TEMAT: Moja działka :)

Moja działka :) 03 Maj 2014 20:38 #252137

• filipkam
  • filipkam's Avatar
Ja z ziółek to zbierałem płatki nagietka, potem z tego się tonik robi, ale coś słyszałem o herbatkach? Wiem na pewno, że da się z niego robić maść na ugryzienia komarów, tylko nie wiem z czym go pomieszać. :dazed:

Zielone okna z estimeble.pl

Moja działka :) 03 Maj 2014 20:43 #252143

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
markita wrote:
Najwyższy czas rozejrzeć się za jakimś facetem do dźwigania :rotfl1:
Shirallciu... ja nie chcę nic mówić, ale Marta Ci coś ewidentnie wypomina :happy3:
Pozdrawiam - Gosia

Moja działka :) 03 Maj 2014 20:58 #252161

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
no płatki nagietka też zbieram, na herbatę, na wino nagietkowe, do sałatki.....można też dodawać do ciast i deserów jako żółty, pomarańczowy barwnik ;) a na maść...to słyszałam o kilku sposobach.....ba nawet sobie zapisałam je kiedyś....
Przepis I
SKŁADNIKI:

Garść świeżych płatków nagietka (odmiany pomarańczowej)

150 ml oliwy

20 g wosku pszczelego

Płatki nagietka drobno siekamy.
Dodajemy 150 ml oliwy i przez 30 minut podgrzewamy na małym ogniu.
Następnie przecedzamy przez siteczko.
Dodajemy 20 g stopionego wosku pszczelego, całość dokładnie mieszamy i przekładamy do małych słoiczków.
Przepis II
SKŁADNIKI:

Garść świeżych płatków nagietka (odmiany pomarańczowej)

200g smalcu wieprzowego (nie solonego)

Smalec rozpuszczamy, ogrzewając go na małym ogniu.

Wsypujemy płatki nagietka, mieszamy i studzimy.
Zostawiamy mieszaninę na 24 godziny i ponownie ogrzewamy.
Następnie cedzimy przez ściereczkę.
Uzyskaną maść trzymamy w lodówce w zamkniętym słoiczku.
Przepis III
SKŁADNIKI:

50 g świeżych kwiatów nagietka (odmiany pomarańczowej),

150 g świeżego ziela nagietka,

150 ml spirytusu

5 ml amoniaku 10%

1000 g maści woskowej*

*maść woskowa (Unguentum cereum) – smalec wzbogacony woskiem. Jest mieszaniną wosku białego (Cera alba, 15 cz.) i smalcu (85 cz. na 100 gramów maści). Wosk pszczeli biały jest oczyszczoną postacią wosku żółtego (Cera flava) i wykorzystywany jest jako składnik utwardzający konsystencję maści.

czyli 1000 g maści = 150 g wosku+ 850 g smalcu

Kwiaty i ziele nagietka siekamy i macerujemy (zalewamy rośliny alkoholem w celu wyciągnięcia jak najwięcej cennych składników) 12 godzin w spirytusie i amoniaku.
Szczelnie zakrywamy.
Po 12 godzinach przekładamy masę do roztopionej maści woskowej.
Zostawiamy na 5-8 godzin w temp. 50-60°C.
(wg receptury ks. Kneippa)

Maść ta ma zastosowanie przy egzemie, oparzeniach (również promieniami ultrafioletowymi i Roentgena), wszelkiego rodzaju trudno gojących się ran. Maść również przyspiesza ziarninowanie, naskórkowanie. Zalecana jest przy odleżynach, odmrożeniach, wrzodach i żylakach.

Przepis IV
SKŁADNIKI:

2 garści świeżych kwiatów nagietka (odmiany pomarańczowej),

0,5 szklanki oleju roślinnego (słonecznikowy, sojowy) lub oliwy z oliwek,

30 g lanoliny (dostępna w aptece) (ewentualnie 1-2 tubki Dermosanu),

1 pudełko kremu Nivea (dodajemy jeżeli chcemy kremować twarz).

Kwiaty nagietka dodajemy do wrzącego oleju.
Całość trzymamy na małym ogniu około 1 minutę i następnie dodajemy lanolinę.
Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia.
Podgrzewamy i przecedzamy przez podwójną jałową gazę do słoiczków.
Przechowujemy w lodówce.
Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2014 20:59 przez Shirall.
Za tę wiadomość podziękował(a): filipkam

Moja działka :) 03 Maj 2014 21:00 #252165

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu...wiem, wiem...widziałam ale jak na razie facet mi nie jest potrzebny..... :funnyface:
Za tę wiadomość podziękował(a): filipkam

Moja działka :) 03 Maj 2014 21:03 #252169

• filipkam
  • filipkam's Avatar
Łał, muszę zapisać sobie, bo zapomnę... B)

Moja działka :) 03 Maj 2014 21:08 #252172

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Martusiu ależ ciekawy temat się u Ciebie rozwinął.....bardzo lubię ziółka wszelakie. Niestety mam ich niewiele, bo tylko 2 odmiany mięty i melisę cytrynową..... no i jeszcze coś z drobniutkimi listeczkami, ale nie wiem co zacz...... pewnie jakieś macierzanki :P..... aha o kilku bardzo ważnych ziółkach zapomniałam wspomnieć.... są bardzo zdrowe i mam je w dużej ilości - mniszek, pokrzywa, perz :happy3:
Nigdy nie robiłam takich preparatów o jakich wspomniałaś. Liście nagietka zrywałam i suszyłam do herbatki :P

Moja działka :) 03 Maj 2014 21:14 #252180

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
Aguś :hug:
no mniszek też jest fajny bo z kwiatów robi się rewelacyjny miód....o właśnie jutro muszę go pozbierać, no i młode listki to najlepsza rzecz do surówki, zaś pokrzywa....to na herbatkę a bardzo młode listki, póki jeszcze nie parzą są dobre do surówki. jutr właśnie zbieram na herbatkę i na suszenie - a to wszystko przez mamę i jej ciągłe pobyty w szpitalu, no i przeze mnie....gdzieś kiedyś kupiłam jej gazetkę czy książkę o ziołowej medycynie i mam teraz za swoje...ale nie marudzę bo dzięki temu jesteśmy zdrowsi i ba....nawet zimą mama dała swojemu koledze z pracy, jak był chory, syrop z mniszka i po 2 dniach do nas dzwonił po przepis :rotfl1:

Moja działka :) 03 Maj 2014 21:19 #252188

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Martek, jak zaczna kwitnac rozyce, to zglosze sie po przepis na konfiture... mialam gdzies od Ciebie ale zapodzialam :happy-old: ale nie podawaj teraz, bo znowu zapodzieje :devil1:
D. obiecal zrobic mi paki hihi ale powiedzial, ze koniecznie musi byc prawdziwe rozane nadzienie a ze jest masa paczow haha na historycznych, to bedziemy robic "Marmelade" :flower2:
Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2014 21:21 przez Julka.

Moja działka :) 03 Maj 2014 21:21 #252193

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Martuś ja pokrzywę parzę cały rok..... w sezonie świeżutką, na zimę suszę. Jest naprawdę bardzo zdrowa. Wspaniałe działanie ma na cerę, włosy i paznokcie B) W ogóle to skarbnica witamin i mikroelementów :P

Moja działka :) 03 Maj 2014 21:27 #252202

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
Julcia....nie ma problemu...jak tylko będziesz chciała to dam Ci przepis :hug:
ostatnio robiłam też syrop różany, dwie wersje - jedna bez płatków, druga z no i nalewkę....jej coś pysznego :drool:

Aguś...no widzisz......no a ostatnio gdzieś wyczytałam, że jest dobra na różne alergię i działa oczyszczająco....na co moja mama taka mina :woohoo:, a że mam taką hodowlaną to jutro pierwsze ścinanie B)

Moja działka :) 03 Maj 2014 22:59 #252281

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
dobra......czas na jakieś zdjęcia....bo dziś na działce byłam po 14, bo dopiero wtedy pogoda się poprawiła, wyszło słońce, było 16 stopni i może byłoby lepiej gdyby nie ten wiatr....brrrrr chłodny :dry:
ale rabata owocowa skończona, sałata i ogórecznik posiane, ziółka posadzone i 4 godziny minęły...... :cool3:

ale najpierw........kolorki pokazują już 2 róże....Roseraie de l'hay no i Louise Odier :dance:

no i niestety jedna róża wylądowała dziś w kompoście - Kleopatra :cry3: :placze:
nie udało mi się jej odratować, coś ją tak zaatakowało, ze z dnia na dzień wszystkie liście zbrązowiały, pędy uschły i popękały.....różom wokół nic nie było tylko ona tak ucierpiała :sad2: a była taka śliczna.... :placze:

Moja działka :) 03 Maj 2014 23:19 #252293

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
filipkam wrote:
Ciekawe, czy Marolex wie co się tam dzieje... :dry:
Może trzeba by do nich wystosować jakiegoś maila? A może już to ktoś zrobił?
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Moja działka :) 03 Maj 2014 23:23 #252297

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
Aguś.....to i tak nic nie da, najlepiej już to zostawić, po co dawać im satysfakcję :whistle:
było, minęło.....

Moja działka :) 04 Maj 2014 21:58 #252996

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
do licha taka pogoda...chciałam coś innego napisać ale nie.....jestem dobrze wychowana :devil1:
pogoda była nawet całkiem, całkiem ale po jaką i komu potrzebny był ten wiatr? :evil: lodowaty i prawie głowę urywający :mad2: bez niego było tak ciepło i tak się cieszyłam, ze sobie polecę na działkę a tak.....w domu :evil:
rano tylko lot do Auchana i LM po kilka rzeczy....a kupiłam sobie biohumus, nową łopatkę, rękawiczki, 2 lampki solarne bo moje zeszłoroczne oddałam Miśkowi bo potrzebował panele słoneczne na jakiś projekt na studia, Biomass Sugar - koniec z Wami, pędraki i nicienie - no i różę na pocieszenie - Schneewittchen a co :whistle:

zaś na działce....no zakwitła kolejna azalka - Georg Arends

no i reszta.....

Moja działka :) 04 Maj 2014 22:03 #253003

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Ależ piękna jak się nie mylę skalnica. A ja dziś skojarzyłam, że........mam tylko białą:(

Moja działka :) 04 Maj 2014 22:06 #253005

• bozunia
  • bozunia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 145
Znowu zaszalałaś w Botaniku ;) Ja w tym roku nie byłam, ale za to pojechałam do Królika i nie żałuję. Zobaczyłam "na żywo" wiele pięknych odmian tulipanów i kupiłam kilka kopanych z pola. Zimno jest i nieprzyjemnie, ale na zdjęciach na szczęscie tego nie czuć ;) Fajny temat "ziółkowy" poruszacie. Może skorzystam z przepisów... Mam ochotę na taką konfiturę różaną, ale różnie mam :rotfl1:

Moja działka :) 04 Maj 2014 22:12 #253014

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
Ulcia.....to skalnica :hug:
oj biedulko.....spoko, pewnie sobie dokupisz inne kolorki, teraz w sklepach jest jej pełno i to niedrogo :hug:

Bożka hihihi no zaszalałam.....po raz pierwszy w życiu udało mi się kupić tylko to, co chciałam, niemożliwe :crazy: :rotfl1:
no wyprawy do Królika do zazdroszczę, bo zgodnie z mamą stwierdziłyśmy, ze przydało by się więcej tulipanów na działce, ale to jesienią i na pewno posadzę je w koszyczkach B)
jej...ja różanej konfiturki się doczekać nie mogę :drool:

Moja działka :) 04 Maj 2014 22:14 #253018

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
To ile już masz róż ;) ? bo ja ostatnio właśnie policzyłam i wyszło mi 97 :dazed: . Sama jestem w szoku :happy3: , dopiero miałam około 50 :silly:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.827 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum