TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 28 Maj 2012 22:09 #40959

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Fakt jest faktem ,że róże zaczynają kwitnienie i nie ważne czy to Rugosa czy prawdziwa .Rugosy pięknie pachną .U mnie Louise Odier pokazuje swoje kwiaty i Maigold .Dawno nie zaglądałam więc trzeba trochę nadrobić .Ciekawe jak z remontem .Trawniczek wypielęgnowany i króciutko ścięty
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 31 Maj 2012 21:56 #42129

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
No wreszcie odzyskałam swój komputer i wreszcie mogę coś tu odświeżyć :P .Remont zakończony, porządki w toku :whistle: , ale wiadomo, nie zając :happy4:

Dorcia ja tam nie chcę krakać, ale podobno ten rok też ma być suchy :dry: , tfu, tfu, odpukać :angry:

Paweł solidaryzuję się z Tobą w oczekiwaniu na deszcz :jeez: . Podobno ma być jutro... :dazed:

Jolu u mnie w zeszłym roku żadnych grzybków. Tylko muchomory :laugh1:
A zanim na rabatce się rozrośnie, to dokupiłam jeszcze bylin :tongue2: Ale skończyła mi się dziś ziemia do sadzenia i mam przymusową przerwę :silly:

Dorbie witaj :bye: . Dzięki za uznanie, mnie się Twoje też bardzo podobają, a zwłaszcza zielnik :woohoo:

Andrzeju cieszę się, że dotarłeś i do mnie :bye: . Poza Ulą jesteś moim najbliższym sąsiadem :drink1: i oczywiście serdecznie zapraszam, nie tylko trawnik zobaczyć ;)

Gosiu dzięki :kiss3: . Na róże też się już nie mogę doczekać :dance:

Romciu jest dokładnie tak jak mówisz, codziennie wywalam te chwasty, bo jeszcze nie wszędzie mam korę :hammer: , a chwastnica sieje się po prostu w ilościach niepoliczalnych :club2: , o perzu dla własnego zdrowia psychicznego nie wspomnę :evil:

Jadziu rugosa juz przekwitła, miała tylko dwa kwiaty :cry3: , resztę pąków zjadły mszyce, bo za późno się zreflektowałam :angry:
Remont zakończyłam, zostały jeszcze porządki, ale już po bałaganie :jeez: . Nie znoszę tego :pinch:

W czasie remontu, ponieważ nie bardzo mogłam wejść do domu :happy4: , zajęłam się wykańczaniem rabaty przy płocie. Dojechały obrzeża, kora, nóż do darni i teraz wygląda to tak

DSCI0701.JPG

Drugiej strony jeszcze nie mogę pokazać, bo zabrakło mi kory ( liczyłam na 30 worków po 80 l, a przyjechały po 60 l :hammer: ), no i trochę roślinek brakuje :oops: . Ale widzę już światełko w tunelu :tongue2:

A tu dwa ujęcia z "księżyca" dla Pawła :flower1:

DSCI0704.JPG

DSCI0705.JPG

Wszyscy pokazują iryski, to i ja pokażę, choć zachwycona nie jestem :happy3:

DSCI0708.JPG

DSCI0709.JPG

Wreszcie zakwitł jedyny mój czosnek, który zdecydował się wyjść z ziemi, Allium Ostrowskianum

DSCI0711.JPG

I na koniec moje wczorajsze zakupy bylinowe. W środeczku nie-bylina, to róża Jasmina, którą zdecydowałam się odkupić, po tym jak wyrzuciłam swoją zmarzniętą :cry3:

DSCI0713.JPG

Nie bardzo w tym tłoku widać, ale jest tam sześć odmian bodziszków, około tyle samo goździków, liatry, floks, dyptamy, chabry, dzwonki karpackie i brzoskwiniolistne, jakaś szałwia o srebrnych, owłosionych listkach i już nie pamiętam, co jeszcze :tongue2: . Zaczęłam dziś sadzić, ale skończyła mi się ziemia i nie na wszystko mam jeszcze pomysł :crazy: . Potrzebuję jeszcze coś kolumnowego do zastąpienia Amanogawy, która zakwitła i ... zakończyła żywot :cry2:
Poza tym we wszystkich wolnych chwilach zaklinam deszcz :funnyface: . Na razie z marnym skutkiem :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2012 22:06 przez r-xxta.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 31 Maj 2012 22:03 #42136

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Musi spaść deszcz Martuś, bo 3 dni nie będę mogła podlać ogrodu.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 31 Maj 2012 22:31 #42150

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Martuś super zakupy, roślinki jakie bardzo lubię...bodziszki , goździki....bardzo jestem ciekawa jakie to odmiany, będę zaglądała w oczekiwaniu na portrety tych kwiatuszków :P

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 31 Maj 2012 22:49 #42168

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Wow :supr3: :supr3: :supr3: szalejesz kochana, szalejesz :bad-idea: Gdzie Ty to wszystko planujesz posadzić?
Wiem gdzie irysków można dokupić :silly:
Co z tą Amonagawą?
Moja także stoi w miejscu, żadnych listków :jeez: ale czekam cierpliwie :blink:
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2012 22:51 przez pamelka.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 31 Maj 2012 22:55 #42175

• lora
  • lora's Avatar
Marta zapomniałaś o mnie jako sąsiadce :rotfl1: a zdradzisz gdzie kupowałaś bodziszki? :)
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2012 22:55 przez lora.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 01 Cze 2012 08:11 #42268

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Jakie zakupy :supr3: :supr3: ............. a odmiany bodziszków znasz ?................ co do deszczu u mnie leje :)
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 01 Cze 2012 08:47 #42282

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
A ja się zastanawiałam kto zamawiał deszcz :hammer: .. w Dzień Dziecka :evil: ... :rotfl1: :rotfl1: . U mnie leje od :think: nocy chyba.

Martuś - no powiem Ci, że jak okroiłaś i wsadziłaś obrzeża to efekt od razu jest :bravo: . Piękna rabata!
A te zakupy to oczywiście wszystkie planowane? :whistle: :rotfl1: - wypas :wink4:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 01 Cze 2012 10:33 #42356

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Dorciu to nie wiesz że wszystkie zakupy roślinne są planowane??? Planuję że zapewne coś kupię nowego :rotfl1:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 01 Cze 2012 22:18 #42640

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Marta, ale się zmieniła ta rabata, kora, obrzeża! Ja też tak chcę!
Remont w domu ma takie nieoczekiwane dobre strony! :rotfl1:
Marta! Tak się zdjęć zakupów nie robi! :hammer: No trzeba wziąć pod uwagę, że nie wszyscy mają tak dobry wzrok, a też chcieliby zobaczyć! :rotfl1: Może tak jakieś małe zbliżenie? ;)

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 02 Cze 2012 18:10 #42893

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
haha widzę, że Marty szaleją - ja kupiłam róże i jade po nie w poniedziałek zaś niedługo pensja i aż się doczekać nie mogę kiedy się wybiorę do jakiegoś centrum ogrodniczego :rotfl1:
no czerwona rabatka coś potrzebuje :whistle:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 02 Cze 2012 23:24 #43048

• lora
  • lora's Avatar
Marto zobacz u mnie mam już szałwię lekarską ..malutka a kwitnie... :)

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 03 Cze 2012 12:19 #43140

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Ula no i znów nas deszcz ominął :placze: . A wiatrzysko jeszcze bardziej wszystko wysuszyło :hammer:

Aguś odmian niestety nie znam, ale przysiądę i poszukam, bodziszki już sfocone, przygotuję osobny post :tongue1: . W następnej kolejności goździki i pewnie Ciebie będę pytać, czy znasz te odmiany :happy4:

Jolu część już posadziłam, codziennie intensywnie myślę spacerując po ogrodzie, gdzie wsadzić resztę ;)
Irysków bym chętnie dokupiła, bo widziałam w innych ogrodach piękne "w moich" kolorach :woohoo: . A u mnie tymczasem zakwitł kolejny darowany nieznajomy

DSCI0719.JPG

nie muszę chyba dodawać, że nie tego oczekiwałam :rotfl1: . Za jajecznicą to ja nie za bardzo :pinch:
A Amanogawa u mnie zaczęła wypuszczać listki, ale szybko zaczęły więdnąć i zamierać :cry3: . W tej chwili nie daje żadnych oznak życia :cry2:

Misiu no popatrz jak mogłam o Tobie zapomnieć :hammer: . Przepraszam :oops: :kiss3: .
Bodziszki i resztę kupowałam gdzieś za Lubartowem, ale zabij, nie pamiętam nazwy miejscowośći :pinch: . Facet produkuje byliny między innymi dla Florekspolu.
O szałwii pisałam u Ciebie :)

Mirko o bodziszkach przygotuję osobny post, a najpierw pobawię się trochę w identyfikację :)
O deszczu mi proszę nawet nie wspominać :evil: . Podlewałam wczoraj, dziś powtórka z rozrywki :angry: . Jest taki popiół, że woda nie wsiąka :jeez:

Dorcia i następna mi ciśnienie podnosi z tym deszczem :evil: . Ja zamawiam na kiedykolwiek, byle dużo :pinch:
A rabata jeszcze nie wykończona :oops: , zabrakło mi kory i muszę jeszcze dokupić parę roślinek, bo te, co kupiłam, były oczywiście planowane :rotfl1: . Mianowicie planowałam dokupić bylin, bo mam ich bardzo mało, a jakie one będą i ile, to już się w szkółce zobaczy :whistle:
No i wyszło, jak wyszło, ale tanio wyszło :woohoo:

Marto dzięki :kiss3: . Jeszcze razi mnie ten niewykończony narożnik, ale mam nadzieję w tym tygodniu dopiąć ;)
Ja wiem, że tak się fotografuje zakupów :oops: . Ale tam jest ze 40 doniczek, to pojedynczo raczej byłoby niestrawne ;) . Więc powiedzmy takie zbliżenia
DSCI0714.JPG

DSCI0715.JPG

DSCI0716.JPG

Lepiej :P

Marto Shirall no troszkę przyszalałam, ale nie finansowo, bo raczej tanio wyszło ( w porównaniu na przykład do targów ogrodniczych :evil: ).

A teraz ostrzegam, będzie ponuro :mad2:
Wyszłam dziś rano z psem i aparatem do ogrodu i cóż zobaczyłam :eek3: :eek3: :eek3:

to była szałwia błyszcząca

DSCI0729.JPG

Actinidia

DSCI0730.JPG

Heliotrop :placze:

DSCI0733.JPG

A teraz mi powiedzcie, czy to możliwe, że miałam w nocy przymrozek :supr3: :placze:
Tak samo wyglądają niektóre pomidory, fasolka szparagowa i bazylia :cry3:
Chyba się załamię, nie dość, że sucho jak na pustyni, to jeszcze teraz przymrozek W CZERWCU :mad2: :mad2: :placze: :placze:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 03 Cze 2012 17:54 #43193

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
wiesz co, Martuś mi szczęka do ziemi opadła jak to zobaczyłam i takie oczy dostałam :eek3:
bo nie chce cię martwić ale to wygląda na przymrozek ale no kurcze w czerwcu? no bez jaj........ :supr3: albo się roślinki po prostu spaliły od słońca? licho wie :dazed:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 03 Cze 2012 18:18 #43201

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jeszcze wczoraj wszystkie były w porządku, więc na pewno nie słońce :cry3:
Też z szoku ciągle wyjść nie mogę, głowa tak mnie rozbolała, że cały dzień leżę :jeez:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 03 Cze 2012 18:32 #43205

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
ojej biedulko....... :hug: :kiss3:
no to przymrozek.....ale w czerwcu, serio, serio?! :blink:
przecież to jest aż nie do wiary, ale kurcze co innego? :blink:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 03 Cze 2012 19:42 #43242

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Accuweather mówi o około 4 stopniach w Twojej okolicy ostatniej nocy... przy gruncie rzeczywiście mogło ściąć :(
Kurczę... przykre to :hug2:
Pozdrawiam - Gosia

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 03 Cze 2012 19:52 #43253

• Xellos
  • Xellos's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Demon
  • Otrzymane dziękuję: 21
Przymrozek oczywisty, nic w nim dziwnego :P Oglądaj prognozy pogody ! :silly:

Co do deszczu to ja już nie należę do pustyni, właśnie pada i to solidnie :bravo: :fly:

Aktinidia będzie żyła, a pozostałe nie wiem.
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.575 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum