TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 08 Paź 2016 17:06 #505143

• zeberka363
  • zeberka363's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1445
Twoje konie mają więcej "sukienek" ode mnie :rotfl1:
a ich ceny na pewno powalają na kolana...
Mocno początkująca ogrodniczka kochająca piękną przyrodę ;-)
pozdrawiam agnieszka
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...6217-ogrodki-zeberki
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/1...a-parapetach-piszczy
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 08 Paź 2016 22:54 #505244

• aleksandraW
  • aleksandraW's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 243
Planto,

nie zabijaj się!

Domek na prerii 10 Paź 2016 15:42 #505452

• zeberka363
  • zeberka363's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1445
masz tyle kann więc mam do Ciebie pytanie-rozmnażałaś je może z nasion?
Mocno początkująca ogrodniczka kochająca piękną przyrodę ;-)
pozdrawiam agnieszka
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...6217-ogrodki-zeberki
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/1...a-parapetach-piszczy

Domek na prerii 11 Paź 2016 22:43 #505671

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Zeberko-nie, dla mnie nie warto, bo klacza sa tanie i szybko sie namnazaja. Podobnie jak z liliami-w nastepnym roku bede chyba miec z setke, tak sie namnozyly :think:

Beatrix-nie musze przekonywac, on sam mi przypomina ze np ta noc bedzie zimna, trzeba koniom zalozyc dereczki :lol: Swoja roga, zebys ty widziala, jak kon potrafi sie trzasc na zimnym deszczu, az nogi dygocza :jeez: Shy dalej nie porasta futerkiem, nie wiem czemu. Babe i Jerry maja solidne misie i mam nadzieje, ze bede je mniej derkowac.

Probowalam ostatnio wsiasc na Jerrego, na probe. Jerry najpierw byl w szoku, ogladal sie do tylu, jak to, zakladam na niego siodlo! Czy zapomnialam, ze on jest do tulenia, glaskania, drapania i karmienia przysmakami, a nie do jazdy?! :devil1:
Potem zaczal strzelac mi baranki, kopy z zadu, na koniem zaczal calkiem bokiem isc, przednie kopyta na asfalcie, tylne w rowie melioracyjnym :rotfl1: Bardzo byl oburzony!
A mi chodzilo glownie o sprawdzenie, jak bedzie sie czul, czy nie bedzie kulec. Cala jazda moze z kilometr byla. Na razie, a juz pare dni minelo, wszystko w porzadku. Tak wiec staram sie co wieczor wziac meza i konia na spacer. Ja konia wyspacerowuje, a on psa :lol:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Za tę wiadomość podziękował(a): malina, Makowalka, zeberka363

Domek na prerii 12 Paź 2016 00:56 #505680

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Plantuś, Jerry chyba zareagował, jak typowy macho :happy: :happy: próbował pokazać, że kobitka nim jeździć nie będzie, bo ON rządzi :happy: No a wcześniej próbował brać Cię na litość, bo chory, biedniutki, okulawiony :happy:

Mam jeszcze takie trochę lamerskie pytanie, czy zamiast polarowej deki tak chociaż tymczasowo nie można by uzyć jakiegoś podniszczonego koca?

Domek na prerii 12 Paź 2016 00:59 #505681

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Poszlam nakarmic konie i zamknac na noc..i co moje piekne oczy widza? Ktos probowal wlamac sie do przyczepy, gdzie trzymam konskie zarcie :think:
Podejrzewam Babe lub Jerrego...no chyba ze nie docenialam Shy :wink4:

IMG_1664.jpg

Jerry byl nieznosny. Najpierw pchal morde w pojemnik, potem w miski ktore wypelnialam jak moglam szybko, a na koniec odwracajac sie uderzyl lbem w tyl mojej glowy. I teraz mi szumi w glowie jak po wstrzasie mozgu. Znowu :mad2: Za to dostal lokciem w zebra. Szybko sie odsunal! :evil:

Mam skonczony front szopki, wylozony plytami cementowo-wloknowymi. Docinam z resztek, ktore mi zostaly po poprzednich projektach, przykrecam specjalnymi srubami do cementu (nie koroduja), a laczenia plyt wypelnilam silikonem. Jak sie pomaluje calosc na bialo, nie bedzie widac, gdzie sa poszczegolne kawalki:

IMG_1665.jpg

Kupilam tez piec plyt w calosci, 120 cm na 250 (?) 4x8', grube i ciezkie. Bedzie zabawa, zeby przytrzymac je jakos zeby przykrecic :whistle:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 12 Paź 2016 01:01 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): malina, zeberka363

Domek na prerii 12 Paź 2016 16:04 #505748

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Hiacynto-caly trick w tym, ze kon spokojnie w derce nie stoi. Tak wiec derka zapina sie na piersi, pod brzucme na dwa krzyzujace sie pasy i dwa elastyczne packi krzyzujace sie miedzy tylnymi nogami, a przytrzymujace tyl derki od podwiewania. Trudno byloby zastosowac koc, chyba ze zapakujesz konia jak baleron w elastyczne pasy przez grzbiet i brzuch oraz zrobisz dziure na leb i szyje :think:

Derki polarowe nie sa tak bardzo opaskowane, zwykle maja pojedynczy pasek na piersi, pod brzuchem i sznureczek zeby zwiazac obie poly pod ogonem. Nie nadaja sie na dluzsze okrycie, bo kon sie ich pozbedzie szybko, a sznureczek moze obcierac na posladkach i pod ogonerm.
Babe w derce polarowej

IMG_0587.jpg

Derka lekka, przeciwdeszczowa, gdy sa deszzce i teperatura spada do okolo zera. Ta tutak ma ochrone karku, zeby zimna woda nie splywala po lopatkach:

IMG_0382.jpg

Derka zimowa, bez oslony brzucha, z wbudowanym kapturem na karkL

IMG_0463.jpg

Lepsza derka zimowa, z okryciem na kark i brzuch. Okrycie na kark jest odczepiane i doczepiane za pomoca ukrytych klamerek i paskow:

IMG_0461.jpg

IMG_0464.jpg

Kiedy jest bardzo zimno lub pada marznacy deszcz ze sniegiem, ktory moczy siersc co powoduje, ze traci wlasciwosci izolacyjne, zakladam kaptury, doczepiane na dole do derki (sprzaczki na karku na derce
IMG_0329-2.jpg

derka1-3.jpg

Kiedy wiem, ze beda chodzic w derkach dluzej, a nie ma deszczu tyko jest zimno, snieg, zakladam pod spod kaptur z lycry (zdjecie z netu), ktory chroni grzywe, klab i boki klatki pierisowej od otarc:

lycra1.jpg

IMG_0338-2.jpg

Kiedy moze byc mokro, lycra sie moczy i dodatkowo schladza, wiec wtedy zakladam tylko ochrone na klab i lopatki, a na to normalna derke:

shoulderguard.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 12 Paź 2016 16:15 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): DANA, malina, beatazg

Domek na prerii 12 Paź 2016 16:27 #505753

• Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Dina. zawsze to mnie w. jak czytam co tam napisałem ponad tydzień temu pw w sprawie cann i czekam na odp. Nie widzisz? , że napisałem do Ciebie?
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr

Domek na prerii 12 Paź 2016 16:39 #505756

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Odpowiedzialam. Przepraszam za zwloke :hug:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 12 Paź 2016 20:09 #505775

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
dzien zimny, wietrzny i ponury. Zakopalam sie wiec pod cieplym okryciem z ksiazka.
Tak wyglada, jak probuje skorzystac z lozka :blink:

IMG_1667.jpg

IMG_1668.jpg

Przynajmniej zostawily mi dosyc miejsca, zeby wlezc pod okrycie. Gaby przytulila sie swoim cieplym cialkiem i dobrze nam sie drzemalo :lol:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): malina

Domek na prerii 12 Paź 2016 20:17 #505777

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Super są te końskie ubranka, nawet nie wiedziałam, że tyle ciekawych rzeczy jest na świecie :) Czyli faktycznie potrzebne jest pomieszczenie na garderobę :happy:

Domek na prerii 12 Paź 2016 20:34 #505785

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
O tak. A to tylko podstawowe info. Derki roznia sie gruboscia, wypelnieniem, np zimowe maja od 300 do 450 g wypelnienia. Sredniej grubosci to ok 200-300 g. Wbrew pozorom, konie to delikatne stworzenia. Wystarczylo, ze zapomnialam zalozyc derki przy okolo zerze stopni, juz zaczynalo sie kichanie i chrapanie przy oddychaniu :whistle:
Sa tez derki zimowe tzw quarter blanket, ktore zaklada sie do jazdy, gdy jest zimno, zeby kon nie rozgrzal sie a potem zmarzl, potem sa obolale plecy i rozne problemy ze zdrowiem. Zabezpieczaja tez nerki.

quarter1.jpg

quarter2.jpg

quarter3.jpg

Niektore sa tak zrobione, ze mozna zapiac przed soba, oslaniaja wiec czesciowo jezdzca

FleeceQuarterSheet.jpg

winterride2.jpg

Albo takie, czesciowe ubranko na konia na jazde w zimnie i deszczu:

wainterride.jpg

W tej chwili wszystkie konie staja rzadkiem, odwracajac sie tylkami w strone zimnego wiatru:

IMG_1669.jpg

Na noc zaloze derki.
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 12 Paź 2016 20:35 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): DANA, malina, beatazg

Domek na prerii 13 Paź 2016 19:20 #505886

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Jako ze znowu jest buro i ponuro, na pocieszenie-cos kwitnacego i kolorowego :kiss3:

DSCN9623-2.jpg

Cos bez etykietki, ale ladnie wyglada:

DSCN9627-2.jpg

DSCN9628.jpg

Weigele

DSCN9629.jpg

DSCN9630.jpg

DSCN9631-2.jpg

DSCN9632-2.jpg

DSCN9633.jpg

DSCN9634.jpg

DSCN9635-2.jpg

DSCN9636.jpg

DSCN9637-2.jpg

Ciekawy wczorajszy zachod slonca

DSCN9621.jpg

Wlasnie zamowilam taka ciekawostke -przydaje sie i w ogrodzie, gdzie nei siega waz ogrodowy i dla zwierzat hodowlanych , w tym koni :lol: . Kiedy rury zamarzna, zamiast nosic wode dla koni wiaderkiem, mozna ja zawiezc w taczce (taczka nie jest na sprzedaz, ponoc pasuje do kazdej taczki):

waterbag.jpg

water.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 13 Paź 2016 19:43 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): malina, beatazg, Makowalka

Domek na prerii 14 Paź 2016 00:52 #505934

• Makowalka
  • Makowalka's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 55
Worek do taczki to świetny pomysł. W polskich sklepach ogrodniczych jest coś podobnego, małe "składane" workowe konewki do noszenia wody na cmentarzu. Workową konewkę po akcji hyc do torebki, kieszeni i do domu.
Magda
Za tę wiadomość podziękował(a): planta

Domek na prerii 14 Paź 2016 02:23 #505935

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Po raz pierwszy zobaczylam to w katalogu firmy koniarskiej, nie zwrocilam uwagi, bo zdjecie male. Ale potem zobaczylam, ze na eBay sprzedaja w dwoch rozmiarach, 13 i 19 galonow (1 galon=3,75 l) i pomyslalam, ze wiele razy bylo tak, ze nie mogam dolac koniowm wody, bo waz ogrodowy zamarzl, a tak naleje z kranu do taczki i wio.
Ten wiekszy kosztuje kolo 20$.

Zdjecie zrobione ze spaceru-maz wyspacerowuje psa, a ja konia. Tym razem-Shy (troche glupio ujete, od tylu i z wysoka)

IMG_1995.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 14 Paź 2016 02:51 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): malina

Domek na prerii 14 Paź 2016 15:03 #505981

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Wpadłam do Ciebie z pewnym pytaniem. Otóż wyczytałam, że pewna staruszka z Teksasu dostała nakaz sądowy na wykoszenie trawy, bo ta sięgała już 45 cm. Czy jest to działanie ze względu na zagrożenie pożarem?

To Ty na Shy?

Domek na prerii 14 Paź 2016 17:29 #506003

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Na Shy, tylko z tej pozycji wyglada jak kucyk! :angry: No i na Shy moge uzywac normalnych wedzidel, bez czanek i dzwigni. Ro akurat jest ze stali rolowanej na zimno, oksydowanej na czarno tzw slodka stal, z miedzianymi pierscieniami na srodku, ktore moze przesuwac jezykiem, gdy jest zdenerwowana. To ja uspokaja.
Maz byl po drugiej stronie drogi, z Gaby na smyczy.

To wykoszenie moze byc z dwoch powodow-w miescie obowiazuja prawa, ktore reguluja wysokosc trawy i jesli ktos nie kosi, dostaje mandat. Jest to zwiazane z ogolnym wygladem danego miejsca i np sasiedzi moga taka osobe zaskarzyc do sadu, bo ich dzialka spada na wartosci. Rozumowanie jest takie, ze jesli to jest fleja i len, prawdoodobnie jest tez zagrozeniem innym, a nikt nie chce mieszkac kolo takiego-ergo sasidenie domy traca na wartosci, bo nikt ich nie bedzie kupowal w takim sasiedztwie. A jesli pojawi sie kilka takich niekoszonych, niezadbanych trawnikow, to ceny domow tam spadaja, stali mieszkancy sie wynosza i dzielnica robi sie gorsza, zaczyna sie przestepczosc. Tak jest to rozumiane.

Co do zagrozenia pozarowego to rowniez jest, ale nie kosi sie z tego powodu. Moze byc zakaz grillowania, odpalania fajerwerkow itp, co moze spowodowac pozary. Gmina zaczyna czesciej wykaszac pobocza drog, bo wiele pozarow zaczyna sie od rozgrzanego tlumika samochodu, ktory stanal na poboczu.
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 14 Paź 2016 17:32 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): futrzasta, malina

Domek na prerii 15 Paź 2016 00:59 #506080

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Polozylam dzis plyte cementowa na dwoch sciankach, zasilikonowalam pomiedzy nimi i polozylam pierwsza warstwe farby z gruntem. Slupek ogrodzenia tez przy okazji zostal pomalowany na bialo-czarna farba zaczela sie za bardzo luszczyc:

IMG_1670.jpg

IMG_1671.jpg

IMG_1672.jpg

IMG_1673.jpg

Z tej strony musialam polozyl S -ksztaltna metalowa listewke, ktora weszla pod oslone brzegu dachu, a brzegiem chroni plyte cementowa, tak, ze descz nie bedzie zaciekal. Musze ja jutro dociac na wymiar. Z tej strony dach robilam na plasko ze sciana, bo w przyszlosc bede dalej rozbudowywala, zrobie przybudowke na okrycia, siodla itp. Wystarczy, ze do tej scianki przysrubuje konstrukcje dachowa i dobuduje scianke przednia.

IMG_1675.jpg

Zaczelam tez klasc plyte oslaniajaca dach od spodu, te czesc zwisajaca za scianke (zapomnialam polskeij nazwy :oops: ). Uzywam resztek plyt pazdzierzowych, a na to pojdzie plyta cementowa, farba i metalowe listwy na wszystkich laczeniach. Powinno przetrwac jakis czas :devil1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 15 Paź 2016 01:16 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorota15, malina, beatazg, aleksandraW

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.849 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum