TEMAT: Ogródek AGNESS

Ogródek AGNESS 24 Kwi 2014 19:07 #246822

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Picasa mam od samego początku forumowego życia czyli już chyba 4 rok, tyle tylko że te moje zdjęcia są większe od Twoich i nie wiem jak je zmienić. Ale to sobie zostawiam na deszczowe dni, będę coś kombinować.
Podagrycznik chyba mam w trawniku na wielkim ogrodzie, jeżeli to jest właśnie to, byłam w :comp: i znalazłam zdjęcia - to jest to samo i piszą że zwalcza się chwastoxem trio ale jak zrobić oprysk wśród roślinności :dazed: ja chyba będę pryskać w przyszłym roku wszystkie ścieżki trawnikowe pomiędzy alejkami różanymi, może się pozbędę i podagrycznika :jeez:

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek AGNESS 24 Kwi 2014 19:28 #246832

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 1176
Aguś, te Twoje sasanko powalają na kolana... nie mogę się na nie napatrzeć :hearts: U mnie, podobnie jak i u Marysi, coś im nie pasi :(

Ogródek AGNESS 24 Kwi 2014 19:37 #246836

• hala67
  • hala67's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 52
Aguniu nie szukaj białej sasanki. Mam dwie sztuki. Jedna powędruje do Ciebie :)
Pozdrawiam Halina

Pierwiosnki

Ogródek AGNESS 24 Kwi 2014 19:56 #246846

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Majeczkou mnie pryskanie odpada, bo mam go na rabacie różanej , gdzie do towarzystwa rosną jeszcze inne bylinki.... tylko żmudne wybieranie w takim wypadku :mad2: ...
Co do rozmiaru fotek, jeśli już prześlesz zdjęcie do Web Albums , klikniesz na link do tego zdjęcia i wtedy pojawia się rameczka z napisem - miniatura 144... trzeba na nią kliknąć i pojawia się pasek z rozmiarami..... wtedy wybierasz ten, który odpowiada Ci :P Ja wstawiam 800.

Tulipanki - póki jeszcze pięknie kwitną, upały powodują, że przekwitają błyskawicznie....niestety :cry3:

Ostatnio zmieniany: 24 Kwi 2014 19:57 przez AGNESS.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, EmTe

Ogródek AGNESS 24 Kwi 2014 20:02 #246852

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Magduś bardzo się cieszę , że podobają Ci się :P Sasanki to moje ukochane wiosenne kwiaty. Bardzo się cieszę, że u mnie sobie radzą, ale u mnie uboga, piaszczysta gleba i to im pasuje...

Halinko cudowna jesteś :kiss3: Bardzo się cieszę, wprawdzie już Martusia zasugerowała, że odwiedzą mnie z białą sasanką, ale jeszcze jedna to nie za dużo, tym bardziej, że one krótkowieczne, a u mnie same ciemne i siewki też ciemne... A może ja Ci się zrewanżują ciemnym fiolecikiem???

Za tę wiadomość podziękował(a): EmTe

Ogródek AGNESS 24 Kwi 2014 20:07 #246858

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Mój sąsiad wprawdzie nie podagrycznik, ale "niewinne" maliny sobie posadził przy moim płocie :evil: . Mam już je wszędzie :jeez: . I też boję się stosować jakiejś chemii, bo mnóstwo roślin tam rośnie, a rozłogi malinowe krzyżują się z korzeniami moich bylin i lilii :angry:

Ogródek AGNESS 24 Kwi 2014 20:49 #246890

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś o tak......maliny lubią wędrować rozłogami..... bardzo trudno je trzymać w ryzach..... szkoda, że sąsiad nie pomyślał o tym przed posadzeniem i nie wkopał głęboko jakiejś zapory.... Teraz będziesz miała kłopot.... trzeba będzie na bieżąco usuwać, bo nie uda się raz a dobrze.... niestety :unsure:

Ogródek AGNESS 24 Kwi 2014 21:38 #246938

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Tulipanów też masz pod dostatkiem... Ale pamiętam, że tulipanów Tarda to miałaś większą kępę... Tylko fragment jej pokazałaś czy coś się stało? Nornice u Ciebie grasują? Ja po raz pierwszy w tamtym roku posadziłam tulipany bezpośrednio do ziemi, nie licząc na to, że przetrwają zimowy apetyt nornic, a tymczasem są... Aż się boję myśleć, co w takim razie jadły moje nornice! :rotfl1:

Ogródek AGNESS 24 Kwi 2014 22:41 #246988

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś na fotce jest tylko fragment kępy tulipanków, ona jest taka sama jak w zeszłym roku.... chociaż mam wrażenie, że kwiatów jest mniej niż zwykle i przez upały szybciej przekwitają, niestety....Nornic, ani innego paskudztwa u mnie na szczęście nie ma... i mam nadzieję, że tak pozostanie B) :P
Cudownie, że Twoje tulipanki ładnie przetrwały, może nornice się wyniosły .... do sąsiadów :wink4:

Ogródek AGNESS 24 Kwi 2014 22:52 #247001

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
A ja podziwiam sasanki.Mam tylko kilka i w dodatku w tym roku jakieś takie marne.
Zaczynam jutro robienie trawnika.
Trzymaj kciuki

Ogródek AGNESS 24 Kwi 2014 23:03 #247014

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Fajne masz te tygrysie tulipanki- one też są z grupy botanicznych, o których swojego czasu rozmawiałyśmy..? Ja jesienią zamierzam dokupić nieco tulipanów- może trochę rabaty zagospodaruję i będę wiedzieć, co gdzie mogę sadzic. Na razie mam 3 kępy po 5 sztuk- i ciekawe, czy dożyją kolejnego roku ;)

Ogródek AGNESS 25 Kwi 2014 08:45 #247151

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Małgoś trzymam kciuki bardzo mocno :hug: .... masz ogrom pracy z likwidacją starego i zakładaniem nowego trawnika.... podziwiam Cię, że się tego podjęłaś ...
Spróbuj sobie wysiać sasanki, może Twoje już się starzeją, to krótkowieczne rośliny.... Piękne są około 5 lat, później mogą zamierać.... Wprawdzie nie zalecają rozsadzania sasanek, ze względu na korzeń palowy, ale ja swoje starsze kępy dzielę i rozsadzam. Jak dotąd pięknie się przyjmują i rozrastają :P

Monisiu tak to są botaniczne tulipanki, niestety nazwy odmianowej nie znam, wyrzuciłam wszystkie opakowania nie zapisując nazw....
Obawiasz się o przeżycie tulipanków... masz nornice??? Jeśli tak, to najlepiej sadzić w koszyczkach, wtedy można zminimalizować straty....

Ogródek AGNESS 25 Kwi 2014 09:31 #247183

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Aguniu :bye:
Wszystkie tulipanki Twoje sa piękne :P
.Co kępa to ładniejsza.Dobrze,że nie trzeba wybierać naj,,bo trudny wybór byłby. ;)
Ja w tym roku tez sie nimi ciesze więcej, na jesieni posadzi łam sporo na innej rabacie i tam nornica ich nie znalazla więc są i teraz cieszą i oko i ogród swoimi kolorami

Ogródek AGNESS 25 Kwi 2014 22:37 #247528

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Moje sasanki jakoś nie chcą się wysiewać
Nigdy nie próbowałam rozsadzać sasanek
Ja siebie też podziwiam po dzisiejszym dniu. To był koszmar, który jeszcze się nie skończył. Nigdy nie widziałam takiego kłębowiska kłączy. Przez nie nie zdołaliśmy skończyć tej części, którą zaplanowałam. A wybieranie ich zajmie mi tydzień, a obawiam się, że mimo to zostawię trochę tego obrzydlistwa i znowu zacznie rosnąć
Ostatnio zmieniany: 25 Kwi 2014 22:37 przez Margo2.

Ogródek AGNESS 25 Kwi 2014 23:06 #247554

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu cudownie, że nornice nie dobrały się do Twoich tulipanków, masz takie piękne :P
U mnie faktycznie jest ich troszkę, ale bardzo dużo zmarniało i w tym roku pojawiły się już tyko liście..... niestety.....
Jesienią znów będę dosadzała, nie tylko tulipany..... muszę posadzić sporo wczesnowiosennej drobnicy, bo zbyt mało mam takich kwiatuszków, a oprócz tego troszkę hiacyntów i cebulowych irysków....

Gosiu pracę masz naprawdę trudną...... żmudną i naprawdę ciężką..... sporo jeszcze jej przed Tobą....ale później będzie tak pięknie :hearts:
Te kłącza to perz???

U mnie dziś jeszcze lenistwo w sprawach ogrodowych, ale jutro rano córcia wyjeżdża i zaczynam działać B) eM dziś kupił 15 worków kory, więc zrobię obrzeża i usunę obrzydliwy podagrycznik z ostatniej , nie ruszanej jeszcze rabatki. No i rozsypywanie kory na pozostałe rabaty... Mam nazieję, że uda mi się zrobić wszystko co zaplanowałam....

Miłej nocy i pięknego jutrzejszego dnia wszystkim :bye:

Ogródek AGNESS 26 Kwi 2014 06:21 #247618

• hala67
  • hala67's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 52
A u mnie od rana pada! I bardzo się z tego cieszę, bo sucho już było.
Miłego dnia :bye:

Aguniu PW :)
Pozdrawiam Halina

Pierwiosnki

Ogródek AGNESS 26 Kwi 2014 09:53 #247728

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Halinko u mnie jeszcze nie pada, ale zanosi się..... jest pochmurno i dosyć chłodno. Ja za chwilę wybieram się do ogródka, zaplanowałam sobie na dziś sporo pracy...
Już biegnę na PW :hug:

Fotki na miły dzień :bye:

Za tę wiadomość podziękował(a): EmTe

Ogródek AGNESS 26 Kwi 2014 10:00 #247732

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
Fotki suuuper :happy3: To może jeszcze słonko przyślesz, bo cały czas pada? Właściwie bez przerwy od wczorajszego popołudnia :cry3:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.494 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum