TEMAT: Jagowe podwórko

Jagowe podwórko 24 Maj 2015 12:45 #372538

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Witajcie kobietki :)
Lucynko, cieszę się, że się cieszysz; ja też się cieszę że jestem :kiss3: Nie z Ameryki a ze wschodu naszego pięknego kraju, z podwórka własnego nadaję ;) A pora? Każda jest dobra aby nadawać a majowe noce co drugi rok zarywam, bo mi słowik spać nie daje a w tym roku doszedł jeszcze jeden zakłócacz snu - rodzina mi się powiększyła o jeszcze jednego mężczyznę :)

Aniu, te kępy floksów są trzy. Posadziłam je jakieś 4 lata temu jako pojedyncze badylki a one same się tak rozrosły. Muszę zacząć je ograniczać, bo zarosną całą rabatę, już różę i lawendę przysłoniły.

Przyjechałam na tydzień. Przyjechać miałam na weekend ale w piątek rano okazało się, że mój przedszkolak ma ospę i w związku z tym tydzień ma spędzić w domu. No to spędzamy, na dworze dopóki najmłodszy na to pozwala ;)
Wczoraj przesadzałam to i owo a dziś przekopałam 1/4 warzywnika. Miałam kosić, bo trawa w tym roku jeszcze koszona nie była i młodemu sięga do pasa (czyli wysoka jest na około 1/2 metra) ale rano popadało. Pracy dla mnie nie zabraknie w tym roku, ponieważ rozpoczęłam działania na terenie ogrodu właściwego a niespodzianek ci tam pod dostatkiem - pieńki, kamienie, stare cegły, złom sprzed 50 lat i sama jeszcze nie wiem co jeszcze kryje ta ziemia ;) Na warzywniku wprowadzone będą ograniczenia - nie będzie pomidorów będą za to jednoroczne (o ile wysieję i wyrosną)tak więc będę mogła się skupić na przekopaniu tego pokrzywowiska, które ma być pięknym zakątkiem. Tai mam plan a jak to wyjdzie to okaże się jesienią.

i to by było na tyle , tymczasem :kiss:
Ostatnio zmieniany: 24 Maj 2015 12:46 przez futrzasta.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Jagowe podwórko 24 Maj 2015 13:23 #372550

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2419
Podziwiam łan floksa :)
Za tę wiadomość podziękował(a): futrzasta

Jagowe podwórko 24 Maj 2015 17:07 #372650

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Miło mi :)
Łan floksa w całości zajmuje pół rabaty :crazy:

IMG_20150524_174436.jpg

Uff, nareszcie udało mi się odwrócić zdjęcie ;)
Ostatnio zmieniany: 24 Maj 2015 17:59 przez futrzasta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

Jagowe podwórko 24 Maj 2015 18:23 #372681

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Przede wszystkim gratuluję nowego potomka :hug:
Szerokie masz plany, jak na świeżo upieczoną mamę :happy3: , oczywiście ja Ci życzę, żeby młody był grzeczny i dał mamie w ogródku popracować :lol:

Jagowe podwórko 24 Maj 2015 20:29 #372741

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Gratulacje :hearts:
Jakoś umknął mi ten fakt. Albo się nie chwaliłaś, że rodzinka się powiększy, albo ja gapa :oops:
W takim razie w pełni zrozumiałe wszystko :) I nocne czuwanie, i brak czasu na forum. Fajny czas dla dzidziusia, będzie mógł długo być na świeżym powietrzu, sama radość.
Przy dwójce absorbujących maluchów trudno ogarnąć ogród. Tym bardziej się pozachwycam :P Ten floksik to jakiś wyjątkowy, moje w tonacjach różowych, a tu niebieski :ohmy: Może czymś podsypujesz, jak to się robi z hortensjami :wink4:
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Jagowe podwórko 24 Maj 2015 20:38 #372752

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Cieszę się, że nowy ogrodnik rosnie..... :happy: , na razie wystarczy by pozwolił Ci popracować fiskarsem przez chwil parę dziennie :rotfl1: . Swoja drogą młode mamy mają dziwne zachcianki.... :rotfl1: , XXI wiek......
Ostatnio zmieniany: 24 Maj 2015 20:38 przez sierika.

Jagowe podwórko 24 Maj 2015 21:09 #372773

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Najmłodszy póki co przesypia większość dnia więc mogę popracować nieco dłużej niż chwil parę :) Poza tym zauważyłam, że na powietrzu śpi dłużej więc oboje skorzystamy z pobytu na świeżym powietrzu B) Tatuś też jest wyrozumiały i od czasu da czasu zajmuje się synami. Zresztą starszy na krok go nie odstępuje a i jest już na tyle samodzielny, że potrafi znaleźć sobie jakieś zajęcie mniej lub bardziej rozumne ;) Czasem nawet pomaga.
Dziś przekopałam pół warzywnika. Jutro koszenie. Trójpolówka i płodozmian być musi, bo inaczej przedwcześnie opadnę z sił :happy: Nie to żebym się jakoś wyjątkowo napinała z pracami, ile zdążę tyle zrobię. Za miesiąc wakacje więc większość prac jest odłożona na lipiec i sierpień.

Lucynko, niczym nie podsypuję tego floksa, on taki jest. Chcesz?
Tym, że rodzina ma się powiększyć zwyczajnie nie chwaliłam się, niby czym? Zgagą przez pół roku? :laugh1: Pochwalę się tym co wykluło :P tylko zdjęcie ładne muszę zrobić oseskowi :)

Jagowe podwórko 24 Maj 2015 21:23 #372782

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
futrzasta wrote:
Na warzywniku wprowadzone będą ograniczenia - nie będzie pomidorów będą za to jednoroczne (o ile wysieję i wyrosną)

Toć pomidory są właśnie jednoroczne :devil1: Ale na sianie już za późno :happy:

Gratuluję Maluszka nr 2 :-)

Jak mają na imię Pierwszy i Drugi? :hearts:

Jagowe podwórko 24 Maj 2015 21:43 #372799

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
hihi u mnie "dwupolówka" - coś tam - koszenie - coś tam - koszenie i tak w kółko :devil1:
Tak się zastanawiam nad Tymi wakacjami... :think: W jaki sposób one Ciebie dotyczą?

Co do floksów - domyśliłam się, że to kolor naturalny :P tak se tam gadam... bo w naturze to raczej takich nie widziałam, chyba że pamięć mnie już zawodzi. Na razie się nie skuszę, dzięki za propozycję. Opieram się rękami i nogami przed nowymi nasadzeniami :devil1:
Muszę gdzieś jeszcze wcisnąć siane dalie i aksamitki, które kiszą się w szklarni. Część wysadziłam i normalnie nie mam gdzie reszty upchnąć. Długo także kombinowałam gdzie poutykać 20 sadzonek hortensji rozmnożonych w tamtym roku. Część wcisnęłam tam gdzie był jakikolwiek skrawek ziemi i będę musiała przesadzić jesienią jak podrosną - tylko gdzie? Nie planuję powiększać wysepek, bo i tak nie ogarniam tego co jest :ouch:
Czekam na focie :)
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Jagowe podwórko 24 Maj 2015 21:58 #372808

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
No proszę, myślałam że będzie oczywiste że pisząc jednoroczne miałam na myśli kwiaty ale indyk tez myślał i źle skończył :happy:
Grzegorz i Artur :)

1-hostafb.jpg

Lucynko, ano w taki sposób, że po pierwsze mniej więcej za miesiąc mam egzaminy końcowe :jeez: a po drugie starszemu kończy się rok szkolny a wtedy pakujemy manatki i wybywamy na dwa miesiące na wieś. We wrześniu wraz z rozpoczęciem roku szkolnego powrót do betonu :( I tak jeszcze przez kilka lat...
Focie najpierw trzeba zrobić, niestety na to już brakuje mi czasu :(
Ostatnio zmieniany: 24 Maj 2015 22:09 przez futrzasta.

Jagowe podwórko 08 Cze 2015 18:26 #377338

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Pora na skromny wpis okraszony równie skromną ilością zdjęć ;)

Zacznę może od gorących podziękowań dla Mirki Mirdem za cudowne hosty :kiss3:

niepamietam.jpg

elegance.jpg

hosta__.jpg

Pytanie za 100 punktów: Czy dwie ostatnie są takie same?

DSC_0097.jpg

Coś tam wykosiłam wokół domu aby było jak chodzić (nie przedzierać się przez łąkę niemal po pas). Więcej nie dałam rady - zmogła mnie tzw wiatrówka, zresztą przechodzona przeze mnie po raz drugi w życiu :crazy: ,bo przecież mam epidemię w domu :jeez: Jak nie urok to przemarsz wojsk.... Wczoraj gdy się lepiej poczułam był upał a dziś gdy pogoda sprzyjała najmłodszy pacjent zgorączkował :placze: Kiedyś wreszcie wykoszę... wszak wakacje się zbliżają...
Czy pisałam, że wysiałam skromny warzywnik na który składać się będzie cukinia, fasolka szparagowa(narazie 3 kiełkują), dynia (o ile wylezie), ogórki - to samo co z dynią, buraki czerwone, dynia ozdobna (chyba wyłazi) i jakiś tam koperek (jeśli mrówki nie wyżarły wszystkich nasion i spadnie porządny ulewny deszcz, bo za chiny nie pamiętam gdzie go wysiałam). No tak, zapomniałam o nieszczęsnej sałacie - mix jakiś co to go nornica zryła (4 wykiełkowały :jeez: )
Słoneczników nie będzie
Kwiatów jednorocznych nie będzie
Mieczyków nie będzie
Bida z nędzą
Za to truskawki będą i maliny (Roma :kiss3: ). Jeżyny też.
To może nie taka znowu nędza :think:

Na pocieszenie zakwitły mi irysy od Ulki Szalonej ale zdjęcie zrobiłam tylko jednemu

1-irys.jpg

Zakwitł też irysek od Wiesi Piku. Póki co jeden z tych trzech, które przyjechały razem. Wiesiu, jeśli czytasz, przypomnij mi jak on się nazywa :oops:

1-irsyb.jpg

O, i to by było na tyle
Życzcie mi dużo zdrowia psychicznego abym dożyła końca czerwca i oby żadna inna zaraza nie przybłąkała się. amen ;)
Ostatnio zmieniany: 08 Cze 2015 18:32 przez futrzasta. Powód: poprawiam zdjęcia
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Bozi

Jagowe podwórko 08 Cze 2015 19:23 #377351

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Od jutra będziesz zajęta sadzeniem, to Ci szybciej czas zleci :happy3:
Z jednorocznych na pewno będziesz miała kosmosy :P . Może nawet pełne :happy4:

Jagowe podwórko 08 Cze 2015 20:27 #377365

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta, Ty wiesz jak pocieszyć człowieka :happy: A wiesz, że omal zapomniałam o tym że w środę starszy jedzie na wycieczkę do Janowca Lubelskiego? W związku z tym środę spędzam w mieście. Ale za to czwartek... :cool3: :devil1:

Jagowe podwórko 08 Cze 2015 21:26 #377401

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
W takim razie życzę szybkich wakacji. Tobie i sobie :) Ja też mam teraz taką gonitwę, że na fotkowanie czasu niewiele. Cykam co muszę - jutro np. dzieci na wycieczce szkolnej. O ile się uda coś pstryknąć, bo ma padać i zimnicę jakąś straszną znów zapowiadają.

Mam tyle rzeczy do opowiedzenia, bo wiele się działo, ale muszę to jakoś ogarnąć i zebrać do kupy, a tymczasem ściskam cieplutko :)
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Jagowe podwórko 18 Cze 2015 21:45 #381016

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Wybaczcie że nie zaglądam do Waszych ogrodów :oops: Za dwa tygodnie będę miała więcej czasu to zacznę nadrabiać zaległości. Nawet zdjęcia są sprzed kilku dni :jeez:

DSC_0182.jpg

DSC_0175.jpg

DSC_0192.jpg

Miało być więcej zdjęć ale nie dam rady przekręcać pionowych zdjęć a znów z tel piszę. Mam nadzieję, że wybaczcie
Pozdrawiam :kiss:
Ostatnio zmieniany: 18 Cze 2015 21:51 przez futrzasta.
Za tę wiadomość podziękował(a): gorzata, chester633, Bozi

Jagowe podwórko 18 Cze 2015 21:48 #381018

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja wybaczam ;) :wink4:
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Jagowe podwórko 11 Lip 2015 09:23 #387384

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Nareszcie jestem na wsi, uff. Powolutku ogarniam to, co mam. Głównie sadzę i przesadzam, nie pielę bo nawet chwasty nie bardzo chcą rosnąć, nie koszę bo i po co skoro jest tak sucho. Cieszę się, że odpadają mi te obowiązki, bo i tak ledwo się wyrabiam. Najmłodszy z moich synów okazał się być na tyle aktywnym dzieckiem, że w dzień jedynie 30 minutowe drzemki sobie ucina a wystawiony na dwór śpi jeszcze mniej. No tak, po co spać skoro świat jest taki ciekawy :happy: Jakoś udało mi się zorganizować kawałek warzywnika, jeszcze tylko wysadzę ostatnie z aksamitek i astrów od mamy i będę mogła poświęcić czas dla roślin bardziej ozdobnych. W tym roku mam okazję podsypać co nieco moje rabatki dobrą, urodzajną glebą na której do tej pory rosła trawa - największy z moich panów ;) robi opaskę wokół garażu i usuwa nadmiar ziemi. Nareszcie rośliny będą rosły pionowo a nie zgodnie z kierunkiem spadku terenu :happy:
Miałam jeszcze o czymś napisać ale mnie dzieci oblazły i już nie pamiętam o czym :devil1:
w takim razie będą zdjęcia a jak sobie przypomnę to napiszę.

DSC_0287.jpg

DSC_0296.jpg

DSC_0246.jpg

DSC_0245.jpg

DSC_0311a.jpg

DSC_0293a.jpg
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 11 Lip 2015 09:47 przez futrzasta.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Bozi, anabuko1

Jagowe podwórko 11 Lip 2015 14:23 #387414

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4067
Mimo suszy, ładnie u Ciebie i kolorowo :flower2:
Życzę miłego wypoczynku i przesyłam pozdrowienia dla dzieciaczków :bye:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.726 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum