TEMAT: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 20 Lis 2012 11:32 #90660

• promyk
  • promyk's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3
Od razu zazdrośniczku :funnyface: my po prostu bardzo tęsknimy za nim, no ale teraz i ja już tu u siebie jestem także liczę że i do mnie zajrzy...
Pozdrawiam serdecznie, Sylwia
Marzy mi się ogród-zapraszam
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 20 Lis 2012 13:08 #90694

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Ula nadchodzi taki czas, że niedzielny spacerek na działkę i będą zdjęcia ;)
Nie ma co się denerwować :) To prawda, zdecydowanie lepiej mają Ci, którzy do ogrodu mogą wyjść w przysłowiowych kapciach :lol:
Promyczku byłam, widziałam i wstęp bardzo zachęcający :)
Tadeusz jednak jeszcze nie dotarł :happy3:

Jeszcze na zakończenie kilka koreanek :) Dzisiaj zacznę od ...
Abies koreana 'Alpin Star'
wolno rosnąca odmiana, igły krótkie, ciemno zielone, pokrój szerokiego stożka.
Przyrasta 2-4 cm rocznie, wiec po 10-ciu latach osiąga około 30 cm wysokości i podobnie szerokości.
Piękne maleństwo :woohoo:

rozpoczynając kolorowe koreanki pokażę najmniejszą /póki co :silly: /

Abies koreana 'Golden Beskid' :think: będzie zółta, rozmiaru typowej koreanki :silly:
zdjęcie ze szkółki Państwa Szewczyków

Poniżaj dwie piękne, podobne odmiany uzyskane przez selekcję siewek.
Jak sugerują źródła łatwo zawiązują one fioletowoniebieskie szyszki /u mnie jeszcze nie miały :( /
Kolor żółty utrzymuje się na roślinie przez cały rok.
W związku z tym, że igły są na końcach złociste /zielone przy nasadzie/ sugeruje się sadzić poniższe odmiany w świetlistym cieniu /dla ochrony przed przepaleniami i lepszego wybarwienia/, w miejscach oczywiście osłoniętych i zacisznych.

Abies koreana 'Aurea' pokrój szeroko stożkowy, początkowo nieregularna lub płaskokulisty, po 10 latach osiąga ok. 1 m wysokości, docelowo jest to od 5 do 10 m.

2011

2012 ujęcie od strony północnej

i południowe, późno jesienne B)

Abies koreana 'Luminetta' /pierwotnie sprzedawana jako 'Lutea'/ pokrój szeroko stożkowy z wyraźnym przewodnikiem.
Po 10 latach osiąga ok. ok. 1-2 m wysokości, docelowo jest to od 5 do 10 m.

2011

2012 - prostuję ją już drugi sezon i mam nadzieję, że w końcu złapie pion :lol:

Czyżbym zapomniała się pochwalić, że zakwitła u mnie cytrynka :think: Zapomniałam :club2:

cytrynka.jpg

cytrynka1.jpg

cytrynka2.jpg

cytrynka3.jpg

O taką cudną fotkę w archiwum znalazłam :lol: jako, że ogród z widokiem :lev:
Ostatnio zmieniany: 20 Lis 2012 16:33 przez pamelka.

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 20 Lis 2012 13:24 #90699

• madzia
  • madzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1798
Witaj Jolu :flower2:
Piękny Twój ogród, ale przecież sama to wiesz. Pooglądałam i tyle roslinek chciałabym mieć u siebie.
Zachwycił mnie bez czarny (sambucus nigra purverulenta)
Masz też piękne budleje i widzę że przetrzymały zimę. Może moje też mają szansę na przezimowanie.
Pozdrawiam
Magda

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 20 Lis 2012 14:21 #90718

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Przejrzałam cały wątek, głownie zdjęcia, ale też i opisy. Będę tu szukać natchnienia jeśli chodzi o szczepione formy miniaturowe. Mnogość gatunków niewiarygodna. :thanks:
:)

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 20 Lis 2012 20:33 #90888

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Będę podziwiać u Ciebie piękne kuleczki, chociaż gdybym zlikwidowała ścieżki :jeez: zawsze jakaś by sie zmieściła :rotfl1: .
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 20 Lis 2012 20:40 #90895

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
O, cytrynki będą! :woohoo: W sam raz na święta?
No Luminetta się prostuje wyraźnie! A jak Ty ją prostowałaś? Bo ja, przyznam się, nie robiłam nic :unsure: i moja też się prostuje... :lol:
To niezła kolekcja żółtoigielnych koreanek... I Golden Beskid cudna jest! :)

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 20 Lis 2012 22:33 #90959

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Zaledwie parę dni nie zaglądałem i ładnych kilka stron wątku musiałem uzupełnić. Szron jak widać pomalował parę dni temu prawie całą Polskę.
Jolu, a czemu ten Rohan Obelisk rośnie prawie przy samym murze? Mimo, że sadzonka mała to dość duże drzewo. Dorasta do 15 metrów wysokości 3 szerokości. Przesadź go póki jeszcze młody.
Kulki zaje...fajne. :dance:

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 21 Lis 2012 00:14 #90994

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Witaj Madziu :bye:
To prawda, że Sambucus nigra 'Purverulenta' jest bardzo ciekawym krzewem, pamiętać trzeba, że będzie jednak docelowo spory ... ok 3 metrów ;)
Dodatkowo jego owoce są cennym produktem spożywczym, bogatym w wiele witamin i nadającym się na przetwory ;)
Budleje przezimowały w sporych ziemnych kopcach, a tym roku spróbuję przezimować dwie w kopcach z kory.
Jadziu i bez likwidacji ścieżek się zmieszczą :lol: są takie piękne karłowe odmiany :happy4:
Marta czy będą cytrynki :whistle: zobaczymy ;) Mam nadzieję, że chociaż jedna :silly:
Luminettę podwiązałam do palika, to chyba dało jej dodatkową motywację.
Dla Golden Beskid muszę jakieś godne miejsce znaleźć, jednak jak o tym myśleć, kiedy to jeszcze takie maleństwo. Kiedyś miałam taki plan, aby zieloną koreankę w towarzystwie żółtej sadzić :think: dla kontrastu. Jednak te zielone dużo szybciej przyrastają i lata trzeba będzie czekać na zamierzony efekt.
Romku 'Rohan Obelisk' zadołowany tymczasowo do czasu określenia docelowego miejsca, czyt. pozyskania powierzchni na soliter :rotfl1: Trzeba pracować nad koncepcjami czasem :happy4:
Pogoda się ustabilizowała, dzisiejsza noc jest niespotykanie ciepła u nas, właśnie wietrzyłam sypialnie i bardzo się zdziwiłam :lol: a prognozy długoterminowe kolejny raz uległy zmianie :jeez:
Już teraz nie wiem, czy okręcać klony, czy czekać :blink:
Jak ja nie lubię tego okręcania w mroźnym porywistym wietrze :oops:
Nowe różane nabytki okopcowane, chciałam się zbierać z dalszym kopcowaniem, ale ... no własnie, za ciepło jednak.

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 21 Lis 2012 07:10 #91013

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Jolu, u Ciebie wszystko jak w zegarku i w ogrodzie i w treściach wątku ;) fotki zgodnie z obietnicą wymienione, ale po północy to się moja droga śpi :D co do dylematy owijać czy nie, to chyba lepiej jednak poczekać na ten konkretny już spadek temperatury, u mnie podobnie pogoda iście wiosenna, dziś przed pracą będąc jeszcze na spacerze z psem słyszałem zewsząd dochodzący świergot ptaków i gdyby nie mgła przypominająca o jesiennej aurze to można by zwątpić w to jaką porę roku mamy ;) ale racja, nie lubię tak samo owijania przy wietrze urywającym głowę :D wszystko mam opalikowane, maty w gotowości, więc w razie potrzeby tylko tacker w dłoń i szybka akcja.
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 21 Lis 2012 08:11 #91022

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
No fakt... znów mamy inną prognozę :crazy: ... ale lepszą, zdaje się ;)
I jak na razie, do połowy przyszłego miesiąca, nie widać temperatur, które wymuszałyby kopczykowanie...
Chyba w tym roku wypadnie nam latać do ogrodu między lepieniem uszek a przyprawianiem bigosu :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 21 Lis 2012 08:55 #91030

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Sylweste wrote:
wszystko mam opalikowane, maty w gotowości, więc w razie potrzeby tylko tacker w dłoń i szybka akcja.

Ja nawet jeszcze włóknin nie szukałem :oops: Zeszłej zimy zacząłem okrywać dopiero pod koniec stycznia i jak patrzę na to, co mamy za oknem to teraz chyba będzie podobnie. Jeszcze trochę to krokusy zaczną wychodzić ;)

Chyba w końcu zostawię sobie 'Alpin Star' :P
Ostatnio zmieniany: 21 Lis 2012 08:56 przez rispetto.

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 21 Lis 2012 09:04 #91033

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Sylwek niestety u nas ostatnio nie było tak wiosennie :blink:
W przeciwieństwie do dnia dzisiejszego :woohoo: Dzisiaj jest cudnie, bo świeci nareszcie słoneczko :happy4:
Jak wspominałam, chyba :think: nowe róże już w kopcach, lepiej nie ryzykować.
Przygotuję kopce na kolejne rośliny, aby je później tylko nagarnąć - to chyba dobry plan ;)

Jeszcze o spaniu :oops: Jesienne, mrocznie, chłodne popołudnie tak mnie nastroiło, że zrobiłam sobie drzemkę :rotfl1: niezbyt krótką :happy3:
A po drzemce i kąpieli to już nie do spania raczej, więc posiedziałam sobie przy kompie ;)
Gosia zgniły wyż Otto zadomowił się nad naszym krajem. Kiedy ustąpi :think: Nobody knows :funnyface:
Tak wiec pewności, że przymrozki nie przyjdą wcześniej nie możemy mieć :(
Jeszcze jedną niepokojącą wiadomość dzisiaj rano przeczytałam :( Nad Wyspy nadciąga zima stulecia :oops:
Jak z tym poradzą sobie uwielbiane przez nas angielskie ogrody :think: naturalnie żyjące gunery i palmowce :(
Paweł Ty mnie nie namawiaj do złego :devil1: zima przyjdzie, sieknie moje roślinki, a u Ciebie wciąż będzie wiosenka :funnyface:
Chyba będę dalej pisała o tych kulkach jednak :think:
Spodobała się 'Alpin Star' :woohoo: przeciez mam ją od Ciebie :happy3: :happy3: :happy3:
Ostatnio zmieniany: 21 Lis 2012 09:07 przez pamelka.

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 21 Lis 2012 09:11 #91037

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Jolu, dobrze, że przypomniałaś o tych klonach :teach: , bo przecież ja tego swojego maluszka też muszę zabezpieczyć :bad-idea: , a właściwie przygotować sobie coś do zabezpieczenia, bo całkiem mi to umknęło :pinch: .
Na samą myśl o tych wszystkich pracach na zewnątrz robi mi się zimno :rotfl1: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 21 Lis 2012 09:13 #91038

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia klony dodatkowo kopczykuję korą dosyć wysoko :think:
Zwykle to co w korze zimuje, a to co nad nią, pomimo zabezpieczeń różnie :whistle: zależnie od odmiany B)
Mam nadzieję, ze z wiekiem ten stan rzeczy ulegnie znacznej poprawie :)

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 21 Lis 2012 09:28 #91044

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Jolu, szkoda tylko, że mimo ładnej pogody za dnia, człowiek już nie ma jak skorzystać z tego dla prac związanych z ogrodem, bo ja przynajmniej wracają z pracy po 16 w ogrodzie widzę ciemność :D
a Pawełkowi dodam tylko, że grudzień za pasem, to Ty pewnie szukasz cebul tulipanów :D
a żona znów będzie miała wrażenie, że lodówka nowa przyjechała, a tam jednak cebule okazyjnie zakupione :D
ja się zmobilizowałem i co mogłem zrobiłem na zapas, co prawda kondycyjnie już ze mną całkiem ok, ale jednak pewne rewolucje w ogrodzie muszę sobie dobrze zaplanować i pogodzić to z czasem, czuje się jak dziadek, idą mrozy to łamać będzie w kościach i nic z roboty wtedy nie wyjdzie ;) taki żart o samym sobie :D na dodatek lada moment znów na odział, bo usuwać będę już całe ustrojstwo z nogi ;) zostanie mi tylko jedna, pęknięta śruba na pamiątkę bo podobno trudno będzie ją wyciągać, a pozostawiona przeszkadzać nie powinna ;)
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 21 Lis 2012 09:43 #91052

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
pamelka wrote:
Tak wiec pewności, że przymrozki nie przyjdą wcześniej nie możemy mieć :(
Z tym że przymrozki nie są jeszcze wskazaniem do kopczykowania i opatulania, czyż nie? ;)
Pozdrawiam - Gosia

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 21 Lis 2012 12:52 #91150

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 1176
Jolu i jak tam cytrynki, ile zawiązków zostało na drzewku?
A tym Twoim pięknym iglaczkom, to bym najchętniej podsypała wór nawozu z super dopalaczem... kto to widział takie drzewa dla liliputów :rotfl1:

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 21 Lis 2012 21:34 #91399

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Sylwek a kiedy Cię ten szpital czeka? Mam nadzieję, że już w nowym roku :think:
W wiadomościach mówili, że się fundusze skończyły we Wrocku ;) I znów refleksja ... po cóż my takie składki płacimy, kiedy wizyty u specjalistów za 7-8 lat dopiero możliwe :jeez:
Wszystkim życzę zatem po staropolsku :'żebyśmy tak zdrowi byli' ;)
Muszę przyznać rację odnośnie prac w ogrodzie w tygodniu :blink: Szans żadnych nie mam także, mam natomiast ostatnio szczęście, jeśli oprócz zmroku nie ma także mgieł wiecznie zalegających :oops:
Gosiu oczywiście, jednak zważywszy fakt, że czasu, jak na lekarstwo ... zaczynam rozważać opcję: '... w wolnym czasie, kiedykolwiek to miałaby być :think: '.
Madziu w tym sęk, że nie mam zupełnie świadomości ile jest tych zawiązków :oops:
Za rok z pewnością będę mądrzejsza ;) Kwiecie jeszcze sypie się wokół donicy... Pamiętam o obiecanej fotce ;)
Odnośnie moich malutkich kulek .... kiedy małe jest piękne :) /choć są wyjątki :silly: /. Nawozy sypię, a jakże, licząc na deklarowany niewielki przyrost :woohoo:
Oczywiście nie kwestionuję kompozycji z pięknych większych iglakowych drzew :lol:
Jednak jeśli chodzi o kolekcję każda stopa ziemi ma znaczenie ;)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.475 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum