TEMAT: Ogród Aguniady

Ogród Aguniady 04 Maj 2014 14:12 #252590

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Sloneczny ale wietrzny dobry Agus :bye: i sliczna Agusiowa Nisia :bye:
Poszlam podraptac z paszczakami na spacer ale jak szybko wyszlismy, tak szybko wrocilismy :happy3: brrrr slonce nasz zmylilo - juz bede wierzyc w to co na termometrze :happy:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady 04 Maj 2014 14:15 #252591

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Trzymam kciuki za maturzystkę :hug: i za moją trzymam, choć nerw już mnie zżera :jeez:
Chora, na maturze trąbić będzie to ją jeszcze wyrzucą :cry3:

Ogród Aguniady 04 Maj 2014 15:25 #252625

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
Aguś, maturzysta śliczna :hug: no i jutro będę jak najbardziej trzymać kciuki :hug:
będzie dobrze, musi być :hug:

Ogród Aguniady 04 Maj 2014 17:08 #252690

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Meldunek z dnia w ogrodzie:
- dokończone chwastowanie... wszędzie czysto! stan niemal nieosiągalny, więc jestem przezadowolona!
- wrastająca w kostkę granitową trawa i wszelkie chwasty wydłubane
- naprostowane trzy duże drzewa, które po wiatrach trochę leciały na jedną stronę
- pomalowany domek ogrodnika
- zeszlifowana jedna z ławeczek i pomalowana pierwsza warstwa
- podlane jednoroczne w donicach, które czekają na wieczorne okrycie agro.

Jestem zadowolona z produktywnej niedzieli!
Obiadu w związku z powyższym nie było, ale zjedliśmy właśnie bagietki z masłem czosnkowym, na ciepło, plus duża ilość caprese.

Co u Was? :)

Martusia, oby było dobrze, musi być! Za kciuki bardzo nie_dziękuję :)
Jolu, tak jak rozmawiałyśmy - dadzą sobie radę, a my musimy chyba coś wieczorem przeczytać na nerwy ;-)
Trzymam za nasze dziewczyny!
Julek, a dziękuję w imieniu Nisi :)
Zimno się dziś zrobiło... słońce było i to nawet mocne, ale ten zimny wiatr aż przejmujący...
Magorzatko, miło mi bardzo :) Nisia chudzinka, a poza tym, młode to, to i ładne :)
Małgosiu, podobieństwo między naszymi dziećmi widać! :)
A może to taki znak czasów, że siedzieć nad książkami im się nie chce...
Wierzę, że zdolni, inteligentni, to i poradzą sobie bez większych problemów :)
Przymrozek, powiadasz... ja okryłam kwiaty agro, a i dziś zrobię to samo... ma być -1st.
Ewa, śmiejemy się w domu z tego Twojego 'piekła za życia' i 'ukręcenia głowy' taniej sile roboczej ;-))
Zobaczysz, nasze dzieci dadzą radę!
Życzę nocy bez przymrozku...
Jurku, wiem, że gdzieniegdzie temperatura spadła nawet do -5st. To już jest groźne dla roślin... chcę ciepłego maja!
Ewa, dziękuję w imieniu córki :)
Kupiłaś tiarelle? A może coś jeszcze?

Ogród Aguniady 04 Maj 2014 17:31 #252707

• eda_s
  • eda_s's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 241
Meldunek przyjęty. Ogrom pracy imponujący :bravo: Zasłużyłaś na odpoczynek i :drink1:
Trzymam kciuki za córę, a Tobie życzę dużo spokoju :hug:

Ogród Aguniady 04 Maj 2014 17:33 #252710

• dana1s
  • dana1s's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
Witam już z domku :bye:
To się urobiliście :woohoo: Ale człowiek mimo zmęczenia jest szczęśliwy ...prawda?
Ja tylko trochę powycinałam i poplewiłam ,ale zarosło strasznie .Mam nadzieję ,ze jutro będzie cudownie i dokończę robotę ,bo aż wstyd :oops:
Powodzenia dla córci ...piękna dziewczyna !!Będzie dobrze !!A Tobie spokoju :kiss3:

Ogród Aguniady 04 Maj 2014 17:35 #252712

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
A mówią,że niedzielna praca w g ... się obraca.
Ale jakimś dziwnym zwyczajem mnie też w niedziele zwykle wszystko idzie jak po maśle. :)
Dobrze,że tutaj możemy to napisać :rotfl1:

A Tiarelli nie kupiłam,pan mówi,że nie sadzonkują,bo nikt o nią nie pyta ...
W rękę wpadł mi Pamiat Sredtsa ;)
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata
Ostatnio zmieniany: 04 Maj 2014 17:37 przez terlica.

Ogród Aguniady 04 Maj 2014 17:40 #252717

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Aguś, a czym dłubiesz w kostce? Też mam ten problem :jeez: , nawet kupiłam specjalne ustrojstwo, ale było w takim opakowaniu, że nie zauważyłam, że to całkiem tępe jest :hammer: . Ja potrzebuję coś z ostrą krawędzią, a może po prostu nożykiem dłubiesz :happy4: ;)

Ogród Aguniady 04 Maj 2014 17:47 #252726

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Aguniu - ogrom pracy! Brawo i ukłony :thanks:

Chciałam dołączyć do grana tyrających w niedziele. Zresztą, pisałam już w moim wątku - u nas nie ma świąt, każdy dzień, który mamy szczęście spędzić w całości w naszym gospodarstwie, jest dniem pracy.
Mój R. dziś przekopał mi wodociąg od kranu w tylnym ogrodzie do siatki ogrodzeniowej i przerył się pod siatką. Ułożył na dnie rurki, rów zasypał i przykrył precyzyjnie przyciętymi w kostkę kawałkami darniny. Ach, tak po bibliotekarsku to zrobił - moje serce rosło!
Plus inne roboty robimy razem, ale o tym już napiszę u siebie.

Ogród Aguniady 04 Maj 2014 18:26 #252769

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Magorzatko, z robotą szykowałam się na wczoraj, ale że padało cały dzień, to z ochotą wykorzystaliśmy dzisiejszą bezdeszczową i słoneczną aurę. Szkoda, że tak paskudnie wiało, ale jak człowiek robi, to mu względnie ciepło.
Nie przeszkadza mi praca w niedzielę... unikam koszenia i głośniejszych czynności, ale to niczyj interes, jak odpoczywam - a najlepiej odpoczywam pracując w ogrodzie :)
Widzę, że u Was jest tak samo, i bardzo dobrze! Idę zobaczyć, co jeszcze zdziałaliście... M. się namachał łopatą!
Marta, dłubię płaskim śrubokrętem albo nożem. Są takie specjalne ustrojstwa, chyba mojego ulubionego Fiskarsa - jeśli się nie mylę, to takie zakrzywione na końcu narzędzie do dłubania. Nie wiem, jak to się sprawdza. Nożem też idzie ok.
Ewo, zależy jak na to spojrzeć ;-) Prawdę mówiąc, wolę działać regularnie, nawet w niedzielę, niż się potem zajeździć. Zresztą, ja teraz nie pracuję zawodowo, więc mogę odpocząć w każdy inny dzień.
Tiarelle to takie mniejsze żurawki, prawda? Ja też nie zwracam na te rośliny uwagi, bo ta grupa u mnie kiepsko rośnie.
Tę nazwę natomiast, którą wymieniłaś, słyszę po raz pierwszy. Idę zobaczyć, co to za cudo :)
Danusiu, fajnie wypoczywać, ale jeszcze przyjemniej wracać do domu, nieprawdaż? :)
Domyślam się, że przez tydzień w ogrodzie zarosło... padało, więc przyroda się nieźle rozbujała :)
Dzięki za miłę słowa i życzę udanego wieczoru!
Eda, dziękuję i odmeldowuję się? :)
Dzień produktywny, a jaka satysfakcja :)
Nie_dziękuję za kciuki!

Ogród Aguniady 04 Maj 2014 18:29 #252770

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
terlica wrote:
A mówią,że niedzielna praca w g ... się obraca.
Ale ogrodnik i g**** spożytkuje! :happy3:
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Aguniady 04 Maj 2014 18:42 #252782

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Święte słowa, Gorzato! :happy:

Ładny pod_wieczór się zrobił, to cyknęłam parę fotek, w tym pomalowanej ławeczki i domku - mokre jeszcze, to i ciemne... efekt będzie jutro, chyba ;-)

Ostatnio zmieniany: 04 Maj 2014 18:54 przez Aguniada.

Ogród Aguniady 04 Maj 2014 18:59 #252790

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Aguś to kawał roboty odwaliliście i chwała Wam za to :bravo:
Miałabym pytanie o prostowanie przekrzywionych drzewek - proszę o konkrety jak to zrobiliście. Mnie te wichury przechyliły i częściowo wyszły korzenie na wierzch ognika Red Column. Już go podparłam z dwóch stron wielkimi kamieniami ale po obecnych podmuchach znowu się bardziej pochylił :cry3: A już obiecywałam że go jesienią wykarczuję i chyba to zrobię :sick:

Niusia nie musi być kujonem, wystarczy zdolność i spryt i maturę przejdzie gładko, ale kciuki będę trzymać :hug:

Ogród Aguniady 04 Maj 2014 19:05 #252798

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Majutku, dzięki! Efekty naszej pracy zawsze cieszą... co jak co, ale akurat ogród w dwójnasób za każdą naszą czynność się odwdzięcza.
Drzewka, które zostały pochylone przez wiatry, rosną przy ogrodzeniu, zatem zostały naprostowane, ziemia wokół korzeni udeptana, pień w środku owinięty lnianym materiałem, na ten materiał zawiązany mocny sznurek i całość przywiązana do przeciwległych słupków w ogrodzeniu.
Twoje są wolnorosnące?
A propos matury, mam podobne zdanie, ale nerwy i tak są! Kciuki więc bardzo się przydadzą :)

Ogród Aguniady 04 Maj 2014 19:10 #252800

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Weź mnie na nauki fotografowania bo zwariuję:)

Ogród Aguniady 04 Maj 2014 19:20 #252811

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Ach... jak pięknie! Trzymam kciuki za maturzystkę :hug:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Ogród Aguniady 04 Maj 2014 19:59 #252854

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Ula, nie wariuj - zapraszam :)

Mario, wpadam powoli w panike ;-)
Dzieki!

Ogród Aguniady 04 Maj 2014 20:05 #252860

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
No - widzę, że w ogrodzie ideał wylizania! Z przyjemnością popatrzę, bo u siebie tego nie mam i mieć nie będę.
Co do pracy w niedziele, to my też głośnych prac nie robimy (siekiera, piła, kosiarka, czy inne maszyny), bo rozumiemy, że komuś może to przeszkadzać. Ale nasza praca w gospodarstwie to nasza przyjemność, tak jak napisałaś. Nikomu krzywdy nią nie robimy.
Natomiast nie celebrujemy też dnia świątecznego, pijąc wino z gwinta pod sklepem i sikając w pobliskie krzaki.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.641 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum