TEMAT: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 03 Lut 2013 20:04 #118968

• beatann
  • beatann's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1
Jolu jeszcze raz pięknie dziękuję :flower1:
beata
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 03 Lut 2013 20:16 #118981

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Jola, wybieram się do Kasi jutro, więc następnym razem... A może mina przezimuje? ;) Zima taka dobra była... A kobee siejesz? Bo to ponoć ostatni dzwonek, żeby zdążyły zakwitnąć...

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 03 Lut 2013 21:21 #119060

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ja kobei jeszcze nawet nie kupiłam, ale się nie martwię, bo w zeszłym roku siałam pod koniec lutego i nie tylko zdążyła, ale kwitła bardzo obficie :woohoo:

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 05 Lut 2013 22:51 #119860

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Daluś pytasz o śnieg, odpowiadam 5 dni później ... jest :sick: No dowód załączę fotki w końcu postu.
Bo korzystając z dnia wolnego od pracy zajrzałam do ogrodu z ciekawością :woohoo:

System oszczędności bardzo pomysłowy :bravo:
Przypomniałaś mi o tunbergii :lol: dziękuję.
A u mnie dwa tegoroczne już clematisy /dostawa ok 15 stycznia :sick: /właśnie zaczynają rosnąć w gospodarczym czy zakwitną zgodnie z ofertą ...
Izka w marcu Promanal najlepiej, zapobiega rozwojowi tego wszystkiego co tam zamierza spacerować po naszych kulkach. Jest ekologiczny, na bazie parafiny. Trzeba opryskać sporo, tak aby wręcz kapało z drzewek, spodnie warstwy podobnie. Potem zaś działanie reakcyjnie w odpowiedzi na zaobserwowane zmiany.
Ja miałam na przykład wełnowce na kilku iglakach :( Na forum mamy kilku specjalistów, którzy zdiagnozują choroby i podpowiedzą ;)
Jeśli zaś potrzebujesz natychmiastowej odpowiedzi polecam Dendroforum.
Margoś i u mnie całkiem dobrze, choć wiele roślin jeszcze pod śniegiem. Żurawki w części już stroją listki ponad śniegiem.
Owadów nie zaobserwowałam, za to ptaki szaleją.
Czytałam, że u Was już bociany :blink:
Ewa ja także dzisiaj bez czapki, ale po kostki w śniegu niestety, wiosennie to jeszcze u mnie nie jest B)
Wujku Wiktorze proponuję korespondencje na pw :bye:
Anetko miło, że się podoba, właśnie dzisiaj ją oglądałam i kolejną zimę zniosła dziarsko bez okrycia :)
Iwonka służby pogodowe nie nadają jakichś szczególnych kataklizmów, ale pogoda to żywy twór ... co przyniesie :think:
Skoro u mnie róże zielone, Twoje z pewnością także są w doskonałej kondycji :hug:
Jadziu jesteś nareszcie :hug: Brak czasu powiadasz ... ja teraz żyję jak w Matrixie, zupełnie nie wiem ile jeszcze pociągnę :jeez:
Madziu u mnie jeszcze śnieżnie i mroźno, więc z cięciem jeszcze poczekam do końca lutego. Ile pąków :think:

... ile to mogło być ... trzy najwyżej. Cięłam na oko ;)
Moje jedyne rh także rozwinięte ma listki i nabrzmiałe pąki. Liczę, że zakwitnie ładnie bo jak nie to :hammer: Jeśli zaś tak, to może skuszę się ponownie na kilka :silly:
Beatko bardzo miło było :hug: do kolejnego razu.
Marto liczę na spotkanie w przyszłym tygodniu :) u mnie ... w domu, czy ogrodzie :lol:
Kobei nie będzie u mnie w tym roku, będzie mina /dziękuję :hug: /, powoje i tunbergia.
Markito będę więc podziwiała Twoją. Dokupiłam kilka clematisów w tym roku, które mam nadzieję godnie zastąpią koleżankę :silly:

Zapomniałam dostawić aktualne ogrodowe fotki :oops: zdaje się nie będą zbyt popularne :silly:

... w zimie to i baczniej przyjrzałam się ogrodowym kamieniom :lol:

Ps Pawełku sprawdziłam procerki, wszystkie mają się dobrze.
Ostatnio zmieniany: 05 Lut 2013 23:33 przez pamelka.

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 06 Lut 2013 09:05 #119888

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
A te doniczki przytłuczone kamieniami coś przykrywają?

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 06 Lut 2013 09:19 #119889

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Jolu - ależ fantazyjne zimówki fundujesz swoim roślinkom :woohoo:

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 06 Lut 2013 10:03 #119900

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Roślinki roślinkami, ale kamienie też masz rewelacyjne :woohoo:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 06 Lut 2013 10:28 #119910

• Pani Bestia
  • Pani Bestia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Ekspert niezależny
  • Otrzymane dziękuję: 49
Ja też doniczki wykorzystuję do okrywania. Tej zimy siedzą na młodych różach i hortensjach. Niektóre Twoje chochoły takie fajne, że przez cały rok mogłyby zostać :wink4:
" Na początku był Smok..."

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 06 Lut 2013 11:00 #119917

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Maritko pod doniczkami mniejsze trawki, mniejsze kulki, słowem to, co się zmieści.
Jak już wielokrotnie pisąłam trawy /niektóre/ bardziej boją się wodnych zastoin, niż mrozu, stąd też okrycie donicą z otworami. Zabezpiecza przed nadmiarem wody.
Najbardziej cieszy mnie jednak fakt, że spore warstwy śniegu zostały na stanowiskach z liliami, mam nadzieję, że przezimują ... o ile nornice ich nie wynajdą :jeez:
Małgosiu czasu niewiele, ale jakoś trzeba ten ogród do zimy przysposobić ;) W tym roku nie zdążyłam z osłoną dla sośnicy i klona Garnet :jeez:
Ta pierwsza radzi sobie dobrze, dosypuję śniegu tak aby ją okrywał. Garnet zaś :unsure: nie wyglada najlepiej :cry3:
Wiesiu wiesz, że te wzory na kamieniach dostarzegłam oglądając z bliska iglakowe pąki :lol: Nigdy nie było jakoś czasu na oglądanie moich piskowców, a tu takie muszelkowe wzory :dance:
Trzeba będzie zrobić ostrzejszą sesyjkę.
Reniu oglądałam wczoraj jesienne róże i są jak nowe :happy4: W kopcach ukryte, że też nie pomyśłaam dorzucić im donic :oops:
Mam wrażenie, że takie chochoły wprawadzają większy ład w zimowym ogrodzie. Pamiętam, jak rok temu część traw wyłożyła sie na rabaty :think: Tak już sobie planuję za kucyk chwycić i ciąć w poszukiwaniu nowych, zielonych źdźbeł :happy4:

Obiecałam kiedyś Vicie aeonia, no to dzisiaj kilka fotek ...
Aeonium haworthii /już się rozbudowuje :dance:

Aeonium 'Swarzkopf' udało się kupić wielopędowe

Echeveria 'Agavoides'

Echeveria 'Perle von Nurnberg'
Ostatnio zmieniany: 06 Lut 2013 12:07 przez pamelka.

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 06 Lut 2013 17:59 #120001

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Pokrywa śnieżna dość pokażna i fajnie wyglądają kulki .U mnie już tylko gdzie nie gdzie widać resztki śniegu .Chociaż w jednym miejscu mam kompletnie zamarznięta ziemię .Ciekawe w jakim stanie z hibernacji wyjdą róże ,które właśnie tam rosną
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 06 Lut 2013 18:13 #120010

• vita
  • vita's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 242
pamelka wrote:
Obiecałam kiedyś Vicie aeonia, no to dzisiaj kilka fotek ...
Aeonium 'Swarzkopf' udało się kupić wielopędowe

Jak dobrze, że nie możesz widzieć koloru mojej twarzy! Zielona, na zmianę fioletowa, z zazdrości!
Ile nabyłaś tych wielopędowych? Aż trzy??? Już widzę tę doniczkę za kilka lat...
Ale się postarałaś, wyrazy uznania, no i dzięki za fotki.

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 06 Lut 2013 18:31 #120028

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Hi, hi... magnetyzm aeonium Vitę ściągnął :)

Zimowe zdjęcia mi się podobają - zwłaszcza to ze spętanymi trawami. Ładnie i pożytecznie.
O wiośnie już piszą na forum a u mnie dosypało ciężkim śniegiem. Buuuuu...
A, co tam, jest ślicznie :) W końcu to początek lutego ;)

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 06 Lut 2013 19:36 #120074

• vita
  • vita's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 242
Magnetyzm w aeonium jakiś tkwi, Jola to może potwierdzić, bo magnetyzmowi uległa, co nie? Jola?
Izka, jest ślicznie, niech Ci będzie :rotfl1: Z tym lutowym, ciężkim śniegiem...
U Ciebie też?

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 06 Lut 2013 19:42 #120077

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Mówcie, że ślicznie, mówcie!
Jak spadnie u mnie, to będę już gotowa uwierzyć! :silly:
Pozdrawiam - Gosia

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 06 Lut 2013 19:54 #120090

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Z tym lutowym, ciężkim śniegiem...

Nikt nie mówił, że będzie lekko :rotfl1:
Grunt, że ślicznie.

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 06 Lut 2013 20:10 #120108

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Jolu, przynajmniej tu można nacieszyć oczy i zimowymi zdjęciami i kolorowymi wspominkowymi fotkami z minionego sezonu. :search:
Podziwiam wzorowe zabezpieczenie roślin na zimę. Ileż to czasu musiałaś poświęcić na te prace. :thanks:

Można też pomyśleć coś o połączeniu wiosennego wyjazdu do Krzywaczki z zaglądnięciem na wystawę ogrodnictwa w Krakowie. Podaję link do terminu i miejsca.

www.centrumtargowe.com.pl/index.php?id=408

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 06 Lut 2013 20:54 #120136

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ale fajna szachownica w ogrodzie dzięki kulkom się zrobiła! Czyżby to była zapowiedź wiosennych roszad? :rotfl1:

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 07 Lut 2013 11:12 #120249

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Witaj moja krajanko,link dostałam od forumowiczów z FO,jestem zachwycona Twoimi roślinkami :thanks: , masz dużo host i żurawek ja tez je bardzo lubię,Mam ok, 60 host,ok 30 żurawek,,,,masz piękne jeżówki :P może masz jakieś nadwyżki chętnie obejrzę, lub kupię ,może coś na wymianę ,ponoć jesteśmy z tego samego miasta, ja mieszkam na Słoneczku, działeczkę ma na Dębowym Lesie :P pozdrawiam cieplutko i czeka na odpowiedź:))

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.385 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum