TEMAT: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 22 Lis 2012 15:52 #91675

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Jolu ile byś nie wstawiała zdjęć, to zawsze coś nowego pięknego pokażesz. Tego sezonu nie zdołałam Cię odwiedzić, ale może poszczęści mi się późną wiosną, co byłoby moim marzeniem.
Wiesz Jolu czym mi grozi obejrzenie różanego wątku?
Ostatnio zmieniany: 22 Lis 2012 16:24 przez ulakonie.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 22 Lis 2012 18:16 #91717

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Ulka najważniejsze ,żebyśmy były zadowolone, a choroba różana ,kulkowa czy jakaś inna i tak zawsze nam grozi :rotfl1: Jolu Augusta śliczna tylko sama nie wiem, dlaczego na jej widok moje serce nie bije mocniej :hammer: Jeżówki śliczne i białą też już mam posadzoną z Double tak to działa ;)
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 22 Lis 2012 20:51 #91803

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Tyle słońca :) Urocze zdjęcie z armią motyli stojącą na baczność na główkach jeżówek :)
Ta "amerykańska" róża to miniatura?

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 22 Lis 2012 21:38 #91840

• Annes 77
  • Annes 77's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 69
Jeżówki z liatrią piękne ujęcie,których u Ciebie mnóstwo :flower2:

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 22 Lis 2012 22:54 #91889

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Reniu tak się cieszę, że w te smutne, pochmurne dni udało się zaskoczyć ;)
Sylwia M zerkający przez ramię :think: to nie jest najlepsza opcja :devil1:
Ja mojego M wołam, aby pokazać ciekawe kompozycje, ogrodowe aranżacje, ifrastrukturę ogrodową :think: to potem sam nie ma ochoty już podchodzić :rotfl1:
Napisałam : zazdrośniczku, tak ładnie i miło ;)
Ula spokojnie oglądaj róże ;) pamiętaj, że każda różanka jest inna, każdy wybiera różne odmiany .... a żeby dokonać wyboru trzeba oglądać :teach: i wybrać dla siebie najodpowiedniejsze ;)
Co się odwlecze ....
Jadziu no właśnie napisałam o tym do Uli ;) Ciebie nie chwyta za serce Augusta :think:
Mnie także nie chwytała kiedy przeglądałam jej zdjęcia ...:oops: zaciekawila co najwyżej ....
Jednak na tyle :lol: że postanowiłam ją nabyć. W ogrodzie jest jednak inaczej ... :happy4:
Dobra decyzja z tymi jeżówkami ;)
Izka w nadchodzącym sezonie także będę polowała na takie fotki :woohoo: Co by nie mówić, motyle uwielbiają jeżówki :teach:
Często jest ich tam więcej niż na osławionym krzewie motyli :silly:
Różyczka z tych małych i tak ma pozostać :lol: Postaram się ustalić jej nazwę ;)
Aniu biała liatra bardzo ładnie prezentuje się z różowymi jeżówkami :) To dobre połączenie.

Co by tu :think: może aktualne, Carpe diem, znaczy ...

Ostatnio zmieniany: 23 Lis 2012 00:13 przez pamelka.

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 22 Lis 2012 23:08 #91895

• promyk
  • promyk's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3
No tak chyba muszę sprawić sobie okulary, bo co nie dojrzę to sobie dopowiem, ale i tak mnie rozbawiło to określenie... A Tadzio mi napisał że z Ciebię świetna dziewczyna i tego będę się trzymać
Pozdrawiam serdecznie, Sylwia
Marzy mi się ogród-zapraszam

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 23 Lis 2012 08:21 #91958

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu muszę powoli się przyzwyczaić do nowego określenia mojego ogródka. Różanka. Skoro już przebiłam ilość 20 odmian, to już przewaga nad wszystkim innym. I jesienią kolejne pół metra tym razem na całej długości skrócony warzywniak :rotfl1: :rotfl1:

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 23 Lis 2012 09:48 #91990

• promyk
  • promyk's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3
A co to tak fajnie się prezentuję z tymi czarnymi jagodami?
Pozdrawiam serdecznie, Sylwia
Marzy mi się ogród-zapraszam

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 23 Lis 2012 10:03 #91994

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Sylwia, jak Tadeusz tak mówi ;) to znaczy wie :lol:
A to jest belamcanda sinensis :wink2:

Ula
ja bym się tak nie rozpędzała z tą różanką ;) Rabaty różane może :think:
Dużo więcej jest u Ciebie roślin przecież :happy4:

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 23 Lis 2012 12:39 #92052

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Takie ciepło i słoneczko bije z Twoich fotek jeżówkowych. B)

Nie wiedziałam, że trawy też się wiąże na zimę. Ja mam tylko 2 gatunki traw i nawet nie pomyslałam o ich wiązaniu. Będą na wiosnę i tak.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 23 Lis 2012 14:24 #92081

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu w tym rzecz, że można powiedzieć, podzieliłam ogród na części. Osobną mają hosty, a z brzegu stopniowo żurawki, 2 spora część to właśnie zajmą róże. No dobra 3 część stanowić ma rabata liliowa. Resztę miejsca przeznaczę na truskawki i trochę, połowę mniej niż w tym roku - warzywniaka.

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 23 Lis 2012 15:15 #92087

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Jolu, chyba chochoł się to zwie, coś co wyczyniasz z traw u Ciebie w ogrodzie ;) ma to swój wielki urok, pomyślałem nawet że można poszukać innego zastosowania, a jak ? sadzisz np coś na sztamie co wymaga osłony, obok trawa, na zimę zawijasz i kołderka gotowa :D :D Bob budowniczy by się nie powstydził pomysłu :D
a tak na marginesie - nigdy nie doczekałem się kwiatu belamcandii :huh:
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 23 Lis 2012 22:06 #92337

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Piękne portrety jeżówek :bravo: Czy wszystkie trawy tak zawijasz?

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 24 Lis 2012 09:09 #92477

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Witaj Jolu, wpadłam z rewizytą i trochę się zasiedziałam. Podziwiam ilość taksonów w ogrodzie. Z tego co widzę najbardziej interesują Cię rośliny iglaste miniaturowe. Do mnie iglaki aż tak bardzo nie przemawiają, za to zachwyciły mnie róże, powojniki i jeżówki. Są to rośliny obok których nie potrafię przejść obojętnie. :wink4: W wolnej chwili nie odmówię sobie przyjemności odwiedzenia Twojego różanego wątku. :flower2:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 24 Lis 2012 17:02 #92560

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Uroczo się prezentuje trawiasty hm... chochlik :)
Jałowce muszę obwiązać... Ależ mi się nie chce...

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 24 Lis 2012 21:33 #92688

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Taki chochlik ;) to jest bardzo dobry pomysł... Zwłaszcza jeśli wiatr ponad przyzwoitą miarę hula... Ja w tym roku pół wiosny ;) rozwiane po całej działce trawy zbierałam...
Dziękuję za przypomnienie, jak powinny wyglądać jeżówki! Może jeszcze zdążę moim pokazać! ;)

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 24 Lis 2012 23:25 #92759

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Danuś właśnie takich słonecznych klimatów mi teraz najbardziej brakuje :cry3: Namawiam koleżankę na wyjazd na jakieś ciepłe wyspy :think: Poleżałabym na plaży .... i cieple morze, szum, fal :lol:
Zwykle temat powraca na ... basenie :silly:
Ula liliowa rabata, to chyba nie jest najszczęśliwszy pomysł :oops: A co jak lilie skończą kwitnąć i zostaną same badyle :think:
Coś tam chyba dosadzisz, tak myślę.
Sylwek pomyśl pierwsza klasa, tylko :whistle: trawy rosną w pewnej odległości od innych roślin, aby miały się gdzie rozrastać :devil1: U mnie żadna roślinka nie skorzystała niestety :oops:
Belamkandy rosną u mnie rzędem i wszystkie kwitły bardzo ładnie w tym roku. Osłonięte są z jednej strony matą bambusową, poprzesadzane trawami właśnie. Może jest im cieplej :think: Na zimę dostają donicę jako okrycie.
Iwonka jeżówki to chyba jedne z najładniejszych kwiatów lata i najtrwalszych :) należą do moich ulubionych oprócz kilku innych :lol:
Duże trawy wszystkie są związywane. Zapobiega to ich rozkładaniu się na boki pod wpływem śniegu, deszczu i wiatru.
Z drugiej zaś strony, podobnie, jak to na miejsce u juk, czy trytom zapobiega gromadzeniu się wody wewnątrz kępy i gniciu. Często trawom bardziej szkodzi woda, niż mróz.
Gosiu witaj :bye: Zapraszam oczywiście :)
Iglaczki to moje oczko :lol: to prawda, są piękne o każdej porze roku, takie zmienne i różnorodne B)
Izka więcej mam takich chochlików .... o

Pomalutku się szykujemy do zimy :sad2:
Teraz to nikomu nic się nie chce :jeez:
Dobrze, że na basenik tradycyjnie uczęszczam, bo inaczej to każdy wieczór taki sam by był :oops:
Marta to jest naprawdę dobry pomysł.
Wiosną takie trawy spokojnie wyciąć można i do spalenia przetransportować :dry:
Jeżówki ... gdzieś miałam taką fotkę łanu jeżówek, tylko gdzie :think:
... taka zastępcza więc :oops:

Kolega nasz szanowny Nachwilny mnie zmotywował :hug: i takie fotki jesienne wykonałam :happy4:

Jednak nie dajmy się ponieść jesiennej fali :P wkrótce będzie wiosna i lato :woohoo:

Przypomninkowo z dedykacją dla Planty :hug: Rufus na wywczasie B)

który lubi dzieci :) tutaj w toczku przed jazdą konną :happy4:

Ostatnio zmieniany: 24 Lis 2012 23:28 przez pamelka.

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 24 Lis 2012 23:27 #92761

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Jolu, dzięki za podpowiedzi jakie jodły mogę kupić.
Jestem przerażona tym olbrzymem, bo będę musiała chyba pozbyć się wszystkich roslin wokół. M. nie da mi podciąć mu domych gałązek.
Twoje jeżówkowe pole jest boskie. Sni mi się po nocach. Przez Ciebie ma coraz większą ochotę na kolejne jeżówki, a mam już ich kilkanaście.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.496 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum