TEMAT: Ogród Aguniady

Ogród Aguniady 14 Lip 2014 23:20 #283198

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Agnieszko- dziękuję serdecznie, że o mnie pomyślałaś borówkowo. Nie chciałabym jednak robić kłopotu! Musimy najpierw jesienią kupić tuje, które mają być plecami rabaty- na ich tle planuję borówki. P jest typem ogrodnika- łopatowego, któremu trzeba spod nóg wszystko usuwać :P więc działać musimy od tyłu rabaty do przodu. Dla dobra borówek- najpierw tuje :lol:
Może do września jeszcze jakieś krzewy zostaną dla mnie do kupienia.. :whistle: Ponderosę oczywiście znam- Mama ma znajomych w Kaniach, do których czasem Mamę podwożę.

Wczorajszy finał pełen emocji. Skończył się zgodnie z przewidywaniami.. choć miałam nadzieję, że wygra Argentyna. Jakoś nie umiem się przełamać i kibicować Niemcom- mimo, że oddać im trzeba niezwykłą skuteczność!
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady 15 Lip 2014 08:23 #283235

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Aguniu, zajrzyj, proszę, znów do Janusza, bo dokonałam tam na Tobie istnej manipulacji! :dance: :kiss3: :happy4:
Ostatnio zmieniany: 15 Lip 2014 08:24 przez Ma Gorzatka.

Ogród Aguniady 15 Lip 2014 12:08 #283311

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Nareszcie sloneczny i cieply dobry Agus :bye: Widze, ze razem odkrywamy Jerzowki w tym sezonie :flower2: chociaz musze powiedziec, ze dostalam pare sztuk w zeszlych sezonach, to i tak jakos wcale mnie nie "ruszaly" :evil: dopiero jak u Mariusza zobaczylam ile tego jest i jak rozne moga byc, to zaczely moje oko przyciagac :happy:

Ogród Aguniady 15 Lip 2014 15:27 #283347

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Cześć Aguś,
gratulacje dla Córki! Ech, gdzie te czasy kiedy człowiek był na tym etapie życia...wróciłoby się...
Ogród jak zawsze pięknie zadbany i zachwycający....piękne masz jeżówki .... u mnie to one teraz królują na spółkę z lawendą. Rabata budlejowo-hortensjowa - pierwsza klasa :bye:

Ogród Aguniady 15 Lip 2014 16:32 #283359

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Trochę mnie tu nie było a tu takie zmiany. Kwitną hortensje ,zaczyna budleja ,trawy coraz większe a Red Baron pięknie wybarwiony. :flower2: Rabata z jeżówkami ,trawami i lawendą bardzo udana. Uwielbiam jeżówki . Mają piękne kwiaty i właściwie bez znaczenia czy pełne,czy pojedyńcze. Dekoracje doniczkowe też cudne ,tylko szkoda że Rubrum jest jednoroczna bo taka piękna z niej trawa. I do tego smakowicie z krzewami borówkowymi. Dużo się dzieje w Twoim ogrodzie. :bravo:

Ogród Aguniady 15 Lip 2014 19:01 #283398

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry, znowu piękne, słoneczne, upalne!
Żyć nie umierać, szkoda tylko że skosić trawnika człowiek w takim upale nie bardzo ma siłę.

Martusia, to że nie piszą o rysunku, nic nie znaczy ;-)
Zobaczysz, że będzie go sporo. Ciekawa jestem jak sobie będziesz radzić z perspektywami, aksonometriami, rzutami i przekrojami ;-) Niektóre z nich - jak dla mnie masakra!
Nie pamiętam ilości godzin, ale wydaje mi się, że rok łącznie z praktykami wychodzi lekko ponad 300h - czyli podobnie, jak u Ciebie.
Dasz radę - trzymam kciuki!
Andrzeju, szpaler z pięciu krzewów hortensji - będzie na co popatrzeć! Jakie odmiany wybrałeś?
U mnie w tym miejscu rośnie 10 Limelight, rozrosły się już bardzo od ubiegłego roku.
Lubię różne odmiany, ale ta z pewnością należy do ulubionych, zaraz obok Vanille Fraise.
Klon, Andrzeju, to Dissectum - jest nisko szczepiony, dlatego robi wrażenie płożącego... przez dwa lata podwoił swój rozmiar, co najmniej. Mam ogólnie słabość do klonów, zatem sam rozumiesz, że każdego traktuję jak istnego królewicza :)
Mundial w mojej opinii był rewelacyjny. Dużo niespodzianek, masa goli, ale przede wszystkim mega zaangażowanie wszystkich drużyn. Niemcy byli najskuteczniejsi, więc moim zdaniem wygrali turniej zasłużenie.
Januszu, byłam, widziałam, zazdroszczę! :)
Moniko, jak Ci minął dzień? Odliczasz już chyba dni do urlopu - czy to już teraz, dobrze mi się wydaje?
Co do Mundialu, to chyba z jednej strony się cieszę, że się zakończył - nareszcie mam czas na ogród ;-)
Borówkowa oferta cały czas jest aktualna, gdybyś się zdecydowała, daj znać, ale oczywiście kolejność Waszych planów jest zrozumiała.
Te moje krzewy są całe w owocach! część już dojrzała, część zielona - będzie co jeść do jesieni :)
Magorzatko, byłam już w pracy jak pisałaś i powiem Ci, że szczerze się uśmiałam z własnej niefrasobliwości ;-) Jak widać, posiadanie krzewu owocowego doprowadza człowieka do takiego amoku, że chce go zjadać w całości, z gałązkami :D
Julek, doberek! Gdzie się wczasujesz, powiedz? :)
Jeżówkowo i mnie zakręciło! Przyznaję, że niebagatelny wpływ miały fascynacje z Waszych ogrodów :)
W dodatku, te chabazie są takie fotogeniczne!
Dziś spisywałam nazwy odmian, które mi się podobają - będzie z 15 ;-)
No to się będzie działo!
Moni, cześć kochana, i dziękuję za dobre słowo pod adresem studentki!
Oj, piękne lata przed nią :) Chciałoby się!
Cieszę się, że migawki z ogrodu wywołały pozytywne odczucie - jak widzisz, nieco zmienia się profil, na razie jednej rabaty, ale to dopiero początek!
Ina, bardzo się cieszę, że zajrzałaś i przyklepałaś kierunek zachodzących zmian.
Po raz pierwszy mam do czynienia z jezówkami, ale już mnie zafascynowały! Pewnie będzie ich sporo więcej z czasem :)
Rubrum miałam już w ubiegłym roku, ale oczywiście wymarzła... mimo to, ta trawa jest tak wyjątkowa, że będzie u mnie gościć co roku, nawet jeśli będzie jednoroczna.

Zostawiam kilka obrazków i pozdrawiam Was!:

Ostatnio zmieniany: 15 Lip 2014 19:33 przez Aguniada.

Ogród Aguniady 15 Lip 2014 19:14 #283403

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
Aguś....ślicznie :hearts:
lilie, hortensje, budleje......i motyle czyli to co misie lubią najbardziej :hearts:

Ogród Aguniady 15 Lip 2014 19:31 #283406

• eda_s
  • eda_s's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 241
Jeżówki bardzo pasują do Twojego ogrodu, pełnego ozdobnych traw. Moim skromnym zdaniem z nimi komponują się najpiękniej. Sama posadziłam kilka w ich towarzystwie (z prosem rózgowatym) i bardzo mi się taki duecik podoba ;)
Twoje hortensje :hearts:

Ogród Aguniady 15 Lip 2014 21:31 #283442

• Roma
  • Roma's Avatar
Aguś-hortensje to moja słabość,jako jedne z niewielu roślin mają się u mnie doskonale.Jednak do takiego widoku (kwitnienia) to jeszcze trochę muszę poczekać.

Ogród Aguniady 15 Lip 2014 22:09 #283464

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Aguś, szpalerek limkowo-budlejowy pierwsza klasa, a jeżówki z trawami - och i ach!
Fajnie, że chcesz wprowadzić kolejne do ogrodu. Myślę, ze z Twoimi trawami bedą się prezentować zjawiskowo!
Poza tym idealnie wypełniają luki w kwietniu roź w połowie lata i cieszą magicznymi koszyczkami aż do jesieni :dance:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 15 Lip 2014 22:09 przez Robaczek.

Ogród Aguniady 15 Lip 2014 23:29 #283505

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Roma wrote:
Aguś-hortensje to moja słabość,jako jedne z niewielu roślin mają się u mnie doskonale.Jednak do takiego widoku (kwitnienia) to jeszcze trochę muszę poczekać.

Agnieszko :bye: Wybacz, ale nie mogłam usiedzieć cicho ,kiedy Romcia takie rzeczy wypisuje :jeez:

W jej ogrodzie wszystkie rośliny mają się doskonale , są tak dorodne ,że aż wręcz katalogowe :)

Oj, jak to wszystko szybko leci - dopiero co kwitły azalie ,a tu już hortensje...
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Ogród Aguniady 16 Lip 2014 11:57 #283583

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Ostatnio trochę mnie nie było na forum, bo przyjechało Duże Dziecko i nie odeszłam od niego ani na chwilę ;) Teraz jeszcze zabrał ze sobą tanią siłę roboczą i siedzę sama w domu (z kotami, bo M w pracy). Wszystko byłoby wspaniałe, tylko przed chwilą padał jeszcze deszcz, więc nie wystawiam nosa z domu.
Jeżówki mam tylko dwie, ale widziałam różne odmiany w cudzym ogrodzie-i chyba niedługo coś sobie dosadzę :rotfl1: Trochę się obawiam, że u mnie niekoniecznie wszystkie przeżyją zimę, ale może znów będzie taka łagodna jak przez ostatnie dwa lata.

Ogród Aguniady 16 Lip 2014 17:27 #283639

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry!

Witam się z Wami w tę upalną środę :)

Idę kosić, bo zarosło strasznie... ale tymczasem, z pewną taką nieśmiałością, zaproszę Was do przeczytania o tym, co już świetnie znacie :)

Ogród Agnieszki i Darka
Ostatnio zmieniany: 16 Lip 2014 17:28 przez Aguniada.

Ogród Aguniady 16 Lip 2014 20:05 #283703

• magenta
  • magenta's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 15
Witaj Aga, u nas właśnie polało i ukazała się cudna tęcza :hearts: Ale zanim to nastąpiło to tym razem ja koczowałam z aparatem przy budlejach i usiłowałam złapać motyle :happy2: Udało się !
Pozdrawiam!

Ogród Aguniady 16 Lip 2014 20:27 #283711

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Kasia, polało?? Jesteś w domu, czy wybyłaś? U mnie ani kropla nie spadła.
Widzę, że obie polujemy na motyle - mnie też się udało :)
Ech, kocham budleje!
Ewa, fajnie, że spędziłaś czas ze starszym młodym!
Co z młodym młodym? Wszystko się edukacyjnie powiodło, mam nadzieję?
W ogrodzie szał kwitnienia i bujności... jest cudnie, a jak chwasty rosną!
Magdo, mnie też się wydaje, że Romeczka coś koloryzuje ;-)
Oj tak, już czas na hortensje... ale ja kocham ten czas!
Robaczku, na mojej liście jeżówkowej jest jeszcze 14 odmian :) Zobaczymy, czy uda się zmienić oblicze niektórych rabat ;-) Liczę na Twoją aprobatę - podzielę się listą wkrótce. Twoje jeżówki wyglądają zjawiskowo!
Romeczko, hortensje to moje ukochane rośliny... obawiam się, że niedługo przybędą kolejne!
Twoje z pewnością czarują... nie kryguj się! :)
Edi, dziękuję za akceptację! Cieszę się, że ten kierunek odbieracie jako właściwy... czas nadać ogrodowi nieco lekkości!
Januszu, bardzo dziękuję za sympatyczny ogrodowy rym ;-)
Martusia, i ja uwielbiam motyle!

To jeszcze raz, zapraszam do odwiedzin tu:
www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,116527,16333330...nieszki_i_Darka.html

...i do obejrzenia kilku zdjęć:

Ogród Aguniady 16 Lip 2014 20:39 #283714

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
Aguś :bye: byłam, widziałam, czytałam, podziwiałam - gratulacje artykułu :bravo:
Ogród zachwycający tak jak i fotki - motyla cyknęłaś ze statywu ? :bye:

Ogród Aguniady 16 Lip 2014 20:43 #283716

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Moni, witam wieczorem!
Te parę słów okraszonych zdjęciami, w tym akurat miejscu, bardzo cieszą. Dziękuję za opinię! :)
Motyla uchwyciłam z ręki... podchodziłam bardzo powoli, aż do sporego zbliżenia. Był przecudny :)

Ogród Aguniady 16 Lip 2014 20:47 #283719

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
Aguś, jak go tak złapałaś z ręki to gratulacje! Bardzo dobrze wyszło zdjęcie- ostre, wyraźne, super wykadrowane- brawo !

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.607 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum