TEMAT: Mój mały kawałek zieleni

Mój mały kawałek zieleni 19 Lut 2013 09:12 #126102

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Proszę nie kusić kotami :screem:
Rodzina już mnie goni, bo po Waszych kocianych fotkach zaczęłam szukać hodowli :crazy:
Wiosna u Ciebie :woohoo: u Was zawsze wcześniej dużo :think:
Widziałam takie Tiny w szkółkach, niektóre rosły podobnie do Twojego, niestety cena byął wprost proporcjonalna do wzrostu :silly:
Wybrałam więc ten najniższy :happy3:

Zielone okna z estimeble.pl

Mój mały kawałek zieleni 19 Lut 2013 14:24 #126256

• dorota
  • dorota's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Jaka znowu wiosna ? dzisiaj sypie śnieg od rana, własnie otrząsałam kulki z jego nadmiaru , masakra jakaś ....

Kotami nie kuszę ;) , po prostu nie mogłam się powstrzymać od uwiecznienia jednej z ulubionych pozycji do spania,pt; "kołami do góry" .Inną równie widowiskową jest pozycja "w zwisie" , na podłokietniku od sofy z wiszącymi po bokach kończynami , jak znajdę zdjęcie, bo zdaje się, że posiadam, to wstawię .I więcej już nie będę :)Przynajmniej w tym tygodniu :P Tylko nasz brytek śpi tak niekonwencjonalnie , maine coon przybiera typowe pozy .
Swoją drogą , mnie się kiedyś wydawało, że ja nie lubię kotów , pisałam już gdzieś, że Gucio trafił do nas przypadkowo i tak już przypadkiem został ;) Wtedy tez okazało się, że to mój mąż jest zwolennikiem kociastych , a przez tyle lat się ukrywał :P , no i w efekcie tego odkrycia nasz zwierzyniec powiększył się o jeszcze kolejnego kociaka, tym razem już bez przypadku.

Odnośnie rozczochranej wejmutki, gdybym miała tzw.zaporę cenową , pewnie bym się dwa razy zastanowiła, a tak, to zastanawiałam się tylko , wioząc ją do domu, gdzie ja ją posadzę :rotfl1: Uznałam, ze 60 zł za tej wielkości roślinę, to jest chyba okazja , której nie mogę przegapić ;)
Pozdrawiam- Dorota
Mój ogród- po prostu

Mój mały kawałek zieleni 19 Lut 2013 17:10 #126329

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
U nas też zaśnieżyło nieźle... Rano, po odśnieżeniu podjazdu-myk do ogrodu... odśnieżać iglaki. To nie był biały puch, tylko ciężkie, białe ... no. :oops: :unsure: ;) :)

Mój mały kawałek zieleni 19 Lut 2013 19:23 #126396

• dorota
  • dorota's Avatar
  • Platinum Boarder
Napadało , napadało, ciężki i mokry okrutnie, na szczęście iglakom już nie zagraża . Ciekawe ile poleży ..... zanim stopnieje :( Dokumentacji fotograficznej nie robiłam, bo i po co...
Zdjęcia kota w pozycji w zwisie jednak nie posiadam, jedynie takie, które nie oddaje całości sytuacji , będę musiała się poprawić ;

20130107_194303_resized_1.jpg

kiedy tak śpi, wygląda jakby tulił wszystkimi łapami podłokietnik
:P
Pozdrawiam- Dorota
Mój ogród- po prostu

Mój mały kawałek zieleni 19 Lut 2013 19:31 #126398

• darob66
  • darob66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 366
A czy ten cudny kotek to nie aby kocur,mój też tak lubi sobie spać :)

Mój mały kawałek zieleni 07 Mar 2013 11:39 #132016

• dorota
  • dorota's Avatar
  • Platinum Boarder
Na przekór wszelkim prognozom w powietrzu czuć wiosnę . Przez ostatnie kilka dni świeciło najprawdziwsze wiosenne słońce , dając przyjemne temeperatury do 10 stopni w cieniu :dance: wszelkie cebulowe rosną na potęgę.Takie mam tulipany:

Attachment marzec005.jpg not found

marzec004.jpg

marzec009.jpg

marzec019.jpg

krokusy :

marzec016.jpg

marzec015.jpg

Ten to już poczuł wiosnę na całego :
marzec002.jpg

Przebiśniegi też już kwitną :

marzec014.jpg

marzec012.jpg

Mam tylko nadzieję , że zapowiadany powrót zimy nie będzie aż tak srogi , jak to zwiastują :unsure: że aura oszczędzi nam najgorszego.
Pozdrawiam- Dorota
Mój ogród- po prostu
Ostatnio zmieniany: 07 Mar 2013 16:01 przez dorota.

Mój mały kawałek zieleni 07 Mar 2013 12:39 #132032

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Ja wczoraj już sprzątałem po zimie, w sumie głownie jakieś liście gdzieś zalegające, bo spod nich wychodzą cebule i jak nie zrobię tego na czas to później więcej zniszczę gramoląc się niezdarnie pomiędzy tym wszystkim co z ziemi wychodzi,
ale mając na uwadze sygnalizowane prognozy, gałęzie z jodły są w pogotowiu, dwa worki torfu pod tarasem przygotowane, więc jak w tygodniu zacznie sprawdzać się złowieszcza prognoza wszystko znów zostanie zabezpieczone, obsypane, bo chce doczekać się kwiatów, a nie zmarzniętych kikutów,
oby się udało, a wiosna jednak szybko powróciła.

takie skoki temperatur to nic dobrego i to martwi mnie najbardziej,
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Mój mały kawałek zieleni 07 Mar 2013 16:11 #132072

• dorota
  • dorota's Avatar
  • Platinum Boarder
Wczoraj, mając dzień wolny w pracy, też dostałam takiego "powera" , że obcięłam za pomocą sekatora wierzbę hakuro i to tak porządnie , że dzisiaj zdecydowanie czuję to w mięśniach ;) ,przesadziłam niektóre kępki krokusów w inne miejsca , oraz dwie hosty , które rosły zdecydowanie za blisko brabantów i faktycznie ich korzenie były całe oplecione korzeniami tuj.Teraz powinno im być lepiej. :)
Ubiegłej jesieni trochę późno sadziłam cebulki irysów żyłkowanych, na razie nic jeszcze z ziemi nie wychodzi w tych miejscach, czy u Was już powschodziły? Może z moimi coś nie tak ? :think:
Pozdrawiam- Dorota
Mój ogród- po prostu

Mój mały kawałek zieleni 07 Mar 2013 16:43 #132083

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Dorotko, na hosty to chyba był jeszcze czas z przesadzaniem, ale chyba zaszkodzić im to nie zaszkodzi :) zgraliśmy się w czasie bo ja wczoraj też zrobiłem sobie pauzę od pracy i chciałem właśnie wykorzystać ten zapowiadany dzień słońca, udało się :)
co do irysków to u mnie już dość spore, dobre 3cm nad ziemią, teraz i tak jedyne co, to poczekać na rozwój sytuacji, może jeszcze się pojawią,
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Mój mały kawałek zieleni 07 Mar 2013 17:14 #132084

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Moje iryski żyłkowane już kwitną!
Ale one są takie wyrywne, bo rosną w bardzo zacisznym miejscu, tuż przy południowej ścianie, która ładnie się nagrzewa i oddaje ciepło :) W tym roku i tak dosyć późno pokazały kwiaty, bo bywały lata, ze kwitły już w lutym :flower2:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Mój mały kawałek zieleni 07 Mar 2013 17:56 #132097

• dorota
  • dorota's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak myślałam, że na iryski już pora , no nic, poczekam jeszcze , może się jeszcze obudzą , a jak nie, trzeba będzie zainwestować w nowe jesienią.Trochę to dziwne, zeby ani jedna z posadzonych 12 sztuk nie przetrwała? :unsure:
A z hostami to niby wiem, ze jeszcze czas, ale ziemia rozmarznięta , z dużym marginesem wykopałam, może im nic nie będzie , w końcu jeszcze "śpią".Szkoda było taki piękny dzień zmarnować :) ;)
Pozdrawiam- Dorota
Mój ogród- po prostu

Mój mały kawałek zieleni 07 Mar 2013 18:44 #132126

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
witaj :bye:
Masz śliczną działeczkę,zadbane rataki,sporo iglaczków :bravo: Piękne rododendrony i azalki a i powojniki:) I ładniutkie już pierwsze wiosenne kwiatuszki :flower1: Pieski fajniutkie,kotki tez,,,,ale ten rudasek jest cuuudny ,podobny do rysia :wink2:
Za tę wiadomość podziękował(a): dorota

Mój mały kawałek zieleni 08 Mar 2013 14:19 #132355

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 979
Jednak we Wrocławiu cieplej ... u mnie roślinki dopiero nieśmiało zaczęły wyłazić z ziemi i znów przykrył je śnieg :(

Mój mały kawałek zieleni 09 Mar 2013 12:31 #132634

• dorota
  • dorota's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewelina wrote:
Jednak we Wrocławiu cieplej ... u mnie roślinki dopiero nieśmiało zaczęły wyłazić z ziemi i znów przykrył je śnieg :(

Chyba cieplej , na szczęście( jak na razie) prognozy na najbliższe dni nie wyglądają tak tragicznie, jak na początku , wprawdzie zimno się zrobiło i ponuro, ale śniegu nie ma i nocne spadki temperatur w granicach przyzwoitości.
Słyszałam w radio, że w Anglii już kwitną kwiaty, a zapowiadają im załamanie pogody z opadami śniegu i mrozem, nawet do świąt włącznie, więc tam dopiero mają nieciekawą sytuację . U nas przynajmniej rośliny jeszcze nie rozpoczęły na dobre wegetacji, więc mniejsza szansa , ze poprzemarzają.
Pozdrawiam- Dorota
Mój ogród- po prostu

Mój mały kawałek zieleni 09 Mar 2013 18:23 #132718

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
U mnie tulipany są w podobnym stadium :) Na dzisiejszą noc zapowiadają opady śniegu,więc ich wzrost trochę chyba się przyhamuje...

Mój mały kawałek zieleni 09 Mar 2013 21:54 #132810

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Dorotko piękna wiosna u Ciebie, kolorowe kwiatuszki aż proszą o uśmiech :P U mnie białe zaspy i wciąż sypie .... wiosna wydaje się tak daleko..... ale mam nadzieje, ze to jednak ostatnie podrygi zimy i za kilka dni będzie słonecznie i ciepło, a śnieg stopnieje błyskawicznie....

Mój mały kawałek zieleni 09 Mar 2013 21:57 #132811

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Kociaki potrafią przybierać niesamowite pozy :happy4:
Tyle kwitnących storczyków tworzy piękny obrazek :lol:
Moje azalie japońskie zawsze marzną mimo okrycia, a szkoda, bo piękne są

Mój mały kawałek zieleni 11 Mar 2013 20:58 #133497

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 979
Do Poznania wróciła zima... A Ciebie nie zasypało ? Najbardziej obawiam się nocnych mrozów - mogą zniszczyć nadmiernie już wyrośnięte pączki na niektórych krzewach (np. hortensjach) :(

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.336 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum