TEMAT: Jagowe podwórko

Jagowe podwórko 22 Sie 2013 08:47 #187713

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Ulka, ja przed chwilą byłam u Ciebie :happy:
Ano okaże się... u mnie jest szansa na to, że na długo, glina dobrze trzyma, o czym przekonałam się w tym roku.

Śpieszę donieść, że właśnie świeci słoneczko i pada deszczyk... :crazy:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Jagowe podwórko 22 Sie 2013 23:10 #187932

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Przywiozłam sobie trochę nowych żurawek od Romy :wink4: , będziemy dzielić w przyszłym sezonie :dance:

Jagowe podwórko 01 Wrz 2013 09:48 #189923

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś :)
Pospacerowałam po Waszych ogrodach i obudziło się we mnie uczucie zazdrości - ja nie mogę popatrzeć na swoje roślinki :( Jeszcze tydzień na wyjeździe... już okropnie tęsknię za swoim ogrodem. Wciąż też niepokoję się o nowe nasadzenia, bo sucho jest jak diabli a nie ma komu podlewać... Jedyna nadzieja w rosie i długo utrzymującej wilgoć glinie.
Miałam wstawić zdjęcia ale nie mogę ich obrobić należycie i znowu klops :(

Byłam wczoraj w gdańskim ZOO i co rzuciło mi się w oczy - gdzie by nie spojrzeć hortensje. Ma to swój urok ale.... co za dużo to nie zdrowo. w ogóle jakaś taka monotematyczność w nasadzeniach... Kto był i widział ten być może wie o czym mówię.

W lesie widziałam już mnóstwo wrzosów - uwielbiam te fioletowe poduchy niestety wiem, że u mnie one nie przetrwają a ja zbyt leniwa jestem na przygotowywanie specjalnej gleby. Pozostaje mi więc podziwianie tego piękna w lesie i w innych ogrodach.

Nie będę Wam zawracała głowy moimi obawami o los mojego ogródka więc znikam aż do powrotu do domu i wtedy siądę nad zdjęciami
Ostatnio zmieniany: 01 Wrz 2013 09:58 przez futrzasta.

Jagowe podwórko 01 Wrz 2013 13:34 #189964

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jaguś, nic się nie martw :hug: , obecna fala deszczu ma dotrzeć wszędzie, nawet do mnie dotarła i to dzień wcześniej niż zapowiadali :tongue2:

Jagowe podwórko 03 Wrz 2013 18:31 #190463

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
WITAM.Byłaś w Gdańskim Zoo i nie dałaś znać -byśmy się spotkały.A zwiedzałaś Park Oliwski -moje ulubione miejsce wielkie bogactwo roślin. :bye:

Jagowe podwórko 03 Wrz 2013 21:10 #190502

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Jaguś,rozbroiłaś mnie,jesteś na urlopie a myslisz o ogrodzie tylko :rotfl1: wyluzuj i wypoczywaj :hug:

Jagowe podwórko 05 Wrz 2013 09:05 #190726

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta, właśnie słyszałam że u nas pada od kilku dni. Dobrze, jestem więc spokojna.

Aneto, widziałam park ale tylko z ulicy. Gdy szliśmy z PKP do ZOO. Spacer po tym parku mam w planach następnego wyjazdu a jeśli nic nie pokrzyżuje planów nastąpi to za rok ;) więc nic tylko czekać do lata :happy: Może wtedy mogłybyśmy się spotkać, bo w tym roku mieliśmy już umówione spotkanie (dosłownie naprzeciwko parku ) Wiesz jak to jest, sam spacer po ZOO zajął nam prawie pół dnia a jeszcze dojazd do Karwii trwał 2 godz :jeez: .... Gdybym się wybierała nad morze w przyszłym roku dam znać.

Ewo, to nie tak że ja myślę tylko o ogrodzie. Ja o nim myślę tylko wtedy, gdy rozmawiam z teściem, który karmi nasz koci dobytek. Poza tym ani mi się śni zamartwiać się. Słucham szumu fal i tarzam się z rozkoszą i z Młodym ;) po piasku :happy:
a ostatnio zbieram różne ciekawie wyglądające kamyczki, które morze wyrzuciło na brzeg po ostatnim sztormie. Na znalezienie bursztynu raczej nie mam szan ale kamyczki do kaktusów mi się przydadzą :wink4:

buuu jeszcze tylko 3 dni i znów trzeba wracać na swoje równiny. Jak bardzo chciałabym zabrać ze sobą odrobinę tego szumu fal.... Będzie mi brakowało morza...

Jagowe podwórko 05 Wrz 2013 09:11 #190730

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
markita wrote:
Jaguś, nic się nie martw :hug: , obecna fala deszczu ma dotrzeć wszędzie, nawet do mnie dotarła i to dzień wcześniej niż zapowiadali :tongue2:
A ja czekam z utęknieniem na deszcz i nic :angry: Susza dalej,Chmurki sobie pochodziły to w tą to w drugą stronę,,,jak w mieście to jeszcze trochę papadało,,,ale na działce zero,,,jak ksiądz kropidłem pokropił i tyle :sick: Od wczoraj pogoda juz znowu sie poprawiła niebo przejrzyste,pogodne,,,deszczu jak nie było tak nie ma :cry3:

Jagowe podwórko 05 Wrz 2013 09:30 #190738

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu, :( U mnie tutaj ( nad morzem znaczy się) lało - dosłownie - przez 2 dni. Tylko wiatr i okropny ziąb ( 15 stopni) zniechęcał mnie do wyjścia nad morze by popatrzeć na sztorm (uwielbiam :hearts: ) Nasza gospodyni w poniedziałek opowiadała jak jadąc z Pucka w pewnym momencie musiała zatrzymać się, bo dalsza jazda nie była możliwa. Zatrzymała ją ściana deszczu. Widać, że wlało solidnie - pojawiły się grzyby w lesie. Niestety niejadalne.
Teraz, od wczoraj znów jest fantastyczna pogoda, słońce i niemal zero wiatru :dance: Gdyby ktoś się wybierał na urlop poza sezonem w okolice Karwii to niech jedzie śmiało - pogoda ma się utrzymać ;)

Jagowe podwórko 05 Wrz 2013 09:37 #190740

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Mieszkasz w okalicach Karwi,,byłam tam parę razy :)
Mam miłe wspomnienia stamtąd :hearts:

Jagowe podwórko 19 Wrz 2013 22:29 #193728

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Wakacje mają to do siebie, że szybko się kończą a po nich wracamy do domu. Cóż zastałam po powrocie? Jak już gdzieś pisałam, pół warzywnika zryte, rabaty pogrzebane przez drób sąsiedzki (zostawiły na dodatek ślady zbrodni w postaci dość dużej ilości guana, które przyczepiało się do butów :sick: ) Trochę poklęłam pod nosem, jeszcze więcej w duchu, zakasałam rękawy i jako tako naprawiłam szkody po czym opuściłąm swoje podwórko na okres niewiadomy. Dżdż szaleje od tygodnia, cebule czekają na posadzenie (w tym roku sadzę w koszyki - raz że gryzonie nie dobiorą się a dwa, że dwukrotnie ułatwię sobie życie najpierw przy sadzeniu a potem przy wykopywaniu), mieczyki czekają na wykopanie. Dalie leżą, pomidory zielenieją i za nic nie chcą nabierać innego koloru (chyba każę je zerwać i na parapet zesłać)... dynie rosną (były aż dwie! Marysiu Olibabko - jeśli to czytasz :kiss3: bo to od Ciebie te dynie ) Nowe nasadzenia żyły (nie wiem jak teraz, bo przecież znów mnie nie ma), Marto Markito żurawki wyglądały jakby się przyjęły (mimo grzebania drobiowego). Pięknie kwitną cleome m.in od Wawika 2 filetowe i po jednej różowej i białej ( ach, muszę wreszcie te zdjęcia wstawić, bo mnie duma rozpiera, że takie ładne wyrosły choć wcale się nie zapowiadały). No takich to jeszcze nie miałam. Nasionkodawcy ogromnie dziękuję :kiss3:

Róża Monika szaleje, rośnie i kwitnie. Róża żółta miniaturka (nn rzecz jasna) również szaleje. Jak zaczęła kwitnąć bodajże w maju, czerwcu (sprawdzić muszę) tak kwitnie bez ustanku do dziś (tak sądzę).
Szałwie nie kwitną, przetacznik zaczynał (Martuś o tych od Ciebie piszę) A właśnie... byłabym zapomniała - marcinek okazał się być floksem :happy: i mi się na Monikę rzuca :happy:

Co tam jeszcze się wydarzyło... koty mi się znów rozmnożyły ale to jeszcze przed wyjazdem wyszło na światło dzienne. Tym razem wszystkie żyją i mają się świetnie a mam ich w tej chwili 5 i chyba tylko jeden kot :crazy: Zdjęcia mam ale bardzo archiwalne, bo sprzed miesiąca. Może i coś się zaplącze.

W dniu wyjazdu (2h przed)sadziłam najnowsze nabytki otrzymane dosłownie w ostatniej chwili- jakaś hosta, irys syberyjski niebieski, miechunka, do której teraz muszę przywyknąć, bo ja nigdy za nią nie przepadałam ale okazało się, że P lubi :crazy: to niech ma. Może będzie chętniej kopał warzywnik... Trochę irysów zwykłych (jeszcze nie wiem o co chodzi z tymi bródkami i innymi znakami szczególnymi ale się zapoznam a póki co nazywam je zwykłymi w odróżnieniu od syberyjskich) i coś niezidentyfikowanego przeze mnie. Zdjęcia są, przyjdzie czas na identyfikację...
W ogóle nieszczęście się stało że aparat mi padł. Wszystkie fotki robiłam telefonem (nawet zachód słońca nad morzem :cry3: ) Teraz mam problem, bo nie mam jak zrzucić tych zdjęć :mad2: Ale się wezmę i uprę i zrzucę, a wtedy pokażę Wam to i owo, co zresztą obiecuję już od jakiegoś czasu. Wybaczcie ten brak, będzie Wam wynagrodzone ;)
Teraz siedzę bidulka w bloku, na pocieszenie kazałam sobie przywieźć swoje doniczkowe pelargonie, które nie zamierzają kwitnąć i mojego kochanego niecierpka, który był bardzo źle potraktowany podczas mojej nieobecności (na tyle źle, że wysechł prawie na wiór i chyba już nie wypuści kwiatów :mad2: :cry3: ) A takie miał śliczne, czerwoniutkie...

Dobra, dziś było maksimum słów... nie bijcie :kiss3:

Jagowe podwórko 20 Wrz 2013 09:24 #193806

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Chyba wiem skąd ta pomyłka floksowo-marcinkowa ;) . W zeszłym roku obok marcinka rosły floksy, ale marcinek był ekspansywniejszy, więc floksy przesadziłam, niedokładnie jak się okazuje :happy3: . Kawałek tego floksa jeszcze i u mnie wyrasta w marcinku :crazy: . Po prostu ze złej strony Ci ukopałam :rotfl1:
Ale co się odwlecze to wiesz ;) , wiosną wyślę Ci wszystkie kolory marcinków jakie mam, czyli ze 6 odmian, chcesz?

Jagowe podwórko 20 Wrz 2013 09:38 #193808

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś, pomyślę nad tymi marcinkami. Muszę znaleźć miejsce dla nich,działka niby duża ale nie wszystkie miejsca są dobre. Już i tak muszę trochę pokopać żeby posadzić cebule - miałam miejsca przygotowane, tylko sadzić i już ich nie mam, bo musiałam gdzieś upchnąć to co dostałam tydzień temu :crazy: Pewnie wiosną powiem no, jasne że chcę! a potem będę w głowę zachodzić gdzie je posadzić - bliżej domu czy przy warzywniku :jeez: :crazy: Ciężka jest dola ogrodnika :happy:
A powiedz mi jeszcze jaki kolor jest tych floksów, bo przecież nawet nie widziałam kwiatów :(
Ostatnio zmieniany: 20 Wrz 2013 09:40 przez futrzasta.

Jagowe podwórko 20 Wrz 2013 12:14 #193829

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Floks prawdopodobnie biały z fioletowym oczkiem, wysoki, żywotny, kwitnie u mnie do tej pory :silly:
Masz całą zimę, żeby się nad marcinkami zastanowić ;) , nie rozumiem tylko kłopotu z cebulami, przecież je się sadzi pomiędzy innymi roślinkami, które jeszcze wiosną nie są tak zaawansowane w rozwoju :P . Chyba nie robisz rabaty dla samych cebul :wink4:

Jagowe podwórko 20 Wrz 2013 18:06 #193860

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Pąki floksowe widziałam, że są białe. Eh ślicznie musi wyglądać... popatrzę na niego u Ciebie, bo gdzieś widziałam zdjęcie...
Nie, nie robię rabaty cebulowej ale nasadziłam w tym roku bylin wszelakich i odstępy są za małe na toi aby powtykać w nie cebule w koszyczkach. Poza tym niektórych cebul nie zamierzam wykopywać... psia kość, muszę jeszcze pokombinować... mam czas do końca września.

Jagowe podwórko 26 Wrz 2013 15:10 #195018

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Słowo się rzekło, kobyłka u płota ;) Teraz pokażę Wam co u mnie wyrosło (zdjęcia są archiwalne, bo z 11.09)

Zacznę od końca, czyli od rabaty przywarzywnikowej

DSC00592.JPG

DSC00582.JPG

DSC00578.JPG

rzut okiem na całość ;)

DSC00574.JPG

DSC00600.JPG

DSC00612.JPG

astry jak zwykle wplątane gdzieś pomiędzy warzywa; w tym roku obok dyni olbrzymiej więc poniżej owa dynia - owoców sztuk trzy - na halloween wystarczy :P

DSC00617.JPG

jeden z dwóch :woohoo: :laugh1: kwiatów nasturcji kanaryjskiej - tak było napisane na opakowaniu z nasionkami :crazy: :happy: Mi tam ona wygląda na zwykłą...

DSC00621.JPG

c.d.n :P

Jagowe podwórko 26 Wrz 2013 15:14 #195020

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
A zanim wybiorę co ładniejsze zdjęcia, to pochwalę się ... sami zobaczcie czym

DSC00660.JPG

DSC00658.JPG

ale to już inna rabata... :)

Jagowe podwórko 26 Wrz 2013 16:14 #195023

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Jaguś jesień mass bardzo kolorową i śliczną. Asterki bardzo lubię, ale niestety już nie sadzę, bo nie mam miejsca na jednoroczne kwiaty..... i bardzo tego żałuję :unsure:
Dynia super ..... idealna do jesiennych dekoracji.... a później na zupkę B) :happy:
Za tę wiadomość podziękował(a): futrzasta

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.687 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum