TEMAT: Oazowy ogród ,,,, na piasku

Oazowy ogród ,,,, na piasku 13 Mar 2015 14:00 #348541

• Ave
  • Ave's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 395
No nieeee, muszę odbudować te moje nędzne resztki krokusowe... żeby nie zielenieć z zazdrości.
Ewa

Zielone okna z estimeble.pl

Oazowy ogród ,,,, na piasku 13 Mar 2015 17:46 #348581

• vita
  • vita's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 242
Witaj Iza,
Zacnych gości miał ogród przez zimę, przedwiośnie, dzięki krokusom też bajecznie kolorowe.
Miło Cię widzieć, ciekawa jestem różanych zmian.

Oazowy ogród ,,,, na piasku 13 Mar 2015 20:09 #348637

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Dzięki, że Matador zredukowany ;) :hug:
Jak już ten szał zakupowy się obudzi, to miejsce się przyda :)
A M-a tak do Krzywaczki ciągnie po tę kalinę?
A ma jakąś szansę na małą chociaż kulkę? :)
No i tu dochodzimy do pytania, w jakim kierunku ten szał zakupowy będzie zmierzał, jak już się obudzi?

Oazowy ogród ,,,, na piasku 13 Mar 2015 20:15 #348640

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Marta czuwa, sama troszkę odpuszcza /tak twierdzi :happy: / ale czuwa nad reszta towarzystwa, ktoś musi...... :teach: A widzę, że tu podatny grunt znalazła....... :rotfl1:

Oazowy ogród ,,,, na piasku 13 Mar 2015 20:24 #348643

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1664
:bye: :bye:

Zawsze marzyłem o takich łanach krokusów. :supr3: Wyglądają niesamowicie i cieszą oko. Muszę pomyśleć nad znalezieniem odpowiedniego miejsca i założeniem małej, krokusowej łączki.

Oazowy ogród ,,,, na piasku 14 Mar 2015 12:29 #348859

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
No właśnie Izo może spróbuję parę grubszych pędów nie przycinać niech się bujają w górę :thanks: .Trochę młodzieży na parterze też się przyda ;)
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Oazowy ogród ,,,, na piasku 04 Kwi 2015 23:26 #355445

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Witam po krótkiej przerwie. Świątecznie witam i wiosennie :)

Siberio, krokusowe kwitnienie przeszło już do historii sezonu 2015 a szczypiory będą jeszcze długo cieszyły oko... W końcu to coś zielonego :happy4:

Mateusz, witaj! U mnie krokusy rosną przy Rh- widziałam, że u Ciebie czekają na posadzenie różaneczniki i azalki więc możesz spróbować iść w krokusy ;)

Aniu Zielona, no i jak hiacynty? U mnie jakieś takie pokurczone niziołki. W cale im się nie dziwię, bo co tu się prężyć jak taki ziąb. NO i kto je będzie wąchać jak śniegiem siecze co i rusz? Róże nie idą na kompost - do nowych domów wędrują. Kto by tam róże kompostował...

Aga, zawstydzasz... Ale dziękuję pięknie :)

Hej, hej Magdaleno! Ale komplement :kiss3: Bardzo dziękuję, postaram się coś nieobiektywnie poczarować ;)

Kasiek, tnę te róże i tnę... i końca nie widać. Pewnie tak będę docinać do czerwca... Porozsadzam trochę rannikowych siewek - miło było by, gdyby tak zagarnęły jak największy obszar.
Dzięcioł dalej urzęduje w ogródku - mocny akcent kolorystyczny :)
Boszszsz... Jakie wstawiłaś piękne zdjęcia ciemierników :)

Edyta, nie spróbujesz - nie dowiesz się. U mnie rosną przy RH i magnolii - radzą sobie całkiem nieźle, więc może i z brzozą sobie poradzą. Trudny to partner, ale skoro skalne hale im nie straszne... Sadź!

EwoAve, fajnie że jesteś! Szkoda, że za Tobą niemiłe przeżycie - ale to dobre, co się dobrze kończy :) No, i od roboty - zeszcik zakupów jesiennych założyć czas i wpisać krokusy na listę niezbędników ogrodowych.

Vito, witaj. Milo Cię widzieć - różane zmiany... hm... Trochę redukcji - kilka sadzonek nie radziło sobie na moich piskach i poszło do nowych ogrodów. Ostre prześwietlanie róż historycznych jest fizycznie bolesnym doznaniem - cięłaś, więc wiesz o czym mówię. Nowych planów różanych nie mam - fantazja działa ale ani miejsca, ani sił nie starcza. A czasu też brak...

Martulu, nie wiem jak ukierunkować szał zakupowy - może... spontaniczna powściągliwość? :happy4: NO i gdzie ja tę kalinę nieszczęsną mam wcisnąć... Ech... Pomyślę o tym w maju...

Ewo, Marta nic a nic nie odpuszcza jak mniemam... Po prostu nasze szkółki nie mają dla Martuli wystarczająco interesujących propozycji. Martula ma wszystko nawet i więcej...

Andrzejek, łączka krokusowa fajna. A jak miejsca brak to i krokusowa wstęga świetnie się prezentuje. Kombinuj!

Jadziu, ależ mi się chce kwitnienia róż... A ja dalej tnę i tnę... I końca nie widać ;)

No, to parę obrazków - krokusy właściwie już przekwitają
4krokusy.jpg

Puszkinia też już najlepsze dni ma za sobą
4puszkinia.jpg

Hacynty trzymają się nisko przy ziemi
4cebulowe.jpg

Narcyzy też
narcyzteteatete.jpg

Rozkwitają ciemierniki
4ciemierniki.jpg

Dalej w ogrodzie grasują ptaki
4grubodziub.jpg

4grubodziubica.jpg

4dzwonieciziba.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, pamelka, rm27, Orszulkaa, sierika, Ewogrod

Oazowy ogród ,,,, na piasku 05 Kwi 2015 13:17 #355487

• vita
  • vita's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 242
Optymistyczne wieści, tyle ptaków w ogrodzie, zwykle umyka mi ich aktywność.
Chciałabym zobaczyć zdobyczne ciemierniki :)

Oazowy ogród ,,,, na piasku 05 Kwi 2015 14:58 #355496

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Moje hiacynty też przy ziemi. Część późnijesza dopiero się kluje. Z wąchaniem kłopot bo po grypie stępiał mi zmysł powonienia i mało co czuję. Ostatnio usiłowałam się wwąchać w listek woskownicy i nic. Pachniało mi dopiero jak sobie przypadkowo w aucie rozlałam płyn z odświeżacza :lol:

IMG_2391.jpg
Zapraszam
Mania Zieleni

Oazowy ogród ,,,, na piasku 05 Kwi 2015 19:11 #355528

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
A może lepiej spontaniczna otwartość? ;)
Myślę, że psy będą z radością wąchać hiacynty, one i tak z nosem przy ziemi... :) A my poczakamy z wąchaniem, aż coś na więszej wysokości zakwitnie :)
Melduję, że takich łanów krokusów nie mam, mam łan krokusa :rotfl1:
Ale poszłam za Twoim przykładem i zrezygnowałam z sadzenia tulipanów w doniczkach, posadziłam wprost do gruntu jakieś te biedne uwolnione ze ścisku, no i zobaczymy, co z tego wyjdzie... No wychodzą w każdym razie :) Nornice przeszły obok..
Piękne ptasie portrety!

Oazowy ogród ,,,, na piasku 05 Kwi 2015 22:30 #355588

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Iza :bye:
Mój ulubiony ptaszek - grubodziób :)
Na ziemi nigdy go nie widziałam ,zawsze wysoko.

Kolorowo w ogrodzie ,że aż miło! Dosadziłam kilka cebulowych ,ale co to jest w porównaniu
z ilością u Ciebie...
Chciałam też Ci podziękować za tego wczesnego różanecznika ,bo to na pewno on :)
Tylko teraz gdzie go zdobyć?
Ostatnio zmieniany: 05 Kwi 2015 22:31 przez magdala.

Oazowy ogród ,,,, na piasku 06 Kwi 2015 20:40 #355756

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Kolorowo na piaskach, aż wzdycham z zazdrością :lol:
Jakieś nie za wielkie rododendrony, godne polecenia ? Bo mam tylko 3 azalki, a to chyba stanowczo za mało ;)
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Oazowy ogród ,,,, na piasku 07 Kwi 2015 10:22 #355830

• Ave
  • Ave's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 395
Moje krokusy i żonkile , dzieku tej pogodzie, tez sa w rozmiarze... mini i cieszyć sie nimi moga tylko... krety, co pewnie czynią kopiąc nieustannie na moich rabatach , wrrrr
Ewa

Oazowy ogród ,,,, na piasku 07 Kwi 2015 20:59 #355972

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
A u mnie wszystko dopiero wychodzi, więc nie mogę podyskutowac w tym temacie
Współczuję cięcia. Mam już to za sobą i w takich chwilach cieszę się, że mam tyle róż ile mam, więcej nie trzeba :happy:

Oazowy ogród ,,,, na piasku 07 Kwi 2015 21:32 #355996

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Izuś, melduję, że Matador bezpiecznie dotarł, nawet mu pół kwiatka nie odpadło :) Nawet podczas odwijania mu tego szalika :rotfl1: Na sadzenie poczeka do jutra, nie mogłam cioci tej przyjemności odebrać ;)
Wielkie dzięki! W dżemie czy czymś takim się mogę odwdzięczyć? :rotfl1:

Oazowy ogród ,,,, na piasku 07 Kwi 2015 21:45 #356004

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
Vita, to dwie Helenki w falbankach - co do nich dojdę, to śnieg, deszcz albo zmrok, tak że nie mogę fotki zrobić... Poczekaj, jeszcze będę próbowała :fly:

AniuZielona, pozostaje mieć nadzieję, że pogrypowe zaburzenia węchowe ( nadciąga zmiana pogody) szybko miną. Wszak przed nami już tuż-tuż pachnący zielony maj :)

Martulu, tak czy siak, niech będzie pełen spontan. I wolność dla tulipanów. Moje rozochocone wolnością zeszły w głąb ziemi - no, nie do wykopania powiadam Ci :) Przodownicy już chyba widzą światełko na antypodach.

Magdo, widziałam Twoje poszukiwania różanecznika - w linku który u Ciebie podałam jest zakładka "PRODUCENCI". NO i prawdopodobnie faktycznie jest to Stacatto - podglądnęłam , szukaj u Ciepłuchy lub Bieleckich. A cebulowe jeśli tylko dać im spokój ładnie się namnażają. Tylko trzeba szpadel trzymać z daleka ;)
Co do grubodziobów, to mam parę grubasów - trochę mnie to niepokoi, że ciągle się jeszcze kręcą przy karmniku. O tej porze roku w przeszłości raczej się nie pojawiały. W ogóle dużo ptaków się doprasza o jedzenie - stałymi bywalcami są dzięcioły.

Marzenko, nie wzdychaj...Od takich westchnień to aż smutno da duszy...
Jak bardzo nie duże rododendrony? Jak maluchy, to na bogato mogą być rozesłane, czyli repens (mam Baden Baden i Scarlet Wonder). A jeśli by tak bliżej natury to może różanecznik gęsty, czyli impeditum- w wyrazie skromne, takie trochę "skalniakowe".
Ze średniaków ,które mam już długo to Pearce`s American Beauty i Ann Lindsay. Ten pierwszy jest nieco większy, ale ma zgrabny zwarty pokrój. Ten drugi jest trochę luźniejsz, chyba bardziej mu w szerz niż wzwyż. Oba chętne do kwitnienia i pod śniegiem przetrzymały mrozy po -30.

EwoAve, mam wrażenie, że krety co najwyżej przemieszczają nasadzenia cebulowe, bo zjadają to chyba inne futerkowe. Postanowiłam się nie wściekać na kreta - niemal mi się to udaje ;)

Goś, zapomnę niebawem o różanych potyczkach - niech tylko krzaczki zaczną kwitnąć... Będę się cieszyć i... marzyć o następnych :flower2:

Naturalnie Martuś, że w naturze... Bo w naturze nic nie ginie... Dolej mu, temu Matadoru... bo wytrzepane ma korzenie dla uzyskania lekkości :happy4:
Ostatnio zmieniany: 07 Kwi 2015 22:05 przez aleb-azi.

Oazowy ogród ,,,, na piasku 07 Kwi 2015 22:04 #356023

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
To tak to z tymi tulipanami? Albo zeszły w głąb, albo zostały pożarte... Moje jeszcze się pokazują, niektóre nawet łącznie z cebulami, bo jednej wykopanej grupki najwyraźniej zapomniałam posadzić :rotfl1:
Oj, kawał chłopa z tego Matadora, wcale lekki nie był! :)
Dokarmianie ptaków ma dwa końce ;) , rozleniwia je i pozbawia życiowej zaradności ponoć...
Ale co się dziwić ptakom... :rotfl1:

Oazowy ogród ,,,, na piasku 07 Kwi 2015 22:12 #356030

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
Matador wagi koguciej... Czyli wacając do tematyki ptasiej Martulu droga... d..a, ma się rozumieć ten drugi koniec :ha?ppy:
A tulipany są, tylko nie mogę się do nich dokopać
, bo są poniżej kopania na głębokość szpadla - to to przecież nie będę ryła po rabatach w poszukiwaniu cebulki uciekinierki...
A nie posadzone cebulki rosną ? BO moje puściły listki, więc zakopałam... płyciutko...

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.678 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum