TEMAT: Dwa ogródki

Odp: Dwa ogródki 29 Sty 2013 00:21 #116583

• Roma
  • Roma's Avatar
Danielo- dzisiaj w nocy szukałam bezskutecznie w sieci przygód Szamroka ale niestety, bardzo skutecznie tym razem się ukrył i nawet ślad po nim nie został :( :think: a szkoda to taki miły skrzacik.Dzisiaj w małym stopniu poprawiłam sobie humor, kupując siewy warzyw,już "Baśka" zaczyna pracować, co ,gdzie,kiedy :P
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2013 00:22 przez Roma.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Dwa ogródki 29 Sty 2013 00:57 #116591

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Romko,
Szamroka w Internecie już nie znajdziesz, opowiadania były na moim blogu, który skasowałam jednym kliknięciem :club2: Przyznam z satysfakcją, że w szoku wyrzutka, przyparta do muru, podjęłam jedną z lepszych swoich decyzji, pokłosiem tego jest także moja obecność w Oazie. :teach: Owszem szkoda kilku lat mojego pisania, kilku(nastu) ciekawych artykulików, wielu odwiedzających. Niestety nie warto być zbyt ufnym... To mnie zmobilizowało jednak by grać wg swoich reguł i może w końcu skończę pisać tę historię.
:)

Odp: Dwa ogródki 29 Sty 2013 01:14 #116592

• Roma
  • Roma's Avatar
Nie ukrywam,że na to liczę, przykro jest nie dowiedzieć się do końca jaki były dalsze przygody tego jegomościa :think:

Odp: Dwa ogródki 29 Sty 2013 16:49 #116733

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 979
Witaj :) Zajrzałam , by dowiedzieć się , co nowego w Twoich watkach. Odwiedzam po przerwie ulubione ogrody ...

Odp: Dwa ogródki 30 Sty 2013 18:36 #117143

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Romko :hug:

Ewelino,
bardzo się cieszę, że pamiętałaś o moim zakątku. Podobnie jak inni oczekuję wiosny i nawet dzisiaj u nas poważne roztopy. :)

Odp: Dwa ogródki 31 Sty 2013 21:32 #117560

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Właściwie to rano śnieg był rano, a jak wracałam z pracy już nie było. :)

Dzisiaj natknęłam się w archiwum na bardzo stare zdjęcia i koniecznie chcę się nimi podzielić. Jak to na początku mojego pobytu w Oazie...
Daniela wrote:
Markus,
bardzo mnie cieszy, że tak doceniłeś mój awatar. :) Ten nie jest przypadkowy...

Jestem na nim ja w Parku w Oliwie, gdy miałam ok. 3 latek. Zdjęcie zrobił mój tata, ja "wycięłam" ten kadr z większego ujęcia. Na zdjęciu wącham różę, co "pasuje" do mojej do nich miłości, jak wynika ze starości zdjęcia - około półwiecznej już. :oops: No i - na koniec - mieszkam w Oliwie nieopodal Parku od 30 lat.

W Parku w Oliwie ok. 1964 roku

Na tym zdjęciu w części ogrodu botanicznego jestem z tatą i pekińczykiem

Odp: Dwa ogródki 31 Sty 2013 21:51 #117571

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Nie widzę pekińczyka! ;)
Ale zaintrygowałaś mnie tymi opowiadaniami! Blogiem, którego nie ma... Gosią promotorką... Nie wnikam, nie chcę ciągnąć za język... Aura tajemniczości ponoć służy kobiecie! ;)
Danielo, po prostu rób to, co Ci sprawia przyjemność... Przynajmniej w tym czasie, którym Ty swobodnie możesz dysponować... A że rzeczy ważne dla nas też się zmieniają, to zupełnie inna historia... Kto wie, co zajmie pierwsze miejsce za rok, dwa... Gdyby mi ktoś kiedyś powiedział, że moim ulubionym zajęciem będzie ogród, śmiechem bym go zabiła...
Płyńmy z właściwym każdemu nurtem... ;)

Odp: Dwa ogródki 31 Sty 2013 22:04 #117578

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Marto, ze mną podobnie - jeszcze parę lat temu z trudem odróżniałam goździka od frezji, a jedyny krzaczek, jaki potrafiłam nazwać to była forsycja, bo mnóstwo ich rosło na wrocławskich skwerach...
Daniela, to co innego - ona już jak maleńkie dziecko wykazywała wielkie zainteresowanie roślinkami :)
Ja tam na fotce z Tatą widzę pekińczyka :silly:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: Dwa ogródki 31 Sty 2013 22:14 #117587

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Marto,
z czasem pewnie wiele się wyjaśni. ;)
Kilka lat miałam blog, który nazywał się "Ogród Danieli", stąd część moich zdjęć archiwalnych jest opatrzona takim podpisem. Pisałam tam kilka lat na tematy ogrodowe, opisywałam swoje pasje, pokazywałam zdjęcia, być może osoby zainteresowane ogrodnictwem ten blog pamiętają, a już z pewnością moje koleżanki i koledzy z poprzedniego forum. :)
Były tam też "Szamrokowe opowieści", które zbiorę, uzupełnię w nowe teksty i być może wydam w postaci książki, a spiritus movens tego pomysłu jest właśnie Gosia.

Gdyby mi wiele lat wcześniej ktoś powiedział, że tak wsiąknę w ogrodnictwo, też bym zabiła śmiechem... :rotfl1:
Zatem płynę z nowym nurtem i jakaś woda wydaje mi się czystsza, a i ludzie tutaj silniej dzierżą wiosła. :thanks:

A poniżej pomocnicza strzałeczka napisana trzęsącą się ręką... piesek ma ciemną "maskę", reszta jego jest jasna i mniej widać. Widać chyba jednak, że jakieś zdolności do fotografowania mam po tacie (zdjęcie z różą), niż po mamie (poniższe).

Dalu,
ja to ogrodnictwo mam przez "zasiedzenie". :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 31 Sty 2013 22:16 przez Daniela.

Odp: Dwa ogródki 31 Sty 2013 22:17 #117591

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Daniela wrote:
Właściwie to rano śnieg był rano, a jak wracałam z pracy już nie było. :)

To ja tak miałem wczoraj :rotfl1: Ktoś śnieg ukradł :happy4:
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Odp: Dwa ogródki 31 Sty 2013 23:13 #117642

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Pekińczyka znalazłam bez podpowiedzi ;)
Ze mną było podobnie-piorun strzelił, bo do pewnego czasu ogród omijałam z daleka (trudno było, bo przez całe dorosłe życie mam go za progiem domu :rotfl1:). Aż pewnego dnia zauważyłam, co mogę zyskać-dużo przyjemności i wielki spokój :)

Dwa ogródki 02 Lut 2013 16:18 #118291

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Piotrze,
Dzisiaj znowu pada u mnie śnieg, mokry co prawda, ale paskudnie jest. :mad2:

Ewo,
spostrzegawcza jesteś! :bravo: Ja go zauważyłam dopiero niedawno, podczas przeglądania zdjęć w większym powiększeniu. :rotfl1:

Dwa ogródki 02 Lut 2013 16:59 #118314

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Danielko - gdyby ten uroczy pekińczyk wiedział jakie zainteresowanie wzbudzi za pół wieku.... :wink4:
"Przez Ciebie" sięgnęłam do mojego albumu, gdzie mam trochę zdjęć ....Czarno-białe wspomnienia z młodziutkimi rodzicami, babciami , dziadkami ... wzruszające bardzo...

Dwa ogródki 02 Lut 2013 17:10 #118319

• Grzesiu
  • Grzesiu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Życie jest piękne
  • Otrzymane dziękuję: 213
Ja doskonale pamiętam Twój blog Danielo
Widać los tak chciał że my wszyscy spotykamy się tu w jednym miejscu po latach w sumie można by rzec, mojego blogu pewnie nikt już nie pamięta, bo była to sekunda w moim życiu.A to z racji braku czasu, zawsze podobał mi się twój styl....prowadzenia wątku, bloga...bycia
Uważam Cię za wspaniałą ogrodniczkę z wielkim sercem

Koniec słodzenia i wazeliniarstwa....czekajmy spokojnie na wiosnę i pierwsze prace ogrodowe

Dwa ogródki 02 Lut 2013 17:26 #118337

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Margolko,
jak widać czasem warto powspominać. Stare zdjęcie było skanowane z albumu, na małym starym zdjęciu szczegóły wyblakły, choć jak się przyjrzeć z ręki taty wisi smycz... Dopiero na ekranie, w powiększeniu dostrzegłam psinkę. :) Pieski zawsze nam towarzyszyły, bo rodzicie hodowali psy rasowe. Domyślam się, że z widocznym na zdjęciu pekińczykiem mogłam jeść z jednej miski, bo takie opowieści od rodziców o sobie usłyszałam. :P ;)

Grzesiu,
bardzo mi miło, że jest ktoś kto pamięta, a w dodatku lubił to co tam pokazałam. Jednocześnie wprowadziłeś mnie w :oops: zawstydzenie. Tak czy inaczej miłe. :)
To, że w końcu jest gdzieś Oaza, znaczy że najważniejsza nasza miłość do zieleni wytrwała. Zatem pozwolę sobie na napisanie hasła:

Znajdź w życiu swoją zieloną Oazę! :flower2:

Dwa ogródki 02 Lut 2013 17:55 #118353

• Roma
  • Roma's Avatar
Danielo- :bravo: to powinno być mottem naszego Forum :)
Ostatnio zmieniany: 02 Lut 2013 19:43 przez Roma. Powód: zastąpiono słowo "hasłem" na "mottem"

Dwa ogródki 02 Lut 2013 18:02 #118361

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
też tak uważam :kiss3: :bravo: :bravo:

Dwa ogródki 03 Lut 2013 17:39 #118851

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Dziękuję dziewczęta. :) Żeby stało się hasłem, trzeba wylansować, a ja nie jestem chyba w tym dobra.

Dzisiaj odwiedziłam działkę, szukałam przejawów wiosny, wschodzących "kłów", czegokolwiek - niestety jeszcze za wcześnie. Niewiele znalazłam. :lev:
Wizytacja ujawniła szkodliwą, wywrotową wręcz działalność zwierząt, niestety znowu drzewka i krzewy poobgryzane. Poza pokazanymi poniżej dereniem i hortensją, dodatkowo objedzony jest perukowiec podolski, karłowata jabłonka, gruszka... Tadziu coraz bardziej przekonany o niezbędności podwyższenia ogrodzenia sąsiada.

Przejawy wiosenne rozchodnika

Wilczomlecz mirtowaty

Świerk serbski

Lilak

Miskanty

Objedzona hortensja bukietowa Renhy Vanille Fraise

Objedzony i nie do końca "pagodowy" dereń

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.516 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum