TEMAT: Jagowe podwórko

Jagowe podwórko 10 Lis 2013 19:05 #203564

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Witam.Jaguś pomyśl i napisz jakie roślinki by Ci się podobały zapraszam na pw
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Jagowe podwórko 10 Lis 2013 21:04 #203640

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Sadź żołędzie,u mnie sójki to robią,dlaczego czerwony dąb miałby nie wykiełkować?przesliczny ale miejsca potrzebuje sporo,nie wobrażam sobie stawiac go w grupie z czymkolwiek,to absolutny solista :thanks:

Jagowe podwórko 28 Gru 2013 14:40 #211017

• maniusika
  • maniusika's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 15
Pospacerowałam po twoim pięknym ogrodzie , gdy za oknem zimno to miło sobie przypomnieć letnie kolory.. Ja mam dwa czerwone dęby z sadzonek przycinam ich aby mi na rabatkach wysoko nie rosły , w lesie mogą .. Dalie też mam bo ślicznie kwitną .. Niskie to przeważnie sieję z nasionek bo wykopane na drugi rok są już wysokie . Najdłużej bo jeszcze teraz kwitną bratki stokrotki i nagietki ,ich mróz nie ruszył ,,
Janina
Ogród wokół domu[url]Kotek

Jagowe podwórko 01 Lut 2014 18:53 #220847

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Jaguś odpoczywa :bye: Gdzie te piękne widoki lasu ośnieżonego białym puchem ,wysuszone zeszłoroczne trawy obsypane białą pierzynką m m m m m m m m m m tak tylko Jaguś potrafi :search:

Jagowe podwórko 17 Lut 2014 23:55 #225564

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
a gdzie tam odpoczywa... ja nigdy nie odpoczywam a może odpoczywam ale czynnie :think: ;)
Widzę, że nie dokończyłam obchodu po moich włościach... hmm.. może jeszcze skończę przed wiosną... kto to wie...
Póki co mamy połowę lutego - wysiewy czas najwyższy zacząć. W tym roku zaczęłam od kobei - wysiałam 6 nasion póki co wyrosła jedna roślina (chyba powtórzę wysiew...)

DSC_0193.jpg

Wysiany został heliotrop a w planach mam ... jeszcze kilka roślinek ;)

Rozpoczęłam też zakupy cebulowych - hiacynty i żonkile - odrobina wiosny na przedwiośniu ;)

DSC_0149.jpg

DSC_0066.jpg

Posadziłam też jakieś pozostałości cebulek tulipanowych - leżały bidy na balkonie,w koszyczku, niczym nie przykryte, zaniedbane, wręcz spisane na straty (od listopada nie mogły doczekać się posadzenia) i większość przeżyła te -20 :supr3: i wypuściła kiełki - to się zlitowałam... ciekawe co to z nich wyrośnie...

DSC_0191.jpg

Jagowe podwórko 18 Lut 2014 11:06 #225601

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
:bye:
co słychać? Śniegu już nie ma, słonko przyświeca, można już wyjść na ogród...
Hiacynty śliczne,,uwielbiam ich zapach, :hearts: moje jeszcze nie kwitną :(

Jagowe podwórko 18 Lut 2014 19:59 #225756

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
śniegu faktycznie już nie ma, przynajmniej w mieście bo na wsi to ponoć jeszcze leży (zwłaszcza tam gdzie spadł z dachu czyli na moje cebulowe ;) ) Na ogród jeszcze nie wychodzę i nie prędko jeszcze wyjdę. Na pocieszenie mam parapety i podłogę w mieszkaniu :wink4:
Hiacynty muszą być ze względu na zapach właśnie B)

Poszłam dziś do ogrodniczego po nasionka lwiej paszczy a przyniosłam... inne ;) m. in trawę pampasową (uprawiał je ktoś z nasion? ponoć w gruncie wymarzają...prawda to? ) i coś takiego co się nazywa - mieszanka roślin ciebniolubnych... ciekawe co to za rośliny... :think: wysiejemy, zobaczymy...

Druga kobea wyłazi hmm... poczekać czy odpuścić sobie resztę i wysiać nowe?

Jagowe podwórko 18 Lut 2014 20:07 #225761

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Z mojego doświadczenia wynika, że stare nasiona tak nierówno kiełkują :dry: . W zeszłym roku na takie trafiłam, nawet jak zaczęło coś wyłazić, to było marne :jeez: . Wtedy akurat uratował mnie Łukasz, który przysłał mi część swoich siewek, a w tym roku kupując już dokładnie sprawdzam datę przydatności :evil: . Swoją posiałam dopiero w niedzielę, więc na razie czekam ;)

Jagowe podwórko 19 Lut 2014 11:30 #225949

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
A ja wyrzuciłam opakowanie po nasionkach. Nawet nie wiem jakiej firmy były :oops:
Nic to, jak wyrośnie to wyrośnie jak nie to płakać nie będę...

Nie wiem dlaczego, może to pogoda, może okoliczności a może coś zupełnie innego ale ...czuję, że tracę serce do ogrodu :( Strasznie dużo pracy mnie czeka a czasu na nią będę miała bardzo mało, tyle co nic... Gdzieś mój zapał się ulotnił i nawet wysiewać mi się nie chce... :(

SDC16328.JPG

edit:
hmm... najpewniej to wina pogody... jakoś tak przychylniej spojrzałam na te torebki z nasionkami i wór ziemi... Poczekam jeszcze ... :crazy:
Ostatnio zmieniany: 19 Lut 2014 13:55 przez futrzasta.

Jagowe podwórko 19 Lut 2014 18:23 #226059

• Nati
  • Nati's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Kocham ogród!
  • Otrzymane dziękuję: 65
hej,witam się serdecznie :hug:

myslę sobie że ten zapał pojawi się tylko jak ogród zazieleni się i wypięknieje wiosną :flower2: ten czas teraz taki trochę ponury jeszcze i jak ogrom pracy w domu i poza nim nie dziwię się że nie ma się siły, ale chyba taka miłość zawsze w sercu jest i nie wygasa, tylko czasami się skryje :) ale się rozmarzyłam :hearts:

a zapytam cię bo widzę że masz duże doświadczenie, mam w piwnicy niezbyt zimnej, cebule cally, begonii, dalii, jaskier, i te dwie pierwsze puszczają kły, nie wiem co robić, sąsiadka mówi żeby zostawić do końca marca one powoli będą sobie rosnąć ale boję się że padną, co radzisz? :)

Jagowe podwórko 19 Lut 2014 18:42 #226069

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Natalko, dziękuję Ci za słowa pocieszenia. Marazm mija, wystarczy pobyć trochę na forum ;)
Niestety muszę Cię zmartwić - doświadczenia z callami i begoniami nie mam żadnego. Gdyby to o dalie chodziło to doradziłabym posadzenie w donicy i postawienie w pomieszczeniu jasnym ale dość chłodnym np coś na kształt klatki schodowej. Na czuja zrobiłabym to samo z callami i begoniami ale jak już mówiłam - nie znam się na tym absolutnie. :flower2:

Jagowe podwórko 19 Lut 2014 18:51 #226079

• Nati
  • Nati's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Kocham ogród!
  • Otrzymane dziękuję: 65
no to trudno popytam dalej, trzymaj się :bye:

Jagowe podwórko 23 Lut 2014 11:18 #227503

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Jaguś, chmury wiatr rozpędzi a ogród zostanie. Zawsze mnie pociesza szukanie wiosny, a teraz łatwo ją znależć :hug: :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): futrzasta

Jagowe podwórko 23 Lut 2014 11:32 #227511

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Kiedy będą obiecane zdjęcia z sezonu?????????????? Szlag trafi komputer i nigdy ich nie zobaczymy :devil1:

Jagowe podwórko 23 Lut 2014 11:43 #227514

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie powiem że dziś i że jutro też nie powiem ale ... wkrótce. Kompa mi szlag nie trafi - wypluj to słowo :happy-old:

Heliotropy leniwie kiełkują, kobea (sztuk jeden) wypuszcza pierwsze liście właściwe, tulipanów w doniczkach coraz więcej wyłazi - dobry znak. Tak sądzę :think:

Jagowe podwórko 23 Lut 2014 17:11 #227601

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Na tulipany bym nie liczyła... chyba że ostro podnawozisz.
Obym się myliła :club2:

Jagowe podwórko 03 Mar 2014 11:12 #230467

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Siberko, tulipany są nawożone pytanie tylko co ma oznaczać ostro... raz w tygodniu może wystarczy tym bardziej że nie liczę na te doniczkowe - to tylko bidy nad którymi się zlitowałam.
Zdjęcia z poprzedniego sezonu to przecież nuda, sztampa :tongue2: ;) Nowy sezon uważa się za rozpoczęty więc... siejmy wesoło ;)
Wszyscy pokazują swoje przebiśniegi, krokusy i inne oznaki tegorocznej wiosny a ja pokażę inną wiosnę, przynajmniej dopóki nie pojawię się na swoich włościach. Swoją drogą niewiele brakowało by Jagowe podwórko przestało być Jagowym. Na szczęście dla mnie pozostało moje :dance:

Wiosna w moim domu gości już od miesiąca. Pierwsze były hiacynty namiętnie kupowane w ogrodniczym i wszelakich dyskontach ale to już przeszłość i już tylko liście sterczą z doniczek - jesienią cebulki pójdą do gruntu. Teraz pora na inne zwiastuny

DSC_0240.jpg

DSC_0228.jpg

a propos kobei - te plamki lekko rdzawe na liścieniach to norma czy coś jest nie tak? Nie znam się na kobeach - pierwszy raz je wysiałam.

Jagowe podwórko 03 Mar 2014 14:02 #230501

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Jaguś, :hug:
cieszę się bardzo, że "pozostało Jagowym"! :dance:
Też czekam na oznaki wiosny - na mojej północy troszkę to wolniej zawsze, choć zima krótka w tym roku, więc i nadzieje szybciej przychodzą. :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.716 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum