TEMAT: Jagowe podwórko

Jagowe podwórko 03 Mar 2014 19:10 #230559

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Danielo :) mówisz u Ciebie na północy wolniej ... przecież Wy tam macie zawsze cieplej niż ja. Mój ogród jest prawie na syberii ;) Nawet nie mam co myśleć o przekopywaniu warzywnika a niektórzy już mają pięknie wysprzątane i przygotowane pod zasiew... Nic to, przyjdzie i na nas pora :flower2:

Na 12 nasion tunbergii wystartowały 4 a piąte jest w drodze - to również mój pierwszy raz. Trawy skiełkowały choć czerwona jakby szybciej i gęściej :think: , ryż i szałwia również już rośnie. Nadal czekam na powojniki i budleję. Cierpliwie czekam i już szykuję się do kolejnych wysiewów. Jakby tu zrobić więcej miejsca na parapecie dla moich szaleństw tak by doniczkowe nie ucierpiały... :think: :think: :think:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Jagowe podwórko 03 Mar 2014 19:49 #230572

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Jagus przystaw jakąś ławę albo wąski stoliczek,deske do prasowania :woohoo: ,nie powinnas miec plamek na listkach,może za mocno podlewasz? :whistle:

Jagowe podwórko 03 Mar 2014 19:55 #230575

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Już myślałam o przystawieniu czegoś do okna ale nie mam na to szans, wszystkie stoliki są za niskie a jedyny, który byłby dobry miesiąc temu wyprowadziłąm do piwnicy i przyrzuciłam wieeeelką stertą pudeł, rowerem i czymś tam jeszcze ... Teraz tego nie ruszę... Deska do prasowania brzmi kusząco przynajmniej miałabym powód dla którego nie prasuję :happy:
Coś wymyślę... ostatnio zerkam na regał młodego :devil1:
Mówisz, że za dużo podlewam :think: prawdopodobnie masz rację. Sugerowałam się tym, że ponoć kobee lubią mokrość
Ostatnio zmieniany: 03 Mar 2014 19:58 przez futrzasta.

Jagowe podwórko 03 Mar 2014 21:48 #230642

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Zapomniałabym zupełnie! :hammer: Pod moją klatką rośnie języczka. Rośnie to jednak za dużo powiedziane, ona tam sobie wegetuje raczej. Raz przez którąś sąsiadkę posadzona i kompletnie zapomniana :(

DSC_0216.jpg

DSC_0217.jpg

Na pewno wymaga przysypania ziemią, opielenia o odżywieniu nie wspomnę nawet :jeez: Czy jest coś jeszcze co powinnam jeszcze zrobić?

Korci mnie żeby pogrzebać w tym ogródku... oj korci :crazy: Hosty i paprocie tam widzę :crazy: :crazy: :crazy: :rotfl1:

Co do języczki mam plan żeby ją rozmnożyć i kawałeczek uszczknąć sobie przy okazji. Jak to zrobić?

A tak przy okazji... Na drugim zdjęciu na górze, na środku ciut na lewo od języczki coś wyrasta... Może ktoś wie co to...Wygląda znajomo ale ja wciąż jeszcze raczkuję z nazwami :oops: i nie mogę skojarzyć...

edit:
Czy to może być odętka?
Ostatnio zmieniany: 03 Mar 2014 22:19 przez futrzasta.

Jagowe podwórko 04 Mar 2014 11:04 #230771

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Nikt nic nie napisał? Hmmm....
Dziś zajrzałam do ogrodniczego po nawóz i przyniosłam miskanta chińskiego... :crazy: Nawóz na szczęście też :devil1: Obejrzałam sobie różne różności w kapersach i napatoczyłam się na bergenię. Szukałam w pamięci widoku kwiatów tej języczki podblokowej i doszłam do wniosku, że nie przypominam sobie abym widziała kwiaty języczki ale bergenii to i owszem. Może więc ta języczka jest bergenią? Szkoda że liście zostały wykoszone byłoby łatwiej zidentyfikować...

Poczytałam - języczka jest bergenią. Ktoś mądry napisał, że jej kłącza wystają do połowy z ziemi znaczy się mam nie ruszać niech rośnie?

edit: a to drugie to nie odętka. Dziś rano mnie olśniło! Mam to "cóś" w swoim ogrodzie ale nijak nie mogę przypomnieć sobie nazwy.
Ostatnio zmieniany: 04 Mar 2014 11:07 przez futrzasta.

Jagowe podwórko 04 Mar 2014 11:07 #230772

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Niestety nie rozpoznaję żadnej z roślinek, które pokazałaś, bo na cieniolubach zupełnie się nie znam :silly:
A w ogrodniczym, który codziennie mijam pojawiły się dziś bratki :woohoo: . To dla mnie pierwsza prawdziwa oznaka wiosny w branży :happy4:

Jagowe podwórko 04 Mar 2014 11:09 #230773

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś, chyba już rozwiązałam tą zagadkę. Chyba...
Ja dziś nawet nie zaglądałam do części z doniczkowymi - już nie mam miejsca a to dopiero początek wiosny.
Ostatnio zmieniany: 04 Mar 2014 11:10 przez futrzasta.

Jagowe podwórko 04 Mar 2014 11:12 #230774

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Ale przecież bratki to już na zewnątrz ;) , chyba nie wytrzymam i jutro pojadę kupić :happy4:

Jagowe podwórko 04 Mar 2014 11:20 #230775

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak kupisz koniecznie je pokaż a ja w czwartek pójdę sprawdzić czy i u mnie już są :happy: Na balkon trafią. Ciekawe co sąsiedzi powiedzą :think: ostatnio jedna pani wypytywała mnie po co ja tyle ziemi w workach taszczę i czy może kwiatki mam zamiar przesadzać :rotfl1:

Jagowe podwórko 04 Mar 2014 13:41 #230796

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
W sumie bardzo słusznie pytała :lol: , przecież marzec to bardzo dobry termin przesadzania kwiatków :happy4:
Bratki po zakupie oczywiście, że pokażę :P

Jagowe podwórko 04 Mar 2014 14:18 #230802

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Jagusiu, ja już też bratki kupiłam - nie mogłam się oprzeć ich roześmianym 'mordkom' :)
Stoją już w ogrodzie i troszkę go rozweselają, bo o tej porze jest dość szary.
A to kłącze sterczące z ziemi też wydaje mi się bergenią z tym zastrzeżeniem, że bergenia jest zimozielona, a u Ciebie liści niet ;)
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Jagowe podwórko 04 Mar 2014 14:50 #230807

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta, Dalu :kiss3: byłam jeszcze raz w ogrodniczym - bratków niet. Są krokusy, hiacynty, prymulki i cała masa różnych innych :) Zakupiłam miskanta zebrinusa ale marny jakiś taki. Nie przyjrzałam się lepiej (koleżanka poganiała mnie :angry: ) i dopiero teraz w domu zauważyłam że końce liści ma czarne... Mam nadzieję, że wyjdzie z tego pod moją opieką. W ogóle ten kapers jakiś taki wysuszony... Następnym razem nie dam się poganiać :teach:

Dalu, nie ma liści, bo jesienią przyjechał człowiek z administracji z podkaszarką i wykosił - na moich oczach ... nie zdążyłam nawet zaprotestować. Ot tak zwyczajnie wszedł sobie do przyblokowego ogródka i wszystkie roślinki równiuteńko przy ziemi ciaaaach :mad2:

Jagowe podwórko 04 Mar 2014 23:32 #231009

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Witaj imienniczko :P
Dopiero zaczynam czytać, więc robię to jak należy - od 1 strony.
Nie mogę czytać dalej nim nie napiszę, używając cytatów:

.... "Nie jest ono jakieś wyjątkowe czy piękne, ot zwyczajne wiejskie podwórko zarośnięte jak diabli. Walczę z roślinami, których nie potrzebuję a których jest cała masa. Wśród nich jest pokrzywa, jeżyna, dzika malina, osty łopiany i inne, których nazw nawet nie znam. Walczę z nimi kosą elektryczną, grabiami i ręcznie usuwając kłącza i korzenie, które czasami osiągają rozmiary przechodzące ludzkie pojęcie.
Podwórko ma około 30...a (łącznie z budynkami) i jest baardzo zadrzewione. Przeważają jesiony i dzikie śliwki - samosiejki. Ponadto obecnie rośnie tu 6 jabłoni bardzo starych - pozostałość po poprzednich gospodarzach, kilka świerków, ... leszczyny i mocno tępione przez mojego M czarne bzy. Oprócz tego znajdzie się jeszcze jakiś zwyczajny bez, coś na kształt jaśminowca" .....

Mam pytanko... Czy Ty opisujesz moje podwórko ???
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Jagowe podwórko 05 Mar 2014 01:07 #231018

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
skomentuję to tak :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :drink1:

Jagowe podwórko 05 Mar 2014 21:44 #231282

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
ale się nagadała... :happy: :happy: :happy:
Dziś znów miałam aerobic na świeżym powietrzu, lubię mieć sekator w dłoni :P ale już mnie wszystkie gnaty bolą.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Odp: Jagowe podwórko 05 Mar 2014 21:51 #231289

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Jestem na etapie sianokosów :)
Ja początkowo zabraniałam M kosić. Robiłam wszystko by kosił jak najrzadziej, bo mi było żal tych mniszków, stokrotek... Potem trawa tak przerastała, że kosiarka nie dawała rady i my padaliśmy na pysk, a pierwsza kosiarka była bez napędu. Po naszych górkach....... pot ciekł po plecach ...
Potem zostawialiśmy placki - łączki, koszone 2-3 razy w roku.

Boszzzz jakie cudne groszki!!
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku
Za tę wiadomość podziękował(a): futrzasta

Jagowe podwórko 09 Mar 2014 19:34 #232264

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja w ogóle nie pozwalam kosić! Tylko ja wiem gdzie co rośnie :happy: Poza tym lubię tę robotę ;)
Na początku mieliśmy pomysł, żeby pozostawić łączkę w stanie dzikim. Nic a nic nie przeszkadzały nam te trawy kwitnące, mniszki, jaskry, krwawniki i cała reszta. Jednak pojawił się młody i trzeba było zacząć kosić regularnie. Zostawiam kępy koniczyny głównie różowej - dla trzmieli i innych owadów, w której zdarzy się i inna roślinka ;) Póki co robię to właściwie gdzie bądź ale w przyszłości kępy takie będą w części sadowej. Tam też planuję większość ziół.

Jagowe podwórko 09 Mar 2014 19:43 #232269

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Roślinka, która wyłazi z ziemi pod moim blokiem (a którą pomyliłam z odętką :hammer: ) nazywa się trzykrotka wirginijska. Ta na zdjęciu jest moja

SDC15542.JPG

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.600 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum