TEMAT: Jagowe podwórko

Jagowe podwórko 26 Wrz 2013 19:06 #195055

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Aguś, asterki przyjechały do mnie w skrzynkach balkonowych - moja mama wysiewa co roku i zawsze część ma w warzywniku (od niej przejęłam zwyczaj) a część w doniczkach, skrzynkach a w ubiegłym roku nawet w starych miskach z pękniętymi dnami :) Może więc jakaś skrzyneczka na asterki? ;) Ja nie wyobrażam sobie jesieni bez astrów więc zawsze znajdę choć kawałek doniczki. Trochę żałuję, że przesadziłam je z tej skrzynki; gdyby nie to miałąbym teraz astry na balkonie i przynajmniej mogłabym na nie popatrzeć... W przyszłym roku o tym pomyślę...
Zupki z dyni jeszcze nigdy nie robiłam jeśli już coś było wykorzystywane to trochę pestek do poskubania a tak to cały środek zawsze był oddawany ptactwu.

Dalia z Wawikowych nasion - bardzo ładna zresztą. Mam nadzieję, że przezimuje a nawet jeśli nie, to mam jeszcze nasionka, może trafi się jeszcze raz... :think:

DSC00561.JPG

A to jest moja rabatka przywjazdowa pod leszczyną jak wszystkie u mnie do rozwinięcia. Składa się na nią m.in stilleto (Marta :kiss3: )

DSC00642.JPG

DSC00645.JPG

ma bardzo ładny kwiat

DSC00550.JPG

(wybaczcie mi marnej jakości zdjęcia, mam do dyspozycji jedynie aparat z telefonu więc niektóre wychodzą lepiej inne gorzej...)
Ostatnio zmieniany: 26 Wrz 2013 19:09 przez futrzasta.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Jagowe podwórko 26 Wrz 2013 20:50 #195095

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Niezle Ci sie trzyma Stilletto ;) , u mnie cala juz zolta :whistle:

Jagowe podwórko 26 Wrz 2013 21:06 #195100

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta, ona tak dobrze wyglądała 11 września. Idę o zakład, że też już pożółkła. Pewnie tylko Fragrant Bouquet jeszcze się trzyma. Eh, że też nie mogę teraz być tam gdzie moje roślinki.... ale nic to jeszcze tydzień...
Jak się dobrze przyjrzysz to widac na tej rabatce też Storm Seas ;) Pięknie się przyjęła

Jagowe podwórko 08 Paź 2013 18:22 #197288

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Witam,bardzo ładne rośliny :bravo: Widzę dyniowate o ogrodniczka ma co podziwiać.Przymrozki podniszczyły dalie .które dopiero zakwitły jestem zła :mad2: W przyszłym roku posadzę je wcześniej w donicach w domu by wcześniej podziwiać ich piękno.Ten ogrodnik ma za swoje jak nie susza to przymrozki.Ale trzeba się cieszyć kolorami jesieni -pięknem barw.POZDRAWIAM

Jagowe podwórko 23 Paź 2013 10:56 #199838

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Aneto, dynie cieszą a jakże. Urosły mi aż :happy: dwie. Na halloween jak znalazł.

Znów tylko oglądam Wasze ogrody i ogródki przy miejskich domkach jednorodzinnych... eh...
Całkiem niedawno zauważyłam, że coś podgryza liście jednej z moich kalanchoe przywiezionych ze wsi. okazało się, że razem z roślinką przywiozłam - gąsienicę motyla. Przedwczoraj przeszła wylinkę - rośnie gadzina ;)

DSC00787.JPG

DSC00800.JPG

A dziś przeniosła się na sąsiednią kalenchoe, jeszcze nie podgryzaną :happy:

Jagowe podwórko 24 Paź 2013 17:01 #200189

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam.Bardzo fajny stwór fajnie go podpatrzyłaś -jakie ma ciekawe kolory ,włoski.Przyroda jest niesamowita ja ostatnio podglądam jak tworzy się życie.W szkle nasypałam drobne kamyczki kawałki szyszek,stopniowo podlewam i obserwuję jak rośnie mech-mała struktura.Lubię takie cudeńka.Fajne dynie Ci urosły robisz synkowi halloween :supr3:

Jagowe podwórko 24 Paź 2013 18:42 #200207

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dynie helloweenowe robimy co roku i zawsze obserwujemy jak pleśnieją. Takie nasze małe skrzywienie :P ;)
Gąsienica dziś została przez przypadek przydeptana i szczerze mówiąc nie wiem czy przeżyje. Gdy wrzucałam ją do doniczki z kwiatkiem jeszcze żyła. Żyła też 2 godz później ale włoski straciła... Szkoda by było ale cóż, tak to bywa jak się pełza po podłodze o 6 rano gdy panują jeszcze ciemności... No nie zauważyłam jej :(

Jagowe podwórko 24 Paź 2013 19:22 #200230

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Witaj Jaguś :bye:
Dalie piekne masz,,,aserki tez :)
Widziałam tam cleome,,sliczna roslinka :)
Ja dostałam nasionka,,,ale nie bardzo wiem kiedy lepiej je wysiac,,,teraz czy na wiosne,,I do gruntu można???

Jagowe podwórko 25 Paź 2013 10:15 #200398

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu, witaj!
Cleome myślę, że możesz wysiać też i teraz. Moja sama się wysiewa i zawsze mam jakieś roślinki z samosiewu. Możesz też wysiać na wiosnę do pojemniczka i po zimnej zośce wysadzić do ogródka. Pamiętać należy że Cleome nie lubi gdy ma sucho.
Na dalie się obraziłam. Wkurzyły mnie, bo rosną wielkie jak krzaki i zasłaniają resztę. Może jak znajdę lepsze miejsce dla nich to znów wrócę do tych bądź co bądź pięknych kwiatów.

Dla Ciebie biała cleome :)

DSC00784.JPG

Gąsienica nie przeżyła, troszeczkę szkoda.
Ostatnio zmieniany: 25 Paź 2013 10:23 przez futrzasta.
Za tę wiadomość podziękował(a): anabuko1

Jagowe podwórko 25 Paź 2013 19:37 #200492

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam.Bardzo ładna roślina -takiej nie znam.Szkoda stworka ale tak bywa.

Jagowe podwórko 26 Paź 2013 09:15 #200583

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Aneta, to jest cleome kolczasta. Mogę podzielić się nasionkami :) bo naprawdę warto mieć ją w swoim ogrodzie. Kwitnie bardzo długo. Gdyby nie lekkie przymrozki z przełomu września i października kwitłaby do dziś. Naprawdę gorąco polecam. Nie zauważyłam by jakoś chorowała, szkodników też nie widziałam. Kompletnie bezproblemowa. Raz posadzona wysiewa się sama i to w olbrzymich ilościach. Siewek raczej nie wypielisz, bo wyglądają bardzo charakterystycznie.

Jagowe podwórko 26 Paź 2013 09:32 #200589

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Oglądam z zachwytem za każdym razem, dopiero dziś w końcu się wpisałam:)

Jagowe podwórko 26 Paź 2013 09:48 #200599

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Ulka :kiss3: miło mi, że zaglądasz. Ja też zazwyczaj tylko oglądam ;) A od miesiąca net mi szaleje na forum (otwierają mi się dziwne stronki z reklamami :think: i na zdjęciach się wiesza )więc i wpisać się nie zdążam :(

Jagowe podwórko 26 Paź 2013 11:25 #200609

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Przy jednej z miejskich uliczek rośnie dąb czerwony. Jest piękny zwłaszcza jesienią. Może ktoś się orientuje czy da się takowego wyhodować z żołędzia? tzn prawdopodobnie da się ale czy komuś się to udało? Czy wystarczy zakopać żołędzie i czekać do wiosny?

DSC00779.JPG

DSC00780.JPG

Jagowe podwórko 26 Paź 2013 15:14 #200638

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Próbuj, nic nie tracisz. U mnie rosną w ogrodzie dęby i mam wiele siewek. Chociaż nie są to czerwone dęby :think:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Za tę wiadomość podziękował(a): futrzasta

Jagowe podwórko 28 Paź 2013 08:06 #200995

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Próbowałam sadzić żołędzie z marnym skutkiem :( więc wykopałam sobie kilka siewek, bo jakoś same sieją się obficie ;)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Jagowe podwórko 28 Paź 2013 16:48 #201042

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam.Jaguś wsadzaj do ziemi żołędzie -dobry ogrodnik zawsze próbuje.A co do nasionek bardzo chętnie -zamienimy się pamiętam o jeżówce,ostach.TYLKO NIE W TEJ CHWILI BO ZROBIŁAM SPORY ZAKUP I MOJA MĘŻCZYZNA SIĘ DENERWUJE-ale obiecuję :idea1:

Jagowe podwórko 29 Paź 2013 08:55 #201141

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Jaguś :bye:
Piękne kolorki jesieni ;) .Ja mam masę debów za siatką :blink:
cleome śliczne :) Zrobię jak piszezsz,,,posieję teraz połowę, tylko muszę czymś zaznaczyc,,,bo na wiosnę potrafię wszystko wypewić :happy: ,a druga do doniczki na wiosnę :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.617 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum