TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 30 Mar 2013 13:35 #139552

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Gosiu-one maja taka nadzieje. Wczoraj koczowaly w kuchni pod szafja, na ktorej staly owe ciasta. Xena robila klasyczne lezec z glowa na wyciagnietych lapach...Obie sie obficier slinily (jak to dobrze, ze w kuchni polozylam plytki); sa lepsze od kota ze Shreka-no musialam sie podzielic mniejszymi ciastkami :rotfl1: :rotfl1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 30 Mar 2013 17:11 #139590

• Roma
  • Roma's Avatar
Diano-upiekłam dzisiaj mój pierwszy chleb na zakwasie ale zadowolona z tego wypieku zbytnio nie jestem :(
Jakoś dziwnie mi popękał :jeez:

Domek na prerii 30 Mar 2013 20:17 #139632

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Romo-slinie sie bezwstydnie. Nie adpotowalabys mnie, co? :lol: :kiss3:

A ja spedzam dzien nieswiatecznie. Rano pojechalam zaladowac sciolke, rozladowalam po ogrodzie-swoja droga jeden nawet duzy ladunek to kropla w morzu.. :whistle:
Potem poszlam do ogrodu medytacji z wiadrem nawozu do traw. I dobrze ze to zrobilam, bo wiele wezykow doprowadzajacych wode lezalo w roznych miejscach, zamiast podlewac trawki i drzewka :think: Musialam je poprzypinac kolo roslin, podnawozilam, a linii leylandow dodaje dodatkowe linie podlewajace z drugiej strony, od laki, zeby rozwijaly lepszy system korzeniowy.

A to wyploszylam ze sterty ziemi pozostalej po wykopaniu miskanta :lol: Przenioslam go ostroznie za dom.

DSCN4460.JPG

Obrazony ropuch odwrocil sie do mnie plecami :P

DSCN4461.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 30 Mar 2013 20:34 #139634

• Ela
  • Ela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 244
Diano-czy Ty zawsze nosisz aparat ze sobą? Twoje zdjęcia są niesamowite! :supr3: Zachody słońca,ropuchy,jaszczurki węże :woohoo:

Romo-chlebuś piękny! Dziwna sprawa,jak tu kobietom dogodzić,bo ja jak piekę czosnkowy chlebek (na drożdzach,pszenny) to uwielbiam jak mi popęka trochę z wierzchu,Wtedy wiem,że na pewno jest udany i nie ma zakalca :) Nie wiem czy wiesz,ale jest taka teoria,nie wiem na ile prawdziwa,że chleb na zakwasie początkującym udaje się dopiero za trzecim razem :evil: Dlatego tak trudno mi się zebrać,aby go wreszcie upiec.Pisz koniecznie,czy był dobry w smaku,czego oczywiści Ci bardzo zyczę :happy2:

Wracając do torebek na nasionka-Romo,pakuj w zwykły papier,zawijaj jak naleśnik,trochę taśmy klejącej na wierzch i spoko.Przecież najważniejsze będzie to co w środku :dance: Każdy będzie wiedział,że trzeba sie z tym obchodzić delikatnie,żeby się nie rozsypało.Tak to jest,jak się mieszka na prowincji-ja nawet nie wiem,gdzie takie torebki się kupuje :think:

Domek na prerii 30 Mar 2013 21:15 #139641

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Ja u siebie też czasem jakąś ropuszkę ziemną wykopuję, bardzo lubią moją działkę :)

Zdjęcia nieba super wyszły, czy "UFO" to front burzowy?
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Domek na prerii 31 Mar 2013 00:08 #139667

• Roma
  • Roma's Avatar
Już Ci kiedyś Diano napisałam ,że procedura adopcyjna została uruchomiona i nie musisz się martwić,że będziesz w rodzinie wykorzystywana,to Ci raczej nie grozi bo coś mi się wydaje,że nie będziesz ani najstarszą ani najmłodszą w tym zwariowanym zespole :devil1: :devil1:
Elu-chleb w smaku pierwsza klasa.Pewnie w tym powiedzeniu "do trzech razy sztuka" coś jest na rzeczy :) Zobaczymy :P

Domek na prerii 31 Mar 2013 01:14 #139669

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Elu-przyznam sie ze ropucha wzielam w garsc i przylecialam do domu z nim poszukac aparatu, a potem dopiero wysadzilam go na ziemie i podlalam solidnie z weza :lol:

Szkoda ze nie mialam aparatu pare minut temu, bo przy nawozeniu iglakow wyploszylam pierwsza w tym roku jaszczurke (horned toad), biedaczka uciekala wokol iglaka bawiac sie w berka, bo tez ja chcialam zlapac do zdlecia, ale sa bardzo szybkie :think:

Jak zostawialam po pare nasion dla siebie, uzylam malarskiej tasmy, tej papierowej, ktora sie przykleja zeby ladnie brzegi farby odchodzily. Z niej latwo sie odkleja :devil1:

Piotrze-jak najbardziej. W nocy niezle dawalo, ale na tyle daleko, ze bylo tylko swiatlo, bez grzmotow. Ale i tak nie lubie burz :sick:

Romo-tak najlepiej, byc posrodku, bo zwykle najstarsi i najmlodsi maja obowiazki :rotfl1: :rotfl1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 31 Mar 2013 04:55 #139670

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Wlasnie zapakowalismy slodycze w plastikowe jajka, ktore maz ukryl w ogrodzie.

Reszte czasu relaksowalismy sie przy ogniu, patrzac na gwiazdy.. :lol:

DSCN4478.JPG

Xena zupelnie nie bala sie ognia i obchodzila palenisko tak blisko, ze myslalam ze sie poparzy :sick: . Gaby trzymala zdrowy dystans, jak kazdy zdroworozsadkowy pies powinien :wink4:

DSCN4473.JPG

a ksiezniczka przyniosla sobie odtwarzacz CD :whistle:

DSCN4469.JPG

Ale i tak bylo fajnie :lol:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 31 Mar 2013 04:58 przez planta.

Domek na prerii 31 Mar 2013 07:34 #139672

• Jatra
  • Jatra's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
Ale super zakupy :fly:

Dynie ozdobne są rewelacyjne i tykwy .Mam takie zwykłe ,z których M z córka robią budki legowe wiosna dla ptaszków .

Ja jestem bardzo płochliwa jesli chodzi o płazy i gady , az wstyd sie przyznac ale mała myszka jest w moich oczach strasznie ogromna z duzymi zębami :rotfl1: :rotfl1:

No i po całym meczącym dniu nie ma to jak relaks :dance:

Domek na prerii 31 Mar 2013 12:45 #139691

• Anowi
  • Anowi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1586
Zamiast iśc "w gości"latam po prerii :) pięknie tam u Ciebie i inaczej.Przyjemnie przenieśc się w inny zakątek nie ruszajac się z domu,zwłaszcza z fajnymi opisami nie wspominając o zdjęciach.Pozdrawiam :flower1:
Pozdrawiam IWONA
Mały ale mój...

Domek na prerii 31 Mar 2013 19:39 #139740

• Cypryda
  • Cypryda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 340
Ropuch jest śliczny a nie całowałaś go czasem? Moze to zaklęty książę.

U nas zima na całego, od wczorajszego wieczora pada śnieg mamy już z 30 cm sniegu. Śnieg ciężki mokry i nadal sypie. Nawet zimą takiej ilości nie było.

Domek na prerii 31 Mar 2013 20:11 #139745

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Jatro-ja czuje respekt przed wezami, zwlaszcza ze nie do konca rozpoznaje, ktore sa jadowite, a ktore nie :whistle: A pogryziona kilkukrotnie ptrzez niejadowite moge powiedziec ze ugryzienia przez nie slimacza sie, reka puchnie i boli przez tydzien :pinch:

Anowi-a ja z kolei sie ciesze, ze nic nie musze. Obiad zrobi maz, jajek ostatecznie nie faszerowalam, zrobie to jutro na spokojnie i pozre od razu :wink4: Swieconek nie robie, dziecku ugotowalam tuzin jaj do pomalowania, a pol dnia spedzam przy kompie kupujac ksiazki na Amazonie i eBay o malowaniu farbami akrylowymi :devil1: Uwielbiam takie swieta! :devil1:

Cyprydo- pakuj sie i przyjezdzaj- u nas upaly i moja opalenizna zbrazowiala :lol: :silly: A ksiecia juz mam, po co mi drugi :rotfl1: :rotfl1: Od ksiecia rano dostalam ladna karte z zyczeniami i DVD na ktore dlugo czekalam - Hobbit! :fly: :fly: :fly:

Pozarlam tez kawalek Angel Cake; w smaku jest sredni, przypomina lekko slodka gabke. Po fakcie maz poinformowal mnie, ze ludzie na wierzch klada np mase truskawkowa czy cos innego...hmmm... :think: W kazdym razie psy bardzo ucieszyly sie z reszty ciasta :wink4:

DSCN4479.JPG

Dziecko z tatusiem szukalo ukrytych w ogrodzi ejajek faszerowanych cukierkami :lol:

DSCN4481.JPG

Na tym zdjeciu ma lekko szalony wyraz twarzy. To po mamusi :wink4: :rotfl1: :rotfl1:

DSCN4486.JPG

W tej chwili niebo bezchmurne i bardzo cieplo; ale wczoraj, kiedy jechalismy do sklepu, zobaczylam niesamowita chmure-dobrze ze maz mial nie-tak-smart-fona z aparatem :lol:

cloud2.jpg

cloud3.jpg

Moje dziecko na jednym z tych plastikowych koni, ktorych pelno w miescie :devil1:

child1.jpg

cdn :bye:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 31 Mar 2013 20:12 przez planta.

Domek na prerii 31 Mar 2013 20:26 #139747

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
oj drażnisz tymi upałami bo u mnie od rana sypie śnieg :rotfl1:
ooooo masz Hobbita?! :woohoo: kocham ten film, hehe właściwie wszystkie powieści Tolkiena i ekranizacje Jacksona i się nie mogę doczekać kiedy u nas wyjdzie na DVD i Blu-Ray....do 9 kwietnia trza czekać i kupuje choćby dla tych dodatków :wink4:

Domek na prerii 31 Mar 2013 21:24 #139768

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
planta wrote:

DSCN4425.JPG

Ekstra fotki :bravo: ale ta szczególna :wink4:
Zdrowych i spokojnych świąt :kiss3:
... a jaja faserowane :whistle: u mnie już wyszły :happy4:

Domek na prerii 31 Mar 2013 22:01 #139792

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Takich pogodnych i ciepłych świąt zazdrościmy Ci tu chyba wszyscy :cool3: Nie wspomnę o mężu, który przygotuje jedzonko na święta... Ja też wkleiłam świąteczne klimaty, ale jakoś nie przypominają Waszych :whistle:

Koszyczek wielkanocny i krótkie spodenki to u nas widok egzotyczny :woohoo: ale żeby brnąć ze święconką przez zaspy, to też normalne nie jest :unsure:
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Domek na prerii 31 Mar 2013 22:08 #139796

• Ela
  • Ela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 244
Uśmiałam sie z tego ciasta smakującego jak słodka gąbka :happy4:

Tak szczerze to zazdroszczę Ci trochę tej pogody,wieczoru na powietrzu przy ognisku..U nas sypie śnieg od południa,już chyba dopadało z 10 cm ,a do rana pewnie będzie drugie tyle :cry2: Normalnie ręce opadają-zamiast świętować ,trzeba będzie odśnieżać :screem:

Córcia śliczna,a wyraz twarzy wcale nie szalony tylko radosny :lol: ot,szczęśliwe dziecko. :)

Prosiłaś o szczegółowy przepis na jajka faszerowane,zaraz naskrobię- u mnie też już została końcóweczka- na śniadaniu znikały z półmiska w bardzo szybkim tempie :happy:

Jajka faszerowane pieczarkami

7 jajek
5-7 dużych pieczarek
łyżka masła
1 mała cebula (lub pół większej)
szczypiorek
łyżka majonezu
sól,pieprz

Jajka ugotować na twardo,obrać,przekroić wzdłuż na pół,wybrać delikatnie żółtka.
Pieczarki umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej ( z ogonkami).masło rozgrzać na patelni,wrzucić drobno pokrojoną cebulkę,zezłocić delikatnie (ach,ten zapach! ),dodać pieczarki ,dusić mieszając od czasu do czasu aż odparuje woda,jeszcze trochę poddusić,aby pieczarki nie były surowe,doprawić solą i pieprzem,zestawić z ognia,przestudzić.Żółtka posiekać drobno,połączyć z poieczarkami,dodać posiekany szczypiorek,majonez
P3310008.JPG

wymieszać,ewentualnie dosmaczyć. Nakładać z górką na połówki jajek . Opcjonalnie można jeszcze oprószyć na wierzchu drobniutko startym serem,ale to już będzie bomba cholesterolowa! :blink: ,dlatego ja odpuszczam .
I gotowe!-smacznego ! :)
Ostatnio zmieniany: 31 Mar 2013 23:15 przez Ela.

Domek na prerii 31 Mar 2013 22:30 #139806

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Elu-zaraz rano lece po pieczarki!!!! :drool: U nas , jak rzadko, wiekszosc miejsc [pozamykana, wiec musze czeka do jutra. Narobilasm mi smaku!

U nas na zewnatrz w tej chwili wyglada tak:

DSCN4490.JPG

DSCN4489.JPG

We wtorek mam byc ochlodzenie do 11C, ale potem znowu wraca do 25-30C :devil1:

Shirall-moj maz jest wielbicielem Tolkiena, dlatego dyskusja o imieniu dziecka byla dosc krotka -dziewczynka miala miec na imie Arwena (wybralam bardziej celtycka pisownie ) a chlopiec Aragorn :devil1:

Agusiu-kiedy wyobrazam sobie zaspy i snieg...znowu... :cry3: :sick:

Jolu-jekie farsze robilas w swoich jajkach? Bez kontekstu :P

Shirall-ja tez sie nie moglam doczekac :lol: Tak samo jak Ice Age 4 :lol: :lol: Kupil mi dwudyskowa edycje, bo lubie tez ogladac jak robiono film, komentarze i potkniecia :devil1: :devil1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 31 Mar 2013 22:31 przez planta.

Domek na prerii 31 Mar 2013 22:39 #139812

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Mmmmmmm :drool:

Slubny szykuje slodka kukurydze do upieczenia na grillu, ze slodkim maselkiem..Zeberka z sosem bbq wlasnie dochodza..

DSCN4491.JPG

DSCN4492.JPG

DSCN4493.JPG

Wlasnie zauwazylam w kadrze psia pileczke..no coz. Nasza kuchnia nie jest sterylna :P :lol:

Odwracanie kukurydzy na druga strone :drool:

DSCN4501.JPG

...i zeberek...

DSCN4502.JPG

...i smarowanie sosem barbeque..

DSCN4504.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 31 Mar 2013 23:05 przez planta.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.841 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum