TEMAT: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 15 Lis 2012 14:40 #88439

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Z bardzo dużą przyjemnością poczytałam iglaste opowieści :thanks: :thanks: :thanks:

Pisane i ilustrowane z sercem :hearts:

Jednocześnie stwierdzam, że ich treść stanowi duże zagrożenie dla naszych portmonetek :jeez:
:happy4: :happy: :happy3: :rotfl1:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 15 Lis 2012 17:57 #88506

• Grzesiu
  • Grzesiu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Życie jest piękne
  • Otrzymane dziękuję: 213
Łał :woohoo: chcę taką choinkę....znaczy się koreankę
W przyszłym roku zaszaleję i kupię, bo bardzo mi się podobają te szyszki

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 15 Lis 2012 21:24 #88620

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Szyszkowe szaleństwo! I z tylu szyszek nic się nie zasiało? ;) Trzeba powstrzymać M. przed wczesnowiosennym koszeniem! ;)
A zamiast tulu szyszek ja wolałabym jedną! czarcią miotłę! ;)

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 15 Lis 2012 21:34 #88628

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Kiedyś chyba Mirek pisał, że skiełkowanie nasion z koreńskich szyszek to spora rzadkość. Ja do tej pory u siebie nie zaobserwowałem czegoś takiego. Za to świerczki i sosenki sieją się aż miło :)

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 16 Lis 2012 00:21 #88719

• Roma
  • Roma's Avatar
Jolu- za Twoim pozwoleniem wstawiam fotkę rabaty o której wcześniej pisałam.Teraz czeka na przekopanie.Ziemia piaszczysta dlatego oprócz obornika wkopuję wszystko zielone co tylko się da.

po prawej stronie wzdłuż rabaty posadzone jako tło są: tawuła, bez, wejgela, złotokap, porzeczka ozdobna
za iglakiem wsadzony jest jeszcze berberys ,którego nie widać. W betonowych korytkach sadzę jednoroczne.
Orzech na dniach zostanie wykopany (po lewej)
Ostatnio zmieniany: 16 Lis 2012 00:23 przez Roma.

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 16 Lis 2012 10:19 #88769

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Siberko bardzo się cieszę, że moje opowieści przypadły do gustu :hug:
Mam nadzieję, że wraz z dojrzewaniem iglaków będę mogła coraz więcej o nich powiedzieć :)
Portmonetki to temat drażliwy dla ogrodowych maniaków :silly: dobrze, że teraz sezon oszczędności ogrodowych przyszedł, za to czas świąteczno-noworoczny nadwyręży nas ponownie :lol:
Grzesiu podoba się koreanka :) bardzo się cieszę, bo to są piękne drzewka :lol:
Coś ze szlachetniejszych może sobie w Sulejowie wybierzesz :happy4:
Marta sama wiesz, jak takie kolorowe szyszeczki cieszą :wink2: jak czekamy na objawienie na naszych maluchach :happy:
M zachęcam do koszenia, ani myślę go powstrzymywać :rotfl1: bo jeszcze pomyśli, ze już zupełnie nic w ogrodzie ma nie robić ;)
Pawełku a ja nie zauważyłam nic, zapewne dlatego, że oprócz koreanek niewiele drzewek ma już szyszki :cry3: Małe to są roślinki, wiec czego wymagać.
Romciu miejsca sporo :woohoo: jednak te nasadzenia, które tłem miały być :think: czy tłem pozostaną. Nie wiem jakie to tawuły, weigele, berberys ... nie będą za niskie na tło?
Jedno jest pewne, jeśli rośnie ozdobna porzeczka wykluczamy sosny wejmutki /wspominane Pinus strobus/ . Ze względu na jej towarzystwo są one zagrożone rdzą wejmutkowo-porzeczkową, która dla pełnego rozwoju potrzebuje właśnie tych dwóch żywicieli.
Napisz jeszcze jaka to jest rabata słoneczna, czy cienista bardziej?

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 16 Lis 2012 10:28 #88773

• Roma
  • Roma's Avatar
Porzeczka zaraz wyjedzie w inne miejsce,jakie to są wejgele? niestety nie wiem :oops: Na tej rabacie słońce operuje od rana do późnego popołudnia.

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 16 Lis 2012 11:07 #88785

• Annes 77
  • Annes 77's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 69
pamelko priv :search:

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 16 Lis 2012 13:31 #88852

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Romciu jakieś miejsce, ale jakie? W okolicy? Lepiej nie ryzykować z wejmutkami ;)
Trzeba pomyśleć zatem co by tam posadzić:think: , póki co zapraszam do oglądania, może coś w oko wpadnie :lol:
W wolnej chwili napiszę ;)
Aniu dziękuję :hug:

Dzisiaj opowieści o jodłach koreańskich ciąg dalszy, tym razem będą to jednak mniejsze odmiany, karłowe :)

Najmniejsza ze wszystkich u mnie Abies koreana Silberperle.
Mam dwa takie maleństwa, zajmują niewiele miejsca, są zdrowe i cieszą swoim owalnym, zwartym, gęstym wyglądem. Przyrastają niewiele ok. 2-5 cm sugerują źródła / u mnie jest to raczej w połowie stawki :silly: /
Nadają się do miejsc półcienistych i słonecznych, ale raczej zacisznych.
lipiec 2010

listopad 2011

maj 2012

wrzesień 2012

wiosna 2012

czerwiec 2011

Abies koreana 'Nedelkissen' jak widać jest to także mała odmiana, karłowa, pokrój lekko spłaszczony, okrągły. Niewielkie roczne przyrosty rzędu 1-2,5 cm.

lipiec 2010

listopad 2011

maj 2012

wrzesień 2012

Abies koreana 'Oberon' to jedna z najładniejszych dla mnie odmian jodły koreańskiej :hearts:
ZSP tak ją opisuje "Roczny przyrost 8-10 cm. Po 10 latach osiąga 0,8 m wys. i 0,5 m szer. Rośnie płasko, trochę nieregularnie, z wiekiem staje się bardziej zaokrąglona lub szeroko stożkowata. Nie wytwarza przewodnika. Igły krótkie, sztywne, jasnozielone, z białymi paskami pod spodem, ułożone promieniście wokół pędu. Pąki zimowe białe, kontrastowe, na końcach krótkich, gęstych pędów, czynią roślinę efektowną także zimą. "

Abies koreana 'Houtmeyer' wiosenny nabytek, więc trudno cokolwiek powiedzieć.
Jedno jest pewne, jesienią wybarwia się na kolor żółty, nie należy do tych najmniejszych odmian.
Widziałam i większe egzemplarze ;)

Abies koreana 'Pancake', jak sama nazwa wskazuje powinien być płaski jak naleśnik :silly: , z taką nadzieją go kupiłam :happy:
Ponieważ opisów niewiele wnioskuję ze zdjęć, że właśnie tak rośnie - płasko-kulisty pokrój oraz gęstą i zwartą budowę. Wytwarza niewielkie, bardzo ozdobne, niebiesko- fioletowe szyszki.
W wieku 10-ciu lat osiąga ok 40 cm wysokości i podobną średnicy.

Ostatnio zmieniany: 16 Lis 2012 16:23 przez pamelka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 16 Lis 2012 22:18 #89173

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Piękne wszystkie, ale Pancake najładniejsza!
Ale te gusty kulkowe się zmieniają... Pamiętasz, jak mnie Oberon zachwycał, którego w końcu jakoś nie kupiłam... ;) Dziś nie zachwyca! :jeez: Dziś uważam, że igły jednak powinny mieć jakąś przyzwoitą długość! :lol:

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 16 Lis 2012 23:01 #89221

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
Pancake.......? :dazed: :eek3:
ja śliczny to on jest, ukryć się nie da....słodki maluszek :woohoo:
do słodkiej różanki jak znalazł :rotfl1:

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 16 Lis 2012 23:04 #89222

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Co jedna jodełka to piękniejsza. Wiosną kupiłam sobie taką malutką 'Silberlocke'- cała w szyszkach i pomyśleć, że za 30 lat będzie mieć 6 m :teach:

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 16 Lis 2012 23:44 #89242

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Takiego 'Pancake' to bym chciała.
Ale najbardziej lubie sosenki

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 17 Lis 2012 00:51 #89264

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta każdy chyba podziwia takie drzewka a'la bosai.
'Pancake' ma chyba na to szansę :think: Zobaczymy jak się będzie rozrastał ...
'Oberon' się nie podoba? E tam, e atam nie wierzę :blink: Dokupiłam jej do towarzystwa Abies koreana 'Alpin Star' :lol: Ładniutka, ale o niej w kolejnym wejściu :happy4:
Shirallciu faktycznie śliczne to jest maleństwo :lol:
Jednak u mnie nie dorosłam jeszcze do tego, aby kulki pośród różyczek sadzić :silly:
Iwonka ale to po 30 latach dopiero ;) Po 10-ciu zaledwie około ... 3 m :think: przy szerokości zaledwie ... ponad metrowej ;) Piękne drzewko, niech nas cieszy :lol:
Za 30 lat to nie powiem w jakim będę wieku :lol: :silly: Jak dożyję oczywiście ;)
Margolciu sosenki są także cudne, a jakie preferujesz? Małe kosodrzewinki, czy większe parviflorki ;)
Powiem szczerze, że ostatnio się skłaniam ku sosnom hakowatym :) Sympatyczne i niewielkie ;)

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 17 Lis 2012 05:19 #89277

• tulipan363
  • tulipan363's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
Jolu dziękuję za od powiedź w moim wątku!
Koreanki bajeczne i wpadłaś na fajny pomysł z tym krótkim opisem do każdego zdjęcia :comp: .
Przynajmniej będzie co robić zimą wpadać do Joli i podziwiać iglaki ,a przy okazji dowiedzieć się cennych informacji :idea1: .

KASIA

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 17 Lis 2012 13:54 #89398

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Jolu koreanki pierwsza klasa , najpiękniejsza ta z szyszkami :thanks:

Cyba taka dałam sąsiadce ona też tak wąsko rośnie , ale na razie nie miała szyszek .

U mnie ostatnie jesienne zdjęcia .

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 17 Lis 2012 19:42 #89574

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasiu zapraszam oczywiście :)
Doświadczeń jeszcze mam niewiele, bo ogród młody, ale z każdym rokiem będzie więcej ;) mam nadzieję.
Gieniu widziałam Twoje zdjęcia ;) berberysy świecą krwawymi czerwieniami, cudnie :)
U mnie już większość z nich łysa, lub w połowie łysa :oops:

Koreankowy temat jeszcze nie wyczerpany, ale postanowiłam w ramach przerywnika kilka aktualnych, ogrodowych fotek pokazać.
Oczywiście korzystając z faktu, że w weekendowy dzień można zajrzeć do ogrodu w dziennym świetle, którego ostatnio jak na lekarstwo :(
Ostatnie dwie noce były już mroźne, liściaste rośliny tracą swoje ostatnie listki, mgła się panoszy i co by nie mówić nastroje nie są najlepsze :oops:

Po zakupieniu dwukrotnie większej karty do aparatu możliwości także wzrosły :lol: Skompletowałam jesienną, iglakową sesyjkę, aby w zimowe wieczory było o czym rozmawiać :happy4:
Jutro wyjdę wcześniej, moze jakieś fotki do kalendarza upoluję :think:

No to na początek koreanka :happy3:

i palmówka ;)

Pinus mugo 'Varella'

Pinus sylvestris 'Trollguld'

Metasequoia glyptostroboides 'Miss Grace'

Trawy zastygłe w lodowej szadzi

i lespedeza także ...

ognisty Fagus sylvatica 'Rohan Obelisk' /buk pospolity/ i słoneczna Thuja occidentalis 'Yellow Ribbon'

Słońce zachodzi już zimowo :(

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 17 Lis 2012 19:51 #89578

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Piękne, szczególnie wierzba :bravo:
U mnie było tak szaro - ponuro, że nawet aparatu nie wyjęłam :jeez:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.452 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum