TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 28 Cze 2012 21:56 #51008

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Martuś ależ cudne lilijki.....ta Lankon jest niesamowita :supr3: ...i na dodatek mówisz, ze pięknie pachnie :hearts: . W ogóle niesamowicie wcześnie Ci zakwitły, u mnie w ogrodzie dopiero azjatki...
Osteospermum wspaniale się rozrosło....ależ ogromna kępa :P
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 28 Cze 2012 22:33 #51036

• GreenEvil
  • GreenEvil's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
przejrzalam caly watek - piekny ogrodek zazdroszcze tych terenow :)

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 28 Cze 2012 22:38 #51041

• lora
  • lora's Avatar
...Marta cudne osteospermum muszę mieć...

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 29 Cze 2012 07:51 #51130

• Xellos
  • Xellos's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Demon
  • Otrzymane dziękuję: 21
Chyba też mam Triumphator o ile dobrze pamiętam, ale mojej daleko do zakwitnięcia :silly: Inne stanowisko, dostałem ją w bonusie do zamówionych lilii OT. Nie wiem tylko skąd masz tą etykietę, na stronie Lilypol pisało chyba koło 150 cm docelowo B)

A zamawiałaś te z kartki ? Przy zamówieniu była jeszcze jakaś kartka. Tzn. dostałem cebule a z nimi jakaś kartka, z kolejnymi liliami, które można zamówić czy coś już nie pamiętam dokładnie :rotfl1:
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 30 Cze 2012 21:10 #51447

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ula no ja też mam taką nadzieję ;)

Aguś kwitną te lilie, które sadziłam wczesną wiosną (w marcu), bo już miały spore pędy przy zakupie.
Z tych, które sadziłam jesienią, też kwitną dopiero azjatki :lol:
A osteospermum to trzy kępki, tylko tak się rozrosły, że się zlały w jedną :P

GreenEvil witam nowego gościa :bye:
Na terenie za moim płotem już nie jest tak ładnie :( . Przedwczoraj buldożer wyrównał prawie wszystko :jeez:
I chyba nowy sąsiad się szykuje :dry:
A u Ciebie też już byłam, ale wrócę i się wpiszę, żeby podglądać postępy B)

Misiu na pewno i u Ciebie na targu były, tylko może nie zwróciłaś uwagi ;)
Ja się nimi zachwyciłam zimą u kogoś z forum, no i dalej sama wiesz :rotfl1:

Paweł nie wszystkie moje lilie pochodzą z Lilypolu, akurat Triumphator był kupowany gdzieś indziej w kapersie z taką przyklejaną etykietką. No i to właśnie na niej wyczytałam te rewelacje :blink:
Kartki, o której piszesz nie widziałam, bo paczka przyszła do Uli ;) . To było mocno zbiorowe zamówienie i Ula w ferworze dzielenia mogła gdzieś ją zapodziać :happy3:
Ale bonusów kilka i tak mi się trafiło :P

Troszkę upalnych widoczków :cool3:

DSCI0875.JPG

DSCI0878.JPG

DSCI0882.JPG

DSCI0883.JPG

DSCI0881.JPG

DSCI0888.JPG

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 30 Cze 2012 22:24 #51472

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Marta - w tym roku już niczym się nie zarażę :P . Teraz już tylko będę zbierać typy na wiosnę :rotfl1: .
Co do potencjalnego - nowego sąsiada - to lepszy nowy sąsiad niż ugory, z których się sieją chwasty ;) .

A i mam prośbę... nie szalej ze zmianami przez najbliżesze dwa tygodnie, bo się nie odnajdę w Twoim ogrodzie po wakacjach :whistle: .

Do miłego :bye: :dance:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 30 Cze 2012 22:24 #51473

• Roma
  • Roma's Avatar
Bardzo ładnie kwitną Ci lilie :thanks: W ubiegłym roku posadziłam kilka ale u mnie jeszcze trzeba trochę poczekać aby zobaczyć kwiaty.
Martuś, Ty już niebawem to chyba z trawnika tylko wspomnienie będziesz miała :rotfl1: :rotfl1:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 30 Cze 2012 22:55 #51487

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia miłego odpoczynku w takim razie :hug:
Jak nadal będą takie upały, to bądź spokojna, zmian nie będzie :rotfl1:

Romciu w najbliższym czasie zrobię specjalnie zdjęcie z balkonu ( chociaż się boję, bo nie mam balustrad :tongue2: ) i wtedy zobaczysz ile ja jeszcze mam trawnika :ouch: . Hektary! :evil:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 30 Cze 2012 23:13 #51498

• Roma
  • Roma's Avatar
No to czekam na panoramę Twojego ogrodu :kiss3: będzie co podziwiać.
Ostatnio zmieniany: 30 Cze 2012 23:14 przez Roma.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 01 Lip 2012 09:52 #51560

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Romcia mówisz i masz ;)
Oto część południowo-zachodnia z fragmentem rabaty przy płocie

DSCI0891.JPG

tu ciąg dalszy zachodniej ściany

DSCI0890.JPG

Tu fragment od północy, niestety nie mam szerokokątnego obiektywu i nie mieści się całość :rotfl1:

DSCI0892.JPG

I pas od wschodu. Za płotem fragment ogrodu sąsiadów, robionego przez firmę za grubą kasę :wink4:

DSCI0893.JPG

No i co, mało trawnika zostało :evil: :evil: . Sama jak na to patrzę, to mi się słabo robi :happy3:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 01 Lip 2012 19:29 #51664

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
To musimy coś z tym zrobić. Co jutro hihihi robisz? Na jakąś kawkę znajdziesz czas jakbym z Justynką przyjechała?

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 01 Lip 2012 22:24 #51725

• Roma
  • Roma's Avatar
O matko Polko :eek3: faktycznie jest tego sporo.Martuś, to ile liczy sobie cała działka?

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 01 Lip 2012 22:59 #51750

• GreenEvil
  • GreenEvil's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
Mam jedna uwage - za duzo trawy :happy4:
Oj alez oblednie bedzie wygladac ta rabata jak wszystko porosnie :hearts:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 02 Lip 2012 01:10 #51773

• Kocina
  • Kocina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 181
Czytałam o Twoich kociakach w kocimiętce i zastanawiam się, dlaczego u mnie kompletnie ją ignorują.
Kotów w okolicy dostatek, a żaden się nawet nie otrze. Nie żebym narzekała, ale dziwne.
Sadziłam ją w takim miejscu, że w razie inwazji zwierzyńca szkody nie będzie, a tu nic.

Zawsze jak patrzę na Twoje połacie trawy, to wzdycham. Mieć takie.. I urlop wziąć na miesiąc, żeby skopać :happy4:
Pozdrawiam ciepło - Ogródek Marty
FO Oaza na Facebook'u

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 02 Lip 2012 14:41 #51855

• lora
  • lora's Avatar
Witaj Marto rany a zawrotów głowy nie dostałaś...faktycznie masz jeszcze duży trawnik...a tam obok to żadna rewelacja... :)
Twoje rabatki sa bardzo ładne a na drugi rok zobaczysz będziesz miała busz... :)

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 02 Lip 2012 20:58 #51916

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
No, Marta, masz Ty przestrzenie do koszenia! I do obsadzenia! ;) Im więcej obsadzenia, tym mniej koszenia! ;) O plewieniu nie wspominajmy! ;)
Marta, sadź drzewa, bo Ty, podobnie jak ja zresztą, nie jesteś miłośniczką upałów...Ile masz drzew na tych połaciach, proszę się przyznać... ;)
Piękne lilie! Twój pies wyciąga znaczniki, mój od razu łamie lilie, żeby nie było problemu z oznaczaniem! :rotfl1:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 03 Lip 2012 12:45 #52102

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Zrób sad i winniczkę :-)

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 03 Lip 2012 20:59 #52207

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Romciu a nie mówiłam :funnyface:
Cała działka to 2000 metrów, ale dom i przyległości zabierają ze 400 :whistle: , czyli około 1600 metrów ogrodu :P

GreenEvil gdybym trafiła na forum ZANIM ją posiałam, dziś na pewno wyglądałoby to inaczej :tongue2:
A usuwanie trawy, która już się zadomowiła, o wierz mi :jeez: to robota jak w kamieniołomach :hammer:
U mnie nawet dosłownie :rotfl1: , pełno kamiennego śmiecia i nie tylko kamiennego :evil: , o perzu nie wspominając :angry:

Marto wierz mi, w miesiąc niewiele byś zdziałała :rotfl1:
Już pisałam kiedyś jak ciężko u mnie się usuwa trawę :jeez: Rabatę pod płotem odtrawiałam dwa miesiące :mad2: , na początku, w marcu szło w miarę, bo było wilgotno, a potem coraz bardziej po górę :unsure: . W taką suszę jak teraz nawet o tym nie myślę :whistle: , mam tylko nadzieję, że jesień będzie normalna, czyli z opadami i posunę się do przodu :evil:

Misiu trzymałam się mocno futryny :rotfl1:
A obok właśnie ŻADNA rewelacja ;) , dziwię się tylko ludziom skłonnym wydawać górę kasy na takie ... COŚ :dazed:

Marto no do koszenia jest w cholerę :angry: , ale i tak już doszłam do wprawy i nie zajmuje mi to dwa dni, jak w zeszłym roku :rotfl1: . Drzew już sporo posadziłam, czekaj nich policzę...mam około 20 docelowo dużych drzew, szczepionych wierzb i modrzewi w to nie wliczam ;) , 5 owocowych i sporo dużych krzewów. Oczywiście nie poprzestaję na tym, bo jak najbardziej cienia pożądam - jak Ty :rotfl1:
A co do lilii, to pies owszem złamał mi dwie :hammer: , ale ja dwie sobie sama kosiarką skosiłam :whistle: , więc uznałam, że jest remis :happy3:

Siberko mały sadek już mam, jabłonkę, czereśnię, dwie morele i brzoskwinię, a i jeszcze pigwy wielkoowocowe - temat jest również rozwojowy, ale po powstaniu altanki, czyli raczej nie w tym roku :dry:
A winorośle to raczej nie u mnie :huh: . Żadnego, ale to naprawdę żadnego zacisznego miejsca, cała południowa i wschodnia strona domu wykostkowana :jeez: , a żadnych innych, naturalnych osłon nie mam:oops:

Kilka zdjęć z wczoraj, bo dziś odstawiałam dziecko na kolonie i zdążyłam tylko podlać :dazed:

Na początek moja faworytka wśród jednorocznych, szałwia omączona :hearts:

DSCI0894.JPG

I będzie tak wyglądać aż do mrozów :woohoo: . Pasuje mi do wszystkiego, więc naprodukowałam jej od metra :rotfl1: , ale nie żałuję. Troszkę też mi się wysiało z tamtego roku, ale siewki pojawiły się późno, więc raczej bym na to nie liczyła.
A to już pierwsze dzwoneczki Rooguchi :woohoo: . Ależ mnie zachwyca to maleństwo :fly:

DSCI0896.JPG

Na pewno jeszcze kilka dokupię w przyszłym roku i nawsadzam jak szałwii :crazy: :happy3:

Nowa lilia Freebird. Nigdzie poza Lilypolem jej nie znalazłam :huh: . Bardzo nietrwała, po jednym dniu kwiaty zaczynają brązowieć :(

DSCI0900.JPG

I moja ostania miłość różana :hearts: , Nostalgie :hearts:

DSCI0903.JPG

DSCI0904.JPG

A to Comte de Chambord. Pachnie jak czysty olejek różany spotykany w handlu :P

DSCI0899.JPG

Na koniec tradycyjnie pytanie :happy: . Oto mój modrzew Stiff Weeper. Szczepiony niewysoko i fryzura już sięga do ziemi :oops: . Kiedy i jak go ciąć :think:

DSCI0895.JPG

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.538 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum