TEMAT: Oazowy ogród ,,,, na piasku

Oazowy ogród ,,,, na piasku 26 Paź 2013 09:37 #200593

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Wygląda jak moja ta chryzantema. W każdym razie nigdy nie zdarzyło jej się wymarznąć- ani babci, ani mamie, ani mnie- żelazna z niej dama.

Zdjęcia do kawy? Hm, hm, tak właśnie padł mój laptop dwa dni temu, zalałam, klawiatura do niczego... Ech.
Marcinki masz bardzo udane. Moje muszę wiosną przesadzić w nowe miejsce, odmłodzić kępy, bo słabo już kwitną.
Zapraszam
Mania Zieleni

Zielone okna z estimeble.pl

Oazowy ogród ,,,, na piasku 26 Paź 2013 10:11 #200602

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
No na widok takich marcinków serce drgać może... Fotograf przychylnym okiem na nie patrzy widać... Gołych nóg nie widzi... ;) Choć, przyznać trzeba, że dobrze posadzone i skomponowane, niższe wyższym co trzeba zasłaniają. :)
Piasek z koksem? O takiej mieszance podłoża jeszcze nie słyszałam! :lol: I sosenki w tym mogą się męczyć, tak, róże nie? ;)

Oazowy ogród ,,,, na piasku 26 Paź 2013 20:05 #200675

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 579
A masz takie 2 -metrowe marcinki .Bo ja tak W marnym miejscu rosną i tak bujają ze strachu ,abym ich nie wyrzuciła.Ach ,niech sobie rosną ! :)

Oazowy ogród ,,,, na piasku 26 Paź 2013 21:34 #200719

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Ale marcinów :woohoo: ale kolorów :woohoo: pięknie jest, jesiennie, ciepło i kolorowo :happy-old: Niech tak zostanie jak najdłużej, komu to przeszkadza :happy:
Masz rację pogoda idealna do prac ogorodowych, napracujmy się, bo długo trzeba będzie czekać :oops:
Ostatnio zmieniany: 26 Paź 2013 21:34 przez pamelka.

Oazowy ogród ,,,, na piasku 27 Paź 2013 21:31 #200945

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Ja też podziwiam kolorową jesień u Ciebie.
Przez takie zdjęcia to i mnie zachciało się marcinków

Oazowy ogród ,,,, na piasku 27 Paź 2013 22:26 #200962

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
W tym roku marcinki późno zakwitły i dlatego wciąż tak dobrze się trzymają.

Oazowy ogród ,,,, na piasku 29 Paź 2013 22:03 #201260

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Dorotko, uroda chryzantem jest niezaprzeczalna, ale trochę z nimi zachodu. Marcinki po prostu są... A co do Twoich rewolucji ogrodowych, to jestem pewna, że będzie OK... Ba, więcej niż OK :)

AniuZielona, cieszę się, że weszłam w posiadanie rodowej chryzantemy :) Zalany laptop padł...No, to wydatki...
Część marcinków mam w donicach, tylko nie pamiętam które są które... Bo z tego co widzę, to wszystkie "chodzą" po rabacie. A swoją drogą, to niskie odmiany się nie popisały kwitnieniem.

Martulu, że serce drgnąć może, to wiadomo. Ale czy Twoje drgnęło? :rotfl1: A podłoże jak najbardziej naturalne... Piasek występuje, jak wszędzie, a koksem podsypywali podjazd... M kilofem rąbał dołki do sadzenia... Już wiem, że mógł postarać się bardziej :rotfl1: . A tak mam podłoże ruderalne. Nic, tylko Twoją ulubioną nawłoć uprawiać ;)

Ewo, moje marcinki widać z tych drobnych... Najwyższy może metr siedemdziesiąt. I tak mnie przerósł :)
Proponuję zawołanie :
Marcinki wszystkich ogrodów - niech rosną :)

Joluś, nie zdążyłam dziś napracować się "na zaś" - wczesne ciemności jednak nie sprzyjają pracy w ogrodzie. Ogródek przygasa z dnia na dzień... Ale cieszę się każdym słonecznym dniem - cudnie jest.

Goś, idź w marcinki... Kolorowo i na dodatek niedrogo... A jaka radość o tej porze roku!!!

Romku, faktycznie marcinki w tym roku dziwacznie się zachowywały - część krzaczków zakwitła późno.

Rety, zaglądnęłam, żeby coś sprawdzić... I wsiąkłam... No to na zakończenie forumowego wieczoru ostatki październikowe z ogródka.

Moje aktualne oczko w głowie... Czyli wkoło marcinku ...

29X13jesiennarabata.jpg

29X13wiz.jpg

Wczoraj wyglądała jak szczere złoto z rubinami, a dziś jest po prostu gołą fothergillą.

29X13fothergilla.jpg

Prunus pumila depressa jeszcze trzyma parę listków
29X13czeremcha.jpg

Trzmielina w jedną noc - już daaaawno temu pozbyła się liści ukazując dość marne koraliki
29X13trzmielinaoskrzydlona.jpg

I jeszcze chryzantema z targowiska
29X13chryzantema.jpg

Różanka złożyła votum separatum i pławi się zieloności
29X13ranka.jpg

A Viridiflora zakwitła pierwsza i kwitnie nadal... Właściwie bez przerw!

29X13Viridiflorarose.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): mateo

Oazowy ogród ,,,, na piasku 29 Paź 2013 22:08 #201262

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Zielona różanka pocieszyła mnie trochę... szkoda tylko, że moja prezentuje się tak już od dłuższego czasu...
Jedna 'Bukavu' broni honoru koleżanek... ale marna to obrona :dry:
Nic to... przyjdzie się pocieszać chryzantemami w donicach - po święcie chyba można liczyć na wyprzedaże tu i ówdzie? ;)
Pozdrawiam - Gosia

Oazowy ogród ,,,, na piasku 29 Paź 2013 22:14 #201265

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Nie drgnęło! Za to na widok miskantów, nawet takich zbrązowiałych przedwcześnie, już bardziej!
I pełna podziwu jestem dla oka fotografa, że wśród zieloności liściowej róż wychwycił zieloność kwiatową! :lol:
Cudne kwitnienie! :) Marcinki muszę w tej sytuacji jednak pochwalić! :rotfl1: Zwłaszcza, że one z tych drobnych, ledwie metr siedemdziesiąt! :happy3:

Oazowy ogród ,,,, na piasku 30 Paź 2013 09:31 #201305

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
A te okazałe pióropusze przy marcinkach to co za gość?
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Oazowy ogród ,,,, na piasku 31 Paź 2013 08:59 #201450

• mateo
  • mateo's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 27
Witaj Izo , Twój ogród przebiegłam dwa razy . róze masz nie ziemskie. Widoki rózane przepiękne jeśli pozwalisz będę cichym wielbicielem Twojego ogrodu :bye: :flower1:
Pozdrawiam Mateo

Oazowy ogród ,,,, na piasku 31 Paź 2013 21:08 #201586

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Ja bym chętnie poszła. Wiesz, że lubię wszelkie kwiaty, ale miejsca brak. Ale Twoje pejzaże kuszą, kuszą. Może ja coś wykombinuję.
Moje róże prawie wszystkie takie zielone. Oprócz oczywiście tych, co już łyse.
Ale całe szczęście, że te ostatnie w mniejszości.
Jakoś nadchodzącej zimy nie widać, bo i modrzew jeszcze na wpół zielony i ma wszystkie igły

Oazowy ogród ,,,, na piasku 03 Lis 2013 18:05 #202089

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Ta chryzantema z targowiska to tegoroczny nabytek? Marcinki, wszędzie marcinki, tylko czemu one takie wysokie. Już wpisałam w kalendarz na 2014 żeby je w czerwcu przyciąć pp raz pierwszy, to może bardziej zwarte będą.

Oazowy ogród ,,,, na piasku 03 Lis 2013 20:49 #202151

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Plum, plum, plum...
I nie o śliwki idzie, bo ich czas już minął.
Plum, bo deszcz pierwszy raz od bardzo dawna wygrywa serenady o dach...
Plum, plum, plum...

Gorzatko, czy chryzantemy zawitały do Wielokątów?
Bo wiesz, róże zawitają już niebawem. Nie wysiliły się drugim kwitnieniem, więc po łagodnej zimie- która nieuchronnie się zbliża- wiosną obrodzą silnymi pędami i powitają lato bujnym kwieciem. Tak będzie. Tak się stanie :)

Martulu, gdybym Cię nie znała, to podejrzewałabym, że jesteś bez serca ;) A tak, to wiem, że serce masz ogromne i prędzej czy później i dla marcinków znajdzie się drgnienie. Może i dla Viridiflory kiedyś serce mocniej zabije? Któż to wie...
Wracając do marcików... to te małe właśnie się nie popisały tej jesieni... no, nie ma czego pokazać w tej grupie.

Wiesiu, pióropusz niezidentyfikowanego miskanta. Nawet pasmem ryzykownych zachowań doszukałam się etykiety. A tam... wyłącznie sinensis

Mateo, miło mi powitać i za pochwały spieszę podziękować. A cichość - mam nadzieję, że przerwiesz :)

Goś, wiem, że wykombinujesz... Coś się przesadzi i będzie akurat :garden1: Dla róż ten sezon był - dziwaczny jak na nasze warunki klimatyczne. I to je nieco zmyliło, ale będą miały szansę zrehabilitować się.

Iwono, tak, to nowa chryzantema. Na dodatek sadzonka była kopana, a to jeszcze gorzej rokuje jeśli idzie o zimowanie. Będę za nią trzymać kciuki. Jest śliczna :)
Nie przycinałam nigdy marcinków. To z pewnością opóźni nieco kwitnienie, więc zamówmy długą i ciepłą jesień w 2014 :) Bo w tym roku marcinki trochę się ze startem ociągały...

No, to zakończę końcówką październikowych fotek.

Stare róże i rugosy ładnie się przebarwiają
31113jesiewliciachr.jpg

A te choć bardzo się starały, to nie zakwitną
31113Elfe.jpg

31113QV.jpg

Lewizja jest nie na czasie
31113lewizja.jpg

Ognik za to jak najbardziej
31113ognik.jpg

Konwalijnik - śliczny ponurak
31113konwalijnik.jpg

Pałka zapałka dwa kije...
31113pakaminiaturowa.jpg

Siewki ciemierników ładnie się lansują

31113siewkiciemiernikw.jpg

A... chyba nie mówiłam. Od paru dni do ogrodu wprowadziły się ptaki. Podglądam jak na potęgę przepychają się do kąpieli. A czynią to grupami gatunkowymi :think: Niebawem trzeba będzie dokarmiać skrzydlatych lokatorów.
Ech, ależ ten czas pędzi...
Ostatnio zmieniany: 03 Lis 2013 20:53 przez aleb-azi.

Oazowy ogród ,,,, na piasku 03 Lis 2013 20:54 #202155

• Roma
  • Roma's Avatar
Do naszych okien też już zaglądają sikorki,zaczynam im po troszeczku wykładać aby wiedziały gdzie w ciężkie mrozy znajdą pożywienie.

Oazowy ogród ,,,, na piasku 03 Lis 2013 20:57 #202156

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Do mojego ogrodu także wprowadziły się ptaki i na początek objadły mi czerwonego ognika do cna :hammer:
Pięknie u Ciebie jesienią :hug:

Oazowy ogród ,,,, na piasku 03 Lis 2013 20:58 #202158

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
aleb-azi wrote:
Martulu (...) Wracając do marcików...
Marciki to takie małe Marty, oczywiście? :P

Izulu... oby Twoje słowa, dotyczące moich róż, okazały się prorocze! :whistle:
Pozdrawiam - Gosia

Oazowy ogród ,,,, na piasku 03 Lis 2013 21:00 #202161

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Sikorki ukrywały się gdzieś przez całe lato :unsure: , ale od wczoraj już je widzę w ogrodzie, pewnie szukają gdzie podziała się ich stołówka ;)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.594 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum