TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 14 Mar 2020 08:30 #698184

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 7812
  • Otrzymane dziękuję: 51705
Zdrowa to ja nie jestem :jeez: , ale taka chora, żeby leżeć plackiem, też nie. Dobrze, że pogoda nie jest zachęcająca do pracy w ogrodzie, więc nawet nie jestem zła.
Wczoraj wertowałam sobie moje książki kucharskie, a mam tego sporo :happy: . Szczególną uwagę zwracałam na przepisy z bakłażanem, który zaczynam uprawiać i mam nadzieję na spore plony :whistle: . Parę ciekawych znalazłam. Jak zacznie się sezon, to na bieżąco będę wpisywała :)
Dzisiaj chcę pikować selery, oczywiście zależy to od tego, w jakiej będę formie :supr:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, janinka-n, Pestka, pszczolka, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, renmanka


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 14 Mar 2020 19:38 #698322

  • Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1693
  • Otrzymane dziękuję: 10203
Janeczka, dziękuję za klopsiki do octu. Zrobiłam dziś z sandacza z dodatkiem boczku. Dwa słoiczki, reszta do obiadu.

20200314_193026.jpg


20200314_193210.jpg
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, minohiki, JaNina, anaka, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 14 Mar 2020 19:58 #698331

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 7812
  • Otrzymane dziękuję: 51705
Mam nadzieję, że smakowało :)
Ostatnio podczas jedzenia klopsików z octu, położyłam na nim kasundi. Ależ został podbity smak, aż nie do wiary. Pychota :yummi:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Zygowa, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 14 Mar 2020 20:04 #698334

  • Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1693
  • Otrzymane dziękuję: 10203
Pyszności :fly:
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 15 Mar 2020 16:03 #698487

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 7812
  • Otrzymane dziękuję: 51705
Pochodziłam trochę po ogrodzie. Trochę, bo jeszcze trochę słabawa jestem. Oczywiście towarzyszyła mi Maja. Zostało jeszcze trochę żyta, więc korzysta :)

45081BD7-58AE-48C9-A136-B651998E9EE2.jpeg

Później odpoczynek na trawce w słoneczku

CEEACF46-5A82-46FA-ABD9-AE874A35B3BC.jpeg



Coraz więcej kwiatków kwitnie

50F2B66D-B883-4921-9266-DFDE8D86FB47.jpeg


FA8A4DD9-B72A-4571-87A5-4F607862DEE3.jpeg

Lub za chwilę będzie kwitło


5C8D35B4-2674-4989-9BBE-0D2B2506CE12.jpeg


Są i pierwsze pszczółki

1D7CF60B-02B0-4C4B-8303-961FFA1EDFF2.jpeg


Trzeba zacząć działać na kwietnikach, ale albo pada, albo jest za zimno, albo ogrodniczka nie domaga :jeez:

2CB796DB-13B2-4069-9D5A-898ED791B690.jpeg


CD15E2AA-C70E-49A2-88FF-F137655FD360.jpeg


Ale trzeba zaśpiewać: „Uśmiechnij się, jutro będzie lepiej”.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 15 Mar 2020 16:08 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, patrycja, minohiki, Betula, Pestka, Jaedda, anaka, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 17 Mar 2020 20:50 #698975

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 7812
  • Otrzymane dziękuję: 51705
Korzystając dzisiaj z przepięknej pogody, uporałam się w końcu z żytem wysianym w warzywniku. Grządki są przygotowane na wysiew nawozów i nasion. Nareszcie!

IMG_1698.jpg

A w czasie, gdy trzeba jakoś zająć dzieci w domu, Synowa przysłała mi zdjęcie pt. Każdy orze jak może :happy:

IMG_1693.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, Łatka, Marlenka, minohiki, Betula, Jaedda, anaka, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 17 Mar 2020 21:40 #698985

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4102
  • Otrzymane dziękuję: 4952
Grunt, że kierunek właściwy :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, anaka, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 21 Mar 2020 18:54 #699734

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 7812
  • Otrzymane dziękuję: 51705
Zachciało mi się podrobów, ale na zupę, czy gulasz nie miałam ochoty. Zresztą miałam tylko drobiowe serduszka. No ale od czego inwencja :idea2:
Serduszka pokroiłam na plasterki w poprzek

IMG_1749.jpg

Małe cebulki i czosnek pokroiłam na sporawe cząstki

IMG_1750.jpg

Najpierw na patelnię poszła wędzona słonina

IMG_1751.jpg

Na której podpiekłam lekko cebulę i czosnek

IMG_1752.jpg

Później dodałam serca i dosyć mocno smażyłam, praktycznie cały czas mieszając

IMG_1753.jpg

Jako przypraw użyłam sóli, majeraneku, tymianeku imielonego pieprzu
Przed podaniem, wymieszałam ze wcześniej ugotowanym ryżem. Do tego surówka z cukinii. Wszystko posypane jeszcze pikantną, zmieloną papryczką

IMG_1754.jpg

Dobre było. Jednak następnym razem, serca będę piekła w oryginalnym woku, żeby uzyskać wyższą temperaturę. Te były dobre, coś jak makaron ugotowany al dente. Ja chciałabym jednak uzyskać bardziej chrupiące kawałki.
Podsumowując, to szybka, niekłopotliwa i smaczna potrawa :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, Marlenka, minohiki, Mamma, Jaedda, anaka, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 21 Mar 2020 19:56 #699757

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 19235
  • Otrzymane dziękuję: 79392
Janeczko - tak mam, że podrobów nie jadam, żadnych i w żadnej postaci, ale pewnie podobnie można potraktować niewielkie kawałki po prostu dobrego mięska. Natomiast szczególnie wpadła mi w oko surówka - coś bliższego o niej?
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, anaka, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 21 Mar 2020 20:27 #699782

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3640
  • Otrzymane dziękuję: 16687
Łateńko a ja na odwrót, uwielbiam wszelkie podroby choć mięskiem też nie pogardzę.
Janinko bardzo fajny, szybki przepis, takie lubię. Kiedyś próbowałam smażyć tak żołądki, ale były trochę twardawe.
Może macie jakieś pomysły, jak zagospodarować nadmiar jajek. Mam je w każdym kącie lodówki i czasami już same wychodzą ;)
Teraz mam już ponad 10szt dziennie. Mariusz do pracy nie chodzi to i jajek do pracy nie nosi. :lol:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 21 Mar 2020 20:28 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 21 Mar 2020 20:29 #699785

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 7812
  • Otrzymane dziękuję: 51705
Marlenko, pierwsze co mi do głowy przyszło to ajerkoniak :rotfl1: Głodnemu zawsze chleb na myśli :whistle:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, anaka, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 21 Mar 2020 20:35 #699787

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3640
  • Otrzymane dziękuję: 16687
No genialne...,żem ja na to nie wpadła :idea2:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, anaka, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 21 Mar 2020 20:45 #699794

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 7812
  • Otrzymane dziękuję: 51705
Aniu, przepis na cukinię jest prosty jak budowa cepa :)
W oryginale, trzeba cukinię pociąć jak najcieniej. Robiłam to zawsze obierakiem do ziemniaków. Wróć - do kartofli ;) Przez całą długość cukinii, ciągnie się ostrze i wtedy powstają takie cienkie jak obierki długie plastry. Tu jednak bardziej odpowiadało mi cukiniowe spaghetti. Więc tniemy cukinię na cienkie co tam chcemy , solimy dosyć sporo i skrapiamy sokiem z cytryny. Po wymieszaniu wkładamy do lodówki. Jak cukinia puści sok, dajemy ją na sito. Wtedy odcieknie sok z nadmiarem soli. Jeżeli trzeba, dodajemy jeszcze soku z cytryny wg uznania i startej skórki z cytryny. Ja nie dałam, bo miałam tylko cytryny, co do których nie byłam pewna, czy nie były potraktowane czymś :ohmy: I to wszystko. To ma być surówka orzeźwiająca, więc trochę słonawa i kwaśnawa.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, Mamma, anaka, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 21 Mar 2020 20:52 #699797

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 7812
  • Otrzymane dziękuję: 51705
Znalazłam jeszcze zdjęcie cukinii w postaci "obierek" z innej potrawy :)

2F4A8BF8-F042-4AF5-8C78-C67E784B0F03-2.jpeg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 21 Mar 2020 20:52 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, Mamma, anaka, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 21 Mar 2020 20:56 #699800

  • CHI
  • CHI's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3928
  • Otrzymane dziękuję: 21000
Mamma wrote:
Łateńko
Może macie jakieś pomysły, jak zagospodarować nadmiar jajek. Mam je w każdym kącie lodówki i czasami już same wychodzą ;)
Teraz mam już ponad 10 szt dziennie.

Wariacje na temat ciasta:
4 jajka, szklanka mąki (spróbuj z różnymi), 1,5 szklanki cukru (też możesz różny) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ja robię bez), 0,5 kostki lub szklanki tłuszczu (też może być różny). Jajka z cukrem zmiksować, pod koniec dodać resztę. Można w to "walnąć" owoce, rabarbar itp, albo po upieczeniu przełożyć np. dżemem. Piec aż zacznie pachnieć - tzn ja mam taki "czasomierz" :devil1:

Wariacje na temat zapiekania w cieście:
1-3 jaja, mąka, trochę wody + coś do zapiekania. Jaja, mąkę i trochę wody wymieszać, obtoczyć to "coś do zapiekania" i zapiekać lub smażyć.

Z ciekawostek: zapiekana lub zasmażana brukselka i kalafior, ew. na słodko: jabłko, banan.
Chociaż banana wolę zapiekanego w skórce na kominku...


A własne jajka (w sensie od własnych kur bez GMO) najlepiej mi "wchodzą" na miękko z chrzanem z wasabi. I ślicznie się konweniują kolorystycznie :happy3: . Mogę jeść codziennie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, JaNina, anaka, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 21 Mar 2020 21:02 #699803

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 7812
  • Otrzymane dziękuję: 51705
Kocham jaja :rotfl1: Mogę jeść codziennie. Dostaję od gospodarza tylko 10 sztuk na tydzień. Dobre i to :) Jak jestem głodna, a czuję że jeść nie powinnam z wiadomych przyczyn :whistle: to robię sobie jajecznicę na smalcu i zajadam. Warunek jeden, wtedy zero węglowodanów. Ale to tylko jak Mąż jeszcze nie wraca na obiad, a ja głodna jestem. To znaczy często :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 21 Mar 2020 21:03 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Mamma, Jaedda, anaka, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 22 Mar 2020 14:18 #699956

  • anaka
  • anaka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1443
  • Otrzymane dziękuję: 9248
Mamma a omlety? Można robić na słono i słodko.Dodatki co kto ma.Sorki Janinko :oops:
Naturalne ,niebanalne,własne.
Ostatnio zmieniany: 22 Mar 2020 14:20 przez anaka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, JaNina, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 24 Mar 2020 20:08 #700520

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 7812
  • Otrzymane dziękuję: 51705
Szukałam na strychu starych książeczek z bajkami, a znalazłam takie coś :)

A3ABDE0A-F08D-4F60-B7DA-430DC48AE008.jpeg

Rok wydania 1963, nawet nie wiem skąd to mam. Zaraz zacznę przeglądać.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, patrycja, minohiki, Pestka, anaka, ewakatarzyna, Mirek19


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.922 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum