TEMAT: Jagowe podwórko

Jagowe podwórko 21 Kwi 2013 00:22 #147689

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Nareszcie i ja mogę zacząć wiosenne porządki na podwórku. Zdążyłam tylko zrobić obchód - raczej wszystko przeżyło. Dziś kilka zdjęć później będzie więcej słów i zdjęć też ;)

Taką wiosnę znalazłam

prymulki; pospolita ale o pięknej fioletowej barwie

SDC14193.JPG

i Siberyjska ;)

SDC14173.JPG

Maczek. To są chyba pąki kwiatowe :think:

SDC14164.JPG

zawilce przeprowadzone z lasu. Z roku na rok kępa się powiększa :dance:

SDC14180.JPG

Tulipan w liściastym kołnierzyku ;)

SDC14150.JPG

Czy to są czosnki ozdobne? Wydaje mi się, że właśnie tam je sadziłam :think:

SDC14144.JPG
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Jagowe podwórko 21 Kwi 2013 07:34 #147716

• xMonia
  • xMonia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Jaguś jakie wszystko u Ciebie duże :woohoo: i te pąki na maczkach co im podsypałaś :)

Jagowe podwórko 21 Kwi 2013 09:45 #147740

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ja też mam pączki na maczkach :woohoo:
Na ostatniej fotce na pewno czosnki i to któreś z tych większych, bo też mam, ale zapomniałam jakie to :think:
Jak zakwitną się przypomni ;)

Jagowe podwórko 21 Kwi 2013 10:10 #147750

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Pierwiosnki ładnie zaczynają kwitnąć i inne roślinki juz suuper starują ;)

Jagowe podwórko 21 Kwi 2013 23:07 #148082

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniko, przyznaję się bez bicia, że niczego im nie dosypywałam ;) Taką mam glebę, że kwiaty rosną jak zwariowane. Szkoda, że warzywa nie chcą tak rosnąć... No dobra, jedno mam na sumieniu - podlewałam pokrzywówką ;)
Szczerze mówiąc to sama się zdziwiłam, że takie to wszystko duże... A te pączki na maczkach to w ogóle wprawiły mnie w zachwyt i zdumienie.

Marto, wczoraj po napisaniu posta zajrzałam do wątku o czosnkach i już jestem pewna - tak, właśnie tam posadziłam je. Nie wiem czy w dobrym miejscu posadziłam ze względu na inne rośliny... okaże się jak tez i to co to za jedne ;)

Aniu, właśnie tylko pierwiosnki, narazie, u mnie kwitną. Oprócz tych dwóch mam jeszcze cztery - trzy szykują się do kwitnienia a czwarty to kupiony w piątek na rynku wciąż czeka na posadzenie (oczywiście nie wiem gdzie :crazy: )

Czekam z niecierpliwością na stokrotki i fiołki. Dziś widziałam, że i szafirki wypuściły pąki, i jakieś narcyzy tudzież żonkile ale miniaturki (chyba miniaturki) bo jakieś takie malutkie są też mają pąki... Eh, niech to wszystko zaczeka do czwartku, bo ja znów muszę wyjechać..

Udała mi się niedziela. Pogoda dopisała, Młody zajął się przycinaniem leszczyny nożyczkami do kurczaka :happy2: więc spokojnie mogłam zająć się wygrabianiem tzw trawnika. Zadziwiająco dobrze wygląda...
Widzę, że jeżówki przeżyły, malwa z rozsady jest olbrzymia (a może mnie się tylko taka wydaje...) Nie widzę złocieni i host. O ile brak tych pierwszych mnie nieszczególnie martwi o tyle tych drugich już tak. A może za wcześnie jeszcze na hosty :think: Musze podejrzeć u Poll...
Chryzantemy chyba też nie wszystkie przeżyły i obawiam się, że te najmniejsze właśnie... A nie sądzę żeby ocalały, bo całą rabatkę przysiatkową mam zrytą przez jakiegoś gryzonia... Zemszczę się... Moja kocica wkrótce będzie miała małe... :evil:

Maliny przyjęły się, pigwowiec też. Melisa rozrosła się za to szałwia omączona chyba nie żyje... Widziałam też malutkie kiełki (3) w miejscu gdzie posadziłam lilie...

Pierwsza kawa na dworze wypita, pierwszy fragment podwórka wygrabiony, pierwsze kwiaty ruszyły, pierwsze kiełki nad ziemią więc sezon można uznać za otwarty :dance:
Zmęczona ale szczęśliwa padnę dziś w objęcia Morfeusza ;)

Jagowe podwórko 22 Kwi 2013 06:53 #148123

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Witam.Wypracowany balkon,piękne kwiaty w ogrodzie -śliczna wiosna.Bardzo podobają mi się maki,ogrodowe, polne.W tym roku muszę posiać ich trochę.Zakupiłam mak o nazwie SYBERYJSKI,zobaczymy jak się przystosuje.Lubię do Ciebie zaglądać piszesz o roślinkach ,zwierzaczkach lubię takie klimaty. :coffe: :bye:

Jagowe podwórko 22 Kwi 2013 10:42 #148195

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Szałwia omączona jest jednoroczna, więc nie miała prawa przeżyć ;) , ja co roku sieję nową, bo ją uwielbiam :hearts:
Czasami też spotykam siewki, które same się wysiały, ale zwykle są bardzo słabe, lepiej sobie samemu rozsadę przygotować :P

Jagowe podwórko 22 Kwi 2013 17:36 #148269

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
No to jeśli nie znajdę rozsady na rynku będę sobie pluła w brodę, oj będę... Widzisz, Marto, jak to dobrze, że mi powiedziałaś, teraz już będę pamiętała i przestanę zerkać czy coś wyłazi z ziemi :) Bardzo spodobała mi się ta szałwia...

Aneto, cieszę się że Ci się podoba u mnie. Zapraszam kiedy tylko chcesz zaglądaj :flower1:

Wróciłam do miasta :angry: Na szczęście tylko na 2 dni a potem znów porządkowanie podwórka przy akompaniamencie mazurków, sikorek, skowronków i innego ptactwa. Podczas mojej nieobecności wysiewami zajmowała się znajoma, nawet dobrze jej szło. Są pierwsze wschody. Wieczorem pewnie doniosę uroczyście co wzeszło na parapetach.

Zapomniałabym się pochwalić (tfu tfu tfu przez lewe ramię) Fragrant Bouquet pokazała 2 kły!!!! Muszę popatrzeć na zdjęcia, przypomnieć sobie jak rosły te moje hosty żeby wiedzieć gdzie szukać mojej faworytki Independence - znacznik oczywiście wsiąkł... Boszsz ja w ogóle nie pamiętam ile miałam tych host! Wstyd i hańba! ;)

Jagowe podwórko 26 Kwi 2013 00:39 #149401

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
SDC14254.JPG

SDC14226.JPG

pączki na maczkach ;)
SDC14263.JPG

SDC14225.JPG

SDC14243.JPG

Trawa, w porównaniu z poprzednimi latami, wygląda dobrze. Jak widać na załączonych obrazkach puszka na pręcie świetnie się spisuje - ani jednego kretowiska w promieniu 20m :)
wiosnaa13.jpg

To mam do wysadzenia - od mamy :) Floksów 3 kolory, irysy wysokie, niskie, goździki i nie wiem co jeszcze :lol:
SDC14261.JPG

Tak więc i jestem na wsi... Od jutra ciąg dalszy grabienia, palenia, kopania... :jeez: a potem zasiewy i sadzenie..czyli czysta przyjemność ;)

To dziś był taki mini max - minimum słów, maksimum zdjęć ;) :bye:

SDC14250.JPG
Ostatnio zmieniany: 26 Kwi 2013 00:44 przez futrzasta.

Jagowe podwórko 26 Kwi 2013 21:30 #149622

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Ale ładny bratek :) maczek w pakach :ohmy:
Jakaś wczesna odmiana,pokażesz jak w pełni zakwitnie,ok??
Prymulki śliczne :)

Jagowe podwórko 27 Kwi 2013 15:55 #149871

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam. Ile nowych roślinek -miłego sadzenia.Roślinka do roślinki i zrobi się wielki ogródek,ja jak wpadam w trans to moja połowa mówi oj kobieto czy ty o to wszystko dasz radę zadbać.Że jestem pazerna to pomału ginę :jeez:

Jagowe podwórko 28 Kwi 2013 12:04 #150249

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Właśnie pada :mad2: :placze:
A tak pięknie było wczoraj... ciepło, przyjemnie, w letniej koszulce i spodenkach się pracowało... eh... Dobrze, że zdążyłam wygrabić i ogólnie ogarnąć część rekreacyjno-warzywniczą bo reszta teraz sobie zwyczajnie moknie. Dziś miałam zamiar przekopać warzywnik, bo dopiero teraz można było wejść tam z widłami ale po tych deszczach znowu będę musiała czekać aż obeschnie. No cóż, widocznie warzywnik w tym roku nie jest mi pisany. Jakieś pomidory czy ogórki tudzież inne cukinie będą ale groszku, wczesnej marchewki to już nie zobaczę na grządkach...

Aneto, roślin ze skrzynek jeszcze nie wysadziłam :jeez: Wystąpił odwieczny problem - nie wiem gdzie. Są tam m.in konwalie, chętnie bym je widziała gdzieś w okolicy świerków i paproci ale czy będą tam rosły?
Ja właśnie mam ten problem, że zanim nabędę jakąś roślinę dłuuugo myślę nad tym gdzie ją posadzić i dlatego wciąż jest ich tak niewiele.

Aniu, nie mam pojęcia co to za maczek. Gdzieś mam karteczkę z nazwą ale gdzie ja ją mam :think: Jak znajdę to sprawdzę i podpiszę dla potomności ;) Kwiat oczywiście będzie udokumentowany, inaczej być nie może ;)

Zostawiam trochę wczorajszej wiosny i idę myć okna w ramach walki z niedzielnym lenistwem

SDC14284.JPG

SDC14293.JPG

SDC14295.JPG

p.s. zdjęcia niestety nie oddają piękna wczorajszego dnia, bo robione były wieczorem, już po deszczu
Ostatnio zmieniany: 29 Kwi 2013 10:05 przez .

Jagowe podwórko 28 Kwi 2013 13:43 #150287

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Jaguś to trzeba sadzić, a potem przesadzać :happy4:
Wówczas cały seon jest coś do posadzenia :silly: a przeciez my to najbarziej lubimy.
Zastanawiam się, czy takie puszki na kiju coś zaradzą na nornice :think:
Planuję jesienia wystawić w okolicy liliowej rabatki :think:

Jagowe podwórko 28 Kwi 2013 14:32 #150307

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu, to jest pręt stalowy. Myślę, że nornicom jednak hałas nie przeszkadza, bo widziałam wejścia do podziemi ;) Na dodatek przy moich hostach :angry:

Oj będę przesadzała, będę :happy4: niech no tylko powstanie w miarę klarowny zarys ogrodu ;)
Ostatnio zmieniany: 28 Kwi 2013 14:35 przez futrzasta.

Jagowe podwórko 29 Kwi 2013 08:35 #150655

• Bea
  • Bea's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 42
Jaguś dopiero dziś przebiegłam po twoich włościach. Mamy wiele wspólnego... podobny areał, podobne roślinki, podobne chaszcze :rotfl1: Nawet twój balkon w mieście jest identyczny jak mój, kiedy to jeszcze mieszkałam w mieście. Wiem ile pracy potrzeba by z takiego gąszczu zrobić w miarę uporządkowany ogród, ale efekty dają ogromną radość :) .
Pozdrawiam cieplutko
Gadzinówka

Ciapanie-malowanie

Jagowe podwórko 29 Kwi 2013 14:38 #150771

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
WITAM.Drzewa zaczynają kwitnąć szybciej niż u nas,miodunka ślicznie kwitnie.Na spacerze w moim lasku znalazłam miodunkę dziką -pięknie się to wszystko podgląda.Bardzo lubię wiosnę -rozwój roślin :bye: :coffe:

Jagowe podwórko 02 Maj 2013 00:39 #151614

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Witajcie :flower1:
Beato, miło mi że zajrzałaś. Bywając u Ciebie domyślałam się podobieństw ale u Ciebie ogród jest już w zaawansowanej formie a u mnie dopiero powstają zarysy...
Aneta, ja też bardzo lubię obserwować jak rosną różne roślinki. Siaduję nad swoimi rabatkami i wgapiam się a to w ziemię w poszukiwaniu kiełków a to w młode listki, jakby od tego mojego patrzenia miały urosnąć :happy: Lubię też odkrywać różne siewki podczas pozimowych porządków. Dziś np wygrzebałam spod liści roślinkę, która zapewne rośnie sobie u mnie od dawna ale za nic w świecie nie wiem cóż to jest. Zdjęcia niestety nie zrobiłam, jutro o ile nie zapomnę...

Tak więc jestem całe 3 dni do tyłu. Warzywniak co nie co ruszony, tam gdzie się dało to przekopałam widłami amerykańskimi a reszta czeka aż obeschnie. Niestety po ekscesach w warzywniaku na drugi dzień nie dałem rady się ruszyć - chyba wyszłam z wprawy - więc swoje odsiedzieć musiałam. Deszcz też wcale nie był mi na rękę, bo zmokło to co było suche i znowu musiało poleżeć, bo zagrabiać takie mokre coś 1. nie jest łatwo, po 2 nie chcę uszkadzać trawy ledwo zakorzenionej a po 3 wszystko jest oblepione gliną i za chiny ludowe nie chce się palić. Dziś jednak nie wytrzymałam i posprzątałam teren pod przyszły ogród. Wciąż jeszcze wygrabiam jakieś śmieci, szkło i żużel jakiś :mad2: Koszmar... 50 lat wysypywania za płot śmieci przez sąsiadów nie sprzątnie się w ciągu kilku lat... podejrzewam, że jeszcze długo będę tak zbierała różne "skarby". Boję się pomyśleć o tym, co wykopię gdy zacznę sadzić rośliny... Jednak widok wygrabionego terenu robi wrażenie i tak zmotywowana jutro sprzątam dalej :)

Kwiatki od mamy posadziłam :jeez: Nie było łatwo zdecydować się gdzie mają rosnąć ale już. Okazało się, że floksy są z konwaliami i fiołkami więc za rok, może 5 będę miała piękny widok wiosną.

Co nowego, panie, w ogródku? Hosty wykiełkowały. Wszystkie oprócz Night Before Christmas. Jeszcze poczekam i pogapię się w ziemię :)
Lilie... na około 200 cebulek wykiełkowały ... 3, słownie i dosłownie aż trzy! Sąsiadka mnie pociesz, że jeszcze wyjdą ale ja jakoś w to jej pocieszanie nie wierzę. Trudno, nie były jakieś odmianowe i dostałam je więc easy come easy go ;) A może mnie jeszcze zaskoczą? :think:

Coś jeszcze miałam... no tak, pamięć mam dobrą ale krótką ;) Wstawię trochę obrazków, to może się przypomni
SDC14308.JPG

SDC14309.JPG

SDC14320.JPG

hosty
Fragrant Bouqet

SDC14327.JPG

moja faworyta Independence

SDC14330.JPG

Francee

SDC14307.JPG

pastorały z krainy mchu i paproci

SDC14344.JPG

no i lilie

SDC14360.JPG

...

Jagowe podwórko 02 Maj 2013 00:53 #151617

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
c.d.

taką prymulkę odkryłam w trawie :)

SDC14356.JPG

takie coś mi wyrosło na rabacie. Ktoś rozpoznaje co też mogłam posadzić? :dazed:

SDC14362.JPG

SDC14341.JPG

SDC14342.JPG

SDC14345.JPG

malwy

SDC14352.JPG

co oznaczają te plamy? rdza?

SDC14353.JPG

Przypomniałam sobie - stado mi się powiększyło - mama z maleństwem ;)

SDC14374.JPG

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.730 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum