TEMAT: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 28 Sty 2013 22:18 #116534

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Oj, żebym ja miała miejsce na więcej piwonii też bym powiększyła ich liczbę. Na razie 7 siedzi u mnie, z czego tylko 3 kwitły i to bez szaleństw.

Mnie też podobają się te ni pełne.Ta co pokazałaś z bordowym oczkiem w środku cudna.
Co to za odmiana?
Ostatnio zmieniany: 28 Sty 2013 22:19 przez Margo2.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 28 Sty 2013 23:18 #116566

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Pamelko,
to co lubię najbardziej, znajduję u Ciebie - krajobrazy. Może nie są wielkie i rozległe po horyzont, ale to najprawdziwsze widoki.
Przez murek tez fajnie popatrzeć, znaczy przez dziurek, a nie murek. Tfu, tfu :ouch: ;)

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 29 Sty 2013 09:25 #116629

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Gieniu koniecznie pojedziemy ;) choć z tak liczną grupą to najlepiej udać sie chyba w czwartek :rotfl1:
Wciąż się zastanawiam, czy jednak wcześniej się nie wybrać :think:
Markito bardzo się cieszę, że mamy podobne przemyślenia :) Większa rabata-więcej mijsca i pokaźniejszy jej udział w ogrodowym krajobrazie :lol:
A żeby nie było tak wesoło ... wczorajsza rabata ... gdzie jet rabata :lol: :silly:

Marta gęściutko :think: nie to optyczne złudzenie :supr: skrócenie perspektywy, czy jakoś tak :happy3: Kolekcjonerstwem piwonii się z pewnoscią nie zajmę, przypominam, ze mam jeszcze znaleźć miejsce na kilka liliowców :lol:
... ale kilka ... naście sztu nie zaszkodzi.
Margoś zupełnie nie pamiętam jaka to odmiana :oops: nawet kiedyś probowaliśmy ją identyfikować, ale ... zapmniałam :unsure:
Głowy zupełnie już nie mam do tych wszystkich nazw, a w kajecie brak :jeez:
Danielo jakże bym chciał, aby u mnie w ogrodzie były już dojrzalsze kompozycje, jednak czas musi jeszcze jakiś upłynąć zanim iglaste zakątki sie rozbudują ;)
Murowa kontynuacja w zamyśle :think: czy uda sie w tym roku zrealizować? Palenisko z ławeczką także :think:
... no i pomysł od Ciebie :hug: a'la wodnik do wylewki :dance:
Czasu chyba zbraknie i gotówki :sick:
Zapraszam do oglądnia :)

Zapowiadany front nadciąga ...

... nocą przyniósł kolejne opady śniegu i ujemne temperatury :angry:

A po zrobieniu tej fotki nieopatrznie postąpiłąm do przodu :happy: po kolana i lokcie w śnieg się wbiłam :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: ale aparacik nad powierzchnią śniegu utrzymałam na szczęscie :silly:

... różyczki jakoś się trzymają :think:

Ale żeby zbyt biało nie było trochę zielonego :woohoo: dzisiaj hostki.

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 29 Sty 2013 09:51 #116638

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
pamelka wrote:
Gieniu koniecznie pojedziemy ;) choć z tak liczną grupą to najlepiej udać sie chyba w czwartek :rotfl1:
Wciąż się zastanawiam, czy jednak wcześniej się nie wybrać :think:

Jolu , a nie lepiej te pieniążki przeznaczyć na kulki ? :rotfl1: :rotfl1:

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 29 Sty 2013 11:24 #116661

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Pamelko,
będę z niecierpliwością czekać na rozwój sytuacji ogrodowej, ze szczególnym uwzględnieniem Twoich planów budowlano-murkowych. ;)

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 29 Sty 2013 12:46 #116671

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Ale masz przestrzenie!!!!11 Tylko pozazdościć.Tez bym chciała. :wink2: :hammer:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 29 Sty 2013 14:54 #116699

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Gieniu w Sulejowie to już będzie po inauguracyjnym, tegorocznym wyskoku do Krzywaczki, wyjeździe do Daglezji, do różanego zagłębia i gdzie tam jeszcze :happy3: więc ... nie wiem zupełnie, czy będzie jeszcze co wydawać-oszczędzać :silly:
Postaram się jednak wygospodarować parę groszy :wink4:
Danielo planujemy wczesną wiosną ruszyć z dobudową, tak aby na sezon letni jeszcze zdażyła trawa odrosnąć ;) Jak wyjdzie :think: zobaczymy.
Danuś zawsze piszę, ze przestrzeń musi być :) ale jak drzewa nieco podskoczą zrobi się trochę gęściej i zaciszniej.
Ale jest jeszcze co zajmować, prawda :rotfl1:

Czy ja zapomniałam sie dzisiaj pochwalić, ze wczorajszy wieczór spędziałm na przesadzaniu moich aeoniów i eszewerii :woohoo: Ale robota - złota :rotfl1: Ręce znowu zanurzone w mieszance ziemi, piasku i innych uzdatniaczy do skukulentów :dance:
Mogłabym już canny ciąć, a tu jeszcze ze trzy tygodnie trzeba czekać :oops:
Za to dzisiejsza wizyta w centrum ogrodniczym zaowocowała kilku ... nastoma torebkami nasion, to sie będzie działo :dance:

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 29 Sty 2013 16:09 #116716

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Pochwal się nasionkami ;) , same warzywka, czy jakieś kwiatuszki też się trafiły? :P

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 29 Sty 2013 21:59 #116870

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
A ja byłam twarda i żadnych nasionek nie kupiłam.
Podjęłam ostateczną próbę siania w krążkach torfowych.
Nasiona miałam własne i z poprzedniego roku.
Jeśli i to nie wypali koniec z sianiem.

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 29 Sty 2013 22:05 #116874

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Ładne hostowisko ale wrażenie robi ten śnieg po kolana :woohoo: U mnie ostra odwilż, śnieg znika w oczach.
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 30 Sty 2013 09:23 #116952

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Tomku tak trzymam ;) snując kolejne ogrodowe plany. W weekend sianie pnących, jednorocznych.
Marta nie kupiłam żadnych warzywek póki co :lev: same kwitnące, w tym część, która pójdzie do gruntu bezpośrednio.
Margoś jakoś ... nie mam najlepszej opinii o sianiu w krążkach :oops: Moje wysiewy do pojemników z ziemią zwykle.
Piotrze i do nas nadeszła odwilż, ale że pokrywa śnieżna duża :think: roztopy widoczne głównie po wdepnięciu w sporej już głębokości kałuże :unsure:

... wspomnienie żurawek ... i żuraweczek ...

Ostatnio zmieniany: 30 Sty 2013 09:37 przez pamelka.

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 30 Sty 2013 09:51 #116964

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
No tak w Krzywaczce i Daglezji na pewno wydasz sporo pieniędzy byłam w tych Szkółkach, szczególnie Daglezja ma wysokie ceny .
Piękne żurawki

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 30 Sty 2013 23:01 #117283

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Bardzo podobały mi się filmiki, które zrobiłaś :) Miło się ogląda, a zapach prawie czuć. Pogoda zgniła, bo ciągle pada, a do wiosny jeszcze kawał czasu.

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 30 Sty 2013 23:41 #117293

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Gieniu ... w Daglezji to inna sprawa jest, nigdy nie kupujemy w sklepie ;)
Zawsze od przemiłego właściciela, który ma do nas niebywałe serce :hearts:
A w Krzywaczce .... sama wiesz :lol: kiedy znów wyruszymy :oops:
Ewcia takie kolorowe miraże doskonale podnoszą nastrój, prawda?
Aż się człowiekowi wierzyć nie chce, że może być tak cudnie i pachnąco :whistle:
Już bliżej, niż dalej :dance:

A u mnie dzisiaj takie zwały śniegu spadły na rabatę :jeez: zachodnią ...
Budlei ciąć nie będzie trzeba, ale co tam z różami :cry3:
Nie widzę zupełnie, śniegu metr może :dry:

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 31 Sty 2013 00:03 #117298

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Róże przecież też ciąć trzeba. Nic im nie bedzie, a przynajmniej nie bedziesz się martwiła jak nadejda mrozki.
Pierzynka jest

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 31 Sty 2013 09:48 #117341

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Margoś wiem, że trzeba ciąć, ale najgorzej, jak śnieg wyłamał pędy :jeez:
Nigdy nie miałam w tym miejscu problemów aż z taką ilością śniegu :blink: Dobrze, że rabata obsadzona bylinkami, to problemó większych nie ma.

Oceniałam dzisiaj przez okno kondycje różyc :think: Piroutette zieloniutka :lol: czyżby obyło się bez większego cięcia?
Angielki lekko zbrązowiały, ale źle nie jest. Oby nam zima dotrwała rosądnie do końca :teach:

Dzisiaj nieco iglastych, miniaturowych wspominków :lol:
Właśnie sporządziłam piękny pościk i nieopatrznie zamknęłam czerwonym krzyżykiem :jeez:
Spróbuję odtworzyć więc :lev:

... jodły szlachetne:
Abies procera 'Pesek'

Abies procera 'Robenek'

Abies procera 'La Graciosa'

Abies procera 'Rat Tail'

Picea rubens 'Hexe' /świerk czerwony/

Picea glauca 'Stanley's Pygmy'/świerk biały/

Picea orientalis 'Prof. Langner'/świerk kaukaski/
Ostatnio zmieniany: 31 Sty 2013 10:44 przez pamelka.

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 31 Sty 2013 10:39 #117361

• Pani Bestia
  • Pani Bestia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Ekspert niezależny
  • Otrzymane dziękuję: 49
U mnie też wszystkie róże zielone. Bardzo jestem ciekawa, jak się sprawa potoczy, boję się że mróz zrobi swoje z pąkami. No i fajne by było wyższe cięcie. Matka Natura nieczęsto daje tą możliwość - może więc w tym sezonie...?
Żurawki, ech żurawki :whistle: mam ich niewiele i właśnie w tym roku zamierzam nadrobić zaległości, muszę się rozejrzeć za jakimś żurawkowym dostawcą :think:
" Na początku był Smok..."

Odp: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 31 Sty 2013 10:46 #117365

• Roma
  • Roma's Avatar
Pobiegłam obejrzeć moje róże i muszę powiedzieć,że jak na razie są w bardzo dobrej kondycji.Nawet liście są zielone.
Pani Bestio-namiary na dobrych dostawców ma chyba Igor, nasz żurawkowy fanatyk ;)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.589 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum