TEMAT: Dwa ogródki

Odp: Dwa ogródki 20 Sty 2013 20:45 #113340

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ja to nawet nie jeżdżę na działkę, żeby depresji nie pogłębiać...
Aucuba na dworze jeszcze żyje? Nie chcę tu wspominać swojej, którą zdołałam wykończyć w domu! ;)
Ale zadziwiła mnie ta kryptomeria! Ile ona już zim przeżyła? Wy macie jakiś inny klimat, u nas takie rzeczy mają marne szanse...
I jeszcze jedno pytanie, jak Ci się sprawują te zrębki farbowane? Trzymają kolor?
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Dwa ogródki 20 Sty 2013 21:39 #113394

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Marto,
Aukuba na dworze nie jest, bo musiałyby być temperatury bardziej plusowe w dzień, a wtedy niewielki mróz podobno przetrzymuje. Wolałam nie ryzykować i trzymam ją w wejściu do naszego domu, to zamykane pomieszczenie z oknem i ocieplonymi ścianami, jednak nie ma tam ogrzewania. Podlewam raz co dwa tygodnie i wygląda jakby lato było. Zobaczymy co dalej. Jeśli nawet by nieco zmarniała na wierzchu, to może być szansa odbicia z ziemi. Nie ma za dużo wiadomości o nich, a ja kupiłam - bo ładna i się napatoczyła, coś mi dzwoniło, że nie zimuje u nas. :crazy:

Kryptomeria zimowała poprzednią zimę pierwszy raz. Była owinięta białą agrowłókniną 1 raz. Góra była piękna, a sam dół zbrązowiały. Oczyściłam wiosną z uszkodzeń mrozowych i bardzo ładnie dawała radę. Teraz jest w "nogach" zawinięta kartonem, a u góry podwójną białą agrowłókniną. Problem jest z tym, ze ona jednak potrzebuje światła dziennego. Zobaczymy, mała jest to można się w owijanie bawić, nie wiem co dalej. Czytałam, że potrafi po 10 latach wzrostu wymarznąć. Należy brać pod uwagę, że w samej Oliwie nie mam takich mrozów jak na działce (tam zawsze 5 stopni mrozu więcej), a tu w domu mam ją blisko i mogę reagować. Wiosną się okaże. Jest dość mała, około 80 cm, jeszcze się o nią nie pytają przechodnie, widać nie dostrzegają jej dziwnych igiełek. :P

Zrębki są od 2012 roku więc trudno mi określić jak z tym kolorem będzie. Początkowo wydawał mi się za ostry i trzymaliśmy je w worku z obawy przed śmiesznością takiego pomysłu. Tadziu kiedyś wpadł na pomysł, że dosypie do kory. Efekt był piorunujący, bo zrębki "podbiły" trawy i teraz lepiej je widać. Pewnie będziemy dokupować i wtedy kolor znowu się nieco ożywi. Po zimie postaram się zrobić zdjęcia poglądowe. :)

Odp: Dwa ogródki 20 Sty 2013 21:54 #113408

• Elżbieta
  • Elżbieta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 580
Danielo , wszystko co niebieskie u mnie w zamian za kilka patyczków Blue Bird.Jeszcze nigdy nie pisałam , że jakaś roślina powaliła mnie na kolana - teraz to czynię.
Chyba że młody masz krzew i ciąć nie będziesz :dry:

Odp: Dwa ogródki 21 Sty 2013 09:06 #113523

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Elu,
wiosną zobaczymy co się da zrobić i jak przezimuje. Poza tym muszę się podszkolić jak się robi sadzonki, bo nigdy z hortensji nie robiłam. :coffe:
:)

Odp: Dwa ogródki 21 Sty 2013 09:24 #113531

• Elżbieta
  • Elżbieta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 580
Ja tu na forum znalazłam temat :lol:

Odp: Dwa ogródki 21 Sty 2013 10:01 #113547

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Danielo - o rozmnażaniu hortensji możesz poczytać tutaj :)

A niebieskościami też chętnie się podzielę :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Ostatnio zmieniany: 21 Sty 2013 10:06 przez piku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Daniela

Odp: Dwa ogródki 21 Sty 2013 10:16 #113550

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Dziewczęta,
dziękuję, przeczytałam wątek o ukorzenianiu i troszkę po innych stronach pobiegałam. Będę próbować. Wydaje się nie takie trudne. Zwyczajne hortensje rozmnażała zawsze moja teściowa, dostawałam gotowe... ;) Ją też podpytam. :)

Odp: Dwa ogródki 21 Sty 2013 12:55 #113604

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Danielo, Twoja aukuba z pewnością przeżyje i będzie piękna, ponieważ - wbrew pozorom - aukuby to dosyć wytrzymałe rośliny. U mnie rosły w gruncie, nie okrywane wiele, wiele lat, dopiero ostatnia zima je wykończyła. Ale u mojej koleżanki, dwa domy dalej piękna, wiekowa aukuba przeżyła nawet ostatnią zimę i ma się dobrze!
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: Dwa ogródki 21 Sty 2013 13:58 #113623

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Dziękuję Dalu za dobre wieści. :) Tak czytałam właśnie o aukubie, że ona nawet mrozy znosi, pod warunkiem cieplejszego dnia. Ona u mnie w ogrodzie stała do -10 st. C. Wtedy ją zabrałam do domu. :) Wielka jest z tą donicą, ale garderoba jeszcze nie wybudowana, więc co mi tam. :)

Odp: Dwa ogródki 22 Sty 2013 11:45 #114029

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Danielo macie rację z tym ogrodzeniem. Lepiej nieco zainwestować w sezonie, niż stracić zimą cenne roślinki.
Jak się zima pogłębi to zwierzaki wylegną w poszukiwaniu pożywienia.
U mnie jeleniowate jeszcze nie podchodzą pod domy, ale zające i owszem :dazed:

Gdyby tygrysy jadły irysy, to by na świecie nie było źle... ;) 23 Sty 2013 22:26 #114638

• Daniela
  • Daniela's Avatar
bo każdy tygrys irysy by gryzł, a mięsa wcale nie... :funnyface:

Irysy mini (wszystkie nn, ale czy to ma znaczenie?)

Irysy bródkowe

Irysy syberyjskie 'Cambridge'

Kępa irysów syberyjskich nn, gdy jeszcze nie było ogródka japońskiego

z bliska

Irysy holenderskie (cebulowe)
Royal Yellow i Carmen

Irys wodny z oliwskiego parku

Pamelko,
zatem trzeba się nam "wzmocnić" na rubieżach - cokolwiek to znaczy. :)
Ostatnio zmieniany: 23 Sty 2013 23:16 przez Daniela.

Odp: Gdyby tygrysy jadły irysy, to by na świecie nie było źle... ;) 24 Sty 2013 10:26 #114728

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Daniela wrote:
Irysy ( nn, ale czy to ma znaczenie?):)

Pewnie nie ale podrzucę nazwy tych które znam :)
Iris 'Flavescen​s' 1813

Iris hybrida 'Ola Kala' 1943

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Ostatnio zmieniany: 24 Sty 2013 10:27 przez piku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Daniela

Odp: Dwa ogródki 24 Sty 2013 11:07 #114745

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Wiesiu,
bardzo dziękuję za nazwy moich podopiecznych. :thanks:
Jakoś nigdy nazw nie szukałam, dostałam je z różnych ogrodów i cieszyły oczy. Bardzo lubię irysy, szczególnie syberyjskie, kilka zamówione u MP. Już się nie mogę doczekać. ;)

Edit:
Znalazłam jeszcze w cyklu Tabaazy o irysach historycznych, że ten oto

to Indian Chief (Ayres, 1929). No i faktycznie w kępie wygląda tam na "wodza". ;) :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 24 Sty 2013 11:27 przez Daniela.

Odp: Dwa ogródki 24 Sty 2013 11:15 #114749

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Syberyjskie lubię najbardziej :) i z utęsknieniem czekam, aż się pięknie rozrosną rozmaite siewki jakie dostałam jakiś czas temu. Miałam już nieco kwitnących zapowiedzi które sprawiły mi wiele radości :silly: .
Ale historyczne bródkowce również chętnie zapraszam do swojego ogrodu :lol:

Odp: Dwa ogródki 24 Sty 2013 13:11 #114795

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Piękna kolekcja irysów Danielo :bye: Są naprawdę urocze. Ja mam tylko kilka odmian - syberyjskie białe i niebieskie - te lubię najbardziej :hearts: najbardziej pospolite - żółte , fajną odmianę z pasiastymi liśćmi, i "Dark Aura" którego młode liście są purpurowe :tongue2:

Odp: Dwa ogródki 24 Sty 2013 13:24 #114801

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Jak u Ciebie pięknie jest :ohmy: , zdjęcia do tego robisz cudne.
Muszę wpadać częściej i podziwiać :wink4:

Odp: Dwa ogródki 24 Sty 2013 14:17 #114818

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Piękne irysy Danielo, bardzo lubię te rośliny za ich niebanalny wygląd i bezproblemową uprawę. :lol:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Odp: Dwa ogródki 24 Sty 2013 22:40 #115010

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Wiesiu,
wiadomo co tygryski lubią najbardziej. ;)

Margolciu,
nazwanie tych moich irysków "kolekcją" chyba w Oazie jest sporym nadużyciem. :P Ale cieszę się, że Ci się spodobały. To wg mnie - przynajmniej te odmiany, które posiadam - bardzo samodzielne rośliny, świetnie sobie radzą bez wielkiej pomocy, a nawet nie lubią przeszkadzania. :)

Igorze,
dziękuję za Twoje pochwały :oops: i zapraszam częściej do wizyt. Ewentualne uwagi krytyczne także chętnie przyjmuję, choć przyznam :oops: , że nieco gorzej niż pochlebne.

Gosiu,
bardzo się cieszę, zresztą sporo mamy wspólnych 'ulubionych' typów. :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.462 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum