TEMAT: Oazowy ogród ,,,, na piasku

Oazowy ogród ,,,, na piasku 18 Maj 2015 20:57 #370324

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
No i tam jest właśnie napisane, że to niespotykana odmiana kuklika chilijskiego (czyli jednak go prawie nie ma ;) ), a zamiast pisać, że niespotykana, mogliby napisać jaka, prawda?
A ja dla odmiany ;) poproszę o dużo zdjęć nie z warzywnika :lol:

Zielone okna z estimeble.pl

Oazowy ogród ,,,, na piasku 18 Maj 2015 23:19 #370424

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Martusia, wywrotowiec :rotfl1:
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Oazowy ogród ,,,, na piasku 21 Maj 2015 22:43 #371749

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Marzenko, siej, będziesz zbierać :) Hastata nie jest nazbyt wymagająca a na glinie radzi sobie całkiem dobrze. Wyrasta na wielkie chaszcze - widziałam na własne oczęta :)
A milinu już nigdy więcej nie wprowadziła bym do ogrodu. Wychodzi w promieniu kilku metrów. Korzeń grubaśny wędruje gdzie mu się tylko spodoba i z niego wszędzie wyskakują pióropusze milinków. Ukopać? :devil1:
Grządki obłożone agro. Ale wiklina kruszeje i nie wytrzymuje naporu ziemi. Będą więc niebawem grządki murowane...

Ewo, ależ ziąb. Wysadziłam pomidory, papryki, ogórki, cukinię... ( więcej grzechów nie pamiętam)- stoją w chłodzie i wodzie... Fotek brak - bo to właściwie był już cały warzywniczek.

Goś, widzisz bestię... Ona chronicznie nie znosi mokrej trawy - woli się umościć na korze... Przy części nasadzeń wbijam więc niewygodne patyki... Odgrażam, że kupię takie kolczaste taśmy jak na gołębie (brrrrr ).

Aguśka, miło mi...

Mateo, kwitnienie róż już niemal na wyciągnięcie ręki. Ochłodziło się i leje więc pewnie z pierwszym słonecznym dniem eksplodują. Zapraszam niebawem :)

Martulu, w sumie to się całkiem składa. Bo przecież kuklik którego nie ma to kulik nie spotykany... Zdjęcia nie z warzywnika... Nie usatysfakcjonują cię - czas Rh

Marzenko? to, co ... po kwiatuszku?- pozwolę sobie zacytować :)

Debata przedwyborcza... niech będą orliki... biały i... różowy
21orlikbiay.jpg

21orlikr.jpg

W warzywniku masowe kwitnienie szypiorku
21warzywnik.jpg

Zakwitł marketowy martagon, drugi się gramoli a trzeci nie zawiązał kwiatów
21martagon.jpg

Clematis
21clematis.jpg

No i różaneczniki
21azalia.jpg

21rhPercyWiseman.jpg

21rh.jpg

Podglądanie ptaków
21karmienie.jpg

I czekanie na róże. Tu zdjęcie nie najlepsze, ale, co tam. Przedstawiam różę Marechal Niel - nie często spotykana,kiedyś na stałym wyposażeniu dworskich szklarni. U mnie bardziej prozaicznie - garażowana. Pachnie zniewalająco. A jej wdzięk nakazuje wyrozumiałość dla pewnej niepoprawności kolorystycznej. Oto i ona
21MarechalNielRose.jpg

No i to by było na tyle :)
Ostatnio zmieniany: 21 Maj 2015 22:48 przez aleb-azi.
Za tę wiadomość podziękował(a): dodad, Zielona Ania, mateo, chester633, Bozi, VERA

Oazowy ogród ,,,, na piasku 21 Maj 2015 23:50 #371764

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Ekhm, to może jednak nie kopać :rotfl1: Ale, ale widziałam piękną malutką, metrową może glicynkę, za 11,60...może ją brać :think: A siać będę i to niejedno jeszcze ;) Po kwiatuszku uwielbiam :hearts:
A wiesz, murowane kamienne, albo z cegły też będzie pięknie :hearts: U mnie rozwiązałoby to problem z zaleawaniem,, hm zaczynam myśleć, a na szalunku, czy tak o ;)
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Oazowy ogród ,,,, na piasku 22 Maj 2015 20:33 #371995

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Niektóre orliki tak ładne jak kukliki, a skoro mówisz o wyborach, to ja jednak kukliki :)
Murowane grzędy będą? To wyższy stopień warzywnictwa ;) A można by tak wysoko mury podciągnąć, żeby ogórki wyżej siędły ;) i tak malowniczo się zwieszały... :lol: A pozwolenie budowlane jest? :rotfl1:
I to pytanie również do Marzenki :)

Oazowy ogród ,,,, na piasku 22 Maj 2015 21:51 #372065

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Marta, żeby ogórki wyżej siędły....wystarczy prowadzić je po sznurkach. Mury wysokie i róże pnące, o to już lepiej. Daję Izie pozwolenie na budowę..i błogosławieństwo też :rotfl1: . Warzywka być muszą.....Marzence też mam dać?.......mam grać? :happy:
Ostatnio zmieniany: 22 Maj 2015 21:53 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): marzenaF

Oazowy ogród ,,,, na piasku 24 Maj 2015 22:40 #372835

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
Marzenko, raczej z szalunkiem... Glicynię bierz - u nas dość powszechnie pojawiła się odmiana o pełnych kwiatach. Śliczności.

Martulu,Ewa pozwoliła. U mnie ogórki często zwisające z uwagi na suchość... NO, teraz nie, teraz podlane do wiwatu.

Ewo, niech się mury pną do góry... Warzywnik musi być, święta racja.

Ech, gadać mi się nie chce. No, to majowe obrazki, z pokręconymi podpisami ;)

23bodziszkifloksiurawki.jpg

23clematis.jpg

23czosnkiidyptam.jpg

23dziewanna.jpg

23firletka.jpg

23hostynabiaej.jpg

23hosty.jpg

23kiwatflaminko.jpg

23takiesobiekukliki.jpg

23gypsyboy.jpg

23rzanypk.jpg

23rugosa.jpg

23NarechalNiel.jpg

A to parcie na szkło w wykonaniu Manola...

23botaniczny.jpg

Pada...

23bodziszekr.jpg

23bodziszek.jpg

23bodziszki.jpg
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 24 Maj 2015 22:50 przez aleb-azi.
Za tę wiadomość podziękował(a): dodad, Zielona Ania, Robaczek, Margo2, Orszulkaa, mateo, piku, DANA, chester633, sierika, VERA

Oazowy ogród ,,,, na piasku 25 Maj 2015 21:36 #373099

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
A innym można gadać? :lol: Krótko! :rotfl1: Też mi się rzeczywistość nie podoba, ale trzeba będzie przez jakiś czas z tym zyć...Floksiurawki super! :rotfl1:
A klon Flamingo to ma takie fajne noski? Mój też? ;) Nigdy mu się widać dobrze nie przyjrzałam...

Oazowy ogród ,,,, na piasku 25 Maj 2015 21:44 #373102

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Ale nie chce Ci się z nami gadać, czy tak ogólnie.
Żółta pałacowa, kukliki w pomarańczach też troszkę zbliżają się do żółci... Za to ja miałam ostatnio problem gdzie upchnąć Anisade, bo mi do innych róż nie pasowała - same różowe :lol: No co się dzieje z tymi kolorami
Zapraszam
Mania Zieleni

Oazowy ogród ,,,, na piasku 31 Maj 2015 09:39 #374864

• vita
  • vita's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 242
Ciągle jeszcze pada? Mnie deszcze bardzo utrudniają pracę w ogrodzie, bo zwykle pada wtedy, kiedy mam wolną chwilę.

Marechal Niel cudna, pewnie wyeksponowana inaczej straciłaby na uroku, a tak czaruje delikatnością :)
aleb-azi wrote:
23NarechalNiel.jpg

Podziwiam warzywnik, kiedyś też będę miała.

Oazowy ogród ,,,, na piasku 01 Cze 2015 13:25 #375196

• Ave
  • Ave's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 395
Te różane portrety - cudne :woohoo:
Coraz częściej zaczynam mysleć o warzywniku "na wysokościach"...
Ewa

Oazowy ogród ,,,, na piasku 01 Cze 2015 16:49 #375247

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Czy długo masz dziewanny?
Czy one kwitną tylko o tej porze roku, czy powtarzają?
Mam taką niebieską. Jestem nią zachwycona

Oazowy ogród ,,,, na piasku 27 Cze 2015 23:14 #383644

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
A nie mówiłam... chcenie i gadanie coś w różnych miejscach mi się ulokowały i trudno im się spotkać. Ale, żeby aż tak :unsure: Tyle mnie nie było, że to co kwitło już nie kwitnie.
Co do kwitnień, to zbiegły się różaneczniki,piwonie, jaśminowiec a do tego róże i te historyczne i te nowoczesne... Zawrót głowy i ... masa sprzątania. Istne szaleństwo - powinnam drastycznie ograniczyć liczbę roślin... tak chyba o połowę :think: Z tego co czytam, to nie tylko moje odkrycie...

Martulu i jak - były noski klonowe? Innym gadać można, nawet trzeba. Cóż by to było za forum, gdyby wszyscy milczeli???

Aniu Zielona - u mnie dywersję kolorystyczną uprawia M. Ale dalej są żółcie, których ni jak znieść nie mogę... A pomarańcze zawsze mi były bliskie. Popatrz, zakwitła ta roślinka psiankowata - tyle, że jakaś bardzo mała mi urosła. Nie pamiętam nazwy... Pomóż proszę :)

psianka.jpg

Vita, ten sezon chyba taki przekorny - u mnie tak jak i u Ciebie... Piękne dni spędzam w pracy, a jak wolne, to pogoda byle jaka... Dziś po południu, jak tylko wróciłam zaczęło padać. To i ja padłam...

EwoAve, bo piękne są róże i basta... Warzywnik na wysokościach - jest o czym myśleć ;) I prawie gotowe, bo faza koncepcyjna to połowa roboty...

Goś, moja miłość do dziewann jest jakby nie odwzajemniona. Te odmianowe dziewanny ni jak nie chcą mi się wysiewać, po dwu latach stare egzemplarze zginęły. A polne skutecznie wyplewiłam. Została tylko austriacka, ale jeszcze nie kwitnie. Chyba muszę się bardziej do nich przyłożyć...
Za to Twoje trawki cieszą oko :hug:

leonardoitrawy.jpg

No, to raporcik ogrodowy. Wszystko rośnie, gęstnieje - mówią, że od przybytku głowa nie boli... A mnie i owszem...
zarasta.jpg

rankowo.jpg

ranie.jpg

Moja imienniczka, tyle, że renesansowa
izabelowato.jpg

Podjazd radzi sobie nieźle - fotka z pierwszego i jak na razie jedynego podlewania w tym sezonie
podjazdowo.jpg

A ja zbieram przekwitnięte kwiaty - koszami...

roboczo.jpg

Nie bardzo jest kiedy przysiąść przy stoliku
przystoliku.jpg

Żeby nie było zbyt słodko...
pomaraczowoliliowo.jpg

Rety, jak ten czas leci
hortensjadbolistna.jpg
Ostatnio zmieniany: 27 Cze 2015 23:19 przez aleb-azi.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, Margo2, Orszulkaa, mateo

Oazowy ogród ,,,, na piasku 27 Cze 2015 23:27 #383650

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
A to ostatnie, to co to ?

Coraz bardziej mam ochotę na jakąś piękną czerwoną różę , choć czerwieni w ogrodzie unikam jak...ognia :happy3:
Jakie są ładne odmiany?

Oazowy ogród ,,,, na piasku 28 Cze 2015 10:53 #383706

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Zakwitła nikandra.

Mówią, że od przybytku głowa nie boli, to się nadmiarem roślin nie powinnaś przejmować :kiss: Niezmiennie pięknie niezmiernie.
Zapraszam
Mania Zieleni

Oazowy ogród ,,,, na piasku 28 Cze 2015 11:26 #383722

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
aleb-azi wrote:
(...) Istne szaleństwo - powinnam drastycznie ograniczyć liczbę roślin... tak chyba o połowę :think: Z tego co czytam, to nie tylko moje odkrycie...
(...) Wszystko rośnie, gęstnieje - mówią, że od przybytku głowa nie boli... A mnie i owszem...
Iza, nie jesteś sama w tych przemyśleniach ;)
Ale zanim zaczniemy jesienne wykopki :rotfl1: pokazuj te swoje rabaty obfitości! Nie wiadomo co przyniesie kolejny sezon, zwłaszcza, jak zniechęcona właścicielka zostawi różowe koszyczki i sekator i wejdzie do ogrodu z maczetą ;-)
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 28 Cze 2015 11:26 przez Robaczek.

Oazowy ogród ,,,, na piasku 28 Cze 2015 12:33 #383748

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
I tyle tylko? w takim renesansowym ogrodzie? to nie uchodzi....... :( , nie daj się prosić...... ;)

Oazowy ogród ,,,, na piasku 28 Cze 2015 15:49 #383800

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
aleb-azi wrote:

23kiwatflaminko.jpg

\
Iza, co to za krzew? A może to drzewo? Ma ciekawe kwiaty, nasiona?

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.693 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum