TEMAT: Jagowe podwórko

Jagowe podwórko 31 Mar 2014 09:35 #238879

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Aniu, ja uwielbiam te łączki żółte od mleczyków i zawsze wiosną mam problem, bo serce mi się kraje gdy koszę. POtem jest tak strasznie monotonnie zielono :happy: :crazy: ;)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Jagowe podwórko 31 Mar 2014 19:31 #238999

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Ja , niestetyż, też te kanalie kocham :devil1: Ale kiedy wyrastają ze środka kępy kwiecia przecudnego, morduję metalowym narządem bez cienia ltości :happy3:

Jagowe podwórko 03 Kwi 2014 08:49 #239936

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
:hug: Jaguś
A wiesz co z mniszka- kwiatu mleczy robi się pyszną nalewkę.W ubiegłym roku robiłam w tym też zamierzam :)

Jagowe podwórko 04 Kwi 2014 19:56 #240445

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Nalewkę powiadasz.... poproszę recepturę ;)

Pomocy!!!!!! Tawułka w donicy mi pada. No normalnie usycha a nie mam możliwości posadzenia jej w miejsce docelowe. Jeżeli posadzę ją w ogródku przyblokowym a potem przesadzę chyba nic jej nie będzie.... No tak, nikt nie podpowiedział co zrobić z tym pąkiem kwiatowym... Nie rozwija się dalej. Może to przez niego roślinka pada?

Jagowe podwórko 04 Kwi 2014 21:47 #240507

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Mam gdzieś przepis na miód z mniszka, parę razy przystawiałam sie do zrobienia go, może to ten sezon? :ouch:

Jagowe podwórko 04 Kwi 2014 22:15 #240535

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Pąk wyciąć, skoro roślina słabnie :teach:
To on był nowy? Myślałam, że to stary suchmal :think:

Jagowe podwórko 05 Kwi 2014 07:05 #240610

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Jaguś PW :)

Jagowe podwórko 05 Kwi 2014 07:28 #240618

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Jak najszybciej przesadź pod dom, jeśli jest słaba, to jesienią przesadzisz na miejsce stałe. Szkoda roślinki. A nie przelałaś czasami?
Mi się zdarza przelewać, kiedy roślina jakaś taka jakby zwiędła. Wydaje mi się, że to z braku wody, a okazuje się, że z nadmiaru :oops:
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Jagowe podwórko 05 Kwi 2014 08:17 #240623

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzień dobry kochane :)
Ewo, miód mam z pasieki mojego taty więc nawet nie myślę o robieniu z mniszka. Jak dla mnie miód ma być prawdziwy, pszczeli, cała reszta to podróba :happy:

Iwona, a nowy nowy... Hmm nie wiem jak wyobrażałaś sobie starą usychająca skoro tawulki dopiero wyłażą z ziemi :happy2:

Aguś,tak zrobię...tzn posadze pod blokiem a jak będę się wybierała do siebie wykopię i posadzek docelowo. Właściwie to w tamtym roku moje nowiuśkie tawułki były przesadzane że trzy razy i żyją...

Aniu :kiss3:

Jagowe podwórko 05 Kwi 2014 23:13 #240928

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Na szczęście większość roślin uparcie opiera się naszym poczynaniom i wbrew wszystkiemu rośnie bez problemu ;)
Dziś oddałam koleżance forsycję, która ukorzeniła się z odłogu bez żadnej mojej interwencji.
Kurka... zapomniałam, że wyrwałam z trawy łozę jeżyny bezkolcowej. Położyła się jesienią na trawie i sobie wrosła :dance: Co prawda do góry nogami, ale to jej zupełnie nie przeszkadza, by potem rosnąć normalnie. Muszę skorzystać z okazji i posadzić pod murem.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Jagowe podwórko 06 Kwi 2014 18:12 #241154

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
A wiecie że chyba faktycznie przelałam tawułkę.... :( Pąk urwany, stoi narazie na balkonie i czeka na narzędzia ogrodnicze, bo przecież nawet łopatki tutaj nie mam .... :jeez:

Kwiecień się zaczął a ja wciąż jestem do tyłu z wysiewami.... niedopuszczalne! Muszę koniecznie to naprawić.... ;)

Jagowe podwórko 06 Kwi 2014 20:42 #241271

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak ja sobie wyobrażałam stary suchmal na tawułce? :silly: Ja sobie nie muszę wyobrażać, ja mam taki w ogrodzie :rotfl1: Na wysianie zostawiłam czy cóś... :whistle: :whistle: :whistle:

Jagowe podwórko 08 Kwi 2014 16:33 #241921

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
PIĘKNY MLECZ ja liście dodaje do sałatek wiosennych.Z KORZEŃ MNISZKA -poleca się przy anemiach,z kwiatów pyszny miodek samo zdrowie -lubię tę cenną roślinę .Podobno Francuzi bardzo się dziwią że tak mało korzystamy z takiego cennego daru. :bye: :coffe:

Jagowe podwórko 08 Kwi 2014 19:28 #241972

• Roma
  • Roma's Avatar
Jaguś-nie Ty jedna jesteś do tyłu,u mnie nawet jeszcze w warzywniku zagony nie porobione a co dopiero wysiewy :jeez:

Jagowe podwórko 08 Kwi 2014 20:00 #241978

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Aneto, próbowałam kiedyś jeść sałatkę z mlecza - nie smakuje mi. Możliwe, że coś nie tak przyprawiłam czy coś w tym guście... Francuzi dziwią się też że nie jemy ślimaków choć mamy ich pod dostatkiem ;) Ja im się dziwię... jak można jeść żabie udka :happy: ;)

Romo, ja swój warzywnik przekopałam prawie miesiąc temu i leżał odłogiem. Ba, leży nadal. Przynajmniej większość, bo dziś mój M wysiał po jednym rządku sałaty i rzodkiewki :happy: Znaczy się sezon ogrodniczy uważa się za otwarty :happy: Jeszcze tylko ja muszę się zmotywować i zacząć wysiewać, bo jak tak dalej pójdzie, to nie będę miała co podziwiać i wąchać ;) No i pomidory nieszczęsne czekają na wysianie... a nie wiem czy nie jest już za późno, jeszcze nigdy ich nie wysiewałam... :think:

Jagowe podwórko 09 Kwi 2014 19:01 #242261

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Jaguś, musisz się spieszyć z pomidorami, juz chyba po czasie ale spróbować warto......najwyżej będziemy mieć jedno doświadczenie wiecej.... :flower:

Jagowe podwórko 09 Kwi 2014 20:10 #242278

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Tyle się czekało, by móc posiać pomidory, a tu nagle po czasie... ależ ten czas leci :jeez:
Mam kilka sztuk wysianych 5 dni temu, właśnie widziałam pierwszy kiełkujący, więc siej !! :)
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Jagowe podwórko 10 Kwi 2014 15:19 #242447

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
W zeszłym roku dość późno dostałam nasiona od Planty, ale strasznie mi zależało i wysiałam. Były później niż inne, ale były.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.566 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum