TEMAT: Jagowe podwórko

Jagowe podwórko 01 Kwi 2013 11:58 #139892

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Jeszcze dziś zrobię zdjęcia (bez roślinek) i wstawię

:)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Jagowe podwórko 01 Kwi 2013 14:19 #139918

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
obiecane zdjęcia

1-SDC13991.JPG

1-SDC13990.JPG

zwyczajnie przykleiłam folię taśmą bezbarwną do kartonu. pojemniczki z roślinkami stały sobie na kartoniku, co ułatwiło mi ewentualne przenoszenie na inny parapet lub zmianę miejsca na bardziej naświetlone. polecam. proste w wykonaniu i zdaje egzamin. Ty Aneto możesz zrobić im pewnego rodzaju zaqródkę z takiego czegoś. ważne aby boki też były z folii.

Jagowe podwórko 01 Kwi 2013 15:50 #139939

• Jatra
  • Jatra's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
Piekny naturalny ogródek , ptaszkami za bardzo bym sie nie przejmowała , przynajmniej jest wesoło i miło .
Ja ze slimakami tez walczyłam , kupowałam nawet specjalny srodek ,zżerały mi hosty :club2: :club2: W moim przypadku sprawdziły sie szyszki i igliwie wyłożone .

Jagowe podwórko 01 Kwi 2013 17:17 #139965

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jatro, witam w moich skromnych progach i dziękuję za miłe słowa:)
Ptaszki nie wyrządzają żadnej krzywdy ani moim roślinkom ani mnie tzn są wśród nich szkodniki ale to przecież drób nie ptaki ;) a pozostałe są zawsze mile widziane. a ślimaki? hm, jeszcze nigdy nie objadły mi żadnego listka nawet w warzywniku. może to dzięki temu, że mają swoje terytorium i zwyczajnie nie wchodzimy sobie w drogę? a może one wyczuwają moje pokojowe podejście do nich i z wdzięczności nie szkodzą?
chcę zostawić im taki kawałek, na którym mogłyby się spokojnie rozmnażać i żyć, nawet mogłyby uskuteczniać spacery po podwórku, bo ja zwyczajnie lubię widok pełzających stworów w domkiem na plecach a i dla ptactwa chcę ocalić te mięczaki. niestety świadoma jestem tego, że coś za coś i prędzej czy później one wyprowadzą się do pobliskiego rowu.
Ostatnio zmieniany: 29 Kwi 2013 10:12 przez .

Jagowe podwórko 02 Kwi 2013 12:16 #140101

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Witam.Bardzo dziękuje za pomysł ,jutro biorę się do pracy .Ja też nie niszczę ślimaków ,kretów itp.my jesteśmy gośćmi na ich terenie.Moją zasadą jest sadzić wszystkiego więcej ,by ślimak się najadł i my też :lol: :dance: POZDRAWIAM

Jagowe podwórko 02 Kwi 2013 15:33 #140130

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
aneta72 wrote:
my jesteśmy gośćmi na ich terenie.Moją zasadą jest sadzić wszystkiego więcej ,by ślimak się najadł i my też :lol: :dance:

witaj!
i to jest bardzo słuszna uwaga. to one były tam pierwsze. mnie jest żal każdej roślinki, każdego żyjątka, które stanowiło ekosystem. kosząc trawę pozwalam uciekać żabom a te, które nie chcą się pośpieszyć przeganiam w krzaki ;) pamiętam, jak P. zobaczył mnie niemal płaczącą nad zwłokami żaby, którą nieopatrznie potraktowałam kosiarką... moi sąsiedzi wciąż mi powtarzają, że najlepiej by było wjechać na nasze podwórko ciągnikiem i zaorać a ja z uporem maniaka powtarzam im, żeby u siebie zaorali a od mojego podwórka wara im i ich ciągnikom. jak sobie pomyślę ile żyć można by zniszczyć oraniem to aż mi ciarki chodzą po plecach... brrrr
pamiętam ile przeróżnych motyli, owadów, pająków o roślinach już nie wspominając widywaliśmy na swojej działce zanim pojawiła się kosa i kosiarka... w życiu nie widziałam takich gatunków. niestety, nasza ingerencja w ekosystem kazała im szukać nowych miejsc do życia, tylko gdzie mają żyć skoro wszędzie pola? już nawet miedze znikają... a rośliny dziko rosnące? jeśli skoszę je przed okresem kwitnienia nie wydadzą nasion i znikną :( dlatego mam bardzo mieszane uczucia w czasie koszenia. kosić czy pozwolić rosnąć dziko. co mogę zostawiam a reszta... ginie bezpowrotnie.

słuchajcie czy na pewno mamy kwiecień? może powinniśmy cofnąć kalendarz o cały miesiąc :think:
moja rabata z tulipanami i liliami i mój warzywnik pokrywa gruba warstwa śniegu a przecież już powinnam przekopywać i siać groch, marchew, pietruszkę... jeśli taka pogoda się utrzyma to nie będzie wcale warzyw bo nie zdążą przed urosnąć jesienią. ale przecież u Was jest podobnie...
Ostatnio zmieniany: 29 Kwi 2013 10:12 przez .

Jagowe podwórko 04 Kwi 2013 08:33 #140721

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Witaj Jaguś :bye:
Ładne portreciki kwiatuszków,widziałam śliczną chryzantemkę :) Ja jeszcze nie mam żadnej :( Ale w maju już sobie dokupię,one takie ładne ;)

Jagowe podwórko 04 Kwi 2013 13:11 #140824

• xMonia
  • xMonia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Witaj Jaguś,

odwiedziłam twój wątek i czuję się jak w domu jest swojski i sielski i taki ma być :hug:
nie martw się chwastami one wszędzie są tylko nie każdy je pokazuje.
Jaguś, może masz malwy (ostatnio zakochałam się w nich)bo w takim plenerze zapewne pięknie wyglądają :)

Pozdrawiam Monika

Jagowe podwórko 04 Kwi 2013 16:35 #140901

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
witajcie :)

Moniko, miło mi, że dobrze czujesz się na moim podwórku :) malwy jakieś mam ale jedne (czarne) dopiero w tamtym roku wysiewałam do inspektu więc nie wiem czy coś odbije (ponoć są bezproblemowe...pożyjemy zobaczymy) a drugie (jakiś mix, bo i białe i czerwone i czarne też) dostałam od pewnej kobiety z sąsiedniej wsi w postaci badyli z nasionami i rzuciłam te badyle pod płotem (czytaj siatką) i lekko przydeptałam. czy się wysieją to się okaże ...znowu chciałam pisać na wiosnę ;)

Aniu, dziękuję za miłe słowa :) chryzantemy są pięknymi kwiatami a ta żółta zdobi mój warzywnik od chyba lipca (nie pamiętam dokładnie) aż do mrozów. nawet zimą fajnie wyglądają takie suche badylki wystające spod śniegu.

boshhhh niedawno wróciłam z 4 godzinnego odśnieżania wjazdu na podwórko - w kwietniu!!!!! skandal!!! tyle napadało i nawiało z pobliskich pól od wczoraj. na dodatek padało jeszcze dziś rano. odśnieżałam przy akompaniamencie zziębniętego skowronka. biedne ptactwo :(
teraz pada deszcz - nareszcie jakaś miła odmiana od śniegu. niech pada, niech ten śnieg spływa, bo mnie już drażnić zaczyna.
pomyśleć, że kilka dni temu widziałam młode listki melisy wysianej w ubiegłym roku. a może to szałwia :think: ale chyba raczej melisa, szałwia nie ma takich pofałdowanych listków ...chyba :think: teraz znowu wszystko pod prawie półmetrową warstwą śniegu :angry:
Ostatnio zmieniany: 29 Kwi 2013 10:10 przez .

Jagowe podwórko 04 Kwi 2013 19:50 #140956

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Witam.Mam podobne przemyślenia co do kosiarki do strzyżenia trawy ,orania ziemi.Przed tymi zabiegami rosły u mnie zioła różne gatunki ,teraz nie wchodzą w nasiona -po zbiory ziół muszę wybierać się nad rzekę :flower2: Jesteśmy szkodnikami każda ingerencja odbija się na przyrodzie. :garden1:

Jagowe podwórko 06 Kwi 2013 16:21 #141701

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Aneto, ja bym nie przesadzała z tymi szkodnikami. Dla każdego powinno znaleźć się miejsce na tej planecie. Uważam, że zamiast czynić sobie Ziemię poddaną powinniśmy żyć w zgodzie z innymi gatunkami zamieszkującymi ją.

Nic się nie dzieje... jak w polskim filmie... gęsi, indyki...śnieg... śnieg... lekki plusik...

Trochę aktualnych zdjęć z podwórka

liliowce

1-SDC14003.JPG

fragment warzywnika

1-SDC14011.JPG

tyle napadało w jedną dobę

1-SDC14019.JPG

i cała łopata
1-SDC14020.JPG

tyle spadło z dachu z garażu - prawie centralnie na moje lilie

1-SDC14028.JPG

pod tą hałdą mam rabatę z m.in tulipanami

1-SDC14016.JPG

bez komentarza
1-SDC14008.JPG
Ostatnio zmieniany: 29 Kwi 2013 10:22 przez .

Jagowe podwórko 06 Kwi 2013 16:24 #141705

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
nie zmieściło się ;)
ze spaceru z 2 lub 3 b.m.

1-SDC13996.JPG

Jagowe podwórko 06 Kwi 2013 16:24 #141706

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Jaguś, piękna kaskada z rynny, na ostatniej focie :happy3: ... to taki śmiech przez łzy :crazy: - bo co innego pozostało ? :fly:

U nas też śniegu nie brakuje :pinch: , ale roztopi się, przecież w końcu musi :tongue2: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Ostatnio zmieniany: 06 Kwi 2013 16:24 przez dorciaj.

Jagowe podwórko 06 Kwi 2013 16:26 #141709

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
jak nie będzie chciał po dobroci to farelkę z domu wyniosę i pomogę a co nie roztopi się łopatą do sąsiada przerzucę :devil1:

Jagowe podwórko 06 Kwi 2013 16:39 #141716

• xMonia
  • xMonia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Jaguś

dobry pomysł z tym sąsiadem :devil1:

Jagowe podwórko 06 Kwi 2013 19:04 #141777

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Korzystając z wciąż przepięknej wiosny :evil: :evil: za oknem zwiedziłam dziś cały Twój wątek i muszę powiedzieć, że jestem pełna podziwu dla pracy, którą wykonałaś :thanks:
Bardzo mnie tez ciekawi jakie będą efekty jesiennego biegania z cebulkami :happy3: , jak już w końcu zejdzie ten śnieg :mad2: . Sama też sporo się nabiegałam, bo w szale zakupowym nawet nie wiem kiedy osiągnęłam liczbę 300 sztuk :rotfl1:

Jagowe podwórko 06 Kwi 2013 19:32 #141789

• maniusika
  • maniusika's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 15
Też pospacerowałam po twoim naturalistycznym ogrodzie . Tez mam sporo trawy ale okładam ją w lesie w dużą kopę i za dwa lata mam dobry kompost pod kwiatki .. dorzucam jeszcze zielsko liście i różne odpadki .. Tez mam sporo kwiatów babcinych bo te najładniej i bez problemu rosną .. U mnie tez jeszcze za oknem dużo śniegu i cebulowe pewnie od nim już zaczynają kwitnąc , Ja mam trawnik koszony przez córkę i łąkę koszoną kosą przez męża , ja zajmuję się tylko kwiatami ,no może gdy są grzyby pochodzę za nimi z wnuczkiem po swoim lesie ..
Janina
Ogród wokół domu[url]Kotek

Jagowe podwórko 06 Kwi 2013 21:45 #141857

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Markito, Maniusiko witam Was serdecznie i dziękuję za miłe słowa :kiss3:
Marto, owszem, dużo zrobiłam ale jeszcze więcej pracy jest przede mną zanim osiągnę to, co oglądam w Twoim ogrodzie czy w ogrodach innych forumowiczów. Wiem, że nie od razu Kraków zbudowano i nic nie przychodzi samo, dlatego wciąż powtarzam sobie słowa naszego wieszcza ócz się i pracuj :happy: bo ninja nie może być mientki :rotfl1:
Ja też jestem bardzo ciekawa co i czy w ogóle wyrośnie z tego mojego biegania z cebulkami... Jak tak dalej pójdzie, to jutro pójdę z łopatą odgarniać śnieg z rabat, bo mnie jasny szlag trafi z ciekawości czy tam się coś w ogóle dzieje....
300!!! To ciekawe ile ja posadziłam... Wiem, że liczyłam przy sadzeniu ale nie pamiętam ile czego... a trza było sobie zapisać :hammer: Dobrze, że pamiętam co gdzie rośnie :jeez:

Maniusiko, żeby było zabawniej, to zanim wytrzebiłam krzaki pod teren ogrodowo-sadowy myślałam o posadzeniu samych nowinek i rarytasów, chciałam mieć ogród nowoczesny ale w miarę jak spacerowałam po wsiach okolicznych powoli dochodziłam do wniosku, że chyba jednak posadzę to czy owo z roślin takich właśnie "babcinych" a po lekturze wątku Siberii i jeszcze kilku innych na innym forum oświeciło mnie - ja chcę mieć większość takich właśnie babcinych, takie najlepiej pasują do mojego sadu, bo tam też chcę miec jakieś kwiatki np malwy "wysiałam" pod siatką sadową, melisę tam zaprowadzam, wetknęłam tam też chyba dwie kępki złocieni. Muszę jeszcze wysiać tam rumianek, szałwię zaprowadzić i jakieś inne zielska typu dziurawiec np i coś tam jeszcze na pewno. Część typowo ogrodową też obsadzę przynajmniej częściowo takimi rustykalnymi roślinami, bo mam do nich sentyment. Na nowinki i rarytasy też znajdę miejsce. Jeśli mojego podwórka nie wystarczy spróbuję odkupić kawałek od sąsiada :happy:
Ja trawę wrzucam na stertę, która dumnie zwie się kompostownikiem. Od kiedy mam kosiarkę z koszem jest tego towaru zatrzęsienie. Zacznę chyba rozrzucać na rabaty, bo do tej pory tego nie robiłam... Kiedyś musi być ten pierwszy raz :drool:

Wiecie, że ja jeszcze niczego nie wysiałam :crazy: Wciąż wydaje mi się, że jest za wcześnie... to wszystko przez ten śnieg :mad2: Niech już spływa .... jeden bo powiem głośno co o nim myślę :evil:

pozdrawiam cieplutko spod rozgrzanego kominka
Ostatnio zmieniany: 06 Kwi 2013 21:54 przez futrzasta.
Za tę wiadomość podziękował(a): r-xxta

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.584 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum