TEMAT: Jagowe podwórko

Jagowe podwórko 10 Maj 2013 10:44 #155068

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Jaguś takie cebulki to prawdziwe maleństwa..... potrzebują czasu..... nawet jeśli w tym roku nawet wyjdą, to bardzo możliwe że nie zakwitną, one muszą się wzmocnić i nabrać masy.....
Takie maluszki trzeba sadzić znacznie płyciej... Ale trzymam za nie kciuki i jestem dobrej myśli.... najważniejsze, żeby przetrwały :P
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Jagowe podwórko 10 Maj 2013 10:45 #155069

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
To może wcale nie były cebulki tylko pojedyncze łuski?
Z nich też powinno coś wykiełkować, ale te kiełki są malutkie i łatwo je przeoczyć ;) . No i raczej w tym roku nie zakwitną :silly:
Ja dostałam jesienią woreczek łusek lilii złotogłów. Większość rozdałam, ale i tak ze 30 posadziłam. Na razie wyszła jedna :think:
Ostatnio zmieniany: 10 Maj 2013 10:47 przez r-xxta.

Jagowe podwórko 10 Maj 2013 17:59 #155174

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Wlałyście nadzieję w moje pełne mieszanych uczuć serce :kiss: Już teraz wiem, że posadziłam je za głęboko.

Jagowe podwórko 11 Maj 2013 07:48 #155357

• Bea
  • Bea's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 42
Człowiek... czytaj ogrodnik...uczy się na błędach ;) Najważniejsze, że część dała sobie radę.
Pozdrawiam cieplutko
Gadzinówka

Ciapanie-malowanie

Jagowe podwórko 12 Maj 2013 09:28 #155715

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Bea wrote:
Człowiek... czytaj ogrodnik...uczy się na błędach ;) Najważniejsze, że część dała sobie radę.
Oj,to prawda,ile ja juz błędów popełniłam i nauczek dostałam,,,,ale czy to koniec,,,to wątpię :happy:
Ostatnio zmieniany: 12 Maj 2013 09:29 przez anabuko1.

Jagowe podwórko 13 Maj 2013 06:04 #156127

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
WITAM.Muszę pokazać na swojej stronie swoją metodę sadzenia roślin.Nauczył mnie jej mądry działkowiec który widział moje za angażowanie w uprawę mojej starej działki.Jest ona bardziej pracochłonna ,ale po latach ziemia jest jak próchnica,wspaniale się przekopuje [każda delikatna kobietka sobie z nią poradzi :woohoo: ]Rośliny z nasion łatwiej się przebijają,warzywa korzeniowe mają wspaniałe długie korzenie np.marchew.Wiele zależy od samej ziemi - od jej przygotowania.Uczymy się całe życie i głupi umieramy :teach: Zrobiło się poważnie :dance:

Jagowe podwórko 13 Maj 2013 23:58 #156587

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Przepraszam za usterki techniczne ;) coś mi nie weszło jak należy.
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2013 00:13 przez futrzasta.

Jagowe podwórko 14 Maj 2013 00:09 #156593

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Ostatnio dużo pisałam to teraz pokażę

maczek

SDC14530_2013-05-13-2.JPG

lewizja

SDC14481.JPG

floks szydlasty

SDC14559-001.JPG

SDC14484_2013-05-13-2.JPG

SDC14554_2013-05-13.JPG

SDC14557_2013-05-13.JPG

pierwiosnkowo ;)

maj13.jpg

SDC14496.JPG
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2013 00:10 przez futrzasta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia, Bea

Jagowe podwórko 14 Maj 2013 00:19 #156598

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Jaguś lewizja i widok z niezapominajką urocze. :thanks:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.
Za tę wiadomość podziękował(a): futrzasta

Jagowe podwórko 14 Maj 2013 00:24 #156600

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
na tym nie koniec

independece

SDC14514.JPG

Fragrant Bouqet

SDC14521.JPG

Marginata

SDC14512.JPG

a tej nazwy nie pamiętam :think: Jedna kępa tej hosty mi choruje... trza będzie się tym zająć

SDC14540.JPG

To jeszcze dwa takie obrazki

SDC14551.JPG

SDC14548.JPG

Na koniec dwie wiadomości, dobra i zła. Dobra jest taka, że lilie wychodzą. Pojawiły się kolejne dwie.
Zła wiadomość - już nie zobaczę jak kwitną moje czosnki ozdobne. Moje cudowne dziecię dziś wieczorem zerżnęło wszystkie 3 pąki. Nożem - piłą. Zwyczajnie przerżnął je na pół :placze: :placze: :placze: Zemszczę się :mad2:

Dopisuję

Gosiu, miło mi Cie gościć :) Mnie też ta lewizja urzekła. Mam ją pierwszy raz.
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2013 00:27 przez futrzasta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia

Jagowe podwórko 14 Maj 2013 16:36 #156808

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
U mnie też lewizja właśnie zakwitła i chciałem zapytać jak długo ją masz u siebie? Moja rośnie trzeci rok i zakwitła pierwszy raz u mnie, jak kupiłem już kwitła i później dwa lat nic. Szkoda czosnków.
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Jagowe podwórko 14 Maj 2013 22:33 #156959

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Piotrku, mam ją od tygodnia :) zaledwie. Właśnie szukam dla niej miejsca, bo kupiłam ją dla pięknych kwiatów a juz w domu uświadomiłam sobie, że nie mam skalniaka :crazy: Nie ma to jak dostać małpiego rozumu na widok kwiatów ;)

Jagowe podwórko 15 Maj 2013 06:55 #157037

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Witam.Takie uroki z dziećmi ale za to dzielna mama musi mieć świadomość że wychowa syna który zauważy piękno kwiatów,otoczenia a nie wyrośnie wśród samych traw i ziela.Moje dzieci robią zdjęcia roślin,znają się na ziołach bardzo mnie to cieszy.KWIATY ŚLICZNE :bye:

Jagowe podwórko 16 Maj 2013 07:23 #157373

• Bea
  • Bea's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 42
Uczta dla oczu :)
Pozdrawiam cieplutko
Gadzinówka

Ciapanie-malowanie

Jagowe podwórko 16 Maj 2013 17:08 #157477

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Tulipanki śliczne,szkoda rtylko,że juz nie długo pójdą spać :unsure:
Lewizja śliczna,ja swoją chyba w ubiegłym roku zlałam i padła mi :angry:

Jagowe podwórko 17 Maj 2013 01:28 #157634

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Cieszę się, że podobają się Wam moje skromne kępki :kiss3:

Aniu, moja Lewizja wciąż rośnie w doniczce, bo przyznam się że zapominam o niej. Nawet jej nie podlewam. Prawdopodobnie wystarczy jej rosa poranna :) Mam jeszcze jedną roślinkę skalniakową, której równie niewiele wody do szczęścia potrzeba ale nie znam jej nazwy. Kupiłam, bo jest ładna. Zdjęcia niestety nie mam. Jak postawiłam ją w trawie przy kamieniach tak stoi do dziś i gdyby nie szalejące w tym miejscu dzieci sąsiadki zapomniałabym o niej zupełnie.

Aneto, Szczerze mówiąc, to nie mam pojęcia co też temu smykowi strzeliło do głowy. Tak normalnie, to doskonale wie, że maminych kwiatków nie niszczy się tylko się je wącha i podziwia ;) No, i jeszcze robi się im zdjęcia ;) Pokażę kiedyś jego fotki roślin.

Beato, dziękuję :)

Relacja z placu boju

Pomidorzy posadzeni. Mam nadzieję jutro, najdalej pojutrze posiać fasolę szparagową, już (!) skiełkowane ogórki, cukinię, dynie ozdobne i fasolę czerwoną.
Obrzeże warzywniak - trawnik wykonane. Nareszcie trawa nie będzie mi włazić w truskawki i odwrotnie. Ileż to ja sadzonek wykosiłam w ubiegłym roku...

Większość trawy wykoszona. Zaczęłam ściółkować niemal wszystko co się da a i tak mam nadwyżkę trawy skoszonej. Niestety widzę, że wypadałoby zacząć tournee z kosiarką po podwórku od nowa.

Mieczyki posadzone - ze 20 sztuk zostało, narazie nie mam miejsca na nie.
Na wysadzenie również czekają: liatry, tawułki, serduszka, która nie zakwitła, bo została przesuszona i musiała ponownie startować od zera w doniczce; hortensje, jeżyna, aksamitki, dalie i jeszcze parę innych roślinek.... :jeez: Nie wiem czy na tym się skończy, bo od poniedziałku będę miała ryneczek po drodze... :happy:

Mamine ;) floksy muszę przesadzić. Podejrzewam, że mają za ciemno i za mokro, bo liście mają takie poskręcane i w plamy dziwne. Jedną kępę posadziłam też w wilgotnym miejscu ale na słońcu i te rosną ładnie. Czyli wilgoć owszem ale na nasłonecznionym miejscu. Dobrze kombinuję?
Tak wyglądają

SDC14562.JPG

Przeprosić chciałam wszystkich odwiedzających moje podwórko za to, że nie zostawiam śladu w Waszych ogrodach. Zaglądam do Was lecz mam już zbyt mało sił na pisanie ze zrozumieniem ;)

Jagowe podwórko 17 Maj 2013 08:32 #157657

• Daniela
  • Daniela's Avatar
No to zostawię jeden ślad za tyle wykonanej pracy. :) ;)

Jagowe podwórko 20 Maj 2013 00:29 #158637

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Hello hello pszczółki moje kochane!

Uroczyście oznajmiam, że warzywniak został wykończony. tzn pozostały mi prace kosmetyczne - wysianie mojej kochanej maciejki i powtykanie gdzie się da nagietków, które wygrzebywałam przed przekopaniem. Przypomnijcie mi, gdybym zapomniała, że dynie muszę dosiać, bo nie będzie czym sąsiadów straszyć w Halloween ;) Przy okazji warzywniaka... ptacy (tacy szaro-czerwono-żółci nazwa wyparowała z pamięci) wydziobali mi pół rządka rzodkiewki. Mówiłam, że ktoś mnie obserwuje przy wysiewie ;) A to podstępne jest że ho ho, jeden na drzewku trele uskutecznia dla zmyłki a drugi wydziobuje świeżo posiane - na własne oczy widziałam :happy:
Tawułka w ziemi - mam nadzieję, że się rozrośnie jak należy, bo sąsiad wyciął krzaki po swojej stronie. Liatry stoją w doniczkach w miejscach docelowych. Hortensje też w doniczkach ale jakoś nie mogę się zebrać żeby pójść z nimi tam, gdzie mają rosnąć... Niby niedaleko a jednak... Powtórka trasy koncertowej cz I za mną. Oczywiście nastąpi chyba zmiana planów i przyszły sad też chyba wykoszę, bo pokrzywa rośnie w zbyt dużych kępach i jeszcze gotowa mi się rozrosnąć. Nie doczekanie... wystarczy mi to, co rośnie tam gdzie pozwalam.
Wypatrzyłam dziś fantastyczne miejsce skrzypowe i jeśli pogoda nie zmieni się i nie zapomnę to będzie gnojóweczka pokrzywowo - skrzypowa. Takiej jeszcze nie robiłam...

Czosnki... ponieważ dziecię w dwóch przypadkach obcięło tylko pół pąków przynajmniej wiem jaki kolor mam i jak duże mogły być. Dobre choć tyle. Szlaban na to i owo był, nauka nie poszła w las (choć wcale daleko nie miała) i chłopak nadal szaleje z nożyczkami do kurczaka przycinając to, co mama pozwala przycinać ;) Swój wyskok próbuje naprawić pomagając mi przy podlewaniu roślin :)

Ponieważ jak zwykle zrobiło się po północy a zdjęć dziś nie będzie kończę opowiastkę i mówię dobranoc.
Zdjęcia będą jutro - tak na wszelki wypadek gdyby ktoś był ciekawy, kiedyż to ta futrzasta pokaże coś zamiast nawijać :P

Miłego poniedziałku życzę :flower1:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.574 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum