TEMAT: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 09 Sty 2013 10:27 #109492

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Ciebie postęp także baaardzo widoczny ;) co będzie za lat kilka :whistle:
Reniu no to miałaś niezłą jazdę :hug: dobrze, że byłaś na miejscu, bo bezmyślaność takich panów stoi na granicy z głupotą już chyba :hammer: Ciekawe, jak te biedulki po przesadzeniu dadza sobie radę? Przesadzałaś jak myślę z dużą bryłą ziemi? U mnie ziemia such i zmarznięta, chyba szpadla bym nie wbiła :dazed:
Madziu dziekuję, mam nadzieję, że kolejny różany sezon /jeśli tylko krzaki przezimują :think: /będzie jeszcze lepszy. Angielki, których mam sporo, jednak potrzebuja czasu, aby się dobrze zakorzenić, potem dopiero zachwycają kwitnieniem :)
Odnośnie podpór do różyczek :think: niewiele kupiłam na allegro ...
... o takie do Westerlandów /do wysokich różyczek mogę polecić, miały nawet przystęną cenę ;)

... do niższych krzaków, które mają tendencję do pokładania stosuję takie łuki, kupowane w OBI. Te z kolei mają tę zaletę, ze zawsze można wyjąc i przestawić. Cena także niewysoka.

Dobre są także takie metalowe pręty ozdobne, można do nich podwiązać różyczkę.
Te z kolei są dostępne powszechnie w ogrodniczych.

Takie zaś ozdobne podopry dostępne są wiosna w Lidlu bodajże. Cena nie jest wysoka.

Stosuję także bambusy w różnej konfiguracji ...

Aga jest u mnie płasko, nie ma co :rotfl1: Usypanych kilka niewielkich kopczyków i skarpy przy domu, tam przynajmniej mogę kopać do woli. Na płaskich terenach bez łomu szans nie ma żadnych :jeez:
Z koszeniem problemów nie ma żadnych, moze dlatego M często i z zamiłowaniem kosi :happy3: Z podkaszaniem przy kamieniach juz gorzej. Myślę nad jakąś uniewersalną metodą :think:
Kamienie ... polno ... leśne, u nas wapienne głównie.

Gosiu a ile jeszcze przezde mną :oops: wiele zakątków nadaje się do przemeblowania, jednak przy kłopotach z kopaniem ... to raczej temat długoterminowy :(
Mam nadzieję, że z wiosną rozpoczną się prace murkowe-kontynuacyjne :) co to będzie ... zobaczycie.

Marta Twoje prognozy mocno mnie zaniepokoiły, bardziej niż prognozy pogodowe nawet :rotfl1: Zobaczymy, zobaczymy :happy3:
Trochę trawnika ubyło, ale czy tak dużo? Mam zakusy na kolejne połacie, ale to raczej byłoby niewielkie wysunięcie do przodu :silly:
Małe kulki to pomiędzy różami poupycham :funnyface:

Izka oglądałam u Ciebie, dziękuje za fotkę :hug: Za dyszkę to bym z pocałowaniem w rękę wzięła takie cudo :happy:
Na alledrogowie 30 cm betonowy postument - 85 zł :blink: Niski trochę chyba.
Jednak jak sobie pomysłaąłm, o murowaniu ... taniej wyjdzie jednak kupić.
Pelasie poszczepione na wszystkich parapetach zalegają :rotfl1: niech sobie zdrowo rosną.
Ostatnio zmieniany: 09 Sty 2013 10:34 przez pamelka.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 09 Sty 2013 10:32 #109494

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
A pelargonia na pieńku gdzie :hammer: ?

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 09 Sty 2013 10:35 #109495

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
A u mnie we phonie jest :rotfl1: Jakby tu teraz ją wczytać :think:

Edit.
... kiedy nie mam kabelka :silly:
Ostatnio zmieniany: 09 Sty 2013 10:36 przez pamelka.

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 09 Sty 2013 10:49 #109497

• Roma
  • Roma's Avatar
Jolu-jak dobrze,że wstawiłaś te porównawcze fotki.taki sposób przedstawiania ogrodu wraz z podanymi datami daje dużego kopa tym początkującym. Wcześniej jak patrzyłam na Twój ogród to wydawało mi się, że ma on przynajmniej 10 lat i ,że w życiu nie doczekam się czegoś podobnego :think: a tu masz człowieku jak na dłoni ile to można zdziałać w ciągu trzech lat.

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 09 Sty 2013 11:11 #109501

• Daniela
  • Daniela's Avatar
No teraz to oniemiałam i zbieram kawałki szczęki z biurka, mozolnie składam na kupkę, no i nie wiem jak to złożyć do poprzedniego stanu... :whistle: ;)
Dopiero te zdjęcia z 2009 uzmysłowiły mi, że Twój ogród jest taki młodziutki! :thanks: Niesamowite! Też sądziłam - podobnie jak Roma - że ogród jest starszy. Jak to można się pomylić, jak się tylko popatrzy na obrazki. :)

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 09 Sty 2013 11:34 #109509

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
pamelka wrote:
A u mnie we phonie jest :rotfl1: Jakby tu teraz ją wczytać :think:

Edit.
... kiedy nie mam kabelka :silly:

Jakoś sobie poradziałam :funnyface: jednak ostrzegam szczególnie wrażliwych, że jakość zdjęć jest ... :jeez: mówiąc delikatnie :blink: ... poglądowa jedynie :rotfl1:
pelasie.jpg

pelasie1.jpg

pelasie2.jpg

W sezonie zostanie tylko najwyższe piętro, cała reszta bocznych w najbliższym czasie trafi do skrzynek.

Romciu dziekuję :hug: trzy latka to całkiem sporo czasu, jak się okazuje ;)
Trochę zagospodarowałam działkę, coś tam urosło, coś odeszło bezpowrotnie :unsure: /moja wierzba skrętolistna :cry3: /
Mnie zawsze zachwycają zdjecia dojrzałych ogrodów, z dużymi /nie za bardzo :silly: / drzewami, rozrośniętymi roślinkami, patrzyłam tęsknie i wzdychałam ...'nie doczekam' :lev:
Tymczasem czas mija, pracy na działce sporo, wrażenie, że nic się nie dzieje, a tu niespodzianka :woohoo: porównawcze fotki.
Można stwierdzić jedno, nie jest to już pusta działka pougorowa :happy3: :happy3:
U Ciebie otoczenie lasu daje osłonę, poczucie dotknięcia natury na wyciągnięcie ręki.
U mnie zaś na wyciągnięcie ręki są teraz jedynie widoki ... nieboskłonu.

Danielo Tobie również bardzo dziękuję :hug: mój ogród to jeszcze młodzieniaszek nawet nie pod wąsem :happy: jak widzisz.
Cieszę się z każdego zakątka, z każdego nowego pomysłu, smucę stratą każdej, najmniejszej nawet roślinki :oops: samo życie.
A pomysłów jeszcze :lol:
Ostatnio zmieniany: 09 Sty 2013 11:35 przez pamelka.

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 09 Sty 2013 11:46 #109514

• Pani Bestia
  • Pani Bestia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Ekspert niezależny
  • Otrzymane dziękuję: 49
Na szczęście to zwykłe rugosy. Ewentualne straty finansowe będą małe. Po prostu żal je było teraz wyciągać, ale cóż... Zadołowałam, obsypałam i nic więcej nie mogłam zrobić. A te matołki dzisiaj wróciły i demolują przed płotem... Nic tam, na wiosnę sobie zrobię cacy - nasadzę różnych krzewów - będzie wiatrołap przed ogrodem i ptaszki znajdą schronienie :hearts: Mam więc nowy powód do odwiedzenia szkółki :whistle:
" Na początku był Smok..."

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 09 Sty 2013 14:05 #109548

• Daniela
  • Daniela's Avatar
pamelka wrote:
Mnie zawsze zachwycają zdjecia dojrzałych ogrodów, z dużymi /nie za bardzo :silly: / drzewami, rozrośniętymi roślinkami, patrzyłam tęsknie i wzdychałam ...'nie doczekam' :lev:
Tymczasem czas mija, pracy na działce sporo, wrażenie, że nic się nie dzieje, a tu niespodzianka :woohoo: porównawcze fotki.
Można stwierdzić jedno, nie jest to już pusta działka pougorowa :happy3: :happy3:
U Ciebie otoczenie lasu daje osłonę, poczucie dotknięcia natury na wyciągnięcie ręki.
U mnie zaś na wyciągnięcie ręki są teraz jedynie widoki ... nieboskłonu.

No to mamy podobnie... :) Też się nie mogę doczekać "wielkich brył roślinnych", cienia drzew, gęstwin itd. Tylko nieba u mnie dostatek, choć akurat teren wokół jest dość urozmaicony, bo to dolina. Jednak na mojej działce "patelnia" na południowym zboczu i cienia to tyle, co "na receptę". Po 10 latach zaczyna to się zmieniać. Cierpliwość jednak popłaca. :lev: ;)

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 09 Sty 2013 15:04 #109557

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Uwielbiam takie ogrodnicze wspomnienia i fotki do porównania co było, a co jest. :)
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 09 Sty 2013 15:09 #109562

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Faktycznie drzewa pelargoniowe :eek3:
A jeszcze chciałam zapytać, czy przechowujesz całe pelargonie, tak jak rosły w sezonie, czy tylko szczepki?

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 09 Sty 2013 16:11 #109581

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Jolu widzę że udaje Ci się przechować pelargonie , mnie troszkę nie które marnieją , nie bardzo mam je gdzie stawiać .

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 10 Sty 2013 04:05 #109806

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
No i znowu sie zapatrzylam na te zdjecia! Nie tylko piekne ujecia, ale i zestawienia. Masz wielki talent, Jolu, chyle glowe.. :thanks:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 10 Sty 2013 10:36 #109834

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Reniu a wybrałaś już jakieś krzewy na ten wiatrołap? Ciekawa jestem jakie masz preferencje :silly:
Rugosy, czy nie szoda byłoby krzaków :dazed: mam nadzieję, ze nie zaskodzi im takia zimowa przygoda.
Kiedyś do mnie takie matołki wpadły, wkrótce po tym, jak wyspaliśmy drogę dojazdową żużlem i rozjeździły dokumentnie nasze starania o poprawę jakości dojazdu :jeez:
Danielo i u mnie cała działka słoneczna, jedynie rabata w cieniu domu sprzyja roślinom cieniolubnym, choć ... w lecie, jak słońce wysoko ... i tu dociera w części.
Kilka minut spacerkiem do lasu, więc jest lokalizacja działki dobra.
W innym kierunku zaś kilkanaście minut do kopalni kredy :blink: więc możesz się domyślać co tam u mnie w ziemi się dzieje :oops:
Masz racje jeszcze kilka lat i zmienia sie nasze działkowe krajobrazy :dance:
Danusia mnie tez takie widoki cieszą, nie każde nasadzenie jest idealne, nie każda kompozycja zadowalająca, ale jest przynajmniej coś do roboty w sezonie ogrodniczym.
Marta na te chwilę to są szczepki, próbowałam przechować większe, ale się starzeją, najładniejsze są jednak młode.
Gieniu ja także nie mam gdzie stawiać :blink: Ostatnio załatwiłam z szefem zgodę na zajęcie jednego z pomieszczeń służbowych pomieszczeń na uprawę szczepek, które docelowo w sezonie letnim zdobią wejścia do obiektów. Tak więc przyjemne z pożytecznym :wink4:
Diano dziękuję :hug: staram się, nie zawsze wychodzi :oops: ale ten tylko się nie myli, kto nic nie robi.
Zapraszam częściej.

Dzisiaj powróćmy do clematisowych wspomnień :whistle:
Clematis 'Hakuookan'

Clematis 'Pillu'

Clematis 'Josephine'

Clematis 'Muliti Blue'

Clematis 'Daniel Deronda'

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 10 Sty 2013 10:39 #109837

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Po twoich clemkach to widać jakie masz podłoże :) Piękne okazy :bravo:
Jak zima nie przyciśnie zbyt mocno to może doczekam się pełnych kwiatów na Pillu
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 10 Sty 2013 11:01 #109847

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotka chociaż to :oops: takich azalii, jak Twoje w życiu się nie dorobię :(
Nie te warunki niestety.
Także mam nadzieję na ładne kwitnienia, jednak clemki wygladają nie najlepiej :think:

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 10 Sty 2013 11:05 #109849

• Pani Bestia
  • Pani Bestia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Ekspert niezależny
  • Otrzymane dziękuję: 49
No właśnie nie wybrałam. Będzie frajda i zagwozdka, bo wybór szeroki ale stanowisko może być problemowe. Chyba pierwszy raz przyjdzie mi się zwrócić do forumowiczów o poradę w tak istotnej sprawie :think:
" Na początku był Smok..."

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 10 Sty 2013 13:13 #109881

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Jolu uwielbiam oglądac Twoje clematisy..... niesamowite okazy o ogromnych kwiatach.... aż nieprawdopodobne :thanks:

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 10 Sty 2013 23:36 #110107

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Witaj Pamelko, musze przysiąść pod tym Twoich śródziemnomorskim murkiem, bo mnie nogi rozbolały od łażenie po Twoich wątkach, Przyszłam tu za namową Marysi - Olibabki pooglądać iglaki i róże, ale tyle cudeniek znalazłam, że będę musiała jeszcze raz przeleźć się po tym ogródku, żeby to ogarnąć :eek3: .

Na początek zapytać jak Ci przezimowała hortensja everbloom Freedom? Czy masz ją jeszcze?

Piękne, lilie, jeżówki, iglaki i róże a'propos tych ostatnich to szukam dla nich dobrego połączenia :unsure: . Czy mogłabyś zerknąć do mojego wątku i coś mi podpowiedzieć?
Ostatnio zmieniany: 10 Sty 2013 23:37 przez Edyta.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.564 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum