TEMAT: Jagowe podwórko

Jagowe podwórko 27 Lip 2013 01:52 #182155

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Przy warzywniku

1-SDC16280.JPG

szkarłatka

1-SDC16309.JPG

aksamitki z własnych nasion. Wyszła mi ciekawostka. Na zdjęciu widzimy dwie rośliny posadzone razem, które mają zarówno kwiaty jasne jak i ciemne, bez cętek i z cętkami. Lubię takie niespodzianki

1-SDC16352.JPG

Nie wyobrażam sobie ogrodu bez mieczyków. U mnie rządzą botaniczne.

1-SDC16341.JPG

Szczypiorek czosnkowy

1-SDC16349.JPG
Ostatnio zmieniany: 27 Lip 2013 02:07 przez futrzasta.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Jagowe podwórko 27 Lip 2013 08:38 #182174

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Jagus :bye:
O jak ciekawie teraz też wyglada ta szkarłatka :)
Miczyki zaczynają swój koncert,ja tez je lubie i u mnie tez zaczynaja kwwinienia :hearts:

Jagowe podwórko 03 Sie 2013 18:40 #183943

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
WITAM.Jaguś śliczne kwiaty :bye:

Jagowe podwórko 08 Sie 2013 09:31 #184772

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Lato w pełni, więc każdą wolną chwilę spędzam na dworze, nagrzewam się na zimę ;)

Aniu :flower2: Szkarłatka faktycznie zapowiada się ciekawie. Ładnie się wybarwia w miarę dojrzewania owoców.
Mieczyki są teraz w szczytowej formie. Pięknie wygląda łan mieczyków ;) Nieco mi się przewróciły ale myślę, że nie bardzo im to szkodzi. Mam też kępę Abisyńskich. One dopiero zaczną kwitnąć i pachnieć cudownie i mocno.

Aneta :flower2: te moje kwiaty jakieś takie nieskore do kwitnienia ale jak już zaczną to trzeba im przyznać, że kwitną długo :)
W tym roku mój ogród jest o miesiąc do tyłu z kalendarzem - znaczy się mamy lipiec :wink4:

Cóż moge napisać - gorąc wszędzie, sucho wszędzie... Komary jakby się wściekły, tylko przy 30 w cieniu nie latają... Sami zresztą wiecie... ;)

Ponieważ całą zime czekałam na takie lato idę z niego korzystać.
Ostatnio zmieniany: 08 Sie 2013 09:32 przez futrzasta.

Jagowe podwórko 08 Sie 2013 10:03 #184779

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
No ja może dziś z pracy zrobię tylko - ogórki i porobię serię zdjęć. Nic więcej nie dam rady

Jagowe podwórko 08 Sie 2013 16:44 #184842

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Ulka, ja dziś cały dzień przesiedziałam w cieniu rozkoszując się najbardziej upalnym dniem tego lata - ponoć niedługo ma się ochłodzić. Siedziałam i knułam.
Wreszcie miałam czas poleniuchować, książkę poczytać.
Słuchajcie, u mnie dziś jest tak cicho jakby wieś cała wymarła. Żadnych ptaków, żadnych świerszczy... Tylko upał i dość silny wiatr przynoszący trochę chłodu.

Uprzejmie donoszę, że zakwitł pierwszy bohaterski mieczyk Abisyński. Chwała mu! Podleję go dziś w nagrodę :happy:

Zdjęcia jakieś porobię ale niestety tylko telefonem - mój aparat zmarł :placze: Więc niestety trzeba się nastawić na złą jakość... :unsure:

Jagowe podwórko 08 Sie 2013 16:51 #184845

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Jaguś :bye:
U mnie też upała jak cho,,,a.Ja niestety nie mogłam się rozkoszować cieniem i działeczką,,,Ale w murach da się wytrzymać ;)
Ale jak się wyjdzie to taki żar bucha, :ohmy: ,,,ledwo doszłam do domu dzisiaj :blink:
Ja też w tym roku poasadziłam pierwszy raz kępę miczyków Abisyńskich.Zobaczymy co to będzie :crazy: Bo jak na razie nawet kpąków nie widać u nich :dry:

Jagowe podwórko 08 Sie 2013 17:05 #184850

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu, abisyńskie kwitną chyba trochę później. w ubiegłym roku zakwitły mi dopiero pod koniec sierpnia.

Na drogę wyjechały bizony... i ja wyciągnę chyba kosiarkę, bo upał upałem ale u mnie traw rośnie ja głupia. Pod jesionami owszem sucho i trawy brawie brak ale innych miejscach rośnie jak na drożdżach. Może wytrzymam... :think:
Ostatnio zmieniany: 08 Sie 2013 17:10 przez futrzasta.

Jagowe podwórko 08 Sie 2013 21:26 #184907

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Jagus u mnie trawa nie rośnie tylko kłosi się i kwitna chwasty wszelakie,2 tygodnie nie koszone,tak jeszcze nie było,do tego powypalane place :hammer: patelnia,pustynia,koszmar,o tej porze gorąc okropny jest nawet.Abisyńskie są cudne i zapach nieziemski mają,tylko to wykopywanie :ouch:

Jagowe podwórko 09 Sie 2013 09:50 #185018

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Cieszcie się że rośnie, bo inaczej czeka was klepisko ;) . U mnie już wypaliło na wiór :unsure:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Jagowe podwórko 12 Sie 2013 22:05 #185786

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiesiu, cieszę się a jakże ;) Dzisiaj przez prawie 2h podlewałam.... Ochłodziło się ale deszczu ani widu ani słychu. Dobrze że choć poranna rosa występuje, bo inaczej faktycznie byłby wiór...
Ewo, u Ciebie trawa się kłosi u mnie koniczyna kwitła aż żal było kosić.

Trawa wykoszona, nowo nabyte rośliny wysadzone - w większości, bo tam gdzie nie przekopałam miesiąc temu teraz już szpadla nie wbiję - kochane iły, zaschły na kamień. Rabaty wyściółkowane. Jeszcze tydzień szaleństw ogrodniczych i wytęsknione wakacje :dance: A potem to już tylko z doskoku będę widziała te swoje roślinki :( Ciekawe czy zdążę jeszcze zobaczyć jak zakwitnie reszta dalii z nasion Wawikowych, bo do tej pory zakwitła tylko żółta i biała.Właściwie to mam jeszcze całą masę pracy na tym moim podwórku ale już wiem, że czasu mi zabraknie - być co drugi weekend to nie to samo co codziennie, niestety ...

Wiem, że bez zdjęć wątek jest ponury ale ostatnio mój net jest bardzo ospały i z trudem wchodzą jakiekolwiek posty. To samo jest gdy zaglądam do waszych ogrodów - czytać mogę oglądać już nie - zdjęcia ładują się do połowy :angry: Nic to, nadrobię zaległości na wakacjach ;)
A zdjęcia jakieś spróbuję dodać ale nie obiecuję że się uda
Ostatnio zmieniany: 12 Sie 2013 22:06 przez futrzasta.

Jagowe podwórko 14 Sie 2013 19:15 #186056

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Trochę kwiecia sierpniowego ;)

DSC00368.JPG

DSC00477.JPG

DSC00457.JPG

DSC00243.JPG

DSC00312.JPG

DSC00300.JPG

DSC00406.JPG
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2013 19:18 przez futrzasta.

Jagowe podwórko 14 Sie 2013 19:21 #186060

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
DSC00267.JPG

DSC00364.JPG

DSC00379.JPG

fragment warzywnika - kukurydziane wrota ;)

DSC00382.JPG

DSC00269.JPG
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2013 19:24 przez futrzasta.

Jagowe podwórko 14 Sie 2013 20:10 #186072

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiem, że nie ładnie tak pisać post pod postem ale przypomniało mi się coś ważnego, otóż udało mi się ukorzenić różę pnącą. Przy okazji wizyty u sąsiadki zerwałam gałązkę, która stała sobie w wodzie aż puściła korzonki. Co z nią teraz zrobić? Posadzić do ziemi czy do donicy? Będę wdzięczna za wskazówki.

Jagowe podwórko 14 Sie 2013 20:53 #186095

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Specjalistką od ukorzeniania jest Jadzia, może u niej zapytaj. Poza tym ona Ci powie, czy sadzić ją do gruntu, czy nie i jak zabezpieczyć ;)

Jagowe podwórko 20 Sie 2013 18:30 #187288

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Witam.Moim zwyczajem -co do róż jest to obcinam kawałek wkładam w ukorzeniacz i bezpośrednio do ziemi[tak trochę głębiej].Pilnuję by roślina miała odpowiednią wilgoć.Zazwyczaj się udaje :bye: :garden1: Ładne kwiaty kwitną w twoim ogrodzie ,niektóre bardzo nietypowe.Ja robię przetwory na zimę suszę zioła -roboty sporo ale zimą fajnie się sięga.Lubię dom taki gospodarny czyli zawsze jest co wsadzić do brzusia :dance:

Jagowe podwórko 22 Sie 2013 08:20 #187702

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Anetko, mi się ta różyczka ukorzeniła przypadkowo, ot stała sobie w wodzie. Pierwszy raz od kiedy zrywam róże do wazonu (czyt. od dzieciństwa) udała mi się taka sztuka :) Po powrocie z wywczasów posadzę ją od razu do ziemi. Może przeżyje...

I jak tu nie pluć sobie w brodę... zaplanowałam sobie, że ostatnie dwa dni poświęcę na przygotowanie ogrodu do mojego wyjazdu - koszenie, usuwanie starych badyli i co? Nici z planów - pada od wczoraj... Dobrze, bo nie muszę się martwić, że rośliny wyschną na wiór ale z drugiej strony trawa porośnie mi teraz jak las... znowu będę kosiła przez tydzień :unsure: :jeez: Przynajmniej jestem już spakowana. No tak, nie ma tego złego...
Po dwóch dniach opadów floksy leżą, nagietki również. Dobrze że pomidorów nie połamało, bo szczerze mówiąc trzymają się tych palików na słowo honoru. Jakieś dziwne odmiany dostałam i chyba tylko diabli wiedzieli jak te pomidory podwiązywać takie zaplątane łodygasy rosły, że nie raz musiałam wychodzić z grządek, bo nóż mi się w kieszeni otwierał i miałam ochotę pociągnąć za łodygę i ciepnąć w stronę kompostownika... Ostatni oprysk pomidorów też odłożyłam na później :hammer: - jak będzie padało dalej to nie opryskam i ciekawe, dożyją mojego powrotu czy zaraza je zeżre :think:
Ogórki w tym roku zjadłam 4 (słownie cztery) Jakieś tam niby jeszcze rosną ale ja im świetlanej przyszłości nie wróżę. Trudno. Za to selery dobrze się zapowiadają i marchewka jakaś taka jakby ładniejsza niż w ubiegłych latach... któż by tam się ogórkami przejmował ;)
Żurawki od Marty wypuszczają nowe listki - znaczy się żyją. Właściwie to wszystkie nowo posadzone roślinki sie przyjęły. Jedynie wiązówka bulwkowa jakoś tak marnie wygląda ale dam jej czas.

Przestało padać... ciekawe na jak długo... Obwoźny sklepikarz twierdził, że podczas gdy u mnie lało 20 km dalej na wschód świeciło piękne słońce to może i u nas jednak się rozpogodzi? Kosić nie będę ale przynajmniej ogarnę szkody wyrządzone przez deszcz.

Zdjęcia? Będą. Soon ;)

Jagowe podwórko 22 Sie 2013 08:26 #187707

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Czekam na te zdjęcia niecierpliwie. U mnie wczoraj popadało, a efekt - okaże się na jak długo

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.670 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum