TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 03 Lip 2012 21:48 #52237

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
A po co chcesz go ciąć? Fajny taki hipis! ;)
20 drzew to ok! Marta, a wyobraź sobie wychodzimy do ogrodu, a tam cień i delikatny wiaterek... I można coś zrobić, wyrwać chwasta bez zalania się potem... Ach, rozmarzyłam się...
A skoro tak trudno usuwa się trawę, to może ją najpierw załatwić ;) Roundupem? Wtedy idzie lepiej... ;)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 03 Lip 2012 22:29 #52263

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Martuś a nie powinnam, żeby się zagęszczał? :oops:
Twoja wizja ogrodu bardzo do mnie przemawia :rotfl1: :rotfl1:
Z roundapem ma takie sobie doświadczenia :dry: . Po dwóch tygodniach od spryskania już wyłazi perz, a i tak te resztki trzeba usunąć i perz dokładnie wybrać. A stężenia już naprawdę mocne próbowałam :evil:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 03 Lip 2012 23:38 #52299

• lora
  • lora's Avatar
Marto szałwia omączona to jednoroczna? -śliczna
...o różach to już nie mowię :bravo:
..a maleństwo jak z bajki ..pierwszy raz widzę ten dzwoneczek...
Ostatnio zmieniany: 03 Lip 2012 23:40 przez lora.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Lip 2012 02:47 #52322

• Xellos
  • Xellos's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Demon
  • Otrzymane dziękuję: 21
Kurde, zainteresował mnie ten Rooguchi :hammer: Ze zdjęć w necie wygląda jakby rósł bez podpory jak krzew :woohoo: Gdzie kupiłaś ?

Ta Twoja trawa mnie przeraża...bo uzmysłowiłem sobie ile tysięcy złotych wydasz by jej miejsce zajęły rośliny :rotfl1:

Czasami lepiej nie mieć takich problemów i mieć przytulny ciasny kąt :silly:

Winorośle u mnie rosną w przeciągu i dobrze im to robi. = nie pryskam, bo nie mam grzybów. Wiaterek + słonko = zdrowie.
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)
Ostatnio zmieniany: 04 Lip 2012 02:49 przez Xellos. Powód: bo zupa była za słona

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Lip 2012 20:47 #52479

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
To Ty dalej podlewasz ogród? Czy wreszcie coś spadło? U mnie początki powodzi :jeez:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Lip 2012 22:23 #52506

• GreenEvil
  • GreenEvil's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
markita - czytalam o Twoich klopotach z odtrawianiem - u mnie trawa jest b. zwarta i odchodzi platami ;) Perz, coz... ja na wiosne w akcie desperackiej walki z klaczami wszelakiego rodzaju przekopalam ziemie na jakies 50cm ;) (barszcz i pokrzywy .... ufff w tym roku jest o niebo lepiej)

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 05 Lip 2012 11:56 #52624

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Naprodukowałam się wczoraj obszernych odpowiedzi :whistle: , aż przyszła burza, z hukiem mi prąd wywaliło i teraz wszystko od nowa muszę :jeez:

Misiu tak, ta szałwia jest jednoroczna. Znosi wprawdzie przymrozki, ale nie zimuje. Wyprodukowałam jej w tym roku z 60 sadzonek :whistle: i w przyszłym też nie będzie mniej :happy3:
A powojnikiem Rooguchi zaraziłam się w Ogrodzie Robaczka ( niestety nie mogę wstawić linku :angry: ).

Paweł Rooguchi raczej nie rośnie jak krzew ;) , to powojnik bylinowy z grupy Integrifolia, który najczęściej używany jest do zadarniania, gdyż sam się nie wspina. Ale jest tak piękny, że szkoda, by się po ziemi płożył, więc będę go w tym wspierać :tongue1: . Inspiracją jest Ogród Robaczka ( kłopot z linkiem :hammer: ).
Kasia pięknie go eksponuje na żyłkach :hearts:
Trawę będę usuwać sukcesywnie, pewnie latami :happy3: , więc wydatki nie spędzają mi snu z powiek ;)
A Twoja winorośl nie zapominaj rośnie w przeciągu wielkopolskim, a nie na wschodzie :silly:

Siberko no oczywiście, że wczoraj podlewałam :rotfl1:
Wieczorem troszkę popadało, ale główna burza jak zwykle poszła bokiem :cry3: . Przypuszczam, że do wieczora nie zostanie nawet wspomnienie po tej wilgoci :( , już mam 31* w cieniu :mad2:

GreenEvil to masz szczęście, u mnie też jest zwarta, ale właśnie dlatego NIE ODCHODZI :rotfl1:
Mówisz przekopać na 50 cm :whistle: . Wiesz, ja już mam swoje lata ;) , kręgosłup już nie ten :teach: i powierzchnia za duża :evil: . Prościej chyba by było wezwać koparę jakąś :think:

Ponieważ nic zrobić się nie da w ten upał, mogę tylko pokazywać fotki nowych kwiatków :flower2:
Najpierw rzut oka na rabatę pod płotem, już troszkę zarosła, na przyszły rok oczekuję buszu :woohoo:

DSCI0922.JPG

Nowe lilie :P . Tu obstawiam Miss Lily :hearts:

DSCI0925.JPG

A to pełna Polar Star, dopiero się rozwija. Będzie piękna :woohoo:

DSCI0923.JPG

Zakwitł też nowy liliowiec, Siloam New Toy. Śliczne maleństwo :P

DSCI0927.JPG

Rozpoczyna budleja Black Knight. Niech no tylko motyle się zwiedzą :dance:

DSCI0913.JPG

A to moje iryski "trawkowe" z Biedronki :lol: . Za 2,50 cała kępa :wink4:

DSCI0920.JPG

A to sama nie wiem :blink: , miała być jeżówka Double Decker :unsure:

DSCI0924.JPG

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 05 Lip 2012 18:13 #52700

• Xellos
  • Xellos's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Demon
No dobra może mój przeciąg jest cieplejszy :D

A powojnik płożący ? :D Czemu nie :D Pomyślę nad tym :silly:

Lilia ładna :) Zastanawiam się nad dokupieniem lilii na jesień. Ponoć na jesień też można posadzić. A dzięki temu dostaną powera szybciej chyba wiosną B) Na lilypol ma być oferta pod koniec lipca :silly:

Co do jeżówki, moja double decker wygląda tak samo :D może sprzedawca ten sam :happy4:
Ostatnio zmieniany: 05 Lip 2012 18:13 przez Xellos.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 05 Lip 2012 19:36 #52715

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Można sadzić lilie jesienią i też to zrobię :P
W zeszłym roku posadziłam kilka w różach i wyszły co do jednej :woohoo: . I nie były to same azjatki ;)
Ale na szybszy start bym nie liczyła, bo właśnie te sadzone jesienią dłużej kazały na siebie czekać, ale teraz już się wszystko wyrównało.
A jeżówkę kupowałam na targach ogrodniczych w Lublinie. Byłeś? :silly:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 06 Lip 2012 10:38 #52820

• Xellos
  • Xellos's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Demon
Po takiej zimie to tak, lilie kazały czekać. Ale gdyby była zima normalna to powinny być do przodu bo cebula zakorzeniona. Tak mi się wydaje, sam sprawdzę, zakupię więc w te puste miejsca na jesień, a drugi boks będę wypełniał na wiosnę i porównam.

Nie byłem, ja tam to nabyłem u tych wielkich hurtowników allegrowych, może on tam miał stoisko na tym targu :rotfl1:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 08 Lip 2012 21:43 #53335

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś, czytałam, że miałaś gradobicie...
Szlag by trafił te kataklizmy pogodowe... :jeez:
Oby straty były jak najmniejsze :hug:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 08 Lip 2012 22:09 #53347

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Siberko tak, niestety :placze:
Zanim dotarłam do siebie, już się zdążyłam "pochwalić", jaka ja dziś jestem nieszczęśliwa :cry3:
Pierwsze szybkie oględziny - straszna siekanina, żadna lilia się nie ostała, połamane gałęzie, zszatkowane liście, jutro będę oceniać dokładniej :dry:
Ale w czasie burzy prawdę mówiąc modliłam się o cały dach i okna, tak tłukło :jeez:
Moja katalpa sprowadzona do parteru :unsure:

DSCI0949.jpg

Brzoza z naprzeciwka nie miała tyle szczęścia :blink: . A drogą płynie rzeka :ohmy:

DSCI0951.jpg

Te kwiaty są już tylko wspomnieniem :cry3:

DSCI0935.JPG

DSCI0936.JPG

DSCI0940.JPG

DSCI0941.JPG

DSCI0942.JPG

DSCI0945.JPG

Trochę ten dzisiejszy wieczór przesłonił mi radość z wczorajszego bardzo gorącego ;) szkółkingu w niezwykle zacnym gronie: Joli (Pamelki), Marty (Artam), Dorotki (Dodad), Marty(Kociny) i Izy (Aleb-Azi) oraz oczywiście Gosi (Gorzata)!
Dziewczyny, bardzo Wam dziękuję za fantastyczny dzień :hug: , może kiedyś trafi się i wieczór :whistle:

Kupiłam nie za wiele, ale mnóstwo się dowiedziałam i naoglądałam :search:
Mam nadzieję, że dziewczyny pokażą jakieś zdjęcia, bo ja nie mam żadnego :oops:
Ostatnio zmieniany: 08 Lip 2012 23:00 przez r-xxta.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 08 Lip 2012 22:18 #53352

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
A ja? A ja? Też byłam :silly: i szkółkingowałam!
Martuś... miło było Cię poznać na żywo... co tylko utwierdziło mnie we wcześniejszym osądzie - jesteś świetną kobietką! :kiss3:
Widzisz... może dobrze, że nie kupiłaś tego, co to wiesz...
Jeszcze by grad zmasakrował :angry:
Pozdrawiam - Gosia

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 08 Lip 2012 22:22 #53355

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Rok temu oglądałam taką połamaną brzozę i płot u mego sąsiada, ale mimo gradu i ogólnej Apokalipsy ogród pozbierał się dość szybko. Dwa lata temu było gorzej, bo przyjechałam do ogrodu nie spodziewając się niczego złego. Cholerny świat...

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 08 Lip 2012 22:29 #53358

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Marta a tak wczoraj wyglądałyśmy burzy, marudząc, że nas omija. Nieprawdopobne, że uderzyła z taką pasją :cry3:
Współczuję bardzo strat :hug: ale jak pisze Siberka, ogrod sie wyliże, dobrze, że dom cały łącznie z dachem :kiss3:
Ostatnio zmieniany: 08 Lip 2012 22:30 przez pamelka.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 08 Lip 2012 22:38 #53365

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Martuś ostatnimi laty aura szaleje, klimat zmienia nam się z umiarkowanego na tropikalny :blink: takie nawałnice wpisują się w letni krajobraz....jeszcze trochę i chyba zaczniemy sie bać nadchodzącego lata.....wiem, że to strasznie pesymistyczne, ale jak tak pooglądam tv i reportaży z terenów po nawałnicach, to autentycznie się boję :unsure: Bardzo współczuję Ci poniszczonych roślin, to całe szczęście, że dom nie ucierpiał, ale i roślinki to coś co kochamy , troszczymy się, pielęgnujemy....szkoda każdej z nich...ale na szczęście odrosną równie piękne i bujne ...

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 08 Lip 2012 22:42 #53367

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
ojej Martuś, współczuje strat :kiss3: :hug:
ale najważniejsze, że Wam się nic nie stało no i że dom cały zaś roślinki się podniosą :hug: choć wiem, że żal jest bo tak o nie dbamy a tu coś takiego :unsure:
u mnie też była nawałnica, bo burzą to raczej nazwać nie można, no i mamy teraz zalane działki - ścieżka zamieniła się w rwącą rzekę :unsure:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 08 Lip 2012 22:42 #53368

• GreenEvil
  • GreenEvil's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
Markita - wspolczucia. To nic milego zobaczyc sieczke zamiast starannie pielegnowanych kwiatow :(

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.565 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum