TEMAT: Ogródek AGNESS

Ogródek AGNESS 06 Wrz 2013 22:55 #191023

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Dorciu bardzo się cieszę, że wianuszki podobają Ci się :kiss3: Ja uwielbiam je robić, sprawia mi to ogromną przyjemność... chociaż trwa to długo i ręce niejednokrotnie poparzone ;) :happy: Dekoracje przyklejam pistoletem z gorącym klejem :P

Dawno nie pokazywałam żurawek, może dziś kilka obrazków ..... chociaż było takie ostre słońce, że nie sposób zrobić dobrego zdjęcia :oops:

i kilka różyczek :P

Ostatnio zmieniany: 06 Wrz 2013 22:57 przez AGNESS.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek AGNESS 06 Wrz 2013 23:12 #191024

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Aguś uświadomiłaś mi ,że ja tez daaawno nie poakazywałam żurawek,,,ale przyjdzie czas,Twoje są ładne dorobne,nic nie tknięte przez palące latem słońce :)
A rózyczki tez śliczne :hearts:

Ogródek AGNESS 16 Wrz 2013 14:33 #192847

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu w tym sezonie były dni z tak ostrym słońcem, ze niektóre roślinki dosłownie smażyły się na brązowo.... nie ominęło to niestety i kilku żurawek..... przypaliło im listeczki, ale na szczęście niezbyt dużo.... W tej chwili te roślinki robią się piękniejsze niż w całym sezonie :P

Ogródek AGNESS 16 Wrz 2013 15:21 #192858

• wiosna19-58
  • wiosna19-58's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 255
Witaj bardzo mi sie podoba Twoj ogrodeczek :supr3:

Ogródek AGNESS 17 Wrz 2013 13:52 #193115

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
Aguś,a czy ta ostania Róża to nie Chippendale???
Marzy mi się ta różyczka,,,ale już obiecałam sobie,że na jesień ją zamówię :) :hammer:

Ogródek AGNESS 17 Wrz 2013 18:30 #193169

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiosenko witaj :bye: Bardzo zapraszam i dziękuję za miłe słowa :P

Aniu zgadza się to właśnie ta różyczka.... uwielbiam ją , jak dla mnie cudo.... latem miała w sobie dużo więcej pomarańczu, teraz wybarwiona bardziej różowo :P

Ogródek AGNESS 21 Wrz 2013 09:00 #193948

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Aguś, cały wczorajszy wieczór spędziłam na przemierzaniu Twego ogródka... wte i wewte... od wiosny do jesieni :hearts:
I znalazłam tu rozwiązanie swojego problemu :thanks:
Ty zlikwidowałaś jedyną rabatę bylinowa, a ja mam tylko takie :ouch: więc wiesz ile z tym pracy i jakie wątpliwe efekty :jeez:

Twój ogród jak z bajki :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: Piękny, przemyślany i skończony, więc wiadomo już, dlaczego możesz sobie w nim leniuchować: bo się wcześniej napracowałaś!
Jesteś mistrzynią!

Koniecznie pokaż rabatę przy podjeździe po przeróbce i obiecane zimą swoje hosty z siewów :-)
Ostatnio zmieniany: 21 Wrz 2013 09:01 przez sd-a.

Ogródek AGNESS 21 Wrz 2013 16:52 #194013

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Siberko nawet nie wiesz jak wielką przyjemność sprawiły mi Twoje słowa, i to, że poświęciłaś swój czas, żeby zwiedzić mój ogródek, bo stron jest troszkę do przejrzenia :kiss3: Dziękuję Ci za tak miłe słowa :hearts:
Tak naprawdę to ogródek nigdy chyba nie będzie skończony....szczególnie u takiego ogrodowego postrzeleńca jak ja, co to wciąż ma nowe koncepcje i wciąż coś przerabia, przesadza, wykopuje , dosadza B) :rotfl1: Teraz przerabiam dużą rabatę pod tarasem i mniejszą obok :whistle: :rotfl1:
Wykopałam i wydałam wszystkie swoje irysy, kilka dużych krzaków pięciorkinów, zdublowane liliowce i sporo miejsca zrobiło mi się na nowe nasadzenia .... a ja cała w skowronkach ;)
Rabata wzdłuż podjazdu o której wspomniałaś naprawdę mnie wkurzała :sick: ledwo skończyłam plewić już musiałam zaczynać od początku, a po kilku dniach deszczu, zielsko aż szumiało. Teraz posadziłam tam sporo niskich iglaczków, a pomiędzy nimi krzewiki i byliny. Na razie jeszcze plewienia jest sporo, bo do tej pory nie wysypałam jej korą.... ale mam nadzieję, ze na dniach już to zrobię.... W ten sposób mam zrobione wszystkie rabaty i naprawdę jestem zadowolona. Ładne są przez cały rok, bo iglaczki w sezonie są świetnym zielonym tłem dla kwiatów, a zimą dzięki nim jest wciąż zielono i nie jest pusto.... no i dzięki ściółce ze skoszonej trawy i kory jest dużo mniej plewienia a i struktura gleby bardzo się poprawia, jest bogata w jedzonko dla roślin i długo trzyma wilgoć.... jak dla mnie same zalety :P
Jutro postaram się cyknąć rabatę i hostki, choć to maluszki jeszcze..... wiosną będę musiała je poprzesadzać, może ładnie ruszą :P

Zapraszam na spacerek po jesiennym już ogródku :hearts:

Ogródek AGNESS 21 Wrz 2013 22:02 #194079

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Jak mawiała jedna pani ;-) cudownie piękny ogród :thanks:

Dziś w drodze do swojego nawiedziłam przydrożny ogrodniczy i weszłam w iglaki :whistle:
I wyszłam z niczym! :ouch: Ceny zbójeckie! :jeez:

Co byś poleciła, jakie iglaki najlepiej się sprawdzają w Twoim ogrodzie? Moja wyobraźnia nie sięga dalej niż kosodrzewiny :happy: bo je lubię :hearts:

Ogródek AGNESS 22 Wrz 2013 08:52 #194150

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Agusia :hug: uwielbiam oglądać Twoje ogrodowe zakątki. Jesteś mistrzynią aranżacji :thanks: O każdej porze roku masz cudowny , kolorowy ogród - jestem nim zachwycona :bravo:

Ogródek AGNESS 22 Wrz 2013 10:31 #194169

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja też Lubię Agnieszko :bye: Twoje ogrodowe zakatki :)
Wszystko jest duże,piękne,,,nie to co u mnie,jeszcze małe,ale i te małe mnie cieszy ;)
Wszystko nasycone zielenią koloirami,,,,lubię taki misz -masz ;)

Ogródek AGNESS 22 Wrz 2013 10:42 #194172

• Roma
  • Roma's Avatar
Tak bardzo kolorowy ogród o tej porze :thanks: nic tylko patrzeć i zazdrościć.Ja nadal mam problem z takimi nasadzeniami aby rabata prawie o każdej porze roku przyciągała wzrok. Przerabiam teraz kolejną rabatę i znowu problem :jeez:

Ogródek AGNESS 22 Wrz 2013 11:32 #194178

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Aga, ja też jestem zachwycona, że ogród o tej porze roku jest taki kolorowy. Masz niewątpliwie talent do zestawiania ze sobą roślin, tak żeby o każdej porze roku rabaty prezentowały się ciekawie :bravo: . Zazdroszczę Ci tego :oops: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Ogródek AGNESS 22 Wrz 2013 14:16 #194193

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Siberko bardzo dziękuje za miłe słowa :kiss3:
Nazw zbyt wielu odmian iglaczków niestety nie podam Ci, bo po prostu ich nie znam.... jakoś tak nie zwracam na to uwagi, bo i tak zapominam :oops: :happy: Kupuję po prostu takie jakie wpadną mi w oko B) zwracam tylko uwagę na to, żeby nie osiągały jakichś wielkich rozmiarów, chociaż z tych niskich płożących, to kupuję i te mocno się rozrastające, ale trzymam je w ryzach, wycinając gałęzie, których potrzebuję w sporych ilościach do wianków, stroików i różnych dekoracji :P Te moje iglaczki to takie popularne, jakie często można znaleźć w szkółkach, żadne kulkowe perełki B) :happy:
Kosodrzewinki i ja bardzo lubię i mam kilka, tak samo tuja Danica- o kulistej formie i podobna Golden Globe o żółtym zabarwieniu, mnóstwo jest jałowców płożących w różnych odmianach, o żółtych, zielonych i niebieskich odcieniach :P

Margolciu dziękuję Ci bardzo za takie cieplutkie słowa :kiss3: Miło mi bardzo, że podoba Ci się . Ja uwielbiam jesień i sadzę sporo takich roślin, które jesienią są ozdobne :P Już nie mogę się doczekać, aż przebarwią się liście drzew i krzewów :P

Aniu cieszę się bardzo, dziękuję :kiss3:
Nawet nie spodziewasz się jak szybko rozrosną się Twoje nasadzenia.... to dzieje się błyskawicznie.... gdy ja przeglądam zdjęcia sprzed kilku lat, to aż trudno mi uwierzyć, że tak bardzo wszystko się zmienia....z roku na rok.... :P

Romciudziękuję :kiss3: ja kocham jesień i dlatego staram się sadzić sporo roślin które kwitną właśnie w tym czasie :P W ogóle tworząc rabaty , sadząc rośliny, zależy mi, że by kwitły naprzemiennie i żeby jedne zastępowały w kwitnieniu drugie. Wtedy cały czas coś się dzieje i ogródek zmienia się wraz z porami roku :P
Jeśli masz problem z nasadzeniami, a ja mogę coś zasugerować, to zrób podobnie.... wprowadź małe iglaczki i niewielkie krzewy jako bazę - szkielet rabaty i wtedy nawet zimą będzie atrakcyjnie, i dopiero wtedy dosadzaj byliny, zwracając uwagę, żeby wymieniały się w kwitnieniu. Na pewno uda Ci się to i będzie cały czas pięknie :P

Dorotko dziękuję bardzo :kiss3: To naprawdę cieszy, kiedy pomysły i praca włożona w ogród jest doceniona przez innych :hearts: Wtedy aż przyjemniej się pracuje w ogródku, ze zdwojoną energią :P
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a, Margolka

Ogródek AGNESS 23 Wrz 2013 19:26 #194485

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Pooglądałam sobie twoje kolorki w ogrodzie bo u nie zrobił się przestój. Tylko rudbekie kwitną i trochę hortensje.

Ogródek AGNESS 23 Wrz 2013 22:08 #194540

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Aga, ma się wrzosy i rozchodniki, ma się kolor w ogrodzie jesienią! A jak się nie lubi, to się nie ma! :lol: To sobie popatrzyłam i wracam do moich suchelców... ;) Dobrze, że choć żurawek trochę mam...
Aga, a gdzie te jeżówki pomieściłaś?
Masz pełne prawo być zadowolona, ale taki stan bywa niebezpieczny ;) , może oznaczać stagnację i zaleganie na leżaczku... ;) Jak myślisz? ;)

Ogródek AGNESS 23 Wrz 2013 22:35 #194548

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Bożenko i hortensje i rudbekie pięknie barwią Twój ogródek, a i już liście zaczynają przebarwiać się na drzewach o krzewach, więc pustki nie będzie.... jest pięknie B) :P
artam wrote:
...... może oznaczać stagnację i zaleganie na leżaczku... ;) Jak myślisz? ;)

Martusiu to nie u mnie... czasami nawet bym tak chciała i wiele razy rozsiadam się wygodnie, ale za chwilę widzę jakiegoś chwaściorka do wyrwania, przekwitnięte kwiaty do usunięcia...coś mi zaczyna świtać, że jakaś roślinka ładniej by wyglądała w innym miejscu .....i tak na prawdę to zaleganie nie bardzo mi się udaje.... chociaż powiem szczerze, ze próbuję, próbuję i nawet pewne sukcesy już mam w tej dziedzinie .... :rotfl1: Najlepiej mi to wychodzi u schyłku lata i jesienią, kiedy już największy zapał do prac w ogródku mija :oops: :happy:
Jeżówek troszkę zmieściło mi się...a jakże ..... nawet jest miejsce na kolejne :whistle: ale wcześniej z ogródka wywędrowało 6 dużych kęp irysów, 3 krzaczory pięciornika, smotrawa, i 7 dużych kęp liliowców :rotfl1:

Ogródek AGNESS 25 Wrz 2013 18:32 #194813

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Agusiu dlaczego pozbyłaś się liliowców ,przecież wielkie kępy kwitną nawet 2 miesiące .Irysy szybko przekwitają więc się nie dziwię .Kurcze no tyle miejsca trzeba zagospodarować ;)
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.680 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum