TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 05 Cze 2012 17:38 #44078

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Aguś wiem, że trochę drogo, ale jak porównam moją Satomi, którą kupiłam wczesną wiosną :hammer: , za 20 zł, a okazało się,że ma zmarznięte nie tylko pąki kwiatowe, ale i większość liściowych - to zapłaciłam prawie 30 i mam ładne krzaczki, choć troszkę małe :oops:
Ja typowałam ostróżkę od początku, ale jakoś nikt nie podtrzymywał, więc czekałam, aż pokaże coś więcej. I zapowiada się pięknie :woohoo:

Dorcia ja wiem, co Ty masz na myśli i jakoś w Twojej wypowiedzi nie mogę się dopatrzyć tego pejoratywnego zabarwienia, które u Pawła dostrzegły dziewczyny :whistle: . Ciekawe dlaczego ;)

Siberko rzeczywiście, to chyba ostróżka hiacyntowa :woohoo: . Ja pamiętam tylko, że w zeszłym roku siałam tam ostróżki, ale jakoś nie wychodziły, więc potem wsadziłam tam astry i zapomniałam. Pewnie nawet jak coś wyrosło, to zostało zagłuszone przez astry. A w tym roku biorą odwet, bo widzę też siewki astrów, ale ostróżki nie dadzą im szans :rotfl1:

Gosiu no siałam, co prawda w zeszłym roku i nie pytaj mnie jak to możliwe, bo sama nie kumam :rotfl1:

Paweł ja z kolei mam wrażenie, że Ty czegoś nie doczytałeś ze zrozumieniem ;)
Gdzie mianowicie dopatrzyłeś się negowania faktu, że na nizinach jest zimniej? Bo ja tylko stwierdziłam, że na niej nie mieszkam i dlatego ta teoria do mnie nie przystaje.
Albo kwestia podważania jakoby przy murach nie było cieplej - jeszcze raz wróciłam do wszystkich wypowiedzi i na Boga nic takiego nie znalazłam :search: . Możesz sprecyzować, czyją wypowiedź miałeś na myśli?
Forum truskawkowe sobie odpuściłam, nie jestem plantatorem, a dla tych moich kilkunastu krzaczków moja ułomna wiedza może wystarczy :happy4:

Ula wyluzuj ;) , nie traktujmy tego tak poważnie. Ja odpuszczam już temat, bo w życiu nie przypuszczałam, że niewinna informacja o przymrozku wywoła taką falę (no dobra, falkę :rotfl1: ) dyskusji :flower1:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 05 Cze 2012 17:44 #44080

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Bo widzisz Marta, jakby nie stanąć w Twojej okolicy to Ty mieszkasz raczej na szczycie wyżyny. Teren wysoko dość położony a Twój dom z Tymi sąsiednimi usytuowany jest chyba na najwyższym poziomie.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 05 Cze 2012 17:58 #44083

• Xellos
  • Xellos's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Demon
  • Otrzymane dziękuję: 21
Spoko Marto B) Nie zadawaj już pytań, bo temat robi się nudny :D Każdy niech myśli co chce :silly:
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)
Ostatnio zmieniany: 05 Cze 2012 18:01 przez Xellos.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 05 Cze 2012 19:08 #44107

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
:think: - Zadupie różnie się ludzikom kojarzy, znam parę gorszych synonimów :whistle: - pipidówek, kurwidołek :rotfl1: , zapadła dziura, wygwizdów :rotfl1: . I tu tkwił zapewne problem w odbiorze :whistle: . Gdyby Pawełek napisał "na obrzeżach miasta", "z daleka od miasta" pewnie zostałby odebrany inaczej :wink4: i zgodnie ze swoimi intencjami :woohoo: . Nie mniej jednak, dobrze, że nie napisałeś Pawełku "gdzie psy d...mi szczekają" bo wtedy ja już bym się zjeżyła :rotfl1: :happy3: . Tak to jest z tym naszym słowem pisanym :teach: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 05 Cze 2012 19:43 #44120

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
To jest oczywiście jedna strona medalu, ale mnie się wyłoniła w trakcie druga kwestia, że tak powiem, między wierszami, ale ten temat może być o wiele bardziej drażliwy, więc odpuszczam :happy4: ;)

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 05 Cze 2012 22:30 #44241

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Zostawmy te semantyczne i metereologiczne sprawy, to jest forum ogrodnicze! ;) :rotfl1:
Marta, zadziwiające pojawienie się ostróżki hiacyntowej jednak miłe, prawda? A ja tak na nią patrzę i patrzę...I ona to, ale jakże inna od mojej wysianej w lutym? Moja się tak wyciągnęła na parapecie w poszukiwaniu światła, taka rachityczna, rzadka, nijak do Twojej nie podobna!
Spłaszczanie azalii w paczce...udaje się! Nie napiszę nic o cenie...Ładne i ciesz się! :)

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 05 Cze 2012 23:16 #44263

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
dorciaj wrote:
kurwidołek :rotfl1:
Dorcia, a tego nie znałam :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
Jak by nie patrzył niefortunne sformułowanie, które należało wyjaśnić Pawełku :lol:

Marta/artam - 'metereologiczne' ;) sprawy są jednymi z istotniejszych dla ogrodnika i tu się z Pawłem zgadzam :)

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 07 Cze 2012 11:59 #44636

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto moja ostróżka zupełnie nie rachityczna :rotfl1: . Ale wiem o czym mówisz, ja w tym roku siałam w domu pełne kosmosy i zachowywały się dokładnie tak samo :happy4: . Po przesadzeniu do gruntu długi czas się słaniały :happy3:

Jolu kwestie meteorologiczne jak najbardziej ogrodnicze, ale już te "geograficzne" poszły w zupełnie nie ogrodowym kierunku ;)

Dziś chwilka czasu, to może spróbuję pokazać moje nowe bodziszki i może ktoś będzie mi umiał pomóc przy identyfikacji.
Na początek bodziszek (chyba) czerwony ( jak coś ściemniam, to poprawiajcie :oops: )

DSCI0724.JPG

Niewysoki, zwarta kępka, ponoć ekspansywny bardziej niż inne (tak twierdzi pan ze szkółki).

Bodziszek korzeniasty

DSCI0725.JPG

Został wydarty z wielkiej kupy swoich pobratymców i nie prezentuje się najlepiej :blink:

A to chyba bodziszek kantabryjski Cambridge ( któryś miał być Cambridge :rotfl1: )

DSCI0726.JPG

Ma najbardziej aromatyczne listki ze wszystkich i najjaśniejsze kwiaty.

To prawdopodobnie bodziszek wspaniały lub wielkokwiatowy :think:

DSCI0727.JPG

A ten zupełnie nie wiem, ma variegatowe listki, czego niestety prawie nie widać :hammer:

DSCI0728.JPG

I ten też nie wiem, jest najmniejszy ze wszystkich, zupełnie nie umiem znaleźć jakichś cech odróżniających :dry:

DSCI0738.JPG

W celu identyfikacji zajrzałam do naszej bazy bylin. Jak zobaczyłam bodziszki Kattki :supr3: :supr3: , o matko, sporo jeszcze przede mną :jeez:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 07 Cze 2012 15:00 #44683

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Pięknie one u Ciebie wyglądają.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 07 Cze 2012 19:38 #44745

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś, po chwili zastanowienia :bad-idea: , niestety nie potrafię zidentyfikować Twoich bodziszków :rotfl1: , co więcej nawet nie jestem pewna czy to bodziszki :rotfl1: :rotfl1: . Wybacz :thanks: :rotfl1: :rotfl1:
Ale ładne są te roślinki :woohoo:
Świat Dorci 2016

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 08 Cze 2012 21:32 #45143

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Ula to miłe, co piszesz, ale one jeszcze w ogóle nie wyglądają :rotfl1: . Ale dobrze rokują ;)

Dorcia no chociaż spróbowałaś, bo jak widzisz nikt więcej nie podjął rękawicy ;)
Ja wiem, że moje zdjęcia są kiepskie, tak jak kiepski jest mój aparat i to się słabo nadaje do identyfikacji, ale cóż spróbowałam :dazed:

A dziś, jak pewnie większość z Was ciężko pracowałam i posadziłam całą moją bylinową poczekalnię i takie oto nowości:

Dwa powojniki integrifolia 'Hakuree' i 'Bluish Voilet'

DSCI0745.JPG

oraz hortensję 'Limelight'

DSCI0746.JPG

Poszły na wykończenie rabaty pod płotem, która ciągle wygląda tak

DSCI0717.JPG

bo drugiego końca nie mogę pokazać przed wykończeniem korą :hammer: . I ciągle nie mam nic na zastępstwo za Amanogawę :jeez: . Może coś podpowiecie? Kolumna ma być, ozdobna z czegoś - liści, kwiatów lub jedno i drugie :P

Przy okazji pokażę drugą rabatę przy tarasie, która przedwczoraj doczekała się obrzeża

DSCI0744.JPG

Trochę dziś na niej przybyło i ubyła magnolia Aleksandrina :angry: , która mi zmarzła, zaczęła odbijać i ten ostatni przymrozek dokończył dzieła :hammer:

A to Dorcia dla Ciebie :hug: , moja Jasmina. Tak wygląda u mnie większość róż :dry:

DSCI0741.JPG

A na koniec ciekawe zjawisko pogodowe, które obserwowałam zamiast meczu :rotfl1:

DSCI0748.JPG

Czyż nie wygląda jak trąba powietrzna :woohoo: . A czy uwierzycie, że z tej czarnej chmury ( pioruny i błyskawice też były) nie spadła ani kropla deszczu :club2: . Takie rzeczy tylko u mnie :rotfl1:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 08 Cze 2012 21:39 #45149

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś, jeśli Cię to pocieszy, to u mnie padało całe 10 minut. Myślałam, że tylko na chwilę przestało, więc poleciałam z nawozem do iglaków. Nooo i właśnie wróciłam z podlewania :rotfl1: . Jednak ten sposób z sypaniem nawozu podczas deszczu jest o wiele skuteczniejszy :rotfl1: :happy: .

Różyczki piękne :woohoo: - dziękuję :woohoo: . Widzę, że i u Ciebie nieco kolorek widać :woohoo: .
Świat Dorci 2016

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 08 Cze 2012 21:42 #45151

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
To wtedy w tym obowiązkowym zestawie hortensji ;) nie kupiłaś Limelight? :eek3: Jak to możliwe! :eek3: W każdym razie niedopatrzenie zostało naprawione! Limelight konieczna! Marta, ten bodziszek o variegackich liściach to po prostu bodziszek korzeniasty Variegata. Dziś właśnie wykopałam to, co po nim zostało! :rotfl1: Specjalnie mnie to nie zmartwiło, odważę się powiedzieć! Nie lubię bodziszków!
Coraz ładniej się Twoje rabaty prezentują! Ja już wieszczę busz! :lol:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 08 Cze 2012 21:52 #45160

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Bodziszki niech zdrowo rosną, a imiona przyjdą z czasem :-) Prawdopodobnie na Tabazie znajdziesz najlepszą ich bazę, około 70 taksonów :-)

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 08 Cze 2012 22:04 #45176

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia trochę mnie pocieszyłaś ;)
U mnie dopiero teraz popadało jakieś pięć minut :rotfl1: . A miałam dziś pryskać na grzyba i sypać na mrówki :jeez: . Zwariuję z tą pogodą :pinch:

Marto no przecież sama powiedziałaś, że Limelight może zaczekać, jako ta pospolitsza :rotfl1: , bo były tam znacznie ciekawsze odmiany :idea1: . I muszę przyznać, że miałaś rację, Limelight dostałam bez problemu, a tych innych raczej nie ma, no może Pinky Winky.
Jesteś pierwszą osobą, która mówi, że nie lubi bodziszków :ohmy:
Czy chodzi o ich ekspansywność?

Siberko a co to Tabaza :oops: . Nie spotkałam się dotąd :oops:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 11 Cze 2012 11:29 #45962

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
No wreszcie mogę to napisać MAM PIERWSZE RÓŻE :woohoo: :woohoo:

Wczoraj jako pierwsza ujawniła się Rose de Resht :P

DSCI0751.jpg

Krzaczek jeszcze miniaturowy, nie przekracza 30 cm, więc żeby sprawdzić, czy pachnie, musiałam się prawie położyć :rotfl1: . Pachnie bosko :P . A dziś już wygląda tak :fly:

DSCI0765.JPG

I to pomimo nocnej gwałtownej ulewy :tongue1:
A dziś dołączyła do niej Louise Odier :hearts:

DSCI0766.JPG

Prawdziwe cudo i też bosko pachnie :ouch:
Następna w kolejce wydaje się być Pirouette :whistle:

DSCI0764.JPG

A na tą jeszcze trochę poczekam, ale zobaczcie jak się zapowiada

DSCI0767.JPG

To biała miniatura NN, supermarketowa, sadzona wiosną zeszłego roku. Pąków ma ponad 150! :woohoo:

Co poza różami mnie zachwyca? Taka ostróżka hiacyntowa na przykład :P

DSCI0769.JPG

albo taki mały szkrab, goździk kropkowany
DSCI0770.JPG

Nareszcie robi się tak jak lubię, kolorowo i kwitnąco :flower2: . I nawet podlewać nie muszę :woohoo: . Chwilo trwaj :wink4:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 11 Cze 2012 11:33 #45967

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
RdeR wczoraj czerwona, dziś różowa :happy4: Super!
Louise Odier możesz skonsumować w pączkach :-)

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 11 Cze 2012 11:37 #45971

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
markita wrote:

DSCI0748.JPG

Czyż nie wygląda jak trąba powietrzna :woohoo: . A czy uwierzycie, że z tej czarnej chmury ( pioruny i błyskawice też były) nie spadła ani kropla deszczu :club2: . Takie rzeczy tylko u mnie :rotfl1:

Marta zajrzyj tutaj, nie wiem, jak daleko od Ciebie jest wskazana w artykule miejscowośc, ale by sie zgadzało :whistle:
No, no różyczki zaczynają zachwycać :woohoo: a ostróżkowe mutanty :silly: wystrzeliły w tym roku :lol: w wielu ogrodach :dance:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.362 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum