TEMAT: Mój mały kawałek zieleni

Mój mały kawałek zieleni 07 Lut 2013 22:20 #120507

• dorota
  • dorota's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Trzy lata temu kupiłam tę skimię i kiścień , po pierwszej zimie została tylko skimia , potem przetrwała jeszcze ubiegłą bezśnieżną i mroźną zimę , więc chyba najgorsze ma już za sobą . Myślę, że ważny jest wybór miejsca , żeby było możliwie bezwietrzne i osłonięte , no i pewnie nie w każdym rejonie kraju może rosnąć , na zachodzie zimy są inne , niż na wschodzie, nie ma się co oszukiwać .
Pozdrawiam- Dorota
Mój ogród- po prostu

Zielone okna z estimeble.pl

Mój mały kawałek zieleni 09 Lut 2013 07:42 #121014

• Flora
  • Flora's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 389
Apropos "cieplejszego kraju" w którym mieszka Dorota. Dla mnie wrocławska wiosna wyglądała tak - wsiadałam do autobusu u mnie 100 km niżej opatulona szalikiem, wysiadałam we Wrocławiu, taszczyłam te kurtki, czapki, rękawiczki pod pachą i niezmiennie byłam w szoku widząc dziewczyny w balerinkach (ja w kozakach :lol: !)
Mimo to we Wrocławiu też potrafi przymrozić.

Mój mały kawałek zieleni 17 Lut 2013 10:02 #124868

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Stanowczo za rzadko u Ciebie bywałam w zeszłym roku :ouch: . Dziś, korzystając, że reszta rodzinki jeszcze śpi, obejrzałam sobie cały wątek od początku. Dorotko, pięknie u Ciebie :flower1: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Mój mały kawałek zieleni 18 Lut 2013 15:29 #125705

• dorota
  • dorota's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorciu - dziękuję , choć myślę , że ładnie to dopiero będzie wiosną , jak uda mi się zrealizować choć kilka z moich planów ;) Od razu powiem, że ja u Ciebie też bywam , choć jeszcze nie zostawiłam śladów , tam zawsze tak wesoło , nawet pomimo przygnębiającej zimy :)
No właśnie, czy ja już pisałam, ze zima jest okropnie przygnębiająca? Chociaż sikorki już wyśpiewują swoje wiosenne trele na całe gardło , choć tulipanki z krokusami pchają się na świat i przebiśniegi nieśmiało zwieszają białe główki kwiatowych pączków , to jeszcze nie przedwiośnie niestety...

luty13024.jpg

luty13020.jpg

luty13012.jpg

Krzew jagody kamczackiej jak co roku się śpieszy z wegetacją, co zazwyczaj przypłaca przemrożeniem kwiatów i słabym owocowaniem ( jak tak dalej pódzie, to chyba będę musiała się z nimi pożegnać )

luty13017.jpg

luty13013.jpg

Na azaliach japońskich za to pąki mają się świetnie , w odróżnieniu do zeszłego roku, spodziewam się obfitego kwitnienia w maju :)

luty13026.jpg

Azalie wielkokwiatowe też nie zawiodą:

luty13019.jpg

Niezawodne o każdej porze iglaki:

luty13007.jpg

luty13018.jpg

luty13030.jpg

luty13008.jpg

Na domowym parapecie szaleją za to storczyki:

luty13032.jpg

:) ;) Taki to ma klawe życie :wink4:

luty13003.jpg
Pozdrawiam- Dorota
Mój ogród- po prostu
Ostatnio zmieniany: 18 Lut 2013 15:39 przez dorota.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Margolka

Mój mały kawałek zieleni 18 Lut 2013 15:33 #125707

• AGP-ON
  • AGP-ON's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Grześ
  • Otrzymane dziękuję: 249
ooo przebiśniegi :woohoo:
Fajnie masz, u nas krokusy się wychylają ale tylko listki i muszę je przysypywać by nie zmarzły.

Mój mały kawałek zieleni 18 Lut 2013 16:36 #125729

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dwa cudeńka mnie zachwyciły :woohoo:
Jeden to azalia wyprowadzona na drzewko :P . Sama ją tak ukształtowałaś, czy taką kupiłaś? Fantastycznie musi wyglądać, jak zakwitnie :silly:
Drugie cudeńko, to sosenka "zakręcona" :hearts: , to któraś z wejmutek? Jak długo ją masz, bo spora z niej panna :)

Mój mały kawałek zieleni 18 Lut 2013 17:13 #125743

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Widzę, że u ciebie cieplej niż u mnie :eek3: przebiśniegi i tulipany takie duże :) A widzę, że tulipanek jeden uszkodzony, to ptaki? Bo moje właśnie przez ptaki zawsze wiosną bardzo cierpią :(
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Mój mały kawałek zieleni 18 Lut 2013 17:27 #125748

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 979
No a ten kociak to niezły aparat !

Mój mały kawałek zieleni 18 Lut 2013 17:56 #125762

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Dorotko, u Ciebie na prawdę już tyle zielonych kiełków z ziemi powychodziło? :woohoo: ... Muszę zobaczyć moje azalie, jeśli mnie do jutra ten katar nie wykończy :hammer: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Mój mały kawałek zieleni 18 Lut 2013 18:08 #125768

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Radosne wczesnowiosenne widoki o których ja mogę zapomnieć chociaż azalie japońskie mają się równie dobrze jak Twoje .Teraz czas biegnie zbyt wolno a nam już tęskno do soczystej zieleni
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Mój mały kawałek zieleni 18 Lut 2013 18:10 #125770

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Czyżby wszystkie koty brytyjskie spały w ten sposób? :rotfl1:

Mój mały kawałek zieleni 18 Lut 2013 18:57 #125799

• dorota
  • dorota's Avatar
  • Platinum Boarder
rispetto wrote:
Czyżby wszystkie koty brytyjskie spały w ten sposób? :rotfl1:

Widziałam kiedyś u Ciebie w wątku zdjęcie Twojej kotki w podobnej pozie :) , więc chyba to norma , tym bardziej , że Guciu najczęściej właśnie tak śpi, podwoziem do góry :silly:

Jagodo, tak, czas zdecydowanie płynie zbyt wolno , a nam wszystkim już tęskno do soczystej zieleni wiosennej.Ale wszystko ma swój czas , dobrze i tak, że temperatury jak na razie zbytnio nie skaczą , tylko trzymają się na mniej więcej stałym poziomie.Najgorsze są takie wahania , gdy przychodzi kilka dni ciepła i rośliny głupieją, zaczynają wegetację, by oberwać od nagłego przymrozku.

Dorciu, wszystkie zdjęcia są dzisiejsze, jak najbardziej, :) duzo zdrówka Ci zyczę, nie dawaj się chorobie !
Piotrek, u nas na zachodzie kraju od kilku tygodni temperatury w dzień są dodatnie, a nocą na lekkim minusie, więc cebulowe już wyszły z ziemi , jak widać , całkiem śmiało sobie poczynają , jak co roku o tej porze.
Też chodzę i okrywam przed prognozowanymi mrozami, ale one niestrudzenie pchają się coraz wyżej . Możliwe, ze ptaki uszkadzają niektóre kiełki, a może harcujące koty , tego nie wiem na pewno.

Markito Azaliię kupiłam w tej formie , też mi się taka bardzo spodobała :) Kwitnie na piękny czerwony kolor, bo to odmiana Doloroso, niestety nie mam zdjęć z zeszłego roku w tej najpiękniejszej fazie , bo w apogeum rozkwitu przyszedł bardzo wietrzny dzień i wicher otrząsnął większosć kwiecia z niej. W tym roku postaram się to nadrobić.
A sosna to wejmutka ( a jakże) Tiny Curls. :)
A tak w ogóle, to nie spodziewałam się, ze tyle osób odwiedza mój wątek, wszystkim Wam serdecznie dziękuję za wizytę :flower2:
Pozdrawiam- Dorota
Mój ogród- po prostu
Ostatnio zmieniany: 18 Lut 2013 19:00 przez dorota.

Mój mały kawałek zieleni 18 Lut 2013 19:03 #125802

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Też mam azalię Doloroso, tylko w bardziej tradycyjnym pokroju ;)
Jeszcze raz dopytam, jak długo masz "Tiny Curls"? Moje maleństwo dopiero w zeszłym roku przyjechało do mnie z Krzywaczki dzięki nieocenionej koleżance Artam ;) :kiss3:

Mój mały kawałek zieleni 18 Lut 2013 19:10 #125808

• Roma
  • Roma's Avatar
Doroto-Twoje azalie japońskie nie są okryte na zimę?Nie wiem cy przypadkiem nie robię czegoś nie tak.Moje azalie obsypałam igliwiem aż po czubki.

Mój mały kawałek zieleni 18 Lut 2013 19:26 #125819

• dorota
  • dorota's Avatar
  • Platinum Boarder
Sosnę Tiny Curls mam od zeszłej wiosny, udało mi się trafić na taki duży już egzemplarz w odwiedzanym regularnie sklepie ogrodniczym. Oczywiście nie byłam w stanie powstrzymac się od kupna ,tym bardziej, ze cena nie była zniechęcająca, potem przez chwilę miałam nawet wątpliwości, czy to na pewno ta odmiana, bo widziałam opisy, ze rośnie kuliście, a moja jakaś taka wybujała ... no ale ostatecznie stanęło na tym, że jednak to ona, że ponoć obficie podsypane w szkólce nawozem rosliny mogą się tak wyciągnąć.

Romo w zeszłym roku okryłam włókniną i tak przemarzły wszystkie krzaki , sterczały tylko zbrązowiałe liście, myślałam nawet, ze nic z nich w ogóle nie będzie, miałam nawet wyrwać , ale na szczęście dla mnie, nie miałam czasu wczesną wiosną. Jak poszłam wreszcie zrobić z nimi porządek, odkryłam, że jednak wypuszczają nowe ,zielone liście.
Zostały :woohoo:
W tym roku na szczęście zima jest dużo łaskawsza , owszem, owinęłam je przy pierwszych większych mrozach (-10) , ale potem , jak temperatury zelżały, odkryłam i tak zostały do teraz. Przy większych spadkach temperatury trzeba je ochraniać , są jednak wrażliwe . Na pewno dużo bardziej, niż rododendrony .
Pozdrawiam- Dorota
Mój ogród- po prostu
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, r-xxta

Mój mały kawałek zieleni 18 Lut 2013 19:43 #125830

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Dorotko :hug: Też zauroczyła mnie ta rozczochrana sosenka :hearts:
Oj klawe życie ma kocisko,klawe :wink4:

Mój mały kawałek zieleni 18 Lut 2013 23:47 #126048

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
dorota wrote:
Piotrek, u nas na zachodzie kraju od kilku tygodni temperatury w dzień są dodatnie, a nocą na lekkim minusie, więc cebulowe już wyszły z ziemi , jak widać , całkiem śmiało sobie poczynają , jak co roku o tej porze.
Też chodzę i okrywam przed prognozowanymi mrozami, ale one niestrudzenie pchają się coraz wyżej . Możliwe, ze ptaki uszkadzają niektóre kiełki, a może harcujące koty , tego nie wiem na pewno.

Właśnie, że ja mam bliżej tego zachodu :laugh1: a i tak u mnie nie wygląda to tak pięknie jak u ciebie :rotfl1:
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie
Ostatnio zmieniany: 18 Lut 2013 23:48 przez piotrek_ns.

Mój mały kawałek zieleni 19 Lut 2013 07:35 #126088

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Kociak rewelacyjny-taki to przynajmniej nie ma problemów-jedyny to gdzie i w jakiej pozycji ,,przyciąć komara''. :tongue1:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.386 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum