TEMAT: Ogród Aguniady

Ogród Aguniady 30 Maj 2014 20:34 #266422

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Aga, czy przycinasz krzewuszki jak przekwitną?
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady 30 Maj 2014 20:39 #266425

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Tak :) po zimie wycinam tylko przemarznięte pędy, a cięcie właściwe wykonuję po kwitnieniu... krzewuszka zakwita ponownie i w zasadzie do przymrozków są kwiaty.

Ogród Aguniady 30 Maj 2014 20:42 #266427

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Mniej więcej ile tniesz? Tuż pod kwiatem czy niżej?
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogród Aguniady 30 Maj 2014 20:44 #266428

• dana1s
  • dana1s's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
Aguniu pięknie w ogrodzie ,mam nadzieję ,że w pracy równie ładnie :hug:
To chyba najpiękniejszy czas :hearts: Kwitnąco ,pachnąco ,cudnie!!
Pozdrawiam z malinowym w dłoni ...jak się cieszę ,że już weekend myślałam ,że ten tydzień się nie skończy ...
Czytałam ,ze jutro do szkoły :think: Nic na siłę :kiss3:
Miłego!!

Ogród Aguniady 30 Maj 2014 22:32 #266518

• Roma
  • Roma's Avatar
oprócz błękitnego nieba
nic mi dzisiaj nie potrzeba
:)
Aga-spacer po Twoim ogrodzie to uczta dla oczu.Piękna trawa,czy ja się kiedyś takiej doczekam?
Teraz już wiem dlaczego moje krzewuszki są takie rosochate :( ja ich po prostu nigdy nie przycinałam :hammer:

Ogród Aguniady 31 Maj 2014 17:37 #266705

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Moje krzewuszki zostały właśnie przycięte. Tnę je mocno, bo u mnie nie ma miejsca na duże krzewy. Krzewuszki lubią cięcie i za każdym razem mają dużo nowych przyrostów i krzaczki są gęściejsze.
Aga ,co to za trawa z taką brodą u dołu. Wygląda na miskanta, tylko ten dół mnie myli.
Za tę wiadomość podziękował(a): majowa

Ogród Aguniady 31 Maj 2014 19:13 #266729

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry wieczór po pięknym dniu!

Sobota wymarzona, zwłaszcza, że tak zimno, deszczowo i paskudnie było w ostatnich dniach.
Nacieszyłam się pogodą i nie próżnowałam. Chałupka odszczurzona, trawnik skoszony, różne chabazie przycięte, pościel zmieniona, pralki i zmywarki wyprane. Na obiad zjedliśmy rybę z fasolką szparagową i surówką. Na deser lody bakaliowe z truskawkami. Na koniec spacer, a teraz już relaks.

Jak Wam minął dzień?

Ina, ja także tnę krzewuszki. Krzewy na ogół uwielbiają cięcie i żeby ładnie się zagęszczały (a i trzymały w ryzach), należy je zdecydowanie korygować. Pytasz o trawę rosnącą na przeciwko psa z dredami, czyli modrzewia? :) Wysokie to trzcinniki, a u dołu za brodę robią turzyce nowozelandzkie. Nawet fajnie to wygląda, zwłaszcza gdy trzcinniki mają kłosy.
Miłego wieczoru!
Romeczko, dziękuję za odwiedziny! Kochana, nasz trawnik w tym roku jest okropnie zachwaszczony... czekam, aż temperatura nieco spadnie i muszę zrobić oprysk na dwuliścienne. Zamierzałam w tym roku w ogóle nie stosować chemii, tymczasem nie da się :(
Krzewuszki tnij koniecznie... jak pierwsze kwitnienie minie, to ciachaj i to zdecydowanie!
Danusiu, witam Cię serdecznie!
Zwagarowałam, ponieważ czułam, że mój organizm nie da rady pociągnąć bez przerwy. Nie mam wyrzutów sumienia - do tej pory wszystko wykonywałam na czas, raz mogę odpuścić. Potrzebowałam tego - pospałam dziś do 10ej, popracowałam w ogrodzie, miałam fajny dzień.
Ja wczoraj piłam cydr - bardzo mi smakuje! Lubisz? :)
Pozdrawiam Cię!
Iwonko, możesz ciąć nad boczną gałązką. Nie ma co się krygować - krzewuszki lubią cięcie i dzięki niemu pięknie się zagęszczą.

W ogrodzie dziś pięknie... wszystko kwitnie, zieleni się, nad oczkiem mnóstwo ważek, na kamieniach opalają się żaby i jaszczurki, ka kwitnących krzewach pracuje mnóstwo owadów, świerszcze cykają, ptaki śpiewają... można się zatracić w tych cudownych okolicznościach przyrody.

Zapraszam na spacer:

Ogród Aguniady 31 Maj 2014 20:13 #266749

• PEPSI
  • PEPSI's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Aguś, czy ja Ci już mówiłam, że Twój ogród jest piękny i pełen inspiracji :bravo:
I poczytałam sobie o cięciu krzewuszek, ja chyba swojej nigdy nie cięłam...muszę to koniecznie zrobić. A derenie zauważyłam, je też ciąć teraz?Moje niewielkie..

Ogród Aguniady 31 Maj 2014 20:21 #266752

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
No i pospacerowałam sobie znowu po Twoim pięknym ogrodzie. Twoje piękne okoliczności przyrody działają na mnie bardzo kojąco (co jest mi teraz bardzo potrzebne). Przepiękna aranżacja rabaty pod domem (tej z kratką) - bardzo mi się podoba. No i super zakwitły Ci bodziszki - bardzo fajnie komponuje się ta rabata z klonem w tle i berberysem ? z boku .... Wszystko inne też super ale nie sposób wszystko wymienić. A wiesz, że u mnie krzewuszki w ogóle nie chciały rosnąć ?! Miałam 3 krzewy, piękne odmiany ale stały jak zaklęte a potem zaczęły marnieć. Oddałam do ludzi i pięknie rosną. No cóż nie można mieć wszystkiego.
Miłego wieczoru, wypoczywaj pracusiu :bye:

Ogród Aguniady 31 Maj 2014 22:27 #266847

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Agunia - Ty sobie nie myśl, że ja tu do Ciebie nie zaglądam. Dawno tu nie pisałam, to prawda, ale systematycznie wpadam, przeprowadzam lustrację i lekturę i wypadam.
Tak, że wiesz... jestem na bieżąco i mam Cię na oku :happy4:

Ale serio, to już nawet u siebie mam zaległości, coś z tym trzeba zrobić, bo ogród nie stoi w miejscu i zdjęcia pstrykam, więc czas na jakąś aktualizację...

Widziałam, że Ewa-gajowa też tu trafiła, to bardzo dobra wiadomość! :dance:

Miłej niedzieli, Aguniu i Panie M :flower1: (wraz ze spóźnionym kwiatkiem, a właściwie, to chyba lepiej: :drink1: )
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2014 22:28 przez Ma Gorzatka.

Ogród Aguniady 01 Cze 2014 09:49 #267017

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Aguś :bye:
Skorzystałam z Zaproszenia na spacer,pochodziłaqm po Twoim pieknym ogrodzie ;)
Pięknie już Ci róze kwitną.
I jaką dużą masz kępę bodziszków.Śliczne są.
U mnie małe,Kupiłam 4 mam.Jeden na razie kwitnie.
Stokrotki afrykańskie pięknie się rozrastają,kwitną ;)

Ogród Aguniady 01 Cze 2014 10:14 #267035

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Jakie słoneczko :search:
U mnie od kilku dni chlapie, wieje i jest zimno :blink:
Wczoraj nawet nie mogłam wyjść, aby cyknąć fotki, bo cały dzionek padało :cry3:
Pięknie u Ciebie, prawdziwe ogrodowe królestwo, dojrzałe. Jak patrzę na mojego oseska :think: :oops:
Czy ta najciemniejsza róża nie ma skarlonych kwiatów aby :think: Widziałam u mnie takie przypadki :dazed:

Ogród Aguniady 01 Cze 2014 10:20 #267044

• Semper
  • Semper's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 85
Ostatnio byłem w Moim ogrodniczym.
Na stokrotkach afrykańskich zobaczyłem etykietkę z napisem "Osteo".
Ciekaw jestem czy pani sprzedająca zna ich pełną nazwę. :devil1:
Tak w ogóle to uwielbiam spacery po Twoim ogrodzie. :thanks:
Pozdrawiam,
Jurek z Górek :)

Ogród Aguniady 01 Cze 2014 16:42 #267181

• Ani
  • Ani's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9
Podziwiam piękny ogród :bravo: Aguniado jesteś mistrzynią no i robisz niesamowite zdjęcia.
Pozdrawiam

Ogród Aguniady 01 Cze 2014 17:52 #267191

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry, niedzielne, słoneczne i wietrzne! To ostatnie mogłoby odpuścić, bo momentami jest chłodno.

Nic szczególnego dziś nie zrobiłam, poza dwiema pysznymi pizzami (sos pomidorowy z oregano, mozarella, cebula, cukinia, suszone pomidory, szynka dojrzewająca i rukola). Z lubością za to odpoczywam, ładując akumulatory wszelkimi możliwymi 'klemami' ;-)
Cieszę się, że kolejny weekend jest tak przyjemny. Można było zarówno popracować w ogrodzie, jak i porządnie się zrelaksować.

Ani, bardzo dziękuję za odwiedziny okraszone komplementami! Miło mi ogromnie, że podobają Ci się moje zdjęcia.
Zawsze powtarzam, że fotografuję intuicyjnie, więc nie zawsze jakość równa jest oczekiwaniom, ale ciągle się uczę.
Zapraszam częściej! :)
Jurku, przyznaj, że Osteospermum może budzić opory u konserwatywnych sprzedawców ;-) Pani z Twojego ogrodniczego dyplomatycznie ominęła 'problem' ;-))
Bardzo się cieszę, że do mnie zaglądasz. Kiedy będziemy mogli podziwiać Twój ogród?
Pozdrowienia!
Joluś, byłam przekonana, że w całej Polsce niebo rozświetlone słońcem. Może chociaż niedziela była u Ciebie ładniejsza?
Kochana, Twój ogród jest również dojrzały. To te krzewy rozrastające się u mnie błyskawicznie, robią ten efekt. Twoje okazy są subtelniejsze, ale jakież piękne!
Ta najciemniejsza róża to chyba William Shakespeare (muszę zerknąć na etykietę, bo demencja mnie łapie). Jej pąki zawsze w ten sposób się rozwijają, zatem jestem spokojna, że to nie jest skarłowacenie.
Za to, obserwuję jej na innych różach. Jestem przekonana, że kwiaty są osłabione przez wywrotową działalność szkodników.
Jak ustanie wiatr, idę z kolejną porcją oprysku.
Miłego wieczoru!
Aniu, cieszę się z Twoich odwiedzin!
Bodziszek Plenum zakwitł mnóstwem kwiatów - jestem zachwycona efektem. Bardzo lubię ciepło-fioletowy odcień kwiatów - te spełniają wszelkie moje oczekiwania.
Udanego popołudnia!
Magorzatko, ja wiem, że Ty jesteś! Sama zaglądam czasem do Ciebie w milczeniu. Nie zawsze znajduję sensowne słowa, a czysto kurtuazyjnie nie chcę się odzywać. Z czasem ostatnio krucho - dość, że zwagarowałam w ten weekend, by naładować wyczerpane pokłady energii. To była dobra decyzja.
Bardzo się ucieszyłam z odwiedzin Ewy-gajowej... jesteśmy tu niemal w komplecie!
Niedziela upłynęła bardzo miło. PanM twierdzi, że jest stworzony do odpoczynku - ja niestety nie. Chyba najbardziej spełniona czuję się wtedy, gdy się styram, ale przyznaję, że najbardziej lubię balans pomiędzy jednym a drugim.
Miłego wieczoru!
Moni, fajnie, że zajrzałaś!
Kratkę postawiliśmy 2 tygodnie temu. Pną się po niej dwie Super Dorothy oraz Bonita Renaissance. Podejrzewam, że róże szybko zarosną podporę :) Początkowo posiłkowałam się prostymi krateczkami, ale te szybko zginęły w gąszczu. Teraz królewny mogą się pięknie zaprezentować i na to liczę!
Nie wiem, o której rabacie z klonem i berberysem wspominasz?
Co do krzewuszek i gorszego ich kwitnienia u Ciebie - oczywiście, że nie możemy mieć wszystkiego. Rośliny mają tak różne wymagania, że to i tak cud, iż możemy okiełznać tak wiele :) Liczy się serce!
Małgosiu, bardzo mi miło czytać Twoje słowa. Jeśli tylko jestem choć w minimalnym stopniu zainspirować swoim podejściem do ogrodu, jestem przeszczęśliwa :)
Z krzewuszkami tam to bywa - tnij, odwdzięczą się na pewno!

W ogrodzie:

Ogród Aguniady 01 Cze 2014 17:55 #267193

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Róże jak widzą naprawdę zaczynają na serio koncertowanie

Ogród Aguniady 01 Cze 2014 17:57 #267194

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Ula, przydałoby się kilka naprawdę słonecznych dni... wiele róż jest w pąkach, przez które widać już kolor. Potrzebują tylko ciepła i rozkwitną w pełnej krasie :)

Ogród Aguniady 01 Cze 2014 18:02 #267195

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
U mnie to samo, jedynie Elfe nie czekała, no i pnąca ale nie znam nazwy też mało czeka na poprawę, już dała piękne otwarte pąki. AA i niezawodna mam wrażenie Flora Danica. Z kolei ilość pąków na krzaczastej czerwonej powoduje, że nie mogę się doczekać jej koncertu. Niby po macoszemu potraktowana to jednak da chyba z siebie wszystko.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.673 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum