TEMAT: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 25 Paź 2012 10:17 #80858

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Ja też miałam kanny w donicach. Kiedyś przyszedł spory przymrozek i zmarzły. Korzenie też. Odetchnęłam, bo też nie lubię takich kopanych roslin. Zostało mi jeszcze sporo dalii i acidantery. Wystarczy.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.
Ostatnio zmieniany: 25 Paź 2012 10:18 przez Dangar.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 25 Paź 2012 20:12 #81022

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
pamelka wrote:
A tak prawdę powiedziawszy postanowiłam oddzielić sporą odległością świerki i modrzewie rosnące na mojej działce ze względu na ochojniki świerkowo-modrzewiowe.
Czy to zapobiegnie powstawaniu golasów zobaczymy :think:
Doprawdy nie wiem, co ma wspólnego odległość między świerkami a modrzewiami z powstawaniem golasów! ;) Jeśli już...to odległość między wanną a szafą... :rotfl1: O innych już odległościach zmilczę... :silly:
Bardzo słuszna uwaga, że dla roślin, które się lubi, jesteśmy gotowi na wiele poświęceń... Ja się zastanawiam właśnie, czy mi się te kopczyki i to wszystko dla róż chce robić... Jakoś nie mogę się podnieść po tym ciosie, jaki mnie z ich strony spotkał... Uczucie wisi na włosku... ;)
No właśnie, ciekawe, jak długo Ty będziesz gotowa te wszystkie trudy ponosić dla kann...
Ostatnio zmieniany: 25 Paź 2012 20:12 przez artam.

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 25 Paź 2012 20:50 #81034

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Ot mądrego po szkołach dobrze w sprawie kann posłuchać :lol:
Zaintrygowały mnie te golasy przy świerkach :idea1: No i ciekawe, czy lepszy te, czy modrzewiowe? :devil1:
Ostatnio zmieniany: 25 Paź 2012 20:51 przez rispetto.

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 27 Paź 2012 20:25 #81676

• vita
  • vita's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 242
Jola, trwaj przy kannach ile się da! Co z tego, że trzeba je wykopywać, ja mam zamiar wrócić do kilku kęp dalii.
Faceci mają do wykopywanych stosunek co najmniej niestosowny...nie ma 'leży ze śmiechu'?

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 29 Paź 2012 09:44 #82219

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Danuś ja staram się zawsze przed przymrozkami zabezpieczyć te wykopywane ;) Zobaczymy na ile lat wystarczy samozaparcia :funnyface:
Jeszcze nie było u mnie tak dużych spadków temperatury, żeby donice zamarzły :think: -1 i to krótko przed porankiem.
Marta jak widzę mała literówka i już towarzystwo do dyskusji gotowe :woohoo: Długi, chłodne wieczory nadeszły to i o golasach chce się pogawędzić :rotfl1:
Litrówkę poprawiłam, żeby nie było :silly:
Mogę tu publicznie zdradzić, że jednak Twojamiłość do róż nie odeszła wraz z ostatnimi pozimowymi stratami, kolejne krzaki do ogrodu zakupiłaś ;)
Moja zaś miłość do cann trwa nadal :whistle:
Pawełku golasy to są najlepsze w ciepłym domku, może ... przy choince, co by to nie było :rotfl1: jodła dajmy na to :rotfl1:
Tomku świerka byś wyciął :ohmy: wystarczy golosy/golasów :silly: przegonić przecież :ouch:
Vituś do dalii zamierzasz wrócić? Zakupy poczynione chociaż?
A ja się ostatnio nad piwoniami zastanawiam, szkoda, że ogrodowa powierzchnia do wykorzystania coraz mniejsza jest :think: a tu kolejne róże, 'których miało nie być' :lol: się pojawiają :lev:
U mnie stosunek M do wykopywanych także coraz bardziej niechętny :crazy:

Kronikarskim obowiązkiem muszę wspomnieć, że i do mnie piątkową nocą przyszły pierwsze tegoroczne opady śniegu :jeez:

Oczywiście zdjęcia przez okna cykane, bo z domu wyjść się nie chciało :blink:
Na szczęście lub jak kto woli wkrótce nadeszły także silne opady deszczu i śnieżna pokrywa odeszła w nicość :lev:
Szczęśliwym zbiegiem okoliczności piątkowa pogoda pozwoliła bezpiecznie udać się do zagłębia różanego po konkursowe nagrody. Na trasie suchutko, więc bezpiecznie. Jednak temperatura i silny wiatr sprawiły, że przypłaciłam owy wyjazd pogorszeniem stanu zdrowia :oops: Teraz tobsy i tony chusteczek :cry3: a nowe nabytki trzeba sadzić.
Ponoć od środy da się już w ogrodzie popracować :dance:

W jednej ze szkółek rządkiem stały klony palmowe Atropurpureum, cena 20 zł :lol: Ale kilka zupełnie odmiennych było, zbliżonych bardziej do Red Filigree Lace :lol: Zapytałam, więc i okazało się, że to siewki Atropurpureum :funnyface: Mam nadzieję, że będą nadal rosły odmiennie, takie delikatnie , ażurkowe, czerwone listki :dance:
Jak myślicie?

A w domku kwitną datury :happy4: i jak tu ciąć :blink:

i róże ;)

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 29 Paź 2012 11:02 #82245

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Jolu, widocznie kosówki "Winter Gold" i December Gold" wyczuły ten atak zimy i pożółkły wcześniej niż zwykle.

Dla takich leniwców jak ja proszę różane zdjęcia nadal zamieszczć także w tym wątku. Do różanego zaglądam od wielkich dzwonów.

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 29 Paź 2012 12:21 #82268

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Towarzystwo się zabawia, o golasach dyskutuje a mnie wcale nie do śmiechu.
Zapowiadane na sobotę opady śniegu lekko się przesunęły w sobotę grabiłam liście za to dziś chyba szuflę do śniegu będę musiała wyciągnąć.
Nie mówiąc już o dołkach pod róże :kiss3:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 29 Paź 2012 12:33 #82271

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Romku jak pisałam te kosówki żółknące zdecydowanie wcześniej na słoneczku łapią jesienne barwy :)
Śniegu już nie ma śladu nawet więc wypadałoby nowe zdjęcia jakieś pozyskać :think:
Tylko ... jak tu wyjść do ogrodu skoro tak zimno :blink:
Różane fotki będą w ogrodowym zapewne zimą ;)
Dorotka słyszałam doniesienia, że na południu pada :oops: Ale ponoć spotkają nas jeszcze przychylne dla ogrodników dni tej jesieni.
Różyczki zatem do wiaderka z wodą, a od środy może da się kopać :lol:

Przesyłeczki zgodnie z obietnicą już w drodze ;)

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 29 Paź 2012 12:39 #82279

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
:hearts: :hearts: :hearts: :hug:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 30 Paź 2012 09:30 #82605

• FRAGOLA
  • FRAGOLA's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 39
Jolu jak tam z kolorkami u Ciebie w ogrodzie???
U nas biało,biało i jeszcze raz biało :evil:
Mokre paskudztwo rozczochrało iglaki,porozkładało wątłe liściaki...
Odśnieżyłam,otrzepałam a tu nadal dosypuje :evil:

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 30 Paź 2012 10:38 #82641

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotka mam nadzieję, że zdążymy z sadzeniem :hug:
Graziu, a ja nic nie zdążyłam obsypać :oops: ledwo rankiem z aparatem po ogrodzie przemknęłam i do pracy.
Zaś po południu już zbyt ciemno, aby cokolwiek zrobić :jeez:
U mnie także biało, ale nie pada :dry:
Wczoraj za to zrobiła się taka śnieżyca i spadek temperatury, że miałam wrażenie na miejskich podjazdach pod górę, że to cytowana wszędzie Zakopianka :rotfl1:
Samochody na letnich oponach włączały 'wsteczny' i ślizgały się w dół :oops:

Gosia pisała o lazurowym niebie :whistle: oto mój 'lazur' :blink:

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 30 Paź 2012 10:46 #82643

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Zdjęcia urocze :) , ale ja jednak z utęsknieniem czekam jeszcze na cieplejsze dni ;)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 30 Paź 2012 11:04 #82652

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Zdjęcie ze słonecznikami idealne do naszego forumowego kalendarza :)

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 30 Paź 2012 11:07 #82654

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Ja nawet z aparatem nie zdążyłam... tylko przez okno z przerażeniem zauważyłam, że znow wszystko przygięte do ziemi...
U nas na razie słonko, ale śnieg na dachach topi się bardzo powoli :(
Nawet jeśli przyjdzie zapowiadane ocieplenie, to pewnie już grząsko się zrobi...
Pozdrawiam - Gosia

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 30 Paź 2012 12:07 #82675

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Czy ktoś widzi zdjęcie ze słonecznikami? Czy kolegę na kurs bylinowy trzeba wysłać? :funnyface:
Za tę wiadomość podziękował(a): marzenaF

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 30 Paź 2012 12:24 #82680

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Paweł mówisz, ze się nadaje :think: nawet jeśli są tu rudbekie ;)

EDIT.
No dobrze, upomniana przez czują forumowiczkę :hug: dokonam właściwego wpisu, aby już nie mącić :funnyface:
To są gailardie :)
No to wstawię.

Gosia a u nas żadnych słonecznych przebłysków nawet :cry3: Smutno, ponuro, chłodno, wilgotno i wszystko co najgorsze :jeez:
Dzieciaki przeziębione, to będzie w domu wesoło :(
Mam nadzieję, ze jednak da się na rabatach popracować, w razie czego mama kaloszki :happy4:
Siberko Paweł się zna na kulkach doskonale, na liściakach, żurawki poznaje coraz lepiej ... no nie można znać się na wszystkim przecież :funnyface:
Chyba, że .... tak mi się jakoś pomyślało :silly: ja o golasach, to Paweł o słonecznikach :happy3: :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 30 Paź 2012 22:07 przez pamelka.

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 30 Paź 2012 12:52 #82697

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
To może wróćmy do gAlasów :search:

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 30 Paź 2012 12:53 #82698

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Jakbym napisała o galasach, nikt nawet uwagi by nie zwrócił :think: a tak jak się wesoło zrobiło :funnyface:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.395 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum