ... Zabieram przepis ze sobą - dziękuję Aluszka :hug:

Podobno ( ? ) wg kuchni Pięciu Przemian, potrawy przygotowuje się wyłącznie na płomieniu, czyli na kuchence gazowej - aby płomień przekazał moc i energię potrawie.
Aluś, czy byłabyś w stanie przekonać ciekawskich ludzi do wypróbowania takiej kuchni ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Adasiowe zmagania z Naturą 16 Paź 2020 22:09 #731455

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Najlepsze potrawy wychodzą na kuchni opalanej drewnem. Sprawdzone :)
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bietkae, Mandorla, ewakatarzyna, zwykły chłop, JaKasiula

Adasiowe zmagania z Naturą 16 Paź 2020 22:20 #731458

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Mamma :hug:
Masz rację. Pamiętam do dziś smak domowego, prostego jedzenia, jakie gotowała Ciotka na podlaskiej wsi ... Brat Taty wybudował tzw. letnią kuchnię, gdzie stał piec na fajerki. Od tamtej pory minęło niemal 40 lat, a ja nadal jestem w stanie przywołać większość smaków i zapachów tamtych potraw.
Natomiast w mieszkaniu odziedziczonym po moich Dziadkach ( rodzicach Mery ) jeszcze do niedawna w kuchni, tuż obok tradycyjnej kuchenki, stała druga, wymurowana z kafelków i z fajerkami właśnie. Ponieważ sama kuchnia jest mikroskopijna, podczas remontu usunęliśmy tę dawną. Wieść rodzinna niesie, że bodajże jeszcze w latach 60-tych była używana przez Mamę mojej Mamy ( zwaną dalej Mery ).
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 16 Paź 2020 22:39 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Mandorla, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Adasiowe zmagania z Naturą 16 Paź 2020 22:27 #731460

  • Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1701
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Aniu, dziękuję za przepis. W pierwszej kolejności spróbuję buraków Tonda di Chioggia, bo tych mam sporo i sporych. Póki co spożywamy je w sałatkach:

20201016_222107.jpg



Marchewki doczekałam małej, idealnej do rosołków i zupek. Ale do Twojej suróweczki zakupię większą niż moja i wykonam tę pychotkę :)
A jakiego cukru używasz?
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Ostatnio zmieniany: 16 Paź 2020 22:28 przez Zygowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bietkae, Mandorla, ewakatarzyna, JaKasiula

Adasiowe zmagania z Naturą 16 Paź 2020 22:30 #731461

  • Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Posty: 2647
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Ja pewnie też dokupię marchewkę, tylko będę musiała schować przed rodziną - stanowczo odmawiają jedzenia kupnej wersji uprawianych warzyw, bo "niedobre" :drink1: Ale obie sałatki marchewkowe za mną chodzą i odczepić się nie chcą ;)
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Adasiowe zmagania z Naturą 16 Paź 2020 22:31 #731462

  • bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2067
  • Otrzymane dziękuję: 11833
Mam to samo bo w dzieciństwie mieszkałam na wsi i tam głównym pomieszczeniem, gdzie wszyscy walczyli o miejsce siedzące na stojącej w niej wersalce była kuchnia a w niej prawdziwy piec:) Ugotowane potrawy dochodziły w dali od paleniska i nabierały mocy. Na gazie tego zrobić się nie da ale teraz mam płytę indukcyjną i ugotowana zupa stoi sobie i jest długo i delikatnie podgrzewana.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Mandorla, ewakatarzyna, JaKasiula

Adasiowe zmagania z Naturą 16 Paź 2020 22:37 #731463

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Ha! Dla miłośników warzyw korzeniowych i pomidorków będę miała kolejną propozycję zamknięcia w słoiczkach na zimę buraczków i marchewki, z dodatkiem przecieru pomidorowego :) Przepis znalazłam na kanale Youtube, prowadzonym przez przesympatycznego pana kucharza i kiedy pierwszy raz spróbowałam naleśników wg Jego receptury, wiedziałam, że pozostanę Mu wierna :hearts:

Ale o tym w następnym wejściu wątkowym; na weekend zaplanowałam trochę prac "ręcznych" i ziemnych, więc mam nadzieję, że wraz z dokumentacją fotograficzną będę mogła zaprosić Ludki na chwilkę odprężenia - już niebawem ...

p.s. Edytko, wygląda nader interesująco ... a skoro dzielimy się tutaj przepisami, to może ... w wolnej chwili ... ;-) ?
U mnie cukier jest jeden - biały, najzwyklejszy. Czasami, jako zamiennika, używam miodu.

Róbcie, Kochani, te marchewki - dla zdrowia, urody i smaku. Kolendra i imbir wspaniale rozgrzewają, a dodatek cytryny zamiast octu z pewnością wspomoże odporność.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 16 Paź 2020 22:42 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Mandorla, Zygowa, ewakatarzyna, JaKasiula


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.732 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum